Hortensia I Ural (59 Bilder): Plantering Och Vård Av Trädgårdshortensia I Det öppna Fältet. Växande Vinterhärdiga Panikulära Hortensior Och Andra Arter Och Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Hortensia I Ural (59 Bilder): Plantering Och Vård Av Trädgårdshortensia I Det öppna Fältet. Växande Vinterhärdiga Panikulära Hortensior Och Andra Arter Och Sorter

Video: Hortensia I Ural (59 Bilder): Plantering Och Vård Av Trädgårdshortensia I Det öppna Fältet. Växande Vinterhärdiga Panikulära Hortensior Och Andra Arter Och Sorter
Video: Hortensia hur ta sticklingar av hortensior - Hydrangea Cutting 2024, April
Hortensia I Ural (59 Bilder): Plantering Och Vård Av Trädgårdshortensia I Det öppna Fältet. Växande Vinterhärdiga Panikulära Hortensior Och Andra Arter Och Sorter
Hortensia I Ural (59 Bilder): Plantering Och Vård Av Trädgårdshortensia I Det öppna Fältet. Växande Vinterhärdiga Panikulära Hortensior Och Andra Arter Och Sorter
Anonim

Hortensia är en av de vackraste blommorna som är bekanta för trädgårdsmästare sedan antiken. Hemorten för denna exotiska växt är Östasien, men hortensia kan odlas i olika delar av världen, inklusive Ural.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken är bättre att plantera?

Alla sorter kan inte odlas i kalla regioner i landet. En trädgårdshortensia som kommer att dekorera en personlig tomt i Uralerna måste först och främst vara vinterhård. Lokala trädgårdsmästare kanske vill överväga panikulära eller trädsorter.

Men dessa blommor kommer sannolikt att behöva ett pålitligt skydd för vintern. Vintrarna i Ural är trots allt ganska kalla och i svåra frost dör växten helt enkelt . Nu, för att tydligare förstå till förmån för vilken blomma det är bättre att göra ditt val, är det värt att överväga de mest kända och älskade sorterna av många.

Bild
Bild
Bild
Bild

Panicle hortensia

Det finns många sorter av sådana hortensior, men i de kalla regionerna i Ural följande kommer att slå rot bäst.

Dart Little-Dot . Det är en liten vacker buske, vars höjd varierar mellan 75-85 centimeter. Blommorna är vita i färg och samlas i stora blomställningar. Efter några veckors blomning blir deras färg blekrosa. Hortensia blommar från andra veckan i juli till slutet av sommaren.

Denna sort tål svåra frost, ner till -28 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Limelight Pieter Zwijnenburg . Detta är en högre växt. Sådana hortensior når en höjd av 2-2,5 meter. Mycket ofta används denna sort för att dekorera parker eller trädgårdar.

De vita, nästan krämiga blommorna i panicle hortensia ser vackra ut var som helst. Blomningen börjar också i mitten av sommaren, men varar till slutet av september. Växten är ganska motståndskraftig mot kallt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Unik - det här är en annan hortensia som kan överleva frost ner till -35 grader även utan skydd. Busken i sig är tillräckligt stor, dekorerad med stora vita blomställningar. I slutet av blomningen blir de nästan rosa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanille Fraise . Höjden på denna buske överstiger inte 1,5 m. Blommorna är vita, nästan krämiga. Med tiden blir deras kronblad röda. Denna hortensia -sort kan överleva frost ner till -28 grader, så den behöver skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kyushu är en enorm buske, vars höjd når 3 meter. Vita blommor samlas i vackra, något avlånga blomställningar. Denna hortensia tål svår frost, vilket gör det möjligt för trädgårdsmästare att inte tänka på att skydda busken för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädhortensia

Trädliknande hortensia har också samma framgång i de kalla Uralregionerna, med ett stort antal sorter som är resistenta mot svår frost.

Annabelle - en av de mest populära sorterna, vars hemland är Amerika. Detta är en vacker buske med en spridande krona, vars höjd inte överstiger 1,5 meter. Ljusgröna blommor kan glädja andra från mitten av juli till slutet av september. Växten tål frost ner till -38 grader, så den behöver inte skydd för vinterperioden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sterilis till skillnad från andra sorter av trädgårdshortensia, blommar den länge. Processen börjar i juli och pågår till mitten, och i vissa fall till slutet av oktober. Till en början är blommorna ljusgröna, och i slutet av blomningen blir de helt vita. Denna hortensia är frostbeständig och tål temperaturer ner till -33 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Innan du börjar plantera denna växt måste du bestämma dig för en plats. Den ska vara tyst och väl skyddad mot vindar eller drag . I öppna områden utvecklas hortensia faktiskt inte bra. Det är också värt att se till att jorden bredvid hortensian inte torkar ut. Ägarna måste också se till att vattnet nära busken inte stagnerar, eftersom detta kommer att leda till att rötterna snabbt förfaller och den vackra växten kommer att vissna och till och med dö.

För att trädgårdshortensia ska utvecklas korrekt rekommenderar proffs att plantera den i lite sur jord.

Bild
Bild

I Ural är sådana länder extremt sällsynta. Därför är det absolut nödvändigt att lägga till torv för att försura jorden vid plantering. Det är bäst att plantera hortensior tidigt på våren, efter att alla frost har passerat.

Först måste du börja förbereda hålet. Den ska vara 50 centimeter djup och bred. Därefter måste du hälla 30 liter sedimenterat vatten i det och lämna det i en dag så att jorden kan vara väl mättad med fukt.

Sedan måste du fylla i 1 del humus, 2 delar torv, 1 del sand och 2 delar vanlig jord. Där måste du också tillsätta 20 gram urea, 25 gram svavelsyrat kalium och 55 gram superfosfat. Innan du planterar den framtida busken är det nödvändigt att skära av alla överskott, och också klippa rötterna lite . Därefter måste du sänka plantan i hålet och täcka den med jord. I detta fall bör rotkragen ligga i linje med marken. Omedelbart efter plantering måste hortensia vattnas med vatten, och platsen runt busken måste täckas med barrträd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Att odla en så vacker växt på det öppna fältet är en aktivitet för dem som inte har något emot att spendera tid på att ta hand om trädgården. Hortensior behöver vattning och utfodring i tid . Dessutom måste den kunna förbereda den ordentligt inför Ural -vintern.

Vattning

Det är nödvändigt att fukta jorden runt busken regelbundet, särskilt vid en tid då det inte regnar på länge. Experter rekommenderar att du använder vatten med tillsats av en manganlösning för bevattning . Det räcker med att tillsätta 2 gram per 1 liter vatten. Detta kommer att bidra till att göra blomställningarna mer frodiga och vackra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel

För att odla en hälsosam hortensia i Uralerna måste du regelbundet använda toppdressing. Du kan välja både organisk och mineralgödsel . Detta bör göras minst 4 gånger om året. Först och främst är det nödvändigt att "mata" växten, som har övervintrat och förbereder sig för en ny blomningsperiod.

Därefter måste du applicera gödselmedel 2 gånger i månaden. Ursprungligen används urea, kalium och superfosfat. Efter att knopparna dyker upp är det tillräckligt att bara tillsätta kalium och superfosfat. Alla doser anges på förpackningen för köpta gödningsmedel.

I slutet av sommaren måste 1 hink humus eller kompost läggas till under varje buske . Det är värt att notera att hortensior är bland de växter som kan befruktas med de mest ovanliga produkterna. Använd till exempel vanlig yoghurt eller kefir för dessa ändamål. Endast i detta fall måste de spädas med vatten. Det ska användas dubbelt så mycket som en jäst mjölkprodukt.

Redan torkat bröd är också lämpligt som gödningsmedel. Det måste blötläggas med vatten och sedan smulas under en buske.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skydd för vintern

Att förbereda sig för vintern är ett lika viktigt förfarande, särskilt om växten planteras i ett område som Ural. De mest "starka" frostbeständiga hortensiorna vintern även utan skydd . Men i Uralerna kan temperaturen ibland sjunka under det som de är anpassade till. Vid extrem kyla dör rötterna bort. För att förhindra att detta händer bör buskarna vara täckta för den här tiden.

Förberedelserna inför vintern måste börja innan frosten börjar. Det första man ska göra är ta bort löv på alla befintliga skott . Efter detta måste busken dras väl med ett rep och sedan lindas med det valda täckmaterialet.

Därefter måste växten böjas till marken och sedan fixeras antingen med tegel eller stenar. Ovanifrån måste hortensiabusken strös med sågspån eller överläggas med grangrenar . Därefter måste allt också täckas med takmaterial eller film.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa trädgårdsmästare använder en ram som skydd. I detta fall behöver hortensia inte lutas till marken. Det räcker bara att sätta en metallram över den och fylla den med antingen torra löv, sågspån eller grannålar. För mer förtroende är ramen också täckt med en film ovanpå.

Så snart det blir varmare kan busken öppnas något. Det är dock värt att avslöja hortensian helt först när det är hundraprocentigt säkert att frostsäsongen redan är slut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

En annan viktig punkt är beskärning av hortensia. Detta görs så att busken blir friskare och frodigare. Efter korrekt beskärning glädjer växten ögat med ett stort överflöd av blomställningar.

Under hela säsongen måste du övervaka buskens form . Om detta inte görs kommer växten att se oförskämd ut. Dessutom kommer blommorna att bli mindre med tiden. Denna procedur görs bäst tidigt på våren.

Bild
Bild

Efter vintern måste buskarna inspekteras väl . Bland dem måste du välja de starkaste skotten. Det borde vara cirka 8-10 stycken. Alla trasiga och torra skott måste tas bort omedelbart. Detsamma kan göras med frysta grenar. De ska skäras till en hälsosam fiber.

Vissa erfarna trädgårdsmästare lämnar bara ett par knoppar längst ner i busken. I det här fallet kommer bara några knoppar att dekorera hortensiabusken.

Men de kommer alla att vara ganska stora och vackra.

Dessutom kommer busken som helhet att se mer attraktiv ut. Dessutom måste man komma ihåg att för stora blomställningar kan bryta grenarna med sin vikt. För att förhindra att detta händer måste du regelbundet utföra dekorativ beskärning.

Du måste ta hand om hortensia på hösten . Vid denna tidpunkt är det nödvändigt att göra sanitär beskärning av alla skott. Var och en av dem måste skäras i hälften. Detta kommer att hjälpa växten att överleva vintern mycket lättare. Dessutom blir anläggningen i detta fall lättare att täcka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avelsalternativ

Det finns flera sätt att föröka denna växt. Beroende på dina möjligheter kan du göra detta med frön, dela busken, använda lager, avkommor eller sticklingar.

Frön

Detta alternativ är det svåraste och tidskrävande. Sådd av hortensiafrön bör vara i början av mars. Marken måste vara något fuktig. I det här fallet är det inte nödvändigt att strö dem ytterligare. Efter sådd av fröna, täck behållaren med folie. Spirade växter bör förvaras i ett rum där temperaturen inte sjunker under 21-23 grader.

Efter 3-4 veckor börjar de första skotten att dyka upp . Sedan måste de odlas i 2 år. När deras höjd når 35 centimeter kan plantorna flyttas in i trädgården. Detta avelsalternativ är endast lämpligt för de sorter av hortensia som finns i naturen och inte har fötts upp av uppfödare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Detta är den mest populära avelsmetoden som används av trädgårdsmästare. Det är värt att skörda materialet mitt på sommaren, när det är dags för spirande . Det är bäst att välja sticklingar av unga sidoskott. Varje skärning ska ha 1-2 knoppar.

Du måste klippa av dem på morgonen, så att de kan behålla fukt i sig själva, vilket innebär att de kommer att slå rot snabbare. Därefter måste sticklingarna placeras i vatten, i vilket en tillväxtstimulator tillsattes i förväg.

När de första rötterna dyker upp kommer det att vara möjligt att plantera sticklingarna i substratet förberedda i förväg. Blandningen ska bestå av en del sand och två delar torv . De måste vattnas dagligen. Unga löv ska dyka upp om en månad. Efter det måste plantorna odlas i ytterligare 2 år och först sedan planteras i öppen mark.

Denna process tar lång tid, men växten blir frisk och vacker.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skikten

Om du väljer detta avelsalternativ bör proceduren skjutas upp till våren. Först måste du gräva upp marken nära busken, sedan göra flera spår, vars djup inte ska vara mer än 2-3 centimeter. Skott måste läggas där. De måste fixas med små hjortar gjorda av grenar. Då är det värt att strö allt med jord.

I början av hösten ska varje lager bilda unga skott . När deras höjd når minst 20 centimeter måste unga buskar spudda. Sedan måste du upprepa denna procedur varje vecka. I början av oktober måste alla lager grävas upp och sedan delas upp. Höjden på varje ny planta bör vara minst en halv meter.

När du har separerat dem måste du gräva in dem. Och bara ett år senare kan framtida buskar planteras på en plats som förberetts i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avkomma

Denna metod är inte lämplig för alla. För att växten ska slå rot är det på hösten nödvändigt att ta bort ett litet lager jord tillsammans med unga skott. Sedan mycket noggrant är det nödvändigt att skilja den från huvudbusken och transplantera den till en förberedd plats för odling.

Genom att dela busken

Så hortensian delas bara när trädgårdsmästare bestämmer sig för att transplantera den till en annan plats. Oftast sker transplantationen i början av mars. Busken måste först vattnas, vänta lite och först sedan gräva ur den.

Därefter måste hortensiaens rötter sköljas under rinnande vatten för att ta bort resterande smuts. Sedan kan du börja dela busken själv. Sedan måste du klippa skotten, liksom rötterna och plantera växterna i de hål som gjorts i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Det finns flera farliga varelser som kan skada hortensior mycket.

Bladlus . Denna insekt livnär sig på juice, varefter den lämnar en söt flytning. Reproduktion är mycket snabb. För kampen kan du använda folkmedicin.

Till exempel kan du ta 150 gram krossad vitlök och hälla 3 liter vatten över den. Efter två dagar måste du tillsätta ½ del riven tvätttvål. Sprutning med denna tinktur måste utföras tills bladlössen är helt borta.

  • Spindelmiten lever på bladen, närmare bestämt på deras inre sida . I det här fallet börjar de bli gula, mönster som liknar spindelnät visas på dem. För kampen kan du använda både folkmedicin och kemikalier.
  • Sniglar förekommer oftast på för täta buskar . De äter bladen, vilket gör hortensian helt oattraktiv. Du kan använda blötdjur för att bekämpa.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hortensia måste skyddas inte bara från skadedjur. Olika sjukdomar kan också skada busken.

Här är de vanligaste problemen och deras orsaker

  • Gulning och bladfall är vanligt . Bladproblem orsakas av direkt solljus. Orsaken kan också vara vattendämpning i marken, brist på gödselmedel, låg surhet i jorden.
  • Svartning av bladen uppstår som ett resultat av att man använder hårt vatten vid vattning . Dessutom är detta fenomen möjligt vid kraftiga temperaturfall eller kraftiga drag.
  • Peronosporos är en sjukdom som kännetecknas av små oljiga fläckar på växten . För att förhindra sjukdomen måste du behandla hela busken med en lösning av kopparsulfat och tvål. Det är bäst att spraya på kvällen.
  • Kloros visas på en växt när det inte finns tillräckligt med järn . I detta fall blir bladen mycket ljusare och venerna förblir desamma. Dessutom torkar några skott och knopparna krullar. För att bekämpa denna sjukdom kan du använda populära läkemedel som köps i specialaffärer, till exempel "Ferovit" eller "Antikloros".

Alternativt kan du använda en kaliumlösning. Det räcker med 35 gram av detta ämne i en hink med vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att sammanfatta kan vi säga att med rätt vård kan hortensia växa mycket frodigt och vackert även i Ural

Rekommenderad: