Hyacint (73 Bilder): Plantera En Blomma Och Ta Hand Om Den. Är Det En årlig Eller Flerårig? Hur Odlar Man Hyacint Hemma Från En Glödlampa?

Innehållsförteckning:

Video: Hyacint (73 Bilder): Plantera En Blomma Och Ta Hand Om Den. Är Det En årlig Eller Flerårig? Hur Odlar Man Hyacint Hemma Från En Glödlampa?

Video: Hyacint (73 Bilder): Plantera En Blomma Och Ta Hand Om Den. Är Det En årlig Eller Flerårig? Hur Odlar Man Hyacint Hemma Från En Glödlampa?
Video: How to Plant Top Size Hyacinths: Spring Garden Guide 2024, Mars
Hyacint (73 Bilder): Plantera En Blomma Och Ta Hand Om Den. Är Det En årlig Eller Flerårig? Hur Odlar Man Hyacint Hemma Från En Glödlampa?
Hyacint (73 Bilder): Plantera En Blomma Och Ta Hand Om Den. Är Det En årlig Eller Flerårig? Hur Odlar Man Hyacint Hemma Från En Glödlampa?
Anonim

Hyacint är en populär trädgårdsväxt som finns överallt. Det finns ett stort antal sorter och sorter av hyacint, som har olika strukturella egenskaper och nyanser. Vad är reglerna för vård av en växt, hur man planterar hyacinter när de blommar? Leta efter svar på dessa och andra frågor i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Hyacint är en flerårig lökblomma . Han ser väldigt vacker ut både ensam och i en bukett. Det bör genast noteras att det inte finns några årliga hyacinter. Dess glödlampa är ganska tät i struktur, den bildas av speciella köttiga nedre blad. Den fleråriga stammen blommar.

Hyacintrot är giftfri. Efter blomningstiden torkar blommande stjälk och blad som finns på den. Samtidigt bildas en knopp i hörnet av det översta gröna bladet, som gradvis växer och blir till en glödlampa som blommar nästa år.

Hyacintblommor grupperas högst upp på stammen i form av en pensel. Deras perianth har formen av en klockformad tratt. Hyacintfrukten är en kapsel som består av 3 bon med frön.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter, deras nyanser

Idag har botaniker flera dussin sorter av hyacinter. Så i naturen kan du hitta lila, lila, blå, vit, gul, blå, rosa, svart, liksom orientalisk, fält, vild, skog och många andra arter. I vår artikel kommer vi att titta på flera av de mest populära arterna och sorterna.

" Jean Bose" (eller "Jan Bose") - ljusälskande ljusröd blomma som kan bli 30 centimeter lång.

Bild
Bild

Woodstock - trädgård storblommig växt av en lila nyans.

Bild
Bild

" Gypsy Queen " - apelsinväxt med låg vinterhärdighet.

Bild
Bild

" Zigenarprinsessor ". Denna gula hyacint blommar på våren.

Bild
Bild

" Anna Lisa " - en lila växt som växer upp till 20 centimeter i höjd.

Bild
Bild

" Pink Pearl " - en rosa blomma som ofta används för att dekorera blomsterodlingar.

Bild
Bild

" Delft Blue" (eller "Delft Blue") - en växt med en vacker blå nyans, populär över hela världen.

Bild
Bild

Fröken Saigon Är en rosa-lila hyacint som blommar i april.

Bild
Bild

Stad Harlem - en växt med gula blommor, som planteras i oktober eller november.

Bild
Bild

" Fantastiska Cornelia " - en av de mest kända sorterna av rosa-lila nyans.

Bild
Bild

" Wurbak " - röd hyacint med en stark doft.

Bild
Bild

" Blå jacka " Är en tidigt blommande sort med blå blommor.

Bild
Bild

Således kunde du och jag se till att det finns många färgvariationer av hyacinter … Därför kan varje trädgårdsmästare välja den sort som passar hans specifika preferenser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blomningstid

Hyacintens blomningstid är inte strikt definierad. Det kan varieras och beror på ett antal egenskaper:

  • villkor för frihetsberövande;
  • landningsperiod;
  • vattning;
  • befruktning;
  • temperaturförhållanden etc.

Blomningsperioden kan vara på våren, vintern, hösten eller sommaren. Blommans varaktighet når 45-60 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att välja plats

För att hyacinterna du har planterat att växa och utvecklas aktivt måste du först hitta den optimala platsen för att plantera dem. Så webbplatsen måste få tillräckligt med dagsljus, men samtidigt måste den också skyddas mot vind och drag. Om du tror på rekommendationer från erfarna trädgårdsmästare, är det bästa stället att plantera hyacinter ett område bredvid andra buskar och träd. I alla fall, det är värt att se till att även en sådan webbplats uppfyller alla krav.

Det är önskvärt att landningsplatsen är platt, men hade en liten snedvridning … Sådana egenskaper kommer att säkerställa avrinningen av överskottsvätska (vilket är särskilt viktigt på våren, när snön smälter och under perioder med kraftiga höstregn). Kom ihåg att överflödig fukt i jorden där hyacint växer kan leda till olika negativa konsekvenser, inklusive dess lökars död. Om området där du planerar att plantera hyacinten ligger nära grundvattnet, då det är viktigt att se till att de springer på minst 0,5 meters djup.

Det kommer också att vara användbart att tömma eller utrusta de så kallade bulkkammarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtförhållanden

Om du bestämmer dig för att odla hyacinter hemma eller på landet, bör du bekanta dig med alla regler som måste följas när du odlar dem. Hyacinter har särskilda krav på belysning, omgivningstemperatur och jord.

Bild
Bild

Belysning

Hyacint tillhör ljusälskande växter . Det måste dock komma ihåg att blomman bör hållas i skuggan under vissa perioder (till exempel under växtsäsongen). Till exempel bör nyplanterade lökar förvaras i mörker i 6-8 veckor. Efter detta sker en gradvis och långsam ökning av ljusmängden. På samma gång blomman ska skyddas från direkt solljus.

70 dagar efter avstigning är det tillåtet att ta ut hyacinten i halvskugga. Efter att knopparna dyker upp och utvecklas tas hyacinten ut i flera timmar om dagen på ett starkt upplyst ställe.

Efter blomningen är det också viktigt att se till att växten placeras i ett område från direkt solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur

För att växten ska komma in i blomningsstadiet är det nödvändigt att ordna den så kallade svala skiktningen. Växtlökar bör förvaras vid en temperatur på cirka +5 grader Celsius. Under sådana förhållanden lagras de tills groddar dyker upp. Därefter kan blomman överföras till en varmare plats.

När plantans skott når en höjd av 2 centimeter kan blomman överföras till ett rum där temperaturen närmar sig 10-12 grader Celsius. När blompilen matats ut, hyacint kan förvaras i rumstemperatur.

Således kan vi dra slutsatsen att hyacint växer bättre under svala förhållanden än i värme . En temperaturökning kan leda till alla möjliga negativa konsekvenser, inklusive bildandet av en ful löst blomställning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jordkrav

Hyacinter är växter som kräver jord av god kvalitet. Marken måste vara vattengenomsläpplig och innehålla tillräckligt med näringsämnen . Samtidigt måste man komma ihåg att färsk eller dåligt sönderdelad gödsel inte rekommenderas att läggas till jorden för hyacinter.

Om området där blommorna växer är lerjord, rekommenderas det absolut att lägga till flodsand och torv till det. Sura jordar kommer att påverka tillväxten och utvecklingen av växten negativt. För att undvika eventuella negativa konsekvenser, de måste kalkas med krita.

Den lägsta tillåtna pH -nivån är 6,5 enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Plantering av hyacinter i marken utförs vanligtvis tidigast i oktober. Men innan du planterar plantorna, det är viktigt att ta hand om den förberedande förberedelsen av jorden . All förberedande verksamhet bör utföras 2 månader före direkt plantering, det vill säga i augusti. Om detta krav försummas, kan jordens naturliga sediment framkalla en bristning av växtroten.

Marken för hyacinter bör odlas till ett djup av minst 40 centimeter . För grävning införs komponenter som humus eller gödsel, som är perepil, i jorden. Dessa ämnen introduceras i ett förhållande på 10-15 kilo per 1 kvadratmeter. Torv och mineralgödselmedel (med en hastighet av 60-80 gram per 1 kvadratmeter), superfosfat, kaliumsulfat (kan bytas ut mot träaska) och magnesium (kan bytas ut mot dolomitmjöl) måste läggas till marken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du plockade upp en sandig jordlapp för att plantera hyacinter, då det måste mättas med kalium- och magnesiumgödselmedel 1,5 gånger mer än det borde vara . Vid växtutvecklingsprocessen (i början av hösten) rekommenderas det också att införa kväveblandningar i jorden i form av toppdressing.

Vissa trädgårdsmästare rekommenderar när de planterar hyacinter att välja medelstora lökar, medan de avvisar för stora eller för små exemplar .… Varje glödlampa rekommenderas att begravas 15 centimeter i marken. Samtidigt ska lite flodsand hällas på botten av hålet (den totala skikttjockleken bör inte överstiga 5 centimeter). Det rekommenderas att pressa löken lätt i sanden, täcka den med en liten mängd av samma sand ovanpå och sedan täcka den med den förberedda jordblandningen. Detta förfarande förhindrar ruttning av lökens botten och skyddar också växten från alla typer av infektioner och förbättrar dränering.

Om du följer alla planteringsregler kommer mycket snart en lila, rosa eller vit rabatt att dyka upp i din trädgård, vilket kommer att locka alla grannars och förbipasserande uppmärksamhet, samt glädja hushållsmedlemmar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

För att odla hyacinter hemma på egen hand är det viktigt att följa rekommendationer från experter och jordbruksteknikens regler.

Vattning

När du planterar blommor bör du se till att marken är tillräckligt fuktig, men samtidigt inte fuktig. I detta fall måste jorden vattnas rikligt nog (så att det översta lagret är blött). Låt jorden torka ut mellan vattningarna. Hyacinter behöver en ökad mängd fukt under blomningen. När växten har blommat kan vattningens intensitet minskas, men samtidigt är det nödvändigt att fortsätta att observera deras regelbundenhet.

Efter att blommans löv har dött, bör vattningen helt stoppas . Vid denna tidpunkt måste lökarna hållas i helt torr jord. Om du håller hyacinter i en kruka kan du vattna dem med en droppbricka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

För utfodring av hyacinter kan du använda torr eller flytande (upplöst i vatten) utfodring. Om du föredrar att tillämpa den förra, då före direktmatningsprocessen är det nödvändigt att fukta jorden väl.

För första gången rekommenderas att tillsätta gödningsmedel i början av blomväxten. I detta fall rekommenderas att använda 20-25 gram nitrat och 15-20 gram superfosfat per 1 kvadratmeter plantering. Nästa utfodring bör utföras vid knoppbildning, den ska bestå av 30-35 gram superfosfat och 15-20 gram kaliumsulfat. Den tredje toppdressingen sker vanligtvis i slutet av blomningen, den här gången tillsätts 30-35 gram superfosfat och 30-35 gram kaliumsulfat.

Dessutom kan hyacinter befruktas med så kallade mikronäringsämnen, efter det att det är nödvändigt att lossa jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Hyacint kan transplanteras för destillation när som helst. För detta måste behållarens botten täckas med ett dräneringsskikt. Sedan placeras flera lökar i den. Det är viktigt att placera dem på ett sådant sätt att de sticker ut från marken. Marken runt glödlampan måste tampas lite.

Vid transplantation är det viktigt att hålla avståndet mellan växterna minst 2,5 centimeter. Flodsand fungerar oftast som det översta lagret, vilket hjälper jorden att bli av med överflödig fukt. De transplanterade hyacinterna måste förvaras i ett svalt och mörkt rum i en trång kruka tills en ny groddar dyker upp.

Bild
Bild

Destillering

För att odla hyacinter för destillation måste de odlas i behållare vars storlek är inte mindre än 9x9x10 centimeter … I standardkrukor med en diameter på 12-25 centimeter kan du plantera 3 växter. Samtidigt rekommenderas att inte plantera växter i närheten om de tillhör olika sorter.

Om det finns spädbarn på moderns rot måste de separeras, eftersom de kommer att ta lager av näringsämnen från lökarna. Det rekommenderas att fördjupa växten med 2/3 av höjden. Det är viktigt att plantans topp under alla förhållanden blir kvar på ytan - detta kommer att skydda blomman från att ruttna.

Dessutom måste hyacinten vattnas med en 0,2% lösning av kalciumnitrat, vilket hjälper till att stärka pedunclesna. För att växa måste växten vara på en mörk plats vid en temperatur på +9 grader Celsius. I det här fallet är det mycket viktigt att se till att underlaget inte torkar ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om luftfuktigheten i rummet där anläggningen hålls ligger på 90-95%, behöver du bara 1 vattning under hela vintern (med förbehåll för sen destillation) . Med tidig destillation klarar anläggningen sig utan att vattna helt.

Inspektera lövkonet för att avgöra hur redo växten är för placering. Om bladkonens förlängning är minst 10 centimeter och blomställningen kan kännas vid basen, är växten klar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Om för dig huvuduppgiften att uppföda hyacinter är att odla nya arter och sorter, rekommenderas det i detta fall att använda frömetoden. För att föröka hyacint med frön är det nödvändigt att så dem på hösten (optimalt i slutet av september). Frön sås i förberedda behållare med jord. I detta fall bör jordblandningen bestå av humus, lövjord och sand (idealiska proportioner - 2: 1: 1).

Nyodlade blommor kommer inte att se ut som sina föräldrar. I det här fallet bör man ta hänsyn till det faktum att de blommar först efter 5 år. De första åren rekommenderas att de såda fröna odlas i ett kallt växthus.

Det är också viktigt att notera det faktum att hyacinter kan reproducera naturligt utan mänskligt ingripande . Denna reproduktion är dock ganska långsam. Varje år kan en vuxen producera 1 eller 2 dotterlökar ("bebisar"). Om sådana dotterlökar lätt lossnar från modern kan de odlas separat som fristående växter. Annars växer dotterindivider tillsammans med mödrar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om odling av hyacinter i stor skala (till exempel inom industriell trädgårdsodling), bör det noteras att i detta fall tillämpas inte metoden för naturlig reproduktion . Under industriella förhållanden används konstgjorda metoder. Detta görs för att påskynda avelsprocessen och följaktligen öka antalet nya lökar.

Man bör också komma ihåg att det är nödvändigt att ta hand om den förberedande bearbetningen av lökarna innan man fortsätter odla hyacinter på konstgjord väg. Oftast för dessa ändamål de använder 1% lösning av kaliumpermanganat.

Efter en sådan kemisk behandling måste lökarna torkas inom 48 timmar vid en temperatur som inte är lägre än +20 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förvaring av lökarna

Lagringstiden för hyacintlökar anses vara en av de mest kritiska perioderna. Först och främst beror detta på det faktum att det är just nu som de viktigaste processerna i samband med bildandet av blomställningar äger rum inne i glödlampan. Beroende på i vilket skede av blomställning bildas glödlampan, förändras också de miljöförhållanden som krävs för den.

Hyacinter har mycket höga temperaturkrav . Så, direkt efter att du grävt ut hyacintlökarna måste de torkas noggrant och noggrant. Denna procedur rekommenderas i minst 5 dagar vid en temperatur på +20 grader. För torkning är det bäst att använda ett mörkt, men samtidigt väl och regelbundet ventilerat område. Glödlamporna själva måste rengöras från jord och rötter och grupperas också efter storleken på varje prov.

De skalade och sorterade löken ska placeras försiktigt i lådorna. Det bör dock komma ihåg det de får inte staplas i mer än 2 lager … Vid denna process rekommenderas det inte heller att separera de små dotterlökarna. Om det inte finns för många av dem kan vanliga papperspåsar användas istället för förvaringslådor. För enkelhets skull kan de vara signerade eller numrerade.

Bild
Bild

Själva proceduren för lagring av hyacintlökar består av 2 huvudsteg . Den första handlar om att lagra lökar vid förhöjda temperaturer, och den andra kallas ofta förplantering. Det första lagringssteget bör pågå minst 2 månader och äga rum i en strikt definierad temperaturregim - vid + 25-26 grader. Förplanteringssteget varar 2 gånger mindre (endast 30 dagar) och utförs vid +17 grader. Det är också viktigt att observera de optimala luftfuktighetsindikatorerna, eftersom för torr luft kan leda till irreversibla konsekvenser.

För att förkorta varaktigheten av dessa steg, temperaturen vid vilken lökarna förvaras bör ökas . Så, för att förkorta det första steget med 7 dagar, bör lagringstemperaturen ökas till +30 grader den första veckan.

Således, den totala lagringstiden för lökarna ska vara cirka 95 dagar . Samtidigt, innan du planterar växten direkt, rekommenderas det att hålla lökarna i svalare förhållanden, som kommer att vara så nära som möjligt utetemperaturen.

För att plantera hyacinter i öppen mark i början av december måste du gräva upp lökarna själva i juli.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör komma ihåg att under lagring kan hyacintlökar bilda ett stort antal "döttrar ". I sin struktur är de senare mycket bräckliga och bryts därför lätt. Det är i detta avseende särskilt viktigt att hantera sådana prover under avstigningsprocessen.

För att plantera moderlampan ordentligt tillsammans med dottern måste du halvera djupet av växthålen. Dessutom är det absolut nödvändigt att utföra mulchingproceduren. Dessutom bör mullskiktet vara tillräckligt tjockt och tätt. Dotterlökar kommer att växa i minst 4 år.

Om du själv vill orsaka bildandet av sådana dotterlökar, torkar du omedelbart efter det att du gräver moderlökarna och tar bort alla resterna av rötterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Om växter växer under öppna markförhållanden påverkas hyacinter lite av sådana negativa faktorer som sjukdomar och skadedjur. Å andra sidan finns det stor sannolikhet för angrepp av blommor i växthuset och tvinga. Dessutom finns det ett antal riskfaktorer som oftast leder till sjukdomar i hyacinter. Bland dem finns följande punkter.

  • Inköp av förorenat råmaterial . För att undvika detta är det viktigt att köpa växter endast från betrodda säljare som har ett gott rykte och är betrodda av ett stort antal köpare. Dessutom är det viktigt att noggrant kontrollera materialet vid köpet. Om du är nybörjare inom trädgårdsarbete kan du använda råd från en specialist.
  • Landa i fel mark . Plantering är den viktigaste processen som den fortsatta tillväxten och utvecklingen av blommor beror på. Därför ska du under inga omständigheter ignorera rekommendationer från specialister, tvärtom - de måste följas strikt och undvika de minsta avvikelserna. Det är förbjudet att plantera hyacinter i de områden där andra lök- eller rotgrödor tidigare växte.
  • Fel matning . Det finns ett antal ämnen som är kontraindicerade att användas som gödningsmedel för hyacinter. Dessa inkluderar färsk gödsel.
  • Planterar alla lökar . Under växtsäsongen, efter grävning, under lagring, samt före direkt plantering, är det absolut nödvändigt att göra ett så kallat prov av lökar som avvisar allt material av låg kvalitet.
  • Ignorera förebyggande åtgärder . Att genomföra förebyggande åtgärder är en obligatorisk del av växtvården. Förebyggande åtgärder som bör vidtas med hyacinter inkluderar till exempel klädning av lökarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I händelse av att du upptäcker att hyacinter har börjat släpa efter i tillväxtprestanda har deras peduncler en onaturlig defekt form, gulnande eller blekande områden har dykt upp, det är nödvändigt att omedelbart börja behandla växten från skadedjur . Om sjukdomen bara påverkar några få blommor från en stor befolkning, rekommenderas att de drabbade växterna genast grävs upp och förstörs. Resten av de friska hyacinterna måste behandlas med fosforpreparat.

En av de mest populära sjukdomar som oftast drabbar hyacinter är gul bakterieröta … Dess effekt på växten är att blomman börjar dö på grund av bildandet av ett tjockt slemlager på glödlampan, som har en skarp och obehaglig lukt. Detta slem förstör gradvis växtlampan.

Dessutom kan du stöta på ett så vanligt fenomen som förlust av hyacintblomställningar … Detta beror på att trycket i växtens rotsystem ökar betydligt. Oftast är detta fenomen förknippat med överdriven vattning, plantering för tidigt eller lagring av lökarna under olämpliga förhållanden. Om du har stött på en sällsynt sjukdom i hyacinter och inte vet vad du ska göra, det är bäst att gräva upp den infekterade blomman så att sjukdomen inte sprider sig till friska skott.

Bild
Bild

Tips

Hyacinter kan användas för att dekorera områden i landskapsarkitektur. De kan användas för att skapa oberoende kompositioner (till exempel genom att kombinera blommor i olika nyanser) eller kompletteras med andra färger. Hyacinter kommer att vara ett utmärkt komplement till rabatten, dekorera lusthuset runt omkretsen. De kan också släppas av vid ingången till huset eller längs stigarna.

Sådana ljusa växter kommer att glädja dig och muntra upp dig.

Rekommenderad: