Inomhus Jasmin (50 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Brasiliansk, Madagaskar Och Andra Arter, Nyanser Av Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Inomhus Jasmin (50 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Brasiliansk, Madagaskar Och Andra Arter, Nyanser Av Reproduktion

Video: Inomhus Jasmin (50 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Brasiliansk, Madagaskar Och Andra Arter, Nyanser Av Reproduktion
Video: A Very Versatile Plant: Star Jasmine Care & Growing Tips / Joy Us Garden 2024, April
Inomhus Jasmin (50 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Brasiliansk, Madagaskar Och Andra Arter, Nyanser Av Reproduktion
Inomhus Jasmin (50 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Brasiliansk, Madagaskar Och Andra Arter, Nyanser Av Reproduktion
Anonim

Den ständigt blommande inomhusjasminen är varje odlers stolthet. Den har en fantastisk sötaktig doft, attraktivt utseende. Att följa de grundläggande reglerna för att ta hand om det, inomhusjasmin kommer att kännas bra. Om du vill dekorera ditt hem med hemlagad jasmin, måste du bekanta dig med olika växtsorter, krångligheterna med att ta hand om det, plantera och transplantera regler, studera tekniken för dess reproduktion och hur man hanterar olika sjukdomar och skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Inomhus jasmin sticker ut för sin fantastiska blomning bland andra växter som odlas hemma. Blomman tillhör familjen Olive, som du kan gissa från dess utseende. Jasminum representeras av cirka 300 arter . Den växer i Medelhavet och finns även i Australien och Sydamerika.

Jasminbusken kan vara annorlunda - lockig eller upprätt, några av dess sorter når till och med en höjd av 4,5 m. Smidiga skott är tätt täckta med mörkgröna blad, som kan vara enkla, udda -pinnate eller trifoliate. Blad är vanligtvis 3-5 cm långa. När blomningsperioden kommer, bildas knoppar på varje gren av jasminbusken, med tiden blir de stora och regelbundna blommor . Corolla kan vara rödaktig, gul eller vit. I den inre delen finns ett slags rör, som innehåller två ståndare på korta trådar. Efter blomningen bildas frukten i form av ett bär.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Idag är flera sorter av jasmin lämpliga för inomhusodling. De har vissa skillnader i blomning, men har mycket gemensamt i buskens struktur, typen av skott och löv. Låt oss titta närmare på de populära sorterna av inomhusjasmin.

Flerblommig

Denna sort kallas också Jasminum polyanthum eller polyanthum. Dess särdrag är stark förgrening. Den presenteras som en attraktiv buske. Klätterbusken når en höjd av 1,5 till 2 meter. Ovala blad med uppbyggd kant ordnas omväxlande. De lockar uppmärksamhet med en mörkgrön färg och en vacker vågig kant.

Rörformiga blommor bildar apikala blomställningar som innehåller 5 lober . Höjdpunkten för denna art är förändringen från ljusrosa knoppar till vita blommor när de blommar. Det är värt att notera den fantastiska doften av växten, som är ganska stark. Du kan lätt känna det även när du är långt från blomman. Denna jasmin blommar länge, från senvinter till sensommar.

Bild
Bild

Den finaste jasmin eller Jasminum gracillimum idag tillhör denna växtart, även om den tidigare var en oberoende art. Genom deras utseende kan du hitta skillnader mellan dem. Den presenteras i form av en liten liana, som har tunna hängande skott. Ljusgröna löv med en enkel form är högst 3,5 cm långa. Bladets bas är härlig.

Den största skillnaden från flerblommiga jasmin är blommorna . I den finaste jasminen bildar de paraplyer, corolla består av 8 spetsiga lansettformade kronblad. Blommorna är 2,5 cm i diameter och brukar glädja ögat från januari till mars.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storblommig

Dess andra namn är Jasminum grandiflorum. Den presenteras i form av en vinstock, som når 10 meter, med helt nakna skott. Mörka blad lockar uppmärksamhet med en ovanlig elliptisk form. Växtens blommor ligger högst upp på skotten . De bildar paraplyer, som kan vara upp till 10 stycken per gren.

Denna sort blommar vanligtvis från juni till oktober. Snövit blommor överraskar med en utsökt doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bissa

Denna art kallas ofta Jasminum beesianum. Det ser ut som en buske vintergrön liana. Skotten är upp till 5 meter långa. Lancettblad är motsatta, högst 5 cm långa. Det är värt att notera bladens oansenliga kant och den mörkgröna färgen, som är mycket ljusare än andra sorter . De rosa blommorna har en fantastisk doft. De bildas på toppen av skotten, medan de samlar upp till tre bitar i paniklar. I genomsnitt är diametern på en blomma 2 cm. Bissa kan inte skryta med lång blomning, eftersom dess blommor vanligtvis bara kan beundras i maj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Holoflower

Denna sort är också känd som Jasminum nudiflorum. Dess skillnad ligger i en liten förgrening och ett litet antal blad. De ljusgröna bladen är ganska små. Vanligtvis minskar deras antal betydligt med vintern när de faller av. Fantastiska blommor är gula i färgen. De är ganska stora, eftersom de vanligtvis är mer än 3 centimeter i diameter. Blommor blommar en i taget i bladens axlar . Bloom varar från januari till april. Denna sort kallas ofta vinter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sambac

Sambac är en mycket opretentiös prydnadsväxt som är ganska lätt att odla. Det är bättre att plantera det i de regioner där vintrarna är varma. Vanligtvis kan jasminskott i naturen nå 6 meter . De är magartade och hängande, vilket skiljer Sambac från andra sorter av jasmin. Äggblad upp till 10 cm långa är motsatta och bildar ofta virvlar av tre blad. Doftande snövit blommor bildar blomställningar med 3-5 blommor. De kan vara antingen dubbla eller halvdubbla. Denna art blommar länge, nämligen från tidig vår till mitten av hösten. I utseende liknar Sambaca-blommor halvdubbla rosor eller kamelior, men inte med andra sorter av jasmin.

" Storhertig" -sorten av denna typ förtjänar särskild uppmärksamhet . Denna fleråriga behöver noggrann vård, först då kommer det att vara möjligt att få stora dubbla blommor. Sorten "Orleans Maid" är mycket populär. Det är en snabbt växande buske som föddes av indiska uppfödare. En blomma kan glädja andras ögon bara i 24 timmar efter att den fallit, men en ny knopp blommar i stället.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Madagaskar

Det andra namnet är stephanotis. Den tillhör familjen Lastovnevye. Det representeras av en mängd olika arter, men alla är lockiga och vintergröna. Madagaskars jasminart har mer än 10 arter som finns på öarna i den malaysiska skärgården, Madagaskar, Kina och Japan . För hemodling väljs ofta stefanotis -arten kraftigt. Den har mörkgröna ovala blad. Vita stjärnblommor har en fantastisk doft.

Ganska ofta används denna blomma för att skapa en brudbukett.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av inomhusjasmin beror på dess utseende och skötselfunktioner. Idag finns det flera sorter av denna växt till salu. I många länder odlas jasmin i stora mängder. Det används ofta för att skapa parfymer. Den är idealisk för att skapa läckra teer som är särskilt uppskattade i Indien. Du kan självständigt förbereda jasmin för denna drink - du måste samla blomställningarna från en inomhusblomma, torka dem och sedan lägga till te.

Ganska ofta placeras jasmin i en kruka i sovrum om en person lider av depression, förkylning och sömnlöshet. Inomhusjasmin har många fördelaktiga egenskaper som inte är beroende av den specifika sorten. Var och en av dem hjälper till att bli av med vissa problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Unga växter bör transplanteras årligen, men redan vuxna kan transplanteras mindre ofta - en gång vart tredje år är tillräckligt. Inledningsvis måste du förbereda jorden. För att göra detta, ta sand, lövjord och lera -lövjordblandning i förhållandet 1: 1. Om du behöver transplantera grödan till en större kruka, blir jordens sammansättning något annorlunda - du bör ta 2 gånger mer lera-lövfällande jordblandning.

Det är bättre att byta krukan när blomman redan börjar blekna . Rotkragen bör ligga på marknivå under transplantationen så att växten kommer att må bra. Efter plantering eller transplantation, placera inte krukväxten i direkta UV -strålar. Det är nödvändigt att ge kulturen regelbunden vattning, samt att spraya med mjukt vatten.

För vinstockar används ofta ett stöd, medan plantens stjälk lindas runt strukturen och knyts med ett snöre.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Jasmine kan kallas ganska krävande, för om du inte ger 100 procent när du tar hand om det kommer plantan snabbt att torka ut och dö. Det är nödvändigt att noggrant ta hand om växten för att få en fantastisk doft, attraktiva blommor och löv.

Belysning

Jasmine är en ljusälskande växt, men det bör förstås att kulturen dör under påverkan av direkt solljus. Under den vilande perioden behöver kulturen inte ytterligare ljus, men det kommer att ta mycket solljus för att väcka växten efter vintern.

Bild
Bild

Vattning

Vid vattning är det värt att överväga plantans stadium och tillväxttakt. Det kräver riklig vattning både tidigt på våren och på hösten. Efterföljande vattning kan endast göras när matjorden är torr. Under hösten och vintern bör deras antal minska betydligt. Överdriven vattendämpning av jorden bör undvikas. För att uppnå riklig blomning bör lägre fukt skapas genom att minska antalet vattningar cirka 1 månad före blomningens början.

Vattnet ska vara lugnt, mjukt och varmt. För jasmin är kokt kallt vatten eller regnvatten lämpligt. För att minska mängden salter i jorden måste du applicera surt vatten en gång i månaden. För att förbereda det, tillsätt lite citronsyra till vätskan. Annars kommer jasmin att utvecklas ganska långsamt och dess blomning blir dålig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För jasmin är ökad luftfuktighet nödvändig, eftersom växten slutar blomma när den är torr och är också sårbar för effekterna av olika sjukdomar och skadedjur. Det finns flera metoder för att öka luftfuktigheten . Sprutning kan användas - denna metod är idealisk för sommaren. Med sin hjälp kommer plantans krona alltid att vara vacker och grön. När jasmin börjar blomma, ska sprutningen inte överges, men du bör försöka att inte falla på blommorna.

Ett utmärkt val är de klassiska metoderna för att befukta atmosfären, till exempel en bricka med våta stenar eller mossa, som placeras under en jasminkanna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Under växtsäsongen och blomningen kräver växten utfodring. Den idealiska lösningen är komplexa gödningsmedel, som är speciellt skapade för blommande krukväxter. Under aktiv tillväxt ska jasmin matas var sjunde dag. När det slutar blomma ska befruktningen också stoppas. Det är bättre att använda flytande gödning, eftersom växten reagerar dåligt på ämnen med långvarig exponering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Jasmine tål beskärning bra. Samtidigt ska du inte tro att du bara kan rikta skotten genom att knyta dem till stöd. En vintergrön liana ser vacker ut även efter en formande frisyr. Ju oftare denna frisyr utförs, desto bättre kommer växten att blomma. Det är lämpligt att beskära på våren, förkorta nästan alla skott med 1/2 eller 1/3 av deras längd . Efter denna procedur bildar växten ett stort antal sidogrenar, och knoppar bildas redan på dem. Långsträckta, skadade eller torra skott, liksom grenar med små deformerade löv bör skäras av.

Om växten fortfarande är ung, överstiger dess skott inte 50-60 cm, då är det för tidigt att prata om beskärning. Det är nödvändigt att bara klämma på topparna, vilket kommer att öka bearbetningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Inomhusjasmin kräver inga speciella steg för att förbereda för vintern, medan trädgårdsversionen inte bara behöver beskäras, utan också kvalitetsskydd mot kyla, särskilt unga växter. Om växten ser bra ut, höstbeskärningen gjordes korrekt och i tid, anses förberedelsen av hemkulturen för vinterperioden vara klar.

Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Inomhusjasmin kan kallas en nyckfull växt, eftersom den ofta lider av olika sjukdomar och lider av skadedjur, om du inte följer strikta regler för att ta hand om den. Bland skadedjuren är det värt att lyfta fram bladlöss, lövblad och spindelkvalster.

Skadedjursbekämpning bör startas så tidigt som möjligt, då är chansen att bli av med dem mycket högre . Till att börja med är det värt att noggrant undersöka växten för skadade skott, varefter de försiktigt skärs av och spraya sedan kulturen med ett av medlen för att bli av med skadedjur. Till att börja med bör du använda biologiska metoder för att bekämpa dem. En tvålösning är ett utmärkt val, men om det inte fungerar kan insekticider användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga de vanligaste problemen vid odling av hemlagad jasmin och deras orsaker:

  • växten slänger av bladen om jorden är torr eller vattentät, det är lite luftfuktighet i rummet eller en liten mängd ljus;
  • spetsarna av grenar och blad börjar torka om jorden torkar ut eller luftfuktigheten är låg;
  • felaktigt utvalt vatten, som jord med högt alkaliinnehåll, leder först till gulning och sedan till uttorkning av lövverket.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Föder upp

Inomhusjasmin kan förökas på två sätt.

Sticklingar

Sticklingar bör skördas på våren eller sommaren, men använd inte blommande skott för detta. Starka, lignifierade grenar bör föredras. På våren ska topparna klippas av, medan de ska ha minst 3 internoder. På sommaren är det värt att ta gröna unga skott. Det är nödvändigt att förbereda jorden från sand, torv och lövmark. Vid plantering måste skotten fördjupas i jordblandningen med 2 cm, medan snittet måste vara snett så att de rotar sig snabbare. Denna process kommer att påskynda behandlingen av skotten med ett tillväxtstimulerande medel. För att reproduktionen från sticklingar ska bli framgångsrik bör temperaturen i rummet hållas på cirka +20 grader.

Om en månad växer en oberoende växt från grenen. Vid denna tidpunkt bör jasmin transplanteras. Behållaren ska ha en diameter på 5 cm, men inte mer. När kulturen har ett starkt rotsystem kan du transplantera växten i en kruka med en diameter på 9-11 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skikten

För att föröka jasmin med denna metod, linda skottet i internoden med en trasa med ett fuktigt underlag eller mossa, men gör innan det ett vertikalt snitt på grenen. Inom en månad kommer rötterna att dyka upp på platsen för snittet. Det är viktigt i detta fall att ständigt upprätthålla ett förhöjt underlag.

Inomhusjasmin från frön odlas inte hemma, eftersom det mest är hybridsorter som inte kan förökas med frömetoden.

Rekommenderad: