Fortplantning Av Sedum: Hur Man Förökar Sedum Genom Sticklingar Och Blad På Hösten Och Sommaren Hemma? Skärregler

Innehållsförteckning:

Video: Fortplantning Av Sedum: Hur Man Förökar Sedum Genom Sticklingar Och Blad På Hösten Och Sommaren Hemma? Skärregler

Video: Fortplantning Av Sedum: Hur Man Förökar Sedum Genom Sticklingar Och Blad På Hösten Och Sommaren Hemma? Skärregler
Video: How to Propagate Sedums, How to Take Cuttings of Sedums, Gardening, U.K. 2024, Maj
Fortplantning Av Sedum: Hur Man Förökar Sedum Genom Sticklingar Och Blad På Hösten Och Sommaren Hemma? Skärregler
Fortplantning Av Sedum: Hur Man Förökar Sedum Genom Sticklingar Och Blad På Hösten Och Sommaren Hemma? Skärregler
Anonim

Sedum är charmiga tvååriga och fleråriga succulenter som odlas av trädgårdsmästare både utomhus och hemma. Dessa opretentiösa växter kräver ingen specifik och komplex vård, de blommar vackert och förökar sig enkelt. Vilka metoder kan användas för att föröka sedum och vilken tid på året är det bäst att odla sedum, kommer vi att överväga nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande sätt

För uppfödning av dessa succulenter hemma brukar blomsterodlare använda:

  • sticklingar;
  • delenki (delar av moderplantan);
  • frön.

Skärning är det enklaste och mest effektiva sättet att sprida sedum. För att få en ny generation unga succulenter använder blomodlare stam- och bladsticklingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns praktiskt taget inga problem med rotningen av dessa växtdelar, så även en nybörjare kan använda denna metod.

Uppdelning av moderbusken - En annan effektiv metod för sedumuppfödning, som ofta används av erfarna blomsterodlare. Denna metod låter dig få flera livskraftiga buskar från en vuxen växt på en gång, som med rätt vård snabbt når mognad.

Bild
Bild

Fröavelsmetod är den minst populära bland florister. Den tillhandahåller sådd av sedumfrön för plantor med preliminär skiktning.

Nedan beskrivs de mest populära metoderna för förökning av sedum: ympning och dela busken … Observationer visar att vegetativ förökning av stenväxter, om alla rekommendationer följs, kan uppnå mycket bra resultat.

Bild
Bild

Egenskaper hos sticklingar

Sedum förökas av blad- och stamsticklingar, vanligtvis under den varma årstiden. De mest lämpliga årstiderna för denna procedur är vår och höst. Erfarna odlare rekommenderar att man skördar sticklingar före saftig blomning (på våren) eller efter det (på hösten). Det är oönskat att använda blommande, försvagade, skadade eller mycket unga växter under tre år för att skörda sticklingar.

Före skörd av sticklingar bör planteringsbehållare eller koppar med lös jord förberedas.

Bild
Bild

Det bereds i förväg från torvmark, lövhumus, torvjord och sand (rekommenderade proportioner är 1: 1: 1: 1). Det är också tillåtet att använda färdiga butiksunderlag som rekommenderas för odling av succulenter. Innan krukan fylls med jord är det nödvändigt att lägga ett dräneringsskikt på behållarens botten: flodstenar, bitar av expanderad lera eller skum.

Bild
Bild

Sticklingar utförs enligt följande:

  1. välj den starkaste, välutvecklade flygskottet på stenväxt;
  2. bryta av eller separera med sax den övre delen av skottet 5-6 centimeter långt;
  3. ett par nedre blad avlägsnas från skärningen;
  4. behandla snittplatsen på moderplantan med kolpulver.

Den beredda stjälken placeras i en behållare eller ett glas med jordblandning. Den nedre delen av skottet är begravd i marken med 1, 5-2 centimeter. Efter plantering vattnas skärningen noggrant.

Bild
Bild

Det är inte nödvändigt att utrusta ett mini-växthus eller dra åt en behållare med ett handtag med en film. Med överdriven luftfuktighet eller överdriven vattning kan rotande sticklingar av succulenter ruttna.

Vattning utförs när markytan torkar i behållaren. Framgångsrik rotning kommer att bevisas av den gradvisa tillväxten av sticklingar och bildandet av nya löv på dem.

Du kan rota sedumstjälken i ett glas vatten. Vissa odlare förbehandlar skottets nedre snitt med rotstimulerande medel (Kornevin, Epin). Med rätt procedur visas sticklingarnas rötter efter 2-3 veckor.

Bladsticklingar av stenväxter är rotade på samma sätt . För detta används friska blad från mogna växter. Många typer av stenväxter reproducerar sig själva på löv. Efter att ha fallit rotar bladen av sådana växter säkert i en kruka med en moderbuske utan yttre störningar.

Bild
Bild

För att rota stenbladsblad måste de spridas ut på ytan av ett fuktigt, löst underlag. Vissa odlare gräver något ned den nedre delen av bladen (eller deras bladblad) i marken. Under lövets rotprocess är det viktigt att se till att ytan på substratet inte torkar ut.

Florister rekommenderar att rota stjälk- och bladsticklingar vid en inomhustemperatur på + 20-23 ° . Under rotningsperioden ska sticklingarna förvaras i ett ljust rum utan drag. Det är inte tillåtet att placera rotmaterial i direkt solljus.

På vintern är det tillåtet att föröka uppförda sorter av sedum genom sticklingar. I detta fall skördas sticklingar på senhösten.

Bild
Bild

Efter skörd läggs sticklingarna på pappersark och skickas till ett torrt rum. Efter 2-4 veckor kommer bladen att falla av sticklingarna, varefter unga gröna skott börjar dyka upp i axlarna . När skotten når en längd på 4-6 centimeter separeras de från skärningen och planteras i lådor med ett löst underlag.

Bild
Bild

Hur multiplicerar man med division?

Denna metod för förökning av sedum kräver minst tid för att få en ny generation växter. Unga succulenter som erhållits med denna metod slår rot, växer mer aktivt och når vuxenlivet snabbare.

För reproduktion genom divisioner är sådana välkända sorter av sedum lämpliga som:

  • vanlig;
  • Morgan;
  • rödfärgad;
  • Siebold;
  • hög;
  • tjockbladig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Endast friska, välutvecklade och starka buskar över 4 år är lämpliga för proceduren. Separation av moderbuskar utförs tidigt på våren.

Handlingssekvensen är följande:

  1. moderplantan avlägsnas noggrant från krukan tillsammans med en jordklump på rötterna;
  2. undersöka rotklumpen, ta bort skadade, sjuka och torra rotfragment;
  3. dela busken i delar för hand eller med en vass kniv eller trädgårdsskärare.

Växten bör delas upp så att varje del av den har rötter och skott med knoppar och tillväxtpunkter.

Efter proceduren ska platserna för nedskärningar och spår av skador på rötterna och stjälkarna behandlas med alla fungicidpreparat och strö över hackat kol.

Bild
Bild

Efter bearbetning torkas delenki i skuggan i 1-2 timmar. Sedan planteras de i krukor med lös jordblandning. Efter avstigning placeras behållare med sticklingar i ett varmt och ljust rum, skyddade mot drag och direkt solljus.

Med hjälp av sticklingar och delning av moderbuskar kan du enkelt få en ny generation unga succulenter. Enkel reproduktion är en viktig egenskap hos sedum, vilket har gjort dem populära bland erfarna och nybörjare blomsterodlare.

Rekommenderad: