Sedum False (39 Foton): Plantering Och Skötsel Av Sediment Av Markskydd, Beskrivning Av Sorterna "Roseum" Och "Fuldaglut", Växande Från Frön

Innehållsförteckning:

Video: Sedum False (39 Foton): Plantering Och Skötsel Av Sediment Av Markskydd, Beskrivning Av Sorterna "Roseum" Och "Fuldaglut", Växande Från Frön

Video: Sedum False (39 Foton): Plantering Och Skötsel Av Sediment Av Markskydd, Beskrivning Av Sorterna
Video: Geoarchaeology Lecture Week 3: Stratigraphy 2024, Maj
Sedum False (39 Foton): Plantering Och Skötsel Av Sediment Av Markskydd, Beskrivning Av Sorterna "Roseum" Och "Fuldaglut", Växande Från Frön
Sedum False (39 Foton): Plantering Och Skötsel Av Sediment Av Markskydd, Beskrivning Av Sorterna "Roseum" Och "Fuldaglut", Växande Från Frön
Anonim

Idag har blomsterodlare och trädgårdsmästare möjlighet att odla ett stort antal olika växter. Bland de attraktiva grödor som lämpar sig för odling i det öppna fältet, liksom hemma, är det värt att lyfta fram sedum, som är mycket efterfrågat mot bakgrund av dess dekorativa attraktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Denna kultur har flera namn som är vanliga bland trädgårdsmästare. Därför kallas sedum false ibland för kaukasisk sedum. Detta namn ger en förståelse för var växten kommer ifrån. I naturen växer sedum i Georgien, i västra delen av Armenien, i Ciscaucasia. Och även kulturen finns i Turkiet och Iran. Baserat på dess egenskaper är sedum en örtartad gröda som föredrar att växa på sluttningar, liksom på ängar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som sedumodling visar, anpassar den sig väl till klimatfunktionerna i de norra delarna av Ryssland, eftersom växten har inneboende egenskaper för att bibehålla sin livskraft även vid negativa lufttemperaturer.

Enligt den botaniska beskrivningen är sedum en flerårig marktäckare som växer i höjd med högst 25-30 centimeter . Bland de enskilda sorterna finns representanter för den saftiga, som bara kan växa i höjd upp till 5 centimeter. Rotsystemet representeras av många grenade tunna rötter, stenväxtstammar, med hänsyn till sorten, är av två typer - krypande eller stigande.

Fruktlösa skott är vanligtvis kortare än de bördiga med 3-5 centimeter, på den senare bildas frukter under kulturutvecklingen. Den gröna massan representeras av blad av mättad färg, som utvecklas motsatt. Som regel är tallrikens längd från 1 till 3 centimeter med en bredd på högst 1 centimeter. Bladet är kilformat med minimal pubescens.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedum blomställningar sprider paraplyer som växer mellan vridande skott. Rosetter representeras av ett stort antal små blommor, som kan målas i vitt, rosa, crimson och andra färger, beroende på sorten. Kulturen går in i blomningsfasen i början av sommaren och behåller färskheten i sina blommor fram till augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten kommer att kunna blomma redan under det andra levnadsåret, när bildandet av huvuddelen av skotten slutar. I naturen kan blomning representeras av en grön matta med små attraktiva flerfärgade rosetter ovanpå. När man odlar stenväxter hemma kan det vara extremt svårt att uppnå sin blomning.

Sedumfrukter innehåller ett stort antal dammiga frön, som kännetecknas av höga vitalitetsnivåer . I slutet av sommaren kastar de flesta stenstenar av sina löv.

Kulturen är flerårig, men när den odlas för dekorativa ändamål kommer den att kräva regelbunden förnyelse, vilket kommer att ha en positiv effekt på dess attraktivitet. Det rekommenderas att läsa minst en gång vart 5-6 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Bland de tillgängliga representanterna för denna kultur är det värt att lyfta fram det mest efterfrågade.

Sedum falsk crimson

En kultur som utvecklas upp till 20-25 centimeter. Krypande skott, grön massa är målad i en rik nyans. På grund av sin struktur täcker växten marken tätt. Vissa stenväxter kan vara upp till 50 centimeter i diameter. Bladen är starka, i ändarna kan de innehålla hack i en storlek på 4x6 centimeter.

Blomställningar växer i form av en sköld, blommornas färg blir lila-röd, det finns också växter med rosa färg på kronbladet . Blomningen varar ca 1, 5-2 månader från och med juni. Sedum kan dock komma in i blomningsfasen senare mot bakgrund av klimatdragen i regionen där den växer. På hösten kastar den fleråriga lövverket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tricolor

En sort som växer upp till 15 centimeter i höjd. Lövverket är medelstort, men detta hindrar inte växten från att bilda en attraktiv blommande matta på marken under dess utveckling. Sedum har sitt namn tack vare färgen på bladen, som är tallrikar med ränder av grönt och vitt, och med höstens ankomst läggs rosa till i huvudnyanserna . Den gröna massan har en långsträckt form, det finns skåror i bladets ändar. Kulturen når sin topp av sin dekorativa attraktivitet i soliga områden i trädgården. Blomställningarna är vitrosa.

Bild
Bild

Roseum

Den saftiga har krypande stjälkar som förlängs med 15-20 centimeter, skott som innehåller blomstjälkar växer vanligtvis upp till 25 centimeter. Kulturen kan växa i storlek ganska snabbt. Sedum går in i blomningsfasen i juni och dekorerar platsen till slutet av sommaren . Blomningen är riklig, så den gröna massan bland de många rosa blommorna kan vara dåligt synlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Koktsineum

Sedum, 20 centimeter hög med ovala gröna blad. Vissa representanter har en rödaktig nyans i färgen. Växten blommar med vackra rosa blommor som ser ut som stjärnor i utseendet, med en diameter på högst 1 centimeter.

Under blomningen utstrålar kulturen en behaglig doft. Vanligtvis kommer sedum att dekoreras med blommor från juli till augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grön mantel

En liten saftig växt som växer upp till max 10 centimeter. Lövverket är tätt, har en smaragdfärg med en rundad tallrik. Blomningen kommer till en början att vara vit, sedan ändrar blomställningarna sin nyans till rosa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de populära sorterna är det också värt att lyfta fram:

  • Fuldaglut;
  • "Rodna";
  • Voodoo och andra.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

För alla succulenter är det viktigt att den plats som väljs för rotning är med maximal tillgång till solig färg, eftersom kulturen förlorar sin attraktivitet i skuggan. Om belysningen i trädgården eller hemma är ljus, blir blomningen och nyanserna så mättade som möjligt.

När det gäller valet av en lämplig jordtyp, anpassar den fleråriga sig perfekt till valfri jord när det gäller sammansättning, det viktigaste är att trädgårdsmästaren tar hand om närvaron av bra dränering i hålet. Att plantera sedum i låglandet bör överges, eftersom fukt kan stagnera i jorden i sådana områden.

Växten kan rotas när som helst på året, men den mest gynnsamma perioden för detta kommer att vara våren, eftersom den unga växten kommer att ha tid att anpassa sig till nya förhållanden under sommaren, samt öka den gröna massan.

Bild
Bild

Planteringsalgoritmen innefattar fördjupning av grödans sticklingar med de tidigare borttagna nedre bladen i jorden . Därefter komprimeras och fuktas jorden. För hemuppfödning används vanligtvis breda krukor eller andra behållare, men deras djup bör inte vara stort, eftersom kulturen har ett krypande rotsystem: den går inte djupt ner i marken, men ligger nära ytan.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

När sedumet är rotat måste grödan vårdas ordentligt för att växa. Agrotekniska åtgärder bör inte orsaka några problem, även för nybörjare, men under de första veckorna efter plantering rekommenderas sedum att vara uppmärksam . Det huvudsakliga vårdarbetet innebär flera aktiviteter.

Ogräs

Under den första månaden för en växt rotad utomhus kommer ogräs att vara viktigt, eftersom ogräset kan förstöra sedum och förhindra att det rotar. Tills sedum bildar en tät grön matta på platsen måste trädgårdsmästaren ta bort allt ogräs i närheten av det.

Bild
Bild

Vattning

Succulenter behöver inte frekvent hydratisering. I de fall kulturen växer i regioner med hög luftfuktighet och lufttemperaturen sällan stiger över + 22 ° C, kommer det inte att vara nödvändigt att vattna den fleråriga alls. Växten kommer att kräva införande av fukt under de varma månaderna.

Sådant arbete utförs bäst på kvällen och undviker att det bildas en skorpa på markens yta.

Bild
Bild

Ändring av årstider

Inomhusgrödor kommer att kräva att odlaren ger växten en naturlig årstidskifte. Så att stauden har möjlighet att befinna sig i en vilande fas, som ersätts av en aktiv tillväxt- och blomningstid . I det första fallet måste kulturen ge en lufttemperatur inom + 8 … 15 ° С, för växtsäsongen räcker det med att hålla en blomma i temperaturområdet från + 22 … 25 ° С.

Bild
Bild

Gödsel

Om kulturen ursprungligen planterades i bördig jord behöver den inte matas. Om spårämnena är för stora kan detta leda till en aktiv uppbyggnad av grön massa utan blomning.

I fattig jord eller i områden med stenig jord är det mest korrekt att mata växten med ett speciellt mineralkomplex som rekommenderas för succulenter före blomningsfasen.

Bild
Bild

Beskärning

För att upprätthålla attraktionen hos stenväxter tas träskott bort. Sådant arbete kan kombineras med sanitär beskärning när torra löv eller blomställningar tas bort från grödan.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Flerårig kan förökas på flera sätt.

Sticklingar

För att få plantmaterial är det nödvändigt att separera unga skott med rötter från moderbusken. Eller välj den övre delen av bilden som är cirka 10 centimeter lång och rota den till ett fuktigt underlag.

Bild
Bild

Frömetod

För att få en gröda på egen hand kan du också använda alternativet att odla sedum från frön, som uppfödare övar för att odla nya sorter. Det insamlade eller inköpta materialet sås på våren i behållare och fuktar regelbundet jorden genom sprutning. Glas eller film används för att skapa en växthuseffekt. Det rekommenderas att behållarna hålls vid en temperatur på + 5 … 7 ° С för härdning . Vidare väntar uppkomsten av groddar inomhus vid rumstemperatur. En kultur med tre blad kan redan transplanteras i en separat behållare för utveckling.

Bild
Bild

Dela busken

En variant som involverar grävning av en vuxen flerårig, följt av att dela den i flera delar med rötter och 2 knoppar. Varje kultur, efter bearbetning av de skurna platserna, rotas omedelbart på den valda platsen.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

I allmänhet utmärks kulturen av immunitet mot många sjukdomar, men med ett överskott av fukt kan den drabbas av en svamp. Tecken på sjukdomen är mörka fläckar på den gröna massan. Behandlingen består i att ta bort de drabbade delarna, samt att normalisera vattningsfrekvensen.

Bland de insekter som utgör en fara för stenväxt är det värt att lyfta fram:

  • trips;
  • bladlöss;
  • vivel.

För att förstöra skadedjuret rekommenderas det att använda en tvålösning för sprutning eller köpta insektsmedel med ett stort antal insekter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

En flerårig kan framgångsrikt odlas i en trädgård med låga dekorativa träd och bilda en blommande grön matta under dem.

Bild
Bild

Även miniatyrsorter av succulenter kan bli en dekoration i en rabatt på grund av deras visuella tilltalande och ljusa blomning.

Bild
Bild

Sedumet passar perfekt med trädgårdsgrödor, i ljuset av vilket det med hjälp av en perenn i trädgården kommer att vara möjligt att skapa pittoreska blomsterarrangemang.

Rekommenderad: