Växande Blåregn (20 Bilder): Vård I Leningrad -regionen Och Ural, I Rostov -regionen Och I Sibirien, I Andra Regioner. Villkor För Landning

Innehållsförteckning:

Video: Växande Blåregn (20 Bilder): Vård I Leningrad -regionen Och Ural, I Rostov -regionen Och I Sibirien, I Andra Regioner. Villkor För Landning

Video: Växande Blåregn (20 Bilder): Vård I Leningrad -regionen Och Ural, I Rostov -regionen Och I Sibirien, I Andra Regioner. Villkor För Landning
Video: Klimatsmarta kvällen - Vänersborgs kommun 2024, April
Växande Blåregn (20 Bilder): Vård I Leningrad -regionen Och Ural, I Rostov -regionen Och I Sibirien, I Andra Regioner. Villkor För Landning
Växande Blåregn (20 Bilder): Vård I Leningrad -regionen Och Ural, I Rostov -regionen Och I Sibirien, I Andra Regioner. Villkor För Landning
Anonim

Wisteria är en mycket ljus och uttrycksfull blomma som är infödd till tropikerna. Denna växt ser vacker ut även om den jämförs med andra prydnadsträd. Trädgårdsmästare förlorar mycket om de inte förstår hur man odlar en sådan gröda korrekt.

Bild
Bild

Landningsdatum

Odlingen av blåregn hindras kraftigt av plantans exceptionella termofilitet. Det kommer att utvecklas för fullt endast i de södra delarna av Ryssland och i Transkaukasus.

Kulturens andra namn - blåregn, gavs den för att hedra artens upptäckare. Under mycket lång tid var det det som dominerade botanisk litteratur och trädgårdsmanualer. I öppen mark planteras kulturen vanligtvis under vårmånaderna och väntar på att marken ska värmas upp ordentligt; all frost kan skada den.

Om det inte var möjligt att plantera blåregn i början av växtsäsongen kan du hitta en lämplig tid under hösten . Men detta kan bara göras i de södra regionerna. Redan i förorterna är det osannolikt att en sådan manöver ger ett bra resultat.

Blåregn utvecklas normalt endast vid en lufttemperatur på minst 10 grader. Därför rekommenderar experter att välja en vårplantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av sittplats

Liana är mycket krävande på utvecklingsförhållanden. För henne är endast öppna områden lämpliga, där solen skiner minst 6-7 timmar om dagen . Samtidigt betyder det att webbplatsen är öppen inte att skyddet mot utkast kan ignoreras. Naturligtvis måste du ta hänsyn till designegenskaperna för en viss plats. Det är en sak om blåregn växer på egen hand, och en annan om den används för att dekorera väggen i ett hus.

Näringsrik och lös jord ger bästa resultat . Jordens svaga alkalinitet är också kritisk, eftersom överdriven böjning i båda riktningarna är skadlig. Det är till och med lämpligt att ibland lägga till en viss mängd kalk. På andra jordar blir tillväxten mindre aktiv.

Bra dränering är önskvärt eftersom blåregn lider av vattenackumulering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Blåregn är mycket mottagligt för luftföroreningar från avgaser. Därför kan kulturen utvecklas optimalt endast på platser med en optimal ekologisk situation . Den kan planteras i förberedda hål med måtten 0, 6x0, 6x0, 5 m. Det är lämpligt att förkorta skotten av blåregn för att uppnå den mest generösa blomningen. Normalt bör grenarna vara upp till 0,3 m långa.

För att plantera en vinstock korrekt måste du omedelbart lägga kompost i hålet. Omedelbart efter plantering vattnas blåregn så noggrant som möjligt. I början av anpassningen slutar kulturen att växa, vilket är ganska normalt. Så snart den här tiden är över kommer tillväxttakten att överraska odlarna positivt. Ofta planteras blåregn med lager.

Skott från förra året kan också användas . Tidigt på våren läggs de noggrant ut på ytan och täcks med jord. Att plantera lagren korrekt innebär att ge skotten minst ett år för full rotning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland odlas även blåregn från frön. De kan inte planteras direkt i fritt land - planteringarna fryser ut. Frösådd för plantor rekommenderas i november och under det första decenniet i december. För att göra detta använder jag ett substrat baserat på:

  • 4 bitar av lövmark;
  • 1 bit skogsmark;
  • 1 del sand.

Det är bättre att täcka de nyplanterade fröna med ett tunt (0, 1-0, 2 cm) lager av samma sand. Det är mycket viktigt: då sprutas de rikligt från en sprayflaska. Behållaren är täckt med glas eller polyeten under hela groningstiden för att upprätthålla ett idealiskt mikroklimat. Behållaren måste förvaras där temperaturen inte är lägre än 22 och inte högre än 25 grader . Vi måste ständigt övervaka jordens fuktinnehåll.

Du kan förvänta dig att de första skotten visas om 20-28 dagar . I slutet av den första månaden flyttas behållaren med plantor till en väl upplyst plats som inte utsätts för direkt solljus. Så snart de två första bladen dyker upp, plantar plantorna. Samtidigt transplanteras de med en klump i en annan behållare.

Den transplanterade lianen måste spillas omedelbart med en omättad lösning av kaliumpermanganat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är användbart att ta hänsyn till några andra finesser. Så, användningen av sticklingar är populär på grund av bevarandet av alla värdefulla egenskaper hos originalprovet … När våren börjar, nära några (inte alla på en gång, förstås) förra årets skott, gräver de en rad 0,2 m djupt. De lägger jord mättad med näringsämnen där och spills den ordentligt med vatten. Naturligtvis måste marken noggrant kontrolleras och saneras.

Skottet strax ovanför knopparna är något snittat och placerat i hålet. Du kan undvika att höja lagren genom att fästa. Var noga med att också strö dem med jord. Skjutspetsarna täcks inte för att ge ventilation. De är bara bundna vertikalt till ett litet stöd.

Därefter måste du titta på hur rotning pågår i bladnoderna . Beroende på detta kan skottet separeras efter 12-18 månader. Med god utveckling av rotsystemet transplanteras skikten omedelbart till den angivna platsen i trädgården. Men ibland utvecklas rötterna mycket dåligt. Då förvaras växten inte på samma plats i mer än 18 månader, utan odlas i krukor.

Bild
Bild

Florister kan använda blåregn och träaktiga sticklingar för förökning. De måste klippas under höstmånaderna och ta plantmaterial från de mellersta delarna av mogna skott. Alla lämpliga kvistar bör ha minst ett par knoppar i ett område av 0,05-0,08 m. Sticklingar planterade i marken hålls vid en temperatur av 3 grader tills vårvärmen börjar . I april eller maj (när risken för nattfrost försvinner) transplanteras plantorna i behållare fyllda med trädgårdsjord.

Strö den med fuktad sand innan du planterar. Sticklingar bör planteras strikt vertikalt till ett djup av 0,04 m. Spalten mellan intilliggande plantor är 0,1 m. På våren måste de transplanteras till ärtor för senare odling. Efter 12 månader planteras blåregn på en permanent plats i trädgården.

Bild
Bild

Ibland används vinterrottransplantationer. Denna metod är anmärkningsvärd för sin ökade komplexitet, men den låter dig förmedla alla nyckelegenskaper hos sorten. På hösten måste du gräva plantor av hög kvalitet och separera rotsystemet (förutsatt att tjockleken på rötterna är minst 0,06 m). Plantorna transplanteras i behållare med sand och förvaras mörkt och svalt. Du måste ta dem till en varm plats i december eller januari.

Efter 12-14 dagar ska sticklingar med en längd av 0, 06 m ympas. Det ska vara ett plantmaterial med två knoppar. Precis under den lägsta av dem görs ett snitt i en spetsig vinkel. Samma snitt förbereds på grundstammen så att de rör mer hårt. Vaccinationsplatser fixas noggrant med ett trädgårdsgips.

De plantor som framställs på detta sätt placeras i en behållare som innehåller ett näringsrikt substrat . Vaccinationsstället kan inte fördjupas. Behållaren måste täckas med glas. Den måste hållas vid en temperatur som inte är lägre än 15 grader och vid en luftfuktighet på 80%. Med rätt tillvägagångssätt kan skott förväntas dyka upp om 14-15 dagar; när vinstockarna slår rot, transplanteras de i marken.

Bild
Bild

Vårdregler

Vattning

Det är omöjligt att odla blåregn ordentligt utan systemisk vattning. Anläggningen kommer att behöva bevattning under vår- och sommarmånaderna. Marken måste hållas fuktig kontinuerligt och överflöd måste noggrant undvikas. Förstärkt bevattning krävs när en torka uppstår, annars kommer blommorna att smula ihop.

Vattning från 12-15 september bör göras mindre ofta, annars kommer blåregn inte att kunna gå i viloläge helt.

Bild
Bild

Stöd

Denna anläggning kännetecknas av ökad vindstyrka (exponering för vind). Därför är det åtminstone möjligt att odla blåregn utomhus i trädgården det första året endast med stöd. Strumpebandet av unga skott ska tjäna länge och framgångsrikt motstå starka vindar . Om du bara lägger ett stöd, kommer vinrankan att svepa runt det kaotiskt, och det blir ganska svårt att ta bort det för att förbereda för vintern.

Växter som växer utan stöd kommer att linda runt varandra eller hamna på den första hårda ytan som kommer över.

Bild
Bild

Toppdressing

Om jorden är bördig nog bör gödselmedel appliceras högst 2 gånger i månaden. Matning av blåregn utövas endast på våren och sommaren. Omedelbart efter plantering matas växten sällan. Med förbehåll för planteringsteknik bör den inte sakna näringsämnen . Om det är klart att trädet snart kommer att blomma (men inte blommar aktivt ännu), bör färdiga mineralblandningar användas.

Flytande preparat som innehåller kalium och fosfor används 3 gånger i månaden med jämna mellanrum. Kväveföreningar måste användas endast i början av våren, när det är nödvändigt att öka den gröna massan. Experter rekommenderar att alternera komplexa formuleringar och ekologisk matning. Oftast används mullein utspädd 20 gånger med vatten. En gång på sommaren kastas blåregnbuskar med en lösning av krita (0,1 kg per 12 liter).

En gång i månaden, medan växtsäsongen pågår, används gödningsmedel med en liten mängd kväve . Överdriven matning med dem kommer att leda till en minskning av blomningen och ökad utveckling av växternas gröna del. Mineralsammansättningar måste läggas i marken först efter intensiv vattning. En extremt koncentrerad lösning kan bränna rötter i torr jord. Blåregn kan inte matas under vintermånaderna.

Bild
Bild

Beskärning

Tidig beskärning leder till förlust av en attraktiv vinstockform. Det kommer att växa kaotiskt och blommorna kommer att förlora sin skönhet. Vanligtvis förkortas växten 2 gånger per säsong. De väljer rätt ögonblick i början eller mitt på sommaren, och andra gången utförs proceduren efter bladfallets slut . Samtidigt tas sidoskott bort i första hand, eftersom de kan störa tillväxten av nya blommor.

Ibland blir det nödvändigt att ändra buskens längd eller geometri. Det är inget fel med ytterligare beskärning. Wisteria kommer att sluta producera blommor i bara ett år. Om det görs korrekt, fortsätter blomningen.

Med kompetent systematisk beskärning garanteras långsiktig utveckling av blåregn, och det kommer inte ens att kräva föryngring.

Bild
Bild

Du kan regelbundet beskära en gröda från 2-3 års utveckling. Beskärning bör göras i augusti för första gången. Färsk tillväxt ska skäras i 3-4 knoppar. På våren rekommenderas att bli av med frysta, torra eller alltför raffinerade skott. Vissa trädgårdsmästare förkortar på vintern:

  • huvudsakliga flykt;
  • grenar klippa på sommaren;
  • sidoskott.

Standardvinstocken bildas, vilket föredrar en utvecklad skott. Andra grenar tas bort skoningslöst. Med mycket dålig blomning skärs en del av rotsystemet av. Det huggs av med en spade på 0, 3-0, 4 m djup. Från huvudstammen är det nödvändigt att dra sig tillbaka med 1, 5-2 m.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Wisteria (även frostbeständiga sorter) är förberedd för den kalla årstiden och blir av med torkade blommor och skott till en början. Nästa steg är att ta bort grenarna från stöden och lägga dem runt stammen. Skott bör täckas med agrofibre och plastfolie . Det rekommenderas att fylla marken med toppen. Unga exemplar av blåregn täcks ännu mer noggrant, stänker stammen med jord eller täcker den med grangrenar.

Nyanser av att ta hand om denna växt i trädgården beror också på växande region. I förorterna kan du begränsa dig till valet av en solig tomt och dränering av marken. Rekommenderat djup för planteringshål är från 0,25 till 0,3 m. Skydd för vintern måste göras. På grund av det kallare klimatet måste du ta hand om växten mer noggrant . Där måste den skyddas noggrant från drag. När vintern närmar sig är rotsystemet täckt med en återfyllning av krossad torv. Förhållandena i Sibirien är ännu svårare, eftersom blåregn kanske inte överlever långa svåra frost. Vanligtvis odlas denna växt inte i utomhus i sibiriska regioner. Den odlas i badkar och tas ut på gatan först när stabil värme börjar.

Bild
Bild

I mittfältet är tillvägagångssättet för odling av grödor detsamma som i Moskva -regionen. Men vi måste ta hänsyn till risken för långt kallt väder. Därför måste du på ett antal ställen göra ett mycket solidt skydd. Sandjord för blåregn i mittfältet måste befruktas och lerjord bör blandas med sågspån, humus och krossad bark . Genom att följa dessa regler kan du garantera lång blomning.

I Leningrad-regionen är endast väl upplysta områden lämpliga för blåregn. Det rekommenderas att tillsätta sand blandat med superfosfat till planteringsgroparna. Plantan måste begravas i jorden grävd från dem. Växthusförhållanden för plantor skapas med hjälp av huvar . De måste öppnas regelbundet för att ventilera och vattna blåregn.

I Rostov-regionen, i motsats till Leningrad-regionen, kan kinesiska och flerblommiga sorter användas. I norr växer en sådan liana mycket sällan, och även om den inte dör kommer den att se väldigt opresentabel ut på grund av dålig blomning. I söder är chansen mycket bättre. Och ändå rekommenderas att grundligt isolera blåregn när vintern närmar sig.

För att förenkla vintern för en exotisk gäst i Moskva -regionen, i Ural och på svårare platser kan du använda en hemlagad behållare . Dess volym måste vara minst 40 liter. Varje badkar eller trädgårdstunna är lämplig för detta ändamål. På hösten överförs vinstocken till ett uppvärmt rum. Där vattnas det 1 gång på 7-8 dagar och ger belysning i minst 6 timmar varje dag.

Rekommenderad: