Reproduktion Av Heuchera: Hur Man Förökar Med Blad, Delar Busken Och Sticklingar? När Kan Du Dela Och Sitta?

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Heuchera: Hur Man Förökar Med Blad, Delar Busken Och Sticklingar? När Kan Du Dela Och Sitta?

Video: Reproduktion Av Heuchera: Hur Man Förökar Med Blad, Delar Busken Och Sticklingar? När Kan Du Dela Och Sitta?
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, Maj
Reproduktion Av Heuchera: Hur Man Förökar Med Blad, Delar Busken Och Sticklingar? När Kan Du Dela Och Sitta?
Reproduktion Av Heuchera: Hur Man Förökar Med Blad, Delar Busken Och Sticklingar? När Kan Du Dela Och Sitta?
Anonim

Heuchera har ingen likhet bland de prydnadsväxande lövträdgården. Lila, svart, röd, orange, brun, silverfärgad, gröngul - det här är alla nyanser av växtens löv . Och dess känsliga klockformade blommor lockar bin och fjärilar till trädgården och är bra på att klippa. Heuchera kan snabbt fylla alla öppna utrymmen, så det används ofta som en markskyddsväxt. För att erhålla plantmaterial förökas kulturen genom att dela busken eller genom sticklingar, unga växter kan också fås från ett blad.

Bild
Bild

Division

Detta är det enklaste sättet att odla Heuchera. Dessutom är regelbunden uppdelning av fleråriga växter ett nödvändigt förfarande, eftersom det gör att de kan förbli vackra och friska i många år. När det gäller heuchera måste den transplanteras och separeras ungefär vart tredje år, för under denna tid växer de övre bladen starkt och de nedre bladen åldras och dör. Som ett resultat tolererar växten negativa vintertemperaturer värre, blir försvagad, mer mottaglig för sjukdomar och förlorar sin dekorativa effekt.

Det är bäst att dela Heuchera mellan slutet av maj och början av juli, då kommer avdelarna snabbt att slå rot . Det kan dock delas på hösten, men bara om jorden där de delade delarna kommer att planteras är lös och väldränerad.

Om jorden är tung och lerig, är det bättre att vänta till våren, för på sådan jord under höstregnet kan den nedre delen av divisionerna ruttna och hela växten dör.

Bild
Bild

Delningsförfarandet innehåller flera steg

  1. Trimma torra och lignifierade skott.
  2. Använd en vass spade för att skiva de skurna bitarna ca 10 cm i storlek. Heuchera -rötter ligger nästan på jordens yta, så det är mycket lätt att bestämma snittets placering. Om rötterna inte syns, ta försiktigt bort växten från jorden och skär snittet med en vass kniv. Varje snitt ska ha friska löv och en del av roten.
  3. Plantera de resulterande sticklingarna i beredd jord. Planteringsdjupet bör vara detsamma som moderplantans. Bredden på planteringshålet ska vara ungefär dubbelt så stor som snittet. Detta är nödvändigt för fri placering av rötterna.
  4. Sprid jorden väl runt den planterade växten, fortsätt med detta under de kommande två veckorna. I framtiden är det nödvändigt att vattna om den veckovisa nederbörden är mindre än 3 centimeter. Överdriven vattning kan leda till ruttning av sticklingar, men växter utvecklas inte bra i övertorkad jord.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Denna metod är bra eftersom den inte kräver att gräva ur busken. Dessutom kan mycket mer planteringsmaterial erhållas från bara en växt än genom att dela. Heuchera kan klippas under hela växtsäsongen, men det är bättre att göra detta under senvåren eller försommaren.

  1. Lyft upp lövverket och hitta den tjockaste horisontella stammen från vilken rosetterna på de andra stjälkarna sträcker sig. Detta är huvudstammen, som bara kan bilda rötter.
  2. Bryt av rosetten där den fäster vid huvudstammen. Det är bättre att bryta ut sockeln "med en häl", det vill säga med en liten bit av huvudstammen.
  3. Ta bort gamla bruna eller mörkgröna blad från uttaget. Lämna 4-5 friska blad, helst små, eftersom de unga bladen ännu inte är infekterade med någon sjukdom.
  4. Plantera utloppen i ett skuggat område skyddat från vinden. Marken för rosetterna bör bestå av lös kompost eller sand. Det är nödvändigt att plantera så att lövets tillväxtpunkt ligger på marknivå. Vatten rikligt.
  5. De första unga rötterna kommer att dyka upp 6 veckor efter plantering. Hela den här tiden måste jorden hållas fuktig under de unga planteringarna. De kan transplanteras till en permanent plats nästa vår.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plåt

Heuchera kan förökas med ett enda ark. Det är inte så svårt om du följer reglerna. Faktum är att det inte räcker med att ta en del av bladet, det är nödvändigt att en bit av stammen finns kvar på den. Stammen innehåller tillväxtknoppar, som så småningom bildar nya blad.

Bladiga sticklingar kan klippas när som helst under växtsäsongen, men om de tas på senhösten kan de inte slå rot förrän på vintern . Men om det är möjligt att överföra unga plantor för vintern inomhus, kan du klippa sticklingar på hösten. Du kan kombinera två metoder - dela busken och ympning, sedan kan du använda materialet som är kvar från divisionen.

I allmänhet är metoden för bladsticklingar mer besvärlig än delning, men utbytet av nya växter är mycket högre. Dessutom kan det finnas fall där det bara finns en sortväxt som behöver förökas.

Bild
Bild
Bild
Bild
  1. Förbered planteringsblandningen i förväg . En blandning av sand, vermikulit och torv i olika proportioner har visat sig bra. Det bästa alternativet kan väljas empiriskt, men vanligtvis tas alla komponenter i lika delar. Nyligen har ett nytt material, kokosfibrer, använts som planteringsmedium. Det är bra eftersom det är absolut sterilt, det vill säga det innehåller inga patogener som kan skada unga växter.
  2. Förbered ympningsverktyg . Kniven måste inte bara vara vass, utan också ren, annars kan sjukdomar överföras från en växt till en annan. För att undvika detta, doppa kniven i utspädd blekmedel efter varje snitt.
  3. Skiva hälstickorna med en ren, vass kniv . Om stjälken innehåller ett blad, bör storleken på "hälen" vara ungefär en halv centimeter. Större sticklingar med flera blad kan användas. Med en stor yta på bladen kan skärningen dock övertorkas, eftersom bladen kommer att förånga vatten. Därför måste stora löv reduceras genom att halvera dem för att minska fuktförlusten. Små löv kan lämnas intakta - de kommer att producera näringsämnen för växten.
  4. Håll skärningen i en lösning av alla tillväxtstimulerande medel eller strö snittet med "Kornevin ". Detta kommer att hjälpa växten att stå emot stress och slå rot snabbare.
  5. Plantera sticklingarna i en fuktig planteringsmiljö och skugga dem från direkt solljus . På det öppna fältet är sticklingar ofta täckta med en burk eller planterade under bågar. Det är bättre att plantera en bladskärning i lutande läge och så att "hälen" ligger på cirka 2-3 centimeters djup från marknivån. Detta beror på att det blir svårt för de nybildade bladen att övervinna det tjockare skiktet på jorden. Om det görs korrekt bildas de första rötterna på 4-6 veckor.
  6. Om du rotar löv på hösten , det är bättre att plantera dem i plantkrukor, som på vintern kan överföras till ett ljust, svalt rum. I det här fallet, fyll krukorna med planteringsblandning och fukta väl, tillsätt sedan lite mer av blandningen, för efter fuktning kommer det att sedimentera. Gör sedan en fördjupning i blandningen med en penna och sätt in änden av skärningen i den. Pressa blandningen försiktigt runt stammen. Täck grytan med en plastpåse och knyt påsen ordentligt med ett elastiskt band. Lägg vid behov en eller två pinnar eller sugrör i grytan så att plasten inte vidrör ytan av arket. Detta förhindrar att kondens kommer in i påsen på arket.

Placera grytan med handtaget på en varm plats med en temperatur på + 20 … 25 grader Celsius, skyddad från direkt solljus.

Rekommenderad: