Krokusar I En Kruka (38 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Krokusen är Frusen På Balkongen? Att Odla En Inomhusblomma Hemma På En Fönsterbräda. Vilken Typ Av Belysning Ska Vara?

Innehållsförteckning:

Video: Krokusar I En Kruka (38 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Krokusen är Frusen På Balkongen? Att Odla En Inomhusblomma Hemma På En Fönsterbräda. Vilken Typ Av Belysning Ska Vara?

Video: Krokusar I En Kruka (38 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Krokusen är Frusen På Balkongen? Att Odla En Inomhusblomma Hemma På En Fönsterbräda. Vilken Typ Av Belysning Ska Vara?
Video: Grow 100% Pure Saffron/Kesar At Home- Easiest Way (With Updates) 2024, Maj
Krokusar I En Kruka (38 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Krokusen är Frusen På Balkongen? Att Odla En Inomhusblomma Hemma På En Fönsterbräda. Vilken Typ Av Belysning Ska Vara?
Krokusar I En Kruka (38 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Krokusen är Frusen På Balkongen? Att Odla En Inomhusblomma Hemma På En Fönsterbräda. Vilken Typ Av Belysning Ska Vara?
Anonim

Den som har odlat krokusar minst en gång kommer inte längre att byta den mot ett annat alternativ, så mycket de lockar med sin ömhet och ovanliga utseende. Låt oss titta närmare på egenskaperna hos att odla krokusar i en kruka.

Beskrivning av anläggningen

Krokusar tillhör släktet Saffran av familjen Iris. Från det grekiska språket översätts plantans namn som en tråd, de har verkligen alltför tunna blad, och vissa sorter har trådliknande stigmas, från vilka den berömda kryddsaffranen är gjord. Krokusblommor ser ut som tulpaner, vinglas eller en gammal bägare . De anses vara en symbol för ungdom och kärlek. En lågväxande perenn växer inte mer än 20-25 centimeter. Den reproducerar sig i små fjälliga lökar med en rundad och något platt form.

Krokus bildar inte skott, men under blomningsperioden kan den släppa ett gäng smala plattor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blomman består av sex kronblad, som, beroende på sorten, skiljer sig åt i form: smal, linjär, instoppad på sidorna. Knopparna kan vara monokromatiska eller tvåfärgade, prickiga eller med ett streckliknande mönster . En lös blomma är inte mer än 5 centimeter i diameter. Det finns cirka 300 varianter av krokusar i världen, några av dem är särskilt odlade för att få konfektkryddor - saffran.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lämpliga sorter för hemmet

Holländska sorter rekommenderas som krukväxter. Dessa inkluderar följande:

  • Prins Claus avger en behaglig och ihållande doft; om lämpliga förhållanden skapas kan den blomma på vintern;
  • Jeanne D'Arc liknar snödroppar, bara med större blommor, knopparnas kärna är gyllene;
  • Blommorekord med en liten stjälk, men omfattande blomställningar av en rik lila färg;
  • Blå pärla i översättning betyder en pärla av blå färg; sort med azurblå knoppar, gula vid basen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel stannar odlare inte vid bara ett alternativ, de skapar hela kalejdoskop från olika krokusar på sina fönsterbrädor. Det enda villkoret är att inte plantera olika sorter tillsammans i en behållare, annars kan du få groddar av olika storlekar och icke-samtidig blomning. Följande sorter är också lämpliga som inomhusblommor:

  • Cream Beauty (mjuk krämig nyans);
  • Gyllengul (hybrid);
  • Påminnelse (djuplila);
  • Crocus Oxonian (med djupblå knoppar och guldorange hjärta).

Gipsy Girl -sorten förtjänar särskild uppmärksamhet med sina blekgula blommor och tigermönster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Innan du börjar odla en krokus måste du bestämma den mest gynnsamma platsen för tillväxt av en krukväxtblomma. Krokusar älskar ljus, så de kommer att känna sig bekväma i fönsterbrädan på husets södra sida. Men vi måste ta hänsyn till temperaturregimen. En balkong kan vara en idealisk plats att odla dessa växter. Måttlig svalka i detta område av lägenheten under våren kommer att skapa gynnsamma förutsättningar för utveckling och blomning. När båsarna visas kommer temperaturen redan att ligga inom + 18– + 20 grader.

Saffran anses inte vara en nyckfull kultur. Om du följer ett antal regler kommer växten att växa utan mycket uppmärksamhet. Det är bara nödvändigt att tillhandahålla följande villkor:

  • tillräcklig belysning;
  • temperaturregim (inte högre än +20 grader);
  • fukta jorden regelbundet och dränera.
Bild
Bild

Låt oss överväga dessa punkter mer detaljerat

Belysning

Crocus behöver mer eller mindre belysning i olika utvecklingsstadier. Till exempel förvaras nyplanterade lökar på en mörk, sval plats. När groddarna har nått nivån på 5 centimeter, har fått styrka, behöver de bra belysning, så krukorna placeras närmare solens strålar. De arrangeras igen i den skuggiga zonen under blomningen så att knopparna förblir öppna längre.

Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

En blommande växt behöver svalhet, lufttemperaturen bör inte vara mer än 16 grader Celsius. En högre temperatur är redan destruktiv för blommor, kronblad börjar falla av om några timmar.

De perfekta förhållandena är en källare, eftersom det är fräscht, lite ljus och tillräcklig luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kruka och jord

Antalet lökar som planteras i den beror på krukans storlek. Eftersom varje huvud är upp till 3 cm i diameter, placeras vanligtvis 5-10 lökar i en behållare. Det är viktigt att de utvecklas fritt, utan att störa varandra, utan att beröra kärlets insida. För detta måste krukan vara låg och bred. I butikerna presenteras ett urval av speciella behållare för lökar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Marken ska vara lätt (lös). Du kan använda ett färdigt blomstersubstrat, men du kan enkelt göra önskad komposition själv: blanda i lika stora mängder torv- och bladblandningar tillsammans med sand, gärna grovt. Det är nödvändigt att täcka botten med ett tjockt lager sand och lägga jord ovanpå. Detta alternativ är lämpligt om krokusen måste förökas senare. När du skapar ett dräneringsskikt används tegel, kakel, grus.

Var noga med att lägga fat under grytan för att samla överflödig vätska efter vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringsmaterial

Planteringsmaterialet avgör vilken växt du får i slutändan. Om du plockar upp det korrekt så finns det en garanti för att krokusen kommer att blomma underbart. För att odla krokusar i krukor hemma behöver du speciella nederländska sorter för inomhusbruk . De har stora blomställningar som ser spektakulära ut i krukor, vilket inte kan sägas om naturliga krokusar, lågdekorativa och småblommande. Hybrider är inte heller lämpliga för krukväxter, eftersom sådana sorter kräver särskild vård, utan vilken det är stor sannolikhet att de inte blommar, kommer deras knoppar helt enkelt att falla av utan att blomma.

Viktig! Glödlampans storlek påverkar blommans kvalitet. Helst bör den inte vara mer än 5 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt vård

Vid varje utvecklingsstadium utförs krokusvård på olika sätt. För att det ska blomma måste du plocka upp lökarna, spara dem och plantera dem korrekt och sedan strikt följa agrotekniska åtgärder när det gäller vård av denna art.

Vattning

Saffran är inte en älskare av fukt, så det vattnas inte mer än 1-2 gånger i veckan, eftersom en torr skorpa bildas ovanpå. I sällsynta fall är vattning acceptabelt efter 2 dagar. Pallen frigörs omedelbart från överskott av vatten, vilket är glas efter att jorden har fuktats i krukan

Bild
Bild

Under växtsäsongen och blomningen förändras bevattningstekniken: vatten hälls inte uppifrån utan underifrån i pannan, som ligger under krukan. I en halvtimme är plantorna tillräckligt fulla, och efter att den återstående vätskan också har tagits bort. Regelbunden och kraftig vattning kan få lökarna att ruttna.

Om du fuktar jorden innan du planterar, kommer det att räcka; du ska inte hälla mer på glödlampan . I framtiden bör bevattning utföras i små portioner vatten och försök att inte röra kronbladet under proceduren.

Krokus vattnas mer intensivt under uppkomsten av groddar och innan blommorna faller, utförs denna händelse mindre ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

. Omedelbart efter att ha kommit i marken behöver saffran inte matas, och senare används fosfater och kaliumsammansättning för befruktning. Sådana förband främjar stark tillväxt, skapar grunden för en harmonisk bildning av knoppar. De introduceras sekventiellt i följande fall:

  • hur de första skotten visade sig (kalium och fosfor i förhållandet 2: 1);
  • vid tidpunkten för knoppbildning (kalium- och fosforförhållande 1: 1);
  • efter vissnande av blommor (enhetlig komposition 1: 1).

Krokusmatning är endast användbar när växten är i den aktiva fasen av sin utveckling. Under denna period är det nödvändigt att mata växterna med mineraler tre gånger. Det är värt att notera att fosfor förlänger blomningstiden och kalium matar lökarna, vilket hjälper dem att övervintra.

Viktig! Vid vård av saffran är det viktigt att rengöra växten från vissnade blommor och löv. Men det rekommenderas inte att göra detta i förväg, eftersom sådana åtgärder kommer att försvaga rotbasen - glödlampan. För "viloläge" letar krokus efter ett mörkt hörn med låg lufttemperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Destillationens finesser

Krokusblomning är lätt att planera om denna process stimuleras. För rotning får saffran "sitta ute" i en sval miljö i 3 månader, så med en enkel beräkning kan du få färska knoppar, till exempel för nyårsdagar. I det här fallet är det nödvändigt att hantera lökar från slutet av sommaren eller från början av hösten. För att få färska blommor på våren, hålls de längre. Tvång kommer att lyckas om du följer följande uppsättning regler:

  • plantera bara en sort i en kruka, annars kommer växterna att skilja sig i höjd, och alla har sin egen tvingande period;
  • det är nödvändigt att plantera samma lökar, eftersom stora blommar tidigare;
  • för att bevara blomningen flyttas krokusen till en sval plats för natten, där lufttemperaturen inte är mer än 3 grader Celsius.

Om dessa krav är uppfyllda kommer det att vara möjligt att beundra krokusen i upp till 20-25 dagar. Denna period kan enkelt förlängas med ytterligare en halv månad på grund av att temperaturregimen följs. Under knopparnas äggstock bör luften i rummet inte värmas upp över +16 grader.

Bild
Bild

Möjliga svårigheter

Låt oss närmare överväga följande möjliga svårigheter när man odlar krokusar i en kruka:

  • ett vanligt misstag hos blomsterhandlare när man odlar krokus är fel sort; du måste veta att för destillation är det att föredra att ta vårsorter, arbetet med dem börjar under höstens första månad;
  • om du vattnar växten för mycket, börjar bladen bli gula av detta, lökarna kan bli infekterade med foulbrood.
  • När du köper plantmaterial (lökar) måste du ta reda på perioden för deras blomning; vårsorter av saffran planteras i september och höst - på sommaren;
  • om krokusar inte vårdas ordentligt och skyddas mot negativa faktorer börjar deras löv bli gula, vilket kan leda till kloros.

Viktig! Högkvalitativt frömaterial, bra dränering och snabb matning kommer att rädda blomodlare från problem med att odla denna vackra blomma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta uppstår frågan om hur man skyddar krokusen så att den inte fryser på balkongen. Överväg alternativ med en öppen och stängd balkong.

  • Under öppna, oskyddade förhållanden har krokuskrukor ett särskilt skydd. För detta används lådor eller lådor, där behållare med växter placeras, som tidigare har täckt botten av den förberedda behållaren med skum eller plankor. Det fria utrymmet inuti är fyllt med sågspån, papper eller annat torrt fyllmedel. För detta fall är spån väl lämpade. Burlap eller bubbelplast dras över ett sådant skydd, du kan ta allt fiberduk som finns tillgängligt.
  • Om plantorna är i ett inglasat rum måste du se till att jorden i krukorna inte torkar ut. Blommor behöver regelbunden vattning. I det här fallet kommer de inte att behöva ett sådant specifikt skydd som i det första alternativet, men det kommer inte att skada att "slå in" krokusarna heller. På vintern lämnas krukorna inte på golvet, de placeras på speciella bänkar eller stativ, du kan linda dem med gamla stickade saker, säckväv eller andra improviserade medel.

Rekommenderad: