Sorter Och Typer Av Sedum (86 Bilder): Lila, Eversa, Vanliga Och Andra Sedum, En översikt över Sorterna "Burrito", "Matrona" Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Sorter Och Typer Av Sedum (86 Bilder): Lila, Eversa, Vanliga Och Andra Sedum, En översikt över Sorterna "Burrito", "Matrona" Och Andra

Video: Sorter Och Typer Av Sedum (86 Bilder): Lila, Eversa, Vanliga Och Andra Sedum, En översikt över Sorterna
Video: Sedum Varieties A to Z 2024, Maj
Sorter Och Typer Av Sedum (86 Bilder): Lila, Eversa, Vanliga Och Andra Sedum, En översikt över Sorterna "Burrito", "Matrona" Och Andra
Sorter Och Typer Av Sedum (86 Bilder): Lila, Eversa, Vanliga Och Andra Sedum, En översikt över Sorterna "Burrito", "Matrona" Och Andra
Anonim

Sedum är ovanliga representanter för världen av exotisk flora, anmärkningsvärda inte bara för sitt ursprungliga utseende, utan också för deras fantastiska anspråkslöshet. Många arter av dessa perenner har vunnit popularitet i både inomhusväxtodling och landskapsdesign. Vilka sorter och typer av stenväxter är särskilt intressanta för blomsterodlare?

Bild
Bild

Beskrivning

Sedum-släktet (ett annat namn för släktet är sedum) inkluderar torktåliga perenner och tvååriga med en specifik struktur av stjälkar och blad. Ett karakteristiskt drag för alla stenväxter är förmågan att ackumulera och behålla fukt i vävnaderna i de köttiga bladen . Denna viktiga egenskap gör att sedum lätt kan tåla långvarig torka.

Bild
Bild

Liksom alla löviga succulenter har stenväxter följande särdrag:

  • närvaron av en nagelband (skyddande vaxartat skal) på bladen och stjälkarna;
  • tjocka stjälkar och runda köttiga blad;
  • ytligt rotsystem och ljus färg på bladen (hos de flesta arter).
Bild
Bild
Bild
Bild

Stenodlingar växer på Eurasiens, Afrikas, Syd- och Nordamerikas territorium. De flesta sedumarter som finns i naturen föredrar att växa på sandjord, steniga sluttningar, torra ängar.

Bild
Bild

Längden på stammarna hos representanter för det beskrivna släktet kan variera i intervallet från 15 till 60 centimeter eller mer. Stammar av de flesta stenväxtarter är starka, böjda eller krypande vid basen, raka eller stigande . Bladen är köttiga, elliptiska, äggformade eller i stort sett lansettformade. Färgen på bladen kan vara blåaktig, blek eller mörkgrön, ljusröd. Hos vissa arter kan bladens färg förändras under säsongen.

Bild
Bild

Sedum blommar sent på våren, sommaren eller hösten . Blomningsperioden i vissa sorter kan vara flera månader.

Bild
Bild

Huvudsorter

Den beskrivna växtsläkten har flera hundra arter som finns i naturen. Många vilda sorter av sedum används i stor utsträckning i landskapsdesign, trädgårdsskötsel i bakgårdsterritorier och till och med inom växtodling inomhus.

Bild
Bild

Vanlig sedum (andra namn - telefium, hare kål) - en typ av örtartade succulenter som finns i länderna i Europa och Asien. Attraktivt utseende, liksom lång och färgstark blomning har lett till populariteten hos stenväxter av denna art inom prydnads trädgårdsskötsel.

Bild
Bild

Den genomsnittliga växthöjden är 20-50 centimeter. Stammarna är täta, tjocka, släta, dör av i slutet av hösten och återupptar tillväxten med början av nästa växtsäsong. Bladen är platta, fasta, elliptiska eller avlånga, bleka smaragd eller ljusgröna.

Bild
Bild

Blomning av vanligt sedum börjar i juni och varar fram till september . Blommorna är små, stjärnformade, samlade i täta globulära eller umbellate blomställningar. Blommornas färg är krämig-rosa, crimson-vinröd, vinröd.

Bild
Bild

Vitt sedum - en typ av krypande fleråriga succulenter, som ofta odlas av trädgårdsmästare som marktäckare. Den genomsnittliga växthöjden är cirka 7-10 centimeter.

Bild
Bild

Ett kännetecken för den vita sedum är dess tendens att växa snabbt. Färgen på skott och löv ändras under växtsäsongen . Så under blomningsperioden blir grönaktiga löv och stjälkar av vit stengrönro rosa-röda. Blomningstiden för stenväxter av denna art är juli-augusti.

Bild
Bild

Vid denna tidpunkt är växterna täckta med frodiga, silverfärgade vita kluster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lila sedum - ett slags fleråriga blommande succulenter som växer främst i Asien och Europa. Växter har tjocka stjälkar, tätt täckta med köttiga äggformiga blad. Färgen på stjälkar och blad kan variera från ljusgrön till rödbrun. Blomställningar är täta sköldar eller paraplyer. Blommorna är små, stjärnformade, lila-röda, rosa-crimson eller vitgula till färgen.

Bild
Bild

Stor stenväxt - en mängd olika örtartade stauder som finns i europeiska länder. Växter har upprättstående, saftiga stjälkar täckta med platta, avlånga elliptiska blad. Höjden på denna typ av succulenter är cirka 40-60 centimeter.

Bild
Bild

Stor stenväxt blommar i mitten av sommaren och blommar till mitten av hösten. Blomställningarna är frodiga, corymbose-panikulära och når 5-10 centimeter i diameter. Blommornas färg är rosa-röd, pistaschrosa eller vitgul.

Bild
Bild

Siebolds sedum - ett slags graciöst mycket dekorativa succulenter som odlas av trädgårdsmästare som marktäckare. Dessa är låga växter med krypande tunna skott och når en höjd av 10-15 centimeter. Bredden på den ovanjordiska delen av busken kan vara cirka 20-25 centimeter.

Bladen är runda, små, grågröna, inramade av en tunn körsbärsröd rand (eller utan den). Denna typ av sedum blommar under andra halvan av sommaren eller hösten. Blommorna är små, stjärnformade, rosa-lila eller rosa-lila, samlade i rasemosplattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedum av Adolphe - ett slags mycket attraktiva underdimensionerade succulenter som odlas av blomodlare som krukkultur. Växter har tunna, graciösa skott som når 18-20 centimeter i längd. Bladen är runda, små (upp till 3-3, 5 centimeter), guldgröna.

När växten odlas i ett väl upplyst område får bladen en ljus orange-lila färg. Hemblomning börjar vanligtvis på våren. Under denna period bildar Adolf sedum klotformiga blomställningar med en krämig vit färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedum Eversa - en ganska känd typ av underdimensionerade succulenter, ofta odlade som kantstenar, marktäckare och krukväxter. Medelhöjden på busken är cirka 10 centimeter. Skotten är rödbruna, tunna, täckta med grågröna äggformiga blad. Blomningen börjar på sensommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid denna tidpunkt bildas frodiga umbellate eller corymbose blomställningar av lila-rosa färg på stammarnas toppar.

Bild
Bild

Sedum är stenig eller böjd - en mängd olika succulenter som finns i europeiska länder. Växter har raka, uppåt, ljusgröna stjälkar täckta med silvergröna blad. Blomställningar är små lösa sköldar av citrongul färg. Början av blomning av växter sker under andra halvan av sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedum seg - en av de mest hårda arterna av saftiga perenner, vanlig i västra Sibirien. Den genomsnittliga växthöjden är 30-35 centimeter. Stammarna är raka, rödaktiga, täckta med bredlansiga blad. Blomningen varar från juni till augusti. Blomställningar är omfattande solgula sköldar eller paraplyer.

Bild
Bild

Kortbladig sedum - ett slags opretentiösa saftiga växter som bildar frodiga kompakta buskar. Växtens höjd är cirka 10-15 centimeter. Stammarna är mycket tunna, täta, tätt passande till varandra. Bladen är små, rundade, blågröna eller pärlgröna.

När de odlas hemma blommar sedum av denna art på vintern. Blomställningarna är små, silverfärgade vita.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tjockbladig sedum (dasiphyllum) - en vild art, känd för många odlare. Sedum av denna art odlas ofta som marktäckare, kantsten och krukväxter. Denna saftiga växer snabbt och bildar täta och täta klumpar. Grenande skott, som når 20-25 centimeter i längd, tätt täckt med köttiga blåblå eller grågröna blad. Blommorna är stjärnformade, krämiga rosa eller gulrosa.

Bild
Bild

Sedum tunn - ett slags lågväxande graciösa succulenter som odlas av trädgårdsmästare som marktäckare. Sedum av denna art växer snabbt och bildar ett tätt omslag 5-8 centimeter högt. Växter har korta, uppåtgående stjälkar täckta med tjocka blågröna blad.

Bild
Bild

Sedum spanska - en mängd mycket originella dvärgsedum, populära bland landskapsdesigners och blomsterhandlare. Växtens höjd varierar från 5 till 15 centimeter. Stammarna är graciösa, förgrenade, släta eller pubescenta. Bladen är linjära, tjocka, spetsiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under den ljusa solen ändras bladens ljusgröna färg till rosa-rött.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedum av Nussbaumer - en intressant mängd stunted stonecrops, som växer i Mexiko. Längden på dessa växters krypande stjälkar överstiger vanligtvis inte 20 centimeter. Stammarna är täckta med köttiga avlånga blad av olivgyllene eller rosa-beige färg med en lätt rödaktig nyans. Blommorna är små, silverfärgade, stjärnformade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedum Rubrotinktum (ett annat namn - rödfärgat sedum) är en typ av underdimensionerade succulenter som växer i Mexiko. Växten är anmärkningsvärd för sin ursprungliga färg, som förändras under sommaren. Stjälkarna är tjocka, saftiga och når 15-20 centimeter i längd. Bladen är köttiga, ljusgröna, blanka, korta, bönformade. Under den ljusa solen tar plantans löv en lila-röd nyans.

Blomningen börjar vanligtvis i mitten av våren. Blommorna är stjärnformade, citrongula, samlade i frodiga panikulära blomställningar.

Bild
Bild

Sedum tjockbladig (pachyphillum) Är en annan intressant art av saftiga perenner, hemma i Mexiko. Den genomsnittliga växthöjden är 15-18 centimeter. Stammarna är graciösa, sköra, tätt täckta med långsträckta bönliknande blad av grågrön färg. När växter odlas i full sol blir bladets spetsar körsbärsröda.

Bild
Bild

Hybrid sedum - ett slags stunted stonecrops som växer i den sydvästra delen av Ryssland, liksom på territoriet i länderna i Centralasien. Växter har förgrenade krypande stjälkar, tätt täckta med mörkgröna ovala eller elliptiska blad. Höjden på hybrid sedum är cirka 10-15 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommorna är stjärnformade, samlade i genombrutna sköldar eller paraplyer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stonecrop Kamchatka - ett slags opretentiöst sedum, lämpligt för odling i regioner med hårt klimat. Växtens höjd kan variera från 15 till 30 centimeter. Stammar uppstigande, täckta med stora köttiga blad. Blommans början är juni. Blommorna är små, gulröda eller gulorange.

Bild
Bild

Sedum av Lydia - en mängd lågväxande succulenter som odlas av trädgårdsmästare som marktäckare. Växter växer ganska snabbt och bildar klumpar cirka 8-10 centimeter höga. Stammarna är korta, mycket grenade, krypande eller krypande. Under torka får växternas grågröna blad en rödaktig nyans.

Lydian sedum blommar i början av sommaren. Blommorna är medelstora, vitrosa eller krämiga rosa, samlade i små paraplyer.

Bild
Bild

Sedum sex rad (andra namn - sexkantig eller sexkantig sedum) är en typ av underdimensionerad sedum som är vanlig i Asien och Europa. I uppväxten bildar sexkantiga stenväxter mycket attraktiva klumpar upp till 10 centimeter höga. Bladen är små, ljusgröna, korta, cylindriska. Blomningen börjar i juni-juli. Blommorna är citrongula, stjärnformade.

Bild
Bild

Sedum spatulerar - en typ av lågväxande sedum som finns i västra Nordamerika. Växter har krypande stjälkar täckta med korta, rundade blad. Färgen på bladen är grågrön med en silverfärgad glans.

Bild
Bild

Blommorna är små, ljusgula, samlade i små paraplyer eller sköldar.

Bild
Bild

Sedum falskt - en typ av saftiga perenner, som ofta används inom trädgårdsodling. Stammar kryper eller stiger, når 5-25 centimeter i längd. Bladen är ljusa eller mörkgröna, köttiga, platta, breddade upptill. Blommorna är små, krämiga rosa eller lila-rosa, samlade i blommor av blommor.

Bild
Bild

Sedum Steel - ett slags mycket opretentiösa stenväxter, vars hemland är Mexiko. Växter bildar kompakta buskar, når 25 cm i höjd och 30 cm i diameter. Bladen är tjocka, orange-röda, rosa-röda eller mörkgröna med en rödaktig nyans. Blommorna är stjärnformade, guldgula och når 1-1,2 cm i diameter.

Bild
Bild

Sedum av Middendorf - ett slags mycket graciöst sedum, som ofta används av trädgårdsmästare för att dekorera stenhagar. Den genomsnittliga växthöjden varierar från 10 till 30 centimeter. Stammar stigande, mörka, saftiga. Bladen är smala, blanka, smaragdgröna. Blommorna är stjärnformade, gulorange.

Bild
Bild

Undvikande sedum - en ganska välkänd sort av markskyddssedum. Växter växer snabbt och bildar täta smaragdklumpar upp till 10 centimeter höga. Medelhöjden på blommande skott är 20-25 centimeter. Sedum av denna art blommar i juni. Blommorna är små, vita och rosa.

Bild
Bild

Populära sorter

" Burrito " - en mycket känd sort av sedum, som ofta används inom blommodling inomhus. Växter har långa flytande stjälkar täckta med små bönformade blad. Sedum av denna sort odlas vanligtvis som ampelösa växter.

Bild
Bild

" Tricolor " - en populär sort av stenväxt, rekommenderad för odling som marktäckare. Växtens höjd överstiger inte 15 centimeter. Bladen är rundade, mintgröna, dekorerade med en beige-rosa kant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under blomningsperioden bildar växterna många frodiga paraplyer av ljusrosa färg.

Bild
Bild

" Husmor "- en spektakulär mängd framstående sedum, som ofta används för att dekorera tomter. Växten bildar en kompakt buske med en höjd av 60-65 centimeter. Stammarna är upprätt, grenade, körsbärsröda. Bladen är mörkgröna, dekorerade med lila kant, elliptiska. Blomställningar är täta vitrosa sköldar.

Bild
Bild

" Blue Pearl " - den ursprungliga sorten av lågväxande sedum, vanligtvis odlad i trädgårdar som markskydd eller kantsten. En slående egenskap hos stenväxter av denna sort är saftiga, rundade lila blad. Blommorna är små, crimson-rosa, samlade i små sköldar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Thunderhead - en blommande sort av vanligt sedum, som används i stor utsträckning inom trädgårdsodling. Växtens höjd kan nå 70-80 centimeter. Stammarna är upprätt, lila-bruna. Blomningen sker under andra halvan av sommaren. Blomställningarna är stora, mycket frodiga, panikulära eller corymbose. Blommornas färg är lila-crimson.

Bild
Bild

" Lila kejsaren " - en mycket effektiv hybridsedum med en ovanlig färg. Växten bildar en vacker kompakt, flerstammad buske. Färgen på stjälkarna och blommande pilar sträcker sig från körsbärsröd till lila-violett. Bladen är breda, köttiga, blanka, lila-vinröda, äggrunda eller elliptiska till formen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommorna är vitrosa eller rosa-röda, samlade i klotformiga blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Charles " - en mycket dekorativ variant av hybrid sedum, värderad för sin ljusa och färgstarka blomning. Växter bildar kompakta buskar 35-45 centimeter höga. Förgreningsstammar, upprätt, rödbruna. Bladen är runda, blanka, ljusa eller mörkgröna. Blomställningar - omfattande och täta paniklar av crimson -rosa färg.

Bild
Bild

Angelina - den ursprungliga sorten av bergssedum, rekommenderad för odling som marktäckare. Växtens höjd varierar från 15 till 20 centimeter. De saftiga nålliknande bladen är initialt guldgula till färgen, som senare ändras till en ljusorange färg.

Bild
Bild

Röd Cowley - opretentiös och mycket effektiv sort, rekommenderas för odling i klippträdgårdar. Den genomsnittliga växthöjden är 30-35 centimeter. Stjälkarna är täta, lila-violetta, täckta med breda blanka äggformade blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Riklig blomning, börjar i juli och fortsätter till hösten. Blomställningar är frodiga crimson-scarlet panicles.

Bild
Bild

Frosty Morne - senblommande opretentiös mängd sedum, rekommenderas för odling i det öppna fältet. Buskarna är kompakta, graciösa, flerstammade och når 30-40 centimeter i höjd. Bladen är runda, saftiga, ljusgröna, dekorerade med en ljus kant. Blomningen sker på hösten och fortsätter till frost. Blomställningarna är täta, små sköldar med krämig rosa färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Diamant " - en av de mest kända sorterna av stunted sedum, uppskattad för sin långa och ljusa blomning. Växter bildar kompakta buskar upp till 30 centimeter höga. Blomningstid - augusti -november. Blomställningarna är voluminösa, blekrosa, kontrasterar effektivt med det ljusgröna bladverket.

Bild
Bild

Cape Blanco - en intressant sortiment av lågväxande sedum, som används för att dekorera stenhagar, inrama trädgårdsvägar. Växter växer långsamt och bildar snygga klumpar upp till 7 centimeter höga. Bladen är rundade, gråblå i färgen med en pärlton. Blommorna är små, guldgula.

Bild
Bild

Touchdown teak - en mycket dekorativ sort av dvärgsten med växtrött brunt bladverk. Den genomsnittliga växthöjden är 25 centimeter.

Bild
Bild

Blomningen sker på sensommaren. Blommorna är korallröda, samlade i frodiga paraplyer.

Bild
Bild

" Ödla "- en mycket ovanlig mängd lågväxande sedum, lämpliga för odling både hemma och i trädgården. Växter har täta krypande stjälkar, tätt täckta med långsträckta köttiga blad. Växtens höjd överstiger vanligtvis inte 15 centimeter. Färgen på bladen är silvergrön. Blommorna är stjärnformade, snövit eller krämig rosa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du planerar att odla sedum i din trädgård eller i ditt hem bör du i förväg bekanta dig med egenskaperna hos de mest intressanta sorterna och sorterna. En av de viktiga parametrarna är växternas höjd . Så, baserat på detta kriterium, kan hela sorten av representanter för detta släkt delas in i följande grupper:

Bild
Bild
Bild
Bild

markskydd eller underdimensionerat (upp till 10-20 centimeter högt)

Bild
Bild

medelstor (upp till 20-40 centimeter hög)

Bild
Bild

lång (från 50 centimeter och uppåt)

Bild
Bild

Markskydd och underdimensionerade sedum är lika lämpliga för odling både inomhus och utomhus. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du använder medelstora och höga sorter av sedum för att dekorera rabatter och rabatter.

Bild
Bild

En annan viktig egenskap är sedumstammarnas form (riktning). Så, sedum med krypande eller krypande stjälkar köps bäst för vidare odling i det öppna fältet som marktäckare eller i krukor i form av rikliga växter … Sedum med upprättstående stjälkar är idealiska för enkelodling i blomkrukor eller rabatter.

Rekommenderad: