Lupin Multifoliate (24 Bilder): Beskrivning Av Lupin "May Castle", "The Chaitelain" Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Lupin Multifoliate (24 Bilder): Beskrivning Av Lupin "May Castle", "The Chaitelain" Och Andra Sorter

Video: Lupin Multifoliate (24 Bilder): Beskrivning Av Lupin
Video: Lupin Ařsene 2024, Maj
Lupin Multifoliate (24 Bilder): Beskrivning Av Lupin "May Castle", "The Chaitelain" Och Andra Sorter
Lupin Multifoliate (24 Bilder): Beskrivning Av Lupin "May Castle", "The Chaitelain" Och Andra Sorter
Anonim

Det finns väldigt många sorter och typer av lupin. Jag måste säga att några av dem kräver särskild vård. Tänk på multifoliate lupinen, som trädgårdsmästare värderar så mycket, och reglerna för dess odling.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Det bör noteras att denna blomma kan vara årlig och flerårig. Det kan betraktas som både en buske och en halvbuske. Det tillhör familjen baljväxter, och själva namnet översätts som "varg".

Lupin har en rotrot. Dess längd är betydande och kan vara cirka 2 meter djup . Denna växt har en bred palett av nyanser. Små blommor samlas i blomställningar, vars form liknar ett ljus. Knopparna kan ordnas på två sätt: omväxlande eller whorly. Experter uppskattar att det finns mer än 200 sorter av denna växt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stammen är upprätt och tillräckligt stark. Dess höjd varierar från 80 till 120 centimeter. Bladen är pubescenta längst ner. Blomställningskluster når en längd på 30-35 centimeter . Flerårig lupin har en frukt som är en fröbärande pod. Var och en av bönorna rymmer cirka 45 frön, som gror inom 3-4 år. Växtens blomningstid sker på försommaren och varar vanligtvis cirka en månad.

Trädgårdsmästare odlar ofta lupiner för en prydnadsfunktion . Både stammen och fröet kan dock användas i livsmedelsindustrin. Stammarna har visat sig vara utmärkta för dekorativt hantverk. Frön används framgångsrikt inom medicin, de är en komponent vid tillverkning av till exempel plåster, tvålar, kosmetika och andra läkemedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granskning av populära sorter

Det antas att ursprungsorten för den flerbladiga lupinen är Nordamerika. Följaktligen kan dess sorter kännas ganska bekväma även i de kalla regionerna i vårt land. Några av dem finns även i vilda taigaskogar.

Flerårig lupin finns i en mängd olika sorter. De har ett antal skillnader, till exempel blommans färg, blomningstid och storlek. Trädgårdsmästare uppskattar dem för det stora antalet nyanser i färgen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter inkluderar följande:

  • " Schloss Frau " har blomställningar av en trevlig rosa nyans;
  • " Majslott " har ljusröda blommor, ser mycket fördelaktig ut i olika kompositioner, lockar uppmärksamhet;
  • " Castellane " - en sort som har blå blomställningar med en lila nyans;
  • " Abendglut " är en växt med mörkröda blommor;
  • " Albus " - lupin med snövit blomställning
  • " Ze Chaitelein " - en sort som kännetecknas av blekrosa blommor med ett vitt segel, ser särskilt ljust ut och fördelaktigt i halvskugga;
  • betyg "Aprikos " glädjer trädgårdsmästare med iögonfallande apelsinblomställningar;
  • " Neue Spillarten " de utmärks av intressanta blomställningar av rosa-orange färger;
  • " Prinsessan Juliana " har rosa och vita blommor, ser mycket känslig ut;
  • Rubinkönig - en sort med rubinlila blomställningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man plantera?

Växten är ganska opretentiös, men i förväg bör du välja en plats för att plantera den. Detta måste göras med hänsyn till sorten, eftersom lupinernas preferenser kan vara olika. Det finns dock några allmänna riktlinjer som alla trädgårdsmästare bör följa.

Plats och belysning spelar en roll. Oftast planteras lupiner på våren, från april till de första tio dagarna i maj eller på hösten . Du måste välja ett soligt område eller halvskugga, busken kommer att kännas lika bra i varje fall. En stark nyans bör dock undvikas, annars kommer växten helt enkelt inte att slå rot. Om proceduren planeras att utföras på våren, förbereds platsen redan innan den första frosten börjar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jordtypen spelar ingen stor roll. Lupiner kräver lös och fräsch jord, som måste berikas med näringsämnen i förväg med hjälp av förband. Detta kommer att ha den bästa effekten på deras blomning.

Växter mår bäst på lätt alkalisk eller lätt sur jord . Helst ska det vara sandigt eller lerigt. Kalk- eller dolomitmjöl måste tillsättas till jorden med en hög surhetsgrad. Om detta inte görs blir lupinerna mycket svaga och bladen blir bleka. En liknande procedur utförs en gång vart femte år. Torv tillsätts till alkaliska jordar, dess närvaro skyddar busken från bladkloros.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Denna kultur kan förökas på två sätt - genom frön och sticklingar. Låt oss överväga varje mer detaljerat.

Utsäde

När bönorna är mogna spricker de och vinden blåser fröna runt. För att få plantor bereds jorden först och befruktas. Fröna kan förbli livskraftiga i 5 år. De ska inte begravas för djupt, men du kan fukta dem helt enkelt genom att täcka dem med en fuktig trasa . De första skotten visas efter 2 veckor. Transplantation till en permanent plats är nödvändig senast 4-5 blad kommer att dyka upp på plantan.

Fröna kan också gros utomhus. Avståndet mellan dem bör vara mellan 30 och 50 centimeter.

Experter rekommenderar att så dem i slutet av oktober och början av november, sedan kommer plantor att dyka upp på våren och lupiner kommer att blomma i augusti.

Bild
Bild

Vegetativ

Endast växter som har nått 3 års ålder kan förökas genom sticklingar. Lupiner, som är 5-6 år gamla, har inte laterala knoppar, så ympning i detta fall är svårare att utföra . För att göra detta måste du klippa av knopparna i basområdet med en vass kniv, ta tag i rotkragen och plantera dem i skuggan på sandig jord. Efter en månad kan skärningen med ett utvecklat rotsystem transplanteras till en permanent plats.

Proceduren rekommenderas under våren. Var noga med att göra toppdressing. För att göra detta, blanda torv, gräs och sand i förhållandet 2: 2: 1.

Bild
Bild

Vårdregler

Denna kultur kräver ingen särskild omsorg. Det måste ogräs i tid och förses med toppdressing, då kommer växten att må bra och växa aktivt. Dessutom måste jorden periodiskt lossas och vattnas.

Om lupinerna ligger i ett område som är öppet för vindbyar, bör du överväga att stödja . Dess roll kan spelas av vanliga träpinnar. Dessutom måste en vuxen buske beskäras i tid och ta bort torra blomställningar. Uppvärmning kommer att krävas för vintern i regioner som kännetecknas av ett starkt temperaturfall. För detta används vanligtvis torv och sågspån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder hjälper till att skydda lupiner från möjliga sjukdomar. Växter är mottagliga för fläckar, grå och rotröta, rost och mosaik. De kan skadas allvarligt av bladlöss, rotskalar och andra skadedjur. Trädgårdsmästare måste komma ihåg att en plötslig förändring av växtfärg indikerar allvarliga problem och måste tas bort. När man når 5 års ålder ersätts den vuxna busken av unga plantor.

2-åriga lupiner måste matas med mineraltillskott. Gödsel appliceras tidigt på våren, innan blomningen börjar. Superfosfat och kaliumklorid är bra. Det är också användbart att införa kvävegödsling och organiskt material. Att lägga till träaska är ett bra alternativ. Magnesium måste tillsättas till sandjord.

Rekommenderad: