Hur Man Planterar Gladioli Så Att De Inte Faller? 14 Foton Hur Man Knyter Rätt? Vad Händer Om De Växer I Kurvor? Supportalternativ

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Planterar Gladioli Så Att De Inte Faller? 14 Foton Hur Man Knyter Rätt? Vad Händer Om De Växer I Kurvor? Supportalternativ

Video: Hur Man Planterar Gladioli Så Att De Inte Faller? 14 Foton Hur Man Knyter Rätt? Vad Händer Om De Växer I Kurvor? Supportalternativ
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, Maj
Hur Man Planterar Gladioli Så Att De Inte Faller? 14 Foton Hur Man Knyter Rätt? Vad Händer Om De Växer I Kurvor? Supportalternativ
Hur Man Planterar Gladioli Så Att De Inte Faller? 14 Foton Hur Man Knyter Rätt? Vad Händer Om De Växer I Kurvor? Supportalternativ
Anonim

Det är viktigt för varje trädgårdsmästare att blommorna i hans område är jämna och vackra. När det gäller gladioli kan de ibland falla. Hur man undviker detta och växer en vacker och jämn blomma, vi kommer att prata i vår artikel.

Landningsregler

Innan du väljer en viss sort av gladioli för en plats och börjar plantera den, är det nödvändigt att ta hänsyn till vilka funktioner dessa blommor har.

Det ska sägas att de är extremt hygrofila … Och de behöver också ljus, för i skuggan kommer gladioli inte att kunna växa och utvecklas aktivt. Blomman tål inte exponering för låga temperaturer. I frost riskerar de att snabbt dö. Dessutom måste du plantera dem i bördig jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

För aktiv blomning och för att ge gladioli sköna förhållanden måste trädgårdsmästaren veta hur man planterar dem korrekt. Proceduren görs bäst på våren. Du bör studera de grundläggande nyanserna för hur man planterar korrekt så att blommorna inte faller.

Först måste du bestämma dig för en plats . Jordens struktur är mycket viktig. Det beror på hur djupt glödlamporna kommer att placeras. Om huvudkomponenten är lera, bör djupet vara högst 3 lökdiametrar. Om du överskrider denna siffra finns det risk för att du inte väntar på blomning.

Om plantering utförs på ganska lätt sandig mark ökar bokmärkesstorleken något och blir lika med cirka 4 glödlampans diametrar. Om djupet är mindre kommer gladiolen bara att luta sig mot marken.

I det här fallet måste du binda det utan att misslyckas.

Bild
Bild

Experter avråder starkt från att plantera lökar av både vuxna och unga blommor tillsammans. Faktum är att större knölar kommer att ta näringsämnen från marken så mycket som möjligt, respektive kommer unga inte att kunna utvecklas fullt ut därför är det bättre att placera dem på avstånd.

Att plantera lökar är inte svårt, inte ens för oerfarna odlare. Först måste du förbereda ett spår, häll sand på botten och vattna det. Sand kan ersättas med sphagnum. Fyllmedlet hjälper inte bara till att behålla fukt, utan förhindrar också utvecklingen av svampinfektioner.

Lökarna placeras djupt in i spåret på ett avstånd av minst 15 centimeter från varandra. Ovanifrån är spåret täckt med jord. De första skotten som kläcks ovanför jorden sprinklas igen, varefter de fortsätter att växa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur knyter man ihop?

Det finns flera sätt att knyta gladioli utomhus. Hur man gör det rätt, varje trädgårdsmästare bestämmer själv. Det ska noteras att huvudsakligen är dessa blommor bundna, vars höjd är mer än en och en halv meter . En sådan lång stjälk börjar oftast böja sig med tiden, så den behöver stöd. Tänk på de mest populära sätten att knyta gladioli.

Åtta

Oftast planteras gladioli i rad. I början och i slutet av var och en av dem bör ett pålitligt stöd installeras, vars roll kan spelas av en stark pinne som är cirka 1 meter hög . Därefter skärs garnet i bitar som är 20 centimeter längre än längden på raderna. Den ena änden av den måste fixeras på den första pinnen och den andra på den andra, men du måste flytta enligt principen om en orm och sedan återvända på samma sätt.

Det visar sig en villkorad bild av en siffra åtta, inuti vilken blommor finns. I denna situation är de inte extra kopplade. Garnet måste dras åt och säkras ordentligt. När växterna växer till en högre höjd stiger hela strukturen. Detta är en av de enklaste metoderna, som är välförtjänt populär bland trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Maska

Denna metod kommer att kräva en grovmaskig plastkedjelänk. Storleken på cellerna ska vara cirka 10x10 centimeter.

När du väljer storleken på själva rutnätet måste du fokusera på rabatterna . Produkten fästs längs trädgårdens omkrets till flera stöd. Du kan också förbereda en speciell ram.

Stödet installeras när blommorna redan har vuxit. Efter det kommer pilarna med tiden att falla oberoende in i cellerna. Ibland behöver du bara justera processen lite.

Denna metod anses vara mycket tillförlitlig. Gladioli är inte rädda för ens kraftiga vindbyar. De är mycket jämna och hålls säkert av stödet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativt

Om du vill göra det först och främst, inte pålitligt, men vackert, kan du använda den dekorativa metoden. Det kan inte kallas ett strumpeband i ordets fulla bemärkelse. Men han är ganska kapabel att ge gladioli rätt tillväxtriktning. Det är inte lämpligt för massplanteringar, men samtidigt kan det ge rabatten ett originellt utseende och effektivt stödja blommorna.

Med PVC-rör och vanliga lameller kan du konstruera ett litet rundformat staket. Om det inte finns någon sådan möjlighet och önskan kan du köpa ett färdigt dekorativt staket.

Ett annat alternativ är att ha en gammal metallhink . Botten slås ur den, och själva kroppen är snyggt placerad på de växande gladiolerna. Du får en slags bottenlös blomkruka.

Om så önskas kan du måla det, samt plantera andra växter runt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad händer om de växer i kurvor?

Ibland händer det att gladioli -pilarna växer ojämnt. Detta ser inte särskilt estetiskt tilltalande ut och anses vara ett problem för blomsterodlare. Eller så skjuter skotten mot jordytan och rusar inte längre uppåt. Det finns flera anledningar till att blommor blir krokiga.

En av dem är lökens grunda plantering. Och även problemet kan vara på fel planteringsplats, brist på kalcium eller överskott av kväve.

Om lökan inte planteras tillräckligt djupt kan matjorden, särskilt under varma dagar, torka ut för mycket . Följaktligen blir jorden torr på kvällen. Samtidigt torkar gladiolis stjälkar ut och böjer sig. Att fukta jorden på natten hjälper inte till att rätta till situationen.

Problemet med luftfuktigheten är särskilt akut för sommarstugor, där ägarna bara kommer på helger. Av denna anledning måste lampans planteringsdjup vara minst 15 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

En stor mängd gödselmedel, inklusive mineralgödselmedel, främjar den snabba tillväxten av växtvävnader, på grund av vilka dessa vävnader inte har tid att mogna och deformeras. Stammen försvagas och kan inte längre bära knopparnas vikt. Situationen hanteras av kompetent utfodring.

En misslyckad planteringsplats kan också få blomman att böja sig. Växten är mycket förtjust i ljus och kommer att sträcka sig efter det. Följaktligen, om den växer på plats med en viss belysningsvinkel, kommer den att luta . Detta kommer att leda till deformation. Av denna anledning måste du se till att gladioli placeras i ett öppet område, där solen nödvändigtvis kommer.

Metoden för att plantera gladioli visas nedan.

Rekommenderad: