Cineraria Vid Havet "Silverdamm" (18 Bilder): Plantering Och Skötsel. Växande Regler Från Frön

Innehållsförteckning:

Video: Cineraria Vid Havet "Silverdamm" (18 Bilder): Plantering Och Skötsel. Växande Regler Från Frön

Video: Cineraria Vid Havet
Video: Cineraria 2024, Maj
Cineraria Vid Havet "Silverdamm" (18 Bilder): Plantering Och Skötsel. Växande Regler Från Frön
Cineraria Vid Havet "Silverdamm" (18 Bilder): Plantering Och Skötsel. Växande Regler Från Frön
Anonim

Cineraria är en flerårig växt som tillhör familjen Astrovye, och vissa prydnadsarter, enligt den moderna klassificeringen, tillhör släktet Krestovnik. Namnet översatt från latin betyder "ashy", det gavs till växten för den karakteristiska färgen på de öppnade bladen. I naturen finns dessa örter och buskar i tropikerna i Afrika och på ön Madagaskar. Idag har cineraria mer än 50 arter, många sorter används framgångsrikt i blommodling hemma, liksom prydnadsväxter och parkväxter. Vi kommer att ge en beskrivning av Silver Dust -sorten och berätta hur du planterar och underhåller på rätt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Cineraria vid havet kallas ofta också för ashy eller maritime jacobea; den växer i naturen på den steniga kusten vid Medelhavet. Silverdammsorten ser ut som en ört upp till 25 cm hög . Dess löv är små, tindelade, har en tät tomentos pubescent av en silverfärgad nyans på undersidan, från vilken hela busken får en vit-silverfärgad färg. I augusti visas små (upp till 15 mm) blomställningar-korgar med en senapsgul färg på växten, som ofta tas bort av trädgårdsmästare, eftersom deras estetiska värde är lågt. Frukterna är cylindriska värk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och lämna

Trots att cineraria vid havet tillhör stauder, på grund av dess känslighet för frost i centrala Ryssland, odlas den oftast bara under en säsong.

Du bör veta att detta är en solälskande växt, därför måste du välja ett område innan du planterar innan du planterar. Silver Dust planteras i skuggan av träd och får en blek, ful nyans.

Marken ska inte vara tät och lerig, men om det inte finns några andra alternativ, bör du först lägga till torv eller humus till den.

Bild
Bild

Det rekommenderas att plantera plantor tillsammans med jorden där de växte; grunda planteringshål placeras bäst på ett avstånd av 25-30 cm från varandra . Växter placerade i hålet ska krossas lätt med jord och vattnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Seaside cineraria "Silver dust" är en prydnadsväxt som är lättskött . Men det bör komma ihåg att det är fuktälskande och behöver regelbunden vattning med varmt, avstängt vatten. Det är nödvändigt att se till att dropparna inte faller på de silverfärgade bladen och se till att lossa jorden efter vattning så att det inte blir någon stagnation av vatten. Topdressing med färdiga mineralgödselmedel rekommenderas 2 gånger i månaden. På våren behöver cineraria gödningsmedel som innehåller kväve för att bladen ska bildas korrekt, och på sommaren behöver växten fosfor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avelsalternativ

Cineraria vid havet "Silverdamm" kan framgångsrikt spridas på följande sätt.

Sticklingar . Detta är det enklaste alternativet, där i slutet av sommaren en 10 cm lång skott klipps av, bearbetas snittet av "Kornevin". Marken i förväg i en låda bör bestå av 10-12 cm bördig jord och 5-7 cm grov sand. Marken bör fuktas med en svag lösning av kaliumpermanganat, sticka skäret i marken och täck med en flaska transparent plast. Det är nödvändigt att vattna uppifrån på flaskan, den tas bort när skärningen slår rot. En trälåda med handtag måste placeras på en sval plats till våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växer från frön . Fröplanteringsmaterial planteras vanligtvis för plantor i slutet av mars eller under första halvan av april. Marken ska vara lätt sur och lös, helst torv blandad med sand. Små frön av cineraria hälls ut och krossas lite, utan att gräva ner, täcks sedan med en film. Plantor dyker upp om 10-14 dagar, de första bladen är alltid gröna. En plockning görs i separata behållare när 2 äkta blad dyker upp på groddarna, och i slutet av maj kan cineraria planteras i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Silver Dust -sorten är otroligt resistent mot olika sjukdomar. Från skadedjur i varmt väder kan växten påverkas av bladlöss, spindelmider, vita flugor. Om dessa insekter hittas bör buskarna omedelbart behandlas med Fitoverm eller Neoron preparat . Mjöldagg och rost bör bekämpas med svampdödande medel - fungicider. Om cineraria har lidit mycket av svampen, är det bättre att förstöra den så att sjukdomen inte överförs till resten av växterna.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Cineraria vid havet "Silverdamm" ser bra ut inte bara som en gränsväxt. Den kan planteras på den första raden i en blomsterträdgård, som inramar dekorativa föremål och stigar. Denna graciösa låga växt återfinns ofta som ett element i den allmänna sammansättningen i alpina objektglas, nära konstgjorda reservoarer.

Cineraria "Silver Dust" ser mest imponerande ut i kombination med ringblommor, petunia, phlox, salvia och pelargonium.

Rekommenderad: