Växande Gazania Som En Flerårig (36 Foton): Blomvård Och Bevarande, Plantering I Trädgården I Det öppna Fältet. Hur Ska Man Hålla På Vintern?

Innehållsförteckning:

Video: Växande Gazania Som En Flerårig (36 Foton): Blomvård Och Bevarande, Plantering I Trädgården I Det öppna Fältet. Hur Ska Man Hålla På Vintern?

Video: Växande Gazania Som En Flerårig (36 Foton): Blomvård Och Bevarande, Plantering I Trädgården I Det öppna Fältet. Hur Ska Man Hålla På Vintern?
Video: Odla jordgubbar -föröka enkelt och få nya plantor till trädgården! 2024, Maj
Växande Gazania Som En Flerårig (36 Foton): Blomvård Och Bevarande, Plantering I Trädgården I Det öppna Fältet. Hur Ska Man Hålla På Vintern?
Växande Gazania Som En Flerårig (36 Foton): Blomvård Och Bevarande, Plantering I Trädgården I Det öppna Fältet. Hur Ska Man Hålla På Vintern?
Anonim

Gazania (gatsania) är en mycket populär växt i vårt område, som tillhör familjen Aster. Folket kallade henne den afrikanska kamomill på grund av den yttre likheten med denna växt. Trots sina exotiska rötter är gazania väldigt lätt att odla utomhus. Men som alla växter kräver afrikansk kamomill särskild omsorg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Den naturliga livsmiljön för flerårig gazania finns främst på södra halvklotet. Denna växt tillhör tvåhjärtbladig ordning. Denna exotiska kamomill finns i Australien och i den södra delen av den afrikanska kontinenten. Blommor slår bra i medelhavsklimatet. Afrikanska prästkragar ser bra ut i gruppplanteringar och är också idealiska för kompositioner utformade för en lång växande period. Gazanias löv är långsträckta och smala. De har ett lapptäcke och form i ett stycke. Det finns flera sorter av afrikanska kamomillblad:

  • runda;
  • lansettformat;
  • smal.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blad placeras runt stammen och bildar en slags rosett. Den nedre delen av bladet är täckt med små villi. I vården är växten kräsen, det räcker med att följa de grundläggande reglerna för att hålla blommor hemma . Knopparna kan ha en varierad färgpalett från rent vitt till mörkrött. Varianter av gul och gyllene färg är möjliga, de är de vanligaste. Blommans mitt kan vara mörkare. I grumligt eller regnigt väder stänger Gazania blommor på grund av brist på solljus.

Växten älskar solljus - detta är en av de viktigaste egenskaperna hos den afrikanska skönheten. Av samma anledning är den inte lämplig för skärning.

Bild
Bild

Öppna markplanteringsregler

Om du ger bekväma förutsättningar för gazania blommor, bör det inte vara några problem med grobarhet. Innan planteringsprocessen måste du köpa eller förbereda din egen jordblandning. För att göra detta måste du ta sand, torv och trädgårdsjord. Elementen blandas i lika stora proportioner.

Gazania planteringsregler

  • Dränering läggs i behållarens botten, substratet hälls ovanpå och vattnas rikligt.
  • Fröna sprids över ytan på ett avstånd av 3 centimeter från varandra. Det är lämpligt att lägga dem på marken i ett rutmönster. Fröna måste fördjupas lite i jordblandningen, och ett litet lager av organiskt gödningsmedel bör appliceras ovanpå.
  • Såning vattnas med varmt vatten och täcks med folie. Behållare ska förvaras i ett rum med en temperatur som inte är lägre än +18 grader.
  • De första skotten visas inom 1-2 veckor. Vid denna tidpunkt rekommenderas att ventilera växthuset och spraya marken. Det är viktigt att inte låta jorden torka ut.
  • De första två veckorna är det också nödvändigt att övervaka växtens belysning. Sommartid för afrikanska kamomillplantor bör vara 10 timmar.
  • En plockning krävs inte bara om djupa behållare användes för landning.
  • Härdning utförs efter utseendet av 2 blad. Plantor bör placeras på en sval plats, gradvis öka procedurens varaktighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha observerat alla planteringsregler, vid normal lufttemperatur och frånvaro av risk för frost, kan plantorna transplanteras till öppen mark. För att förbereda rabatter för transplantation av plantor bör små planteringshål göras, vars djup bör vara minst 10 centimeter . Avståndet mellan groparna bör vara minst 20 centimeter. Växter måste avlägsnas från behållaren tillsammans med jorden där de planteras och försiktigt flyttas in i planteringshålet. Efter det strös Gazania med jord vid basen och vattnas rikligt med varmt vatten.

Mulching rekommenderas också.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt vård

Att ta hand om afrikansk kamomill innebär inte några svårigheter. Växten behöver inte regelbunden vattning, men den bör matas systematiskt . Det är absolut nödvändigt att behålla ett lager av mulch. Om gazania odlas som en flerårig växt måste du förbereda en bekväm övervintring för det.

Gazania behöver måttlig vattning, inte mer än två gånger i veckan . Under en torka kan vattningen ökas, men vattendämpning i jorden bör undvikas. Som nämnts tidigare är den nedre delen av bladen på den exotiska växten täckt med små villi, vilket gör att den lätt kan utstå torra dagar. Men i detta fall blir knopparnas färg mindre mättad. Bevattningsvatten ska ha samma temperatur som miljön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Afrikansk kamomill måste matas minst en gång varannan vecka. Vanligtvis används mineralkompositioner som gödningsmedel . Det kan vara ammoniumnitrat eller superfosfat. Ett organiskt gödningsmedel baserat på mulleinlösning används också ofta. Du kan använda färdiga vätskor för att mata gazania genom att köpa dem i en specialaffär.

Den lätta jorden är gynnsam för odling av afrikansk kamomill . För att uppnå detta tillstånd rekommenderas att regelbundet lossa jorden. Detta görs vanligtvis omedelbart efter vattning av växten. Lossningsdjupet bör inte överstiga 7 centimeter. Vi får inte glömma bort mulching av ytan. Ett åtta centimeter lager av mulch bör underhållas under hela sommaren. Material som halm eller sågspån kan användas. Många trädgårdsmästare använder också torr torv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur sparar man?

Afrikansk kamomill odlas utmärkt som en ettårig växt. Men under förutsättning att blomman är i rätt förhållanden kan den odlas som en flerårig. För att uppnå detta resultat måste du fortsätta gasa för vintern.

Förberedelserna för övervintring består av följande steg

  • Till att börja med skärs alla skott som är i blomning.
  • Kort före frostens början måste exotisk kamomill grävas ur öppen mark och transplanteras i en kruka.
  • Krukan med växten måste förvaras i ett torrt, väl upplyst rum, där temperaturen inte kommer att sjunka under noll grader. Den normala temperaturen för lagring av en växt bör inte överstiga +10 grader. Gazania kan placeras i källaren till våren.
  • För att undvika att torka ut ur roten måste jorden i krukan hållas fuktig.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På så sätt kan afrikansk kamomill sparas till nästa år.

I slutet av vintern transplanteras växten genom att dela busken, varefter den placeras i ett varmt och ljust rum. Den optimala lufttemperaturen är +15 grader . Under denna period behöver växten ofta vattning. Dessa åtgärder kommer att stimulera uppvaknandet av Gazania. Under andra halvan av maj är afrikansk kamomill redo för plantering i trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur växer man hemma?

I vårt område har gazania blivit populärt på grund av dess rika palett av blomställningsnyanser. Därför kommer en sådan växt att vara en idealisk dekoration för en trädgård eller balkong om du odlar en blomma i en lägenhet. Innan du börjar odla afrikansk kamomill hemma måste du studera växten i detalj. I det här fallet kommer blommorna att växa friska och otroligt vackra.

Fördelen med gazania är att den är utmärkt för att odla både i trädgården utomhus och inomhus i en kruka. En förutsättning för normal tillväxt och utveckling av afrikansk kamomill är tillgången på tillräckligt med solljus . När en planta förvaras i en lägenhet används fytolampor för att ge tillräckligt med ljus. Det är bäst att placera en blomkruka i den södra eller sydvästra delen av huset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gazania är en värmeälskande växt, därför bör rumstemperaturen under den varma årstiden vara + 20-28 grader. Växten övervintrar i ett svalt rum. Detta är nödvändigt för att blomman ska få tillräckligt med energi för den nya växtsäsongen.

Även hemma bör vattningen vara måttlig . Det är lämpligt att placera gazania bort från drag så att växten inte gör ont och knopparnas blomning är riklig. Det är värt att notera att om växten odlas inomhus, då under sommarsäsongen, som är blomningstiden, kommer afrikansk kamomill att må bättre på balkongen eller på gården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Afrikansk kamomill är resistent mot olika sjukdomar. Men i odlingsprocessen finns det fall av växtsjukdom. De första symtomen kan påverka förändringen i bladens färg - de börjar omedelbart bli gula och blommorna deformeras.

Njurarna är i riskzonen och kan smittas

I detta fall måste växten genast grävas upp och kasseras tillsammans med jordens tillväxt.

På bladen av gazania kan thrips förekomma i form av silverfärgade fläckar. För att bota växten bör du behandla den med en insekticidbaserad lösning . Proceduren måste utföras 2 gånger inom 10 dagar. Vitt skum kan också visas på bladen. För att bli av med det är det tillräckligt att spraya växten med en ström av vatten. När bladlöss dyker upp är det bäst att applicera en insekticid. Trädgårdsmästare rekommenderar att du använder Zolon.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sniglar anses vara de viktigaste skadedjur i Gazania . Det är nödvändigt att noggrant övervaka deras aktivitet i den växande zonen för afrikansk kamomill. Om de dyker upp på växten måste de tas bort omedelbart, eftersom de utgör ett stort hot mot rotsystemet.

Använd i landskapsdesign

Det finns många sätt att använda gazania i landskapsarkitektur. Detta beror allt på att växten har ett stort antal färger. Den exotiska kamomill har också sitt utseende att tacka för bladens säregna form. Av denna anledning är Gazania idealiskt för både enkel- och grupplandningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera huvudsakliga användningsområden för en växt i landskapsarkitektur

  • Afrikansk kamomill planteras ofta i rabatter och stenhagar. I detta fall kombineras eller blandas olika varianter av gazania med andra lågväxande växter.
  • Designers använder ofta gazania som marktäckare. Denna metod hjälper till att dölja lediga tomter.
  • Lågväxande sorter av afrikansk kamomill används ofta för att dekorera trädgården. Denna lösning låter dig dekorera stigar och trottoarkanter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att ta hänsyn till att Gazania negativt uppfattar bristen på solljus. Därför behöver du inte kombinera dessa blommor med höga växter, eftersom de kommer att skapa skugga. Det är bäst att välja växter som inte är högre än 25 centimeter för gruppplantering . Designers kombinerar vanligtvis gazania med värdar. Att plantera cineraria kommer också att vara en utmärkt blandning med afrikansk kamomill.

Rekommenderad: