Plantera Druvor Med Plantor På Hösten: Hur Man Planterar Steg För Steg För Nybörjare I Sibirien Och Andra Regioner? Jord Och Plats

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Druvor Med Plantor På Hösten: Hur Man Planterar Steg För Steg För Nybörjare I Sibirien Och Andra Regioner? Jord Och Plats

Video: Plantera Druvor Med Plantor På Hösten: Hur Man Planterar Steg För Steg För Nybörjare I Sibirien Och Andra Regioner? Jord Och Plats
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, April
Plantera Druvor Med Plantor På Hösten: Hur Man Planterar Steg För Steg För Nybörjare I Sibirien Och Andra Regioner? Jord Och Plats
Plantera Druvor Med Plantor På Hösten: Hur Man Planterar Steg För Steg För Nybörjare I Sibirien Och Andra Regioner? Jord Och Plats
Anonim

Många trädgårdsmästare föredrar höstplanteringen av druvplantor. Proceduren, som utförs i slutet av säsongen, kräver noggrann förberedelse av både sängarna och planteringsmaterialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Att plantera druvor på hösten med plantor har både fördelar och nackdelar. Så det bör nämnas att vid det här laget brukar ett ganska starkt och välutvecklat rotsystem bildas i buskarna. När vi kommer på öppen mark anpassar sig kulturen snabbt och klarar därför övervintring utan problem även i närvaro av låga temperaturer. Plantan som planteras på hösten kommer att gå in i vårperioden ganska stark och frisk . Detta innebär att det kommer att kunna motstå effekterna av svampar, virus, insekter och omedelbart börja växa och bli starkare.

En annan fördel är det på hösten, på grund av nederbörd, är jorden redan väl fuktad och kräver därför inte ytterligare bevattning . På marknadens fall för planteringsmaterial har priserna sjunkit och sortimentet har expanderat - detta gör att du kan välja det mest lämpliga alternativet med de bästa egenskaperna. Den största nackdelen med höstproceduren är möjligheten att förlora en planta under en kall snap.

I princip kommer förekomsten av ett täckmaterial, liksom konsekvent förberedelse för övervintring, att förhindra en sådan olägenhet. Dessutom kan du följa härda rekommendationer för att få härdade exemplar på våren som klarar även vårfrost.

Bild
Bild

Tidpunkt

Det är vanligt att utföra höstplantering från början av oktober tills jorden börjar frysa. Huvudrollen vid valet av datum spelas dock utan tvekan av regionens klimatdrag . Tiden beräknas så att minst en och en halv månad är kvar innan den första frosten anländer, så att plantan hinner anpassa sig på en ny plats. Temperaturerna vid denna tidpunkt bör hållas inom intervallet +15 +16 under dagen och +5 +6 på natten.

I södra Ryssland planteras således från mitten av oktober till början av november. För Moskva -regionen och regionerna i mellersta zonen kommer första halvan av oktober att bli mer framgångsrik, och för Leningrad -regionen - de sista dagarna i augusti och den första september. I Volga -regionen, Sibirien och Ural är det bättre att plantera plantor under de två första septemberveckorna.

Bild
Bild

Platsval och förberedelse

Platsen där druvplantorna kommer att placeras måste uppfylla kulturens krav, det vill säga vara väl upplyst och skyddad från den kalla vinden . Det är bäst att planera sängarna på södra, västra eller sydvästra sidan av alla byggnader på platsen. Ett hus, garage, skjul eller stängd veranda kommer att kunna värma upp från solen under dagen och ge ytterligare uppvärmning för plantering på natten. Som ett resultat kommer fruktens mognadsprocess att påskynda avsevärt, och de själva kommer att uppnå den önskade nivån av sötma. Om möjligt är den tomma väggen i en byggnad i söderläge vit målad för bättre ljus och termisk reflektion. Kulturplantor planteras på ett avstånd av 1-1,5 meter från den.

Vingården kommer att trivas på sluttningarna i söder, sydväst eller väst. Tvärtom kommer beslutet att plantera grödan i låglandet, där lägsta temperaturer under de kalla snapsna observeras, och det finns också risk för översvämningar, att visa sig vara mycket dåligt. Kulturen gillar inte grundvatten, som stiger högre än 1,5 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan viktig regel är att ordna druvbuskar, hålla ett avstånd på 3 till 6 meter till närliggande stora träd som har förmågan att dra näringsämnen från jorden . Den ska bilda en fullfjädrad vingård och bör orienteras från norr till söder. Måtten på radavståndet i detta fall bör vara från 2, 5 till 3 meter, och steget mellan enskilda plantor bör vara från 2 till 3 meter.

När det gäller jorden älskar druvorna mest svart jord, lera och lätt jord , och det reagerar värst av allt på saltkärr. Sur jord normaliseras genom tillsats av kalk- eller dolomitmjöl, och torvmarker berikas med flodsand i mängden 2 hinkar per kvadratmeter. En grop för druvor grävs i förväg - om 2-4 veckor, så att jorden hinner bosätta sig och gödningsmedlet fördelas över jorden och inte längre framkallar bränning av rotskott. Fördjupningens dimensioner har i genomsnitt ett djup, bredd och längd lika med 60-80 centimeter, även om man naturligtvis bör styras av rotsystemets storlek.

Om det finns en misstanke om en nära förekomst av grundvatten måste botten av hålet formas med ett dräneringslager av grus 5-7 centimeter tjockt. Därefter är det bäst att bilda två lager av jord som är lämplig för kulturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den första är en blandning av ett par hinkar humus eller kompost, 250 gram superfosfat, samma mängd kaliumsulfat, 3-4 hinkar bördig jordblandning och ett kilo träaska. Grundligt blandade komponenter fyller gropen 20-25 centimeter. Därefter bildas ett fruktbart lager 10 centimeter tjockt i hålet, vars huvudsakliga syfte är att förhindra att rotsystemet brinner med ett överflöd av gödningsmedel. Efter att ha komprimerat innehållet i urtaget bör det vattnas med en hink med vatten. Ett annat alternativ för att organisera en grop för druvor föreslår att man börjar med ett lager chernozem med en tjocklek på 10 till 15 centimeter. Därefter följer en hink med ruttnad gödsel in i hålet, och sedan bildas ett lager av lämpligt gödselmedel. Det senare kan vara 150-200 gram kaliumberedning, 400 gram vanligt superfosfat eller 200 gram dubbel superfosfat. Eventuellt, i detta skede, är ett par burkar träaska inblandade. Slutför "kompositionen" ytterligare ett lager chernozem.

Ovanstående schema är lämpligt för att plantera druvor på lerjord eller svart jord . Men när det gäller sandjord är situationen något annorlunda. Ursprungligen grävs hålet 10 centimeter djupare och bredare. Botten av fördjupningen bildas av ett lera "lås" 15 centimeter tjockt, samt ett fragment av takmaterial. Nästa lager, som i det tidigare schemat, erhålls från näringsjord och svart jord.

Det enda undantaget är obligatorisk användning av kaliumgödsel som innehåller magnesium. Den färdiga gropen bevattnas rikligt med flera hinkar vätska. Denna vattning bör upprepas tre gånger med ett intervall lika med en vecka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beredning av planteringsmaterial

Det första steget i beredningen av planteringsmaterial bör vara rätt val av den använda plantan . En hälsosam årgång måste vara involverad, som har minst tre utvecklade rotprocesser, och tillväxten är från 15 centimeter. Tjockleken på provets bas bör börja från 5 millimeter, och mogna knoppar bör finnas på skottet. En planta som är för kort för en höstplantering är inte lämplig. Planteringsmaterialet ska vara fritt från sår, skador eller obegripliga fläckar. Innan arbetet påbörjas bör plantan kontrolleras: för detta förkortas toppen av en av skotten med 1 centimeter - en ljusgrön nyans bör hittas på snittet.

Ett par dagar före proceduren blötläggs plantans rötter i vatten för att få full näring. Tillväxtstimulerande medel behövs inte särskilt för druvor, men en "pratare" av lera, mullein och vatten kommer att vara användbar. I princip är det inte förbjudet att dessutom använda en heteroauxinlösning där plantan måste stå. Ibland bereds en blandning av 1 matsked honung och en liter vatten som en stimulans för druvor. På dagen för att flytta till öppen mark beskärs växtens rötter med beskärningssax. För det mesta behöver inte mer än 1-2 centimeter tas bort för att inte skada rotsystemet, men de övre och laterala processerna bör avbrytas helt. Antalet plantans ögon minskar också till 1-2 stycken.

Det bör klargöras att plantor för höstplantering kan köpas i plantskolan, men de kan odlas självständigt . I det andra fallet börjar beredningen av planteringsmaterial på våren - det är då bladstelen skärs av, som sedan måste skaffa rötter. "Hem" -bladen stängs försiktigt ur behållarna för att inte skada rotsystemet, varefter de blötläggs i 12-24 timmar i vatten. Ett sådant förfarande gör att du kan rengöra rotprocesserna för överskott av jord till det maximala. Omedelbart före plantering skärs ut i olika riktningar och för långa skott av rotsystemet skärs av, och de återstående doppas i en blandning av mullein och flytande lera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsteknik

Nybörjarträdare bör steg för steg följa instruktionerna för höstplantering i öppen mark - detta är det enda sättet att säkerställa att kulturen kan bevaras på vintern, och nästa vår kommer den att börja utvecklas aktivt . När gropen "sätter sig" och luften fyller alla tillgängliga hålrum kan du börja arbeta. En årlig planta är snyggt placerad i hålet, och dess rötter räknas ut runt hela omkretsen. Det är bättre att plantans övre kikhål går ner i jorden med 10-15 centimeter. I princip skulle det vara skönt att böja den i nord-sydlig riktning. Växten är täckt med halvmatad jord, som sedan komprimeras och bevattnas med en hink vatten. Efter att ha absorberat fukt fylls brunnen helt.

Det är nödvändigt att kunna plantera druvor korrekt i brunnar . Dug upp med en borr eller kofot, de har vanligtvis 60 till 65 centimeters djup. I detta fall placeras plantan snyggt på botten av hålet och lyfts sedan något, vilket gör att rötterna kan räta ut och ta den position som krävs. Helst bör de underjordiska grenarna ha en 45-graders vinkel för att förhindra att de böjer sig uppåt. Brunnen fylls igen och komprimeras, och en liten hög bildas upptill.

För att enkelt hitta druvor nästa vår bör du sticka en pinne bredvid den.

Bild
Bild
Bild
Bild

På plantskolan är det oftast möjligt att skaffa en ettårig eller till och med tvåårig vegetativ planta. Växten, när den odlas i en behållare eller kruka, har ett slutet rotsystem, vilket innebär att den har en begränsad rotlängd. NS När du flyttar in det i hålet bör du vara försiktig, så att jorden inte faller från rotsystemet. Det bör nämnas att en vegetativ planta kräver ett djup av 25 centimeter på svart mark och 30 centimeter på sand. Förplanteringsgropen komprimeras och vattnas 2-3 gånger, med ett intervall på cirka en vecka. 7 dagar efter den sista vattningen grävs en urtagning under behållaren precis i den, lika med 55 centimeter på svart mark och 65 centimeter på sanden.

Den härdade plantan avlägsnas försiktigt från behållaren tillsammans med en jordklump och flyttas in i urtaget. Gropen fylls omedelbart med näringsblandning, komprimeras och bevattnas. En pinne är begravd i närheten, på vilken en vegetativ grodd sedan fixeras. Om druvorna inte tidigare har passerat acklimatiseringsproceduren måste de skyddas med en skärm av plywood eller grenar installerade på södra sidan under de första 7-10 dagarna av plantering.

En annan metod för att plantera druvor kräver att man gräver ett fyrkantigt hål med sidor på 80 centimeter. Under bildandet förbereds två jordhögar omedelbart: den första från den övre tredjedelen av jorden som extraheras från hålet och den andra från resten av jorden. Den första högen blandas med humus, ett kilo aska och 500 gram kaliumgödsel. Den läggs tillbaka i gropen så att cirka 50 centimeter återstår från jordlagret till ytan. Marken vattnas rikligt och rapporteras vid behov till samma nivå. I denna form lämnas gropen i ett par veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

På landningsdagen körs en träpinne in i urtaget. Den planterade plantan knyts omedelbart till en hjälpstruktur och gropen fylls med kvarvarande jord från den första högen. Innehållet i den andra högen kompletteras med grov sand eller fint grus, varefter den också används för att fylla fördjupningen. Plantan är täckt med jord med 30 centimeter, täckt med polyeten och bevattnas med 3 hinkar vatten.

Det bör nämnas att det i alla fall är viktigt att hålla det nödvändiga avståndet mellan enskilda plantor .… I princip kommer det att vara tillräckligt för de sorter som växer svagt att tåla 1, 3-1, 5 meter, och för starka sorter krävs 2 till 2,5 meter ledigt utrymme. En planta som planteras på hösten är extremt viktig att lagra ordentligt på vintern. En ung växt, inom några veckor efter plantering, måste skyddas med agrofibrer, halm, fallna löv eller sådana improviserade material som presenningar eller plastflaskor. Det enklaste sättet är att ta en läskflaska med halsen avskuren och täcka plantan med den.

Om sängarna är täckta med presenningar eller löv kan det också bildas ett jordlager ovanpå. Den mest effektiva är dock en kombination av flera metoder: halmskum upp till 5 centimeter tjockt, täckt med polyeten och torr torv och bildar ett lager på 15 centimeter.

Rekommenderad: