Alissum Rocky (39 Bilder): Sorter Av Rödbetor "Gold Placers" Och "Golden Wave", Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Växer Från Frön

Innehållsförteckning:

Video: Alissum Rocky (39 Bilder): Sorter Av Rödbetor "Gold Placers" Och "Golden Wave", Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Växer Från Frön

Video: Alissum Rocky (39 Bilder): Sorter Av Rödbetor
Video: King Frances och Bengt Arvidsson vinner Silverörnen på Solänget 1970. 2024, April
Alissum Rocky (39 Bilder): Sorter Av Rödbetor "Gold Placers" Och "Golden Wave", Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Växer Från Frön
Alissum Rocky (39 Bilder): Sorter Av Rödbetor "Gold Placers" Och "Golden Wave", Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Växer Från Frön
Anonim

Många trädgårdsmästare odlar rock alyssum eller rödbetor i sina förorts- och personliga tomter. Denna opretentiösa marktäckande ört låter dig skapa fantastiskt vackra kompositioner. Vårblommor blir ljusa och mycket eleganta när alyssum blommar och bildar en genombruten gul "solig" matta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper i kulturen

Anläggningens hemland är Centraleuropa och Mindre Asien. Som en prydnadsperenna, Alyssum började odlas från slutet av 1600 -talet . Det är perfekt för att skapa klippträdgårdar och kantstenar, inklusive runt gräsmattor och trädgårdsvägar.

Alyssum bildar vackra halvklotformiga buskar, vars diameter vanligtvis inte överstiger en halv meter . Beroende på sort kan växten nå en höjd av 30 cm. Dess stjälkar är krypande, starkt förgrenade, förtjockade och hårda vid basen. Det finns få blad, de är gråaktiga, pubescenta och långsträckta. Blommorna är ljusa, gula, samlade i frodiga blomställningar och utstrålar en stark doft som lockar fjärilar och bin.

Alyssum blommar i cirka 40 dagar. Frukterna mognar i skida på hösten. Växten vintrar bra, utan skydd tål den frost ner till -15 ° C.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Det finns många sorter av alyssum kända. Den vanligaste av dem är "Gold placer", "Gold wave" och gul. Nedan följer en kort beskrivning av dem.

Betyg "Guldplacerare " Det har visat sig tillräckligt bra: opretentiös, kalltålig, kräver inte ofta vattning, det utvecklas bäst i solen. Det blommar visserligen under andra året. Blomningen varar från sen vår och hela första sommarmånaden. Tidig och korrekt beskärning av busken kan framkalla en andra våg av blomning, som inträffar närmare hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alyssum "Golden Wave " bildar frodiga buskar med en diameter på cirka 40 cm och en höjd av högst 25 cm, täckta med silverfärgade lövverk. De når den största dekorativiteten i slutet av våren, när de är täckta med ljusa guldgula blomställningar. Under gynnsamma förhållanden fortsätter blomningen hela sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alyssum stenig gul når sällan en höjd av 10 cm. Välbelysta, soluppvärmda områden med stenig jord är lämpliga för denna sort.

Bild
Bild

Hur man planterar?

I ett område med ett svalt klimat är det bättre att odla alyssum på ett plantor sätt. I de södra regionerna kan du så frön i marken efter att snön har smält och platsen värms upp.

Alyssumfrön, som kännetecknas av god spiring, sås för plantor i mars eller april . För att göra detta läggs ett lager dräneringsblandning på botten av en speciell låda, sedan hälls jord, som är en blandning av torvjord, humus och sand. Det är bättre att spilla den förberedda jorden med en fungicid för att undvika att ett "svartben" uppträder i framtiden.

Fröna läggs ut på ett avstånd av 1-1,5 cm. Därefter vattnas de med varmt vatten och placeras under glas eller film.

Innan spiring kan behållaren med de såda fröna placeras på en mörk plats, samtidigt som temperaturen hålls på cirka 15 grader Celsius. För att förhindra att plantan dödar mögelsvampar måste lådan ventileras dagligen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skott ska visas om en vecka. Så snart ett par äkta blad bildas på plantorna kan plantorna planteras i separata behållare. Fröplantor bör vattnas sparsamt, eftersom den jordiga koma torkar ut, så att den ackumulerade fukten inte leder till rotröta.

Unga växter planteras på en permanent plats när varmt väder sätter in . Plantorna överförs till rabatten med omlastningsmetoden.

Eftersom alyssum inte tål stillastående fukt är det lämpligt att tömma grov sand i botten av hålen. Växter planteras på ett avstånd av 30 cm från varandra. De växer tillräckligt snabbt - på en månad kan de täcka ett stort område. För att undvika snabb avdunstning av fukt mults marken runt buskarna med bark eller sågspån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa trädgårdsmästare övar före vintern sådd av alyssum, vilket möjliggör stratifiering av frön och, som ett resultat, starka växter anpassade till förhållandena på öppen mark. Frö sås i jorden på senhösten så att de inte hinner svälla och gro . De är begravda i marken till ett djup av högst 2 cm. För att förhindra att fröet ruttnar måste botten av furen strös med sand.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Det kommer inte att vara svårt att växa alissum stenigt - även en nybörjare amatör trädgårdsmästare kommer att klara av denna uppgift. När allt kommer omkring kan denna "soliga" blomma växa på ett ställe utan att transplantera i flera år, samtidigt som den nästan inte kräver något underhåll. Men För att skapa en spektakulär rabatt som kommer att glädja ögonen under hela sommaren måste du följa några växande regler.

Platsval

I naturen växer rock alyssum på bergssluttningar. Därför kan det i ett förortsområde säkert placeras på stenig mark, större delen av dagen väl uppvärmd av solen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Under torra somrar bör alissum vattnas minst en eller två gånger i veckan. I detta fall bör man vara försiktig, eftersom vattendämpning i jorden bidrar till utvecklingen av sjukdomar. På samma gång med brist på fukt minskar plantens dekorativitet och blomningstiden minskar … Vattna växten tidigt på morgonen eller sent på kvällen under roten eller med sprinklermetoden. För att förhindra att jorden komprimeras är det absolut nödvändigt att lossa den innan den vattnas. Detta gör att luften kan flöda bättre till rötterna.

Bild
Bild

Toppdressing

Trots att alyssum känns bra på vilken mark som helst, reagerar det ändå på matning med våldsam tillväxt och lång blomning. Om jorden på platsen är bördig utförs toppdressing under det andra året. På våren, efter vattning, appliceras kvävegödselmedel i flytande form, vilket hjälper alissumet att bygga upp den gröna massan. På sommaren (med ett intervall på 10 dagar) matas växten med kalium- och fosforgödsel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Med vårens början rekommenderas att skära alyssums skott lite, så att buskarna i framtiden blir snyggare och frodigare. Vid beskärning tas alla sjuka, skadade och svaga stjälkar bort, samtidigt som buskarna får en vacker form . För att uppnå en andra blomningsvåg, på sommaren, förkortas alla skott med några centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Alyssum vintrar bra. Med början av kallt väder är planteringarna täckta med torra löv, gran- eller tallgrenar. På vintern, se till att det finns ett tillräckligt högt snötäcke på platsen.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Växten förökas av frön, delar busken och ympning. Frön kan sås på plantor eller direkt i öppen mark när det blir tillräckligt varmt. För spiring behöver fröna solljus, så att de sprids över jordytan och trycks lätt ner med händerna. Såplatsen kan täckas med plastfolie i flera dagar. De växande plantorna ogräs, tar bort överflödiga växter och lämnar ett avstånd på 10 cm mellan dem.

På sommaren kan alissum förökas vegetativt . För detta är klippta skott rotade i bördig jord. Det är att föredra att plantera sticklingar i ett växthus, där de kommer att skyddas från drag och kalla snaps.

I april kan du försöka sprida alissum genom att dela busken. Den grävs upp och skärs i flera delar med en spade. Delenki planteras på en permanent beredd plats och vattnas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Alyssum rocky - korsblommans loppis favoritgodis , som kan förstöra allt sitt lövverk. Att bli av med skadedjur kommer att hjälpa sådana kemikalier som "Intavir", "Aktara", "Borey", "Tsunami" och andra. Populära kampmetoder är också ganska effektiva: planteringar behandlas med träaska, infusion eller torrt tobaksdamm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På bladen av alyssum kan du ofta hitta larver … De kan samlas in manuellt och samtidigt försöka ställa in speciella fällor för fjärilar.

Med överdriven fukt lider alissum från brunröta och mjöldagg … I det här fallet mörknar och torkar delar av växten. Svampdödande medel hjälper till att bli av med denna gissel. Du måste också ta bort ogräs i tid, som är källan till spridningen av svampsjukdomar.

Dessutom tar det näringsämnen från alissumet och skuggar det, vilket förhindrar att växten utvecklas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Överallt där alissum växer, försöker den fånga så mycket utrymme som möjligt och bilda stora buskar. Tack vare den här egenskapen täcker markskyddsanläggningen snabbt luckorna mellan stenar på alpinrutschbanan, olika gropar och spår.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alyssum ser bra ut i gränser längs trädgårdsvägar och på rabatter, där den fungerar som huvuddekoration i förgrunden till en blomträdgård. Enligt konstruktörerna går anläggningen bra med ampel- och marktäckande petunier, pelargonium och turkiska nejlikor. Experter rekommenderar också att plantera sådana underdimensionerade marktäckande växter som aubrietta, phlox och rezuha bredvid rödbetan.

Bild
Bild

Alyssum hjälper dig utan erkännande att förvandla ett obeskrivligt stenblock som ligger på platsen. Det räcker med att hitta eller göra en liten fördjupning i den och fylla den med jord, för att sedan plantera alissum. Han kommer att täcka stenen med små doftande blommor och förvandla den till en pittoresk detalj av trädgårdsinredningen.

Rekommenderad: