Sedum Markskydd (36 Bilder): Beskrivning Av Krypande Sedum Med Krypande Skott, Plantering Och Vård, Gula Och Röda Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Sedum Markskydd (36 Bilder): Beskrivning Av Krypande Sedum Med Krypande Skott, Plantering Och Vård, Gula Och Röda Sorter

Video: Sedum Markskydd (36 Bilder): Beskrivning Av Krypande Sedum Med Krypande Skott, Plantering Och Vård, Gula Och Röda Sorter
Video: Hardy Sedum (Stonecrop) Succulents 101 - Care Tips & Unique Traits 2024, Maj
Sedum Markskydd (36 Bilder): Beskrivning Av Krypande Sedum Med Krypande Skott, Plantering Och Vård, Gula Och Röda Sorter
Sedum Markskydd (36 Bilder): Beskrivning Av Krypande Sedum Med Krypande Skott, Plantering Och Vård, Gula Och Röda Sorter
Anonim

En trendig trend inom landskapsdesign är skapandet av alpina rutschkanor eller arrangemang av stenträdgårdar. Den pittoreska virrvarr av stenar, tätt igenväxta med frodig grönska, ser spektakulär ut och glädjer ögat. Men inte alla vet vilka växter man ska välja för plantering på sådana exotiska landskapselement. De borde ju vara opretentiösa och komma överens med alla representanter för växtvärlden. Dessa växter bör kvitta stenens grova skönhet, framhäva och dekorera trädgården även under den kalla årstiden . Stonecrop, som är en av de mest efterfrågade växterna för stenhagar, motsvarar dessa egenskaper. Det är värt att titta närmare på dess funktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Ur botanikens synvinkel är sedum (sedum) en flerårig låg saftig. Dess trassliga kvistar liknar en hämmad buske på många sätt. Det vetenskapliga namnet på växten kommer från det latinska sedare - "att lugna" eller "sitta ". I det första fallet är namnet associerat med den smärtstillande effekten av stenväxtblad. I det andra - med sin tillväxt på jordens yta. Den ryska versionen av "sedum" härstammar från den ukrainska "rening", eftersom växten länge har använts för problem med tarmarna. Bland folket har sedum fått flera namn. Det är känt som pipande, hare eller hernial ört.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dess livsmiljö är mycket bred. Sedum växer på fält och torra sluttningar på fyra kontinenter samtidigt: Eurasien, Afrika, Nord- och Sydamerika . Sedumväxten känns igen av tjocka löv som sitter tätt på låga, raka stjälkar (upp till 25 cm), krypande längs marken. Bladen kan ordnas på ett motsatt eller snurrat (mosaik) sätt. Färgen på bladen beror på belysningen av området. Om växten "bosatte sig" på en solig sluttning kommer den att ha ljusröda blad. Och om det "lever" i en tät nyans kommer bladen att ha den vanliga gröna färgen.

Bild
Bild

Odlade vinterhärdiga växter planteras i rabatter och rabatter, de används för att dekorera gräsmattor och komplettera olika designlösningar. Värmeälskande sedumarter kan odlas hemma . Totalt skiljer sig mer än 600 typer av marktäckande sedum. Trädgårdsmästare lyfter dock bara fram några av de tillgängliga sorterna som glädjer sig med sin blomning hela sommaren eller hela hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter och typer

Det finns två typer av stonecrop: " Matrona" och "Linda Windsor " … Den första har en hög stjälk - upp till 60 cm och blågröna blad med en rödaktig blomma. Under blomningen är sedum täckt med ljusrosa blommor, som utåt liknar johannesört. Den andra blev kär i trädgårdsmästare för den mörkröda färgen på stjälkar och blad. Blommorna på denna växt är rubinfärgade. Detta är en mycket ovanlig dekoration för både en klippträdgård och en mer välbekant blomsterträdgård. Dessa perenner är opretentiösa i vården, de tål vinterkylan och sommartorka lika bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vit sedum anses vara en av de mest aggressiva arterna, eftersom den omedelbart växer och bokstavligen fångar sommarstugans territorium.

Denna korta växt når bara 10-20 cm i höjd. Bladen är gröna, men till hösten får de en vacker röd färg. Små blommor är vita eller rosa. Under sommarstugasäsongen visar denna växt en fantastisk förändring i färgschemat, vilket gör den oumbärlig för utförandet av alla designidéer. Löv Atropurpureum och Coral Carpet bli röd när höstdagarna börjar.

Bild
Bild

Löv Murale ändra också färg från ljusgrönt till rödaktigt brons. Varje sort växer snabbt. Resultatet är en tät matta av löv, och blommorna i juni eller juli ger lätthet till alla kompositioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Falsk sedum kännetecknas av krypande eller något upphöjda skott, vars höjd inte överstiger 20 cm. Tjocka blad kan vara konkava, i form av ett hjärta eller i form av kilar. Blommor av olika sorter har sin egen färg. Purpureum är lila, Fuldaglut och Schorbuser Blut är djupt rosa, Purpurteppich är djupröd, Roseum är ljusrosa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Falsk sedum kommer bra överens med alla växter, men dess färgegenskaper gör att du väljer dina grannar mer noggrant så att kompositionen ser organisk ut. Alla sorter blommar i juli eller med början av augusti dagar, och var och en av dem kännetecknas av härliga gröna blad med lila eller violett-röd kant runt kanterna.

På hösten får lövverket en vacker röd nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedum spatel har fått sitt namn från sina oljiga, bladformade blad . Små gula blommor av denna art glädjer sig över sitt utseende under de två första sommarmånaderna. Denna typ av sedum växer bra, men växer långsamt. Det är också uppdelat i flera typer. Cape Blanco har en gråvit färg. Purpureum skiljer sig i blå blad med lila kant och en silverfärgad blomning. De ser intressanta ut i kombination med de ljusa blommorna på växterna som planterats i grannskapet. Båda sorterna tål inte kalla och snöfria vintrar. Därför bör de vid hård kyla förpackas i halm eller hö.

Bild
Bild
Bild
Bild

En intressant sort av stenbär är frätande sedum. Dess höjd är inte mer än 5-10 centimeter. Men de gula bladen av dess sorter gör att du kan placera intressanta accenter eller skapa ett spel av kontraster. Dessutom sort Aureum skiljer sig åt i små ljusgula löv, och Gul drottning - citrongrönt. Lydian sedum har liknande egenskaper. Bara färgen på bladen glädjer ögat med trevlig grönska, som ändrar färg beroende på årstid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Planteringstiden för stenväxter beror på den region där trädgårdsmästaren bor. Till exempel, i de södra delarna av vårt land planteras denna växt runt mitten av september, innan den första frosten börjar … Den här tiden räcker för att plantan ska anpassa sig, slå rot och växa snabbt.

I den riskfyllda jordbrukszonen planteras sedum i öppen mark när temperaturen slutar sjunka under 10-15 grader. Som regel uppstår gynnsamma förhållanden under det sista decenniet i maj.

Du bör hitta en lämplig plats för plantering av stenväxt. Det ska vara soligt eller måttlig halvskugga. Om du planterar en växt i ett tätt skuggat område tenderar dess stjälkar att lysa. Sedumens naturliga höjd kommer att förändras markant, vilket kommer att påverka plantens dekorativa egenskaper negativt.

Omedelbart före plantering bör jorden grävas upp och organisk gödsel appliceras

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedan måste du göra ett litet hål och hälla det rikligt med varmt, sedimenterat vatten. Därefter kan saftiga groddar planteras i jorden och strös med jord. Omedelbart efter plantering vattnas inte sedum . För första gången efter plantering bör växten "vattnas" först efter en vecka. Det är mycket lätt att plantera denna opretentiösa växt, och för normal tillväxt av kulturen är det nödvändigt att ge den full omsorg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Alla sorter och typer av stenväxter är opretentiösa och motståndskraftiga mot vädret. Det räcker med att en trädgårdsmästare följer en rad standardprocedurer för att ta hand om trädgårdsväxter. Till exempel bör de vattnas endast under varma torra somrar. Samtidigt är det tillräckligt att bara fukta jorden - dessa växter gillar inte överskott av fukt. Om kallt regnväder uppstår behöver stenväxter inte vattnas alls. Detta kommer att hindra rötterna från att förfalla.

Sedum matas om de vägrar att blomma i rätt tid eller buskarna utmärks av glesa löv . I det första fallet appliceras befruktning, som syftar till att aktivera blomningen, i det andra - kvävegödselmedel, vilket stimulerar lövets tillväxt. Men i de flesta fall klarar sedum både blomning och lövtillväxt på egen hand.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan viktig punkt är beskärning. Denna procedur utförs om ett kraftigt igenvuxet sedum har fyllt områden som inte var avsedda för det. För att trimma sedum måste du ta en kniv eller en skarp spade, gräva försiktigt ut överflödiga stjälkar, samla dem i en hink och ta bort dem från platsen.

Det är viktigt att inte släppa de utgrävda buskarna någonstans på trädgårdsbanan, eftersom denna "inkräktare" slår rot helt enkelt genom att fånga upp marken.

Strax före den första frosten bör växten vara förberedd för övervintring . I södra Ryssland är de begränsade till att beskära höga och torkade skott. I de norra regionerna isoleras stenväxter med torrt lövverk eller täckmaterial (lutrasil är bäst lämpad för dessa ändamål). Och efter det läggs sedum med grenar och lämnas till våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om sedum introduceras som en hemväxt, kommer det att vara användbart för ägaren att känna till några nyanser. Till exempel, grytan med den ska placeras på väl upplysta fönsterbrädor . Direkt solljus eller starkt diffust ljus uppmuntras. Marken ska andas, vattningen ska vara måttlig. Om rummet inte är varmt kan stenväxt vattnas endast en gång i månaden. Transplantationen utförs på våren. Unga växter flyttas till en ny kruka varje år, vuxna - vart femte år. Sedum bör endast matas om det är absolut nödvändigt och skär om växten tydligt har tappat sin form.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Trädgård och inomhus sedum växter kan odlas från frön. Men det här är en alltför besvärlig metod som kräver att många villkor följs. Därför erfaren trädgårdsmästare rekommenderar att föröka stenväxter genom sticklingar . Detta görs mycket enkelt. En stark och frisk växt väljs som moderprov.

Delar av skotten separeras från den, läggs ut på en bricka, tas till verandan, skuggas och får torka i 2-3 timmar. Därefter planteras plantan i öppen mark (eller i en blomkruka). Det är inte nödvändigt att vattna det efter plantering. Om växten planteras i en rabatt i regnväder, är det värt att strö skäret med träaska så att det inte ruttnar i våt mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Sedum har stark immunitet. Som regel blir dessa växter sjuka om trädgårdsmästaren bryter mot vårdreglerna. Till exempel, överdriven vattning under den kalla sommaren leder till förekomsten av svampsjukdomar … Att bli av med dem är inte lätt, men verkligt. För att göra detta skärs de sjuka delarna av växterna med en vass kniv och snittarna strös med träaska. I avancerade fall bör du använda speciella desinfektionsmedel.

Om sedum blev kär i en spindelkvalster bör växten behandlas med Aktellik . Detta verktyg kommer att bli av med skadedjur på kort tid. På samma sätt bekämpar de thrips och bladlöss. Alla problem är dock lättare att förebygga än att bota. Därför är det värt att med jämna mellanrum spruta bladen av stenbönor med en lösning av tvätttvål eller tobakinfusion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av sedum och vård av dem i videon.

Rekommenderad: