Japansk Astilba: Hur Man Väljer En ört För Utomhusbruk? Granskning Av Sorter "Montgomery", "Mainz", "Red Sentinel" Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Japansk Astilba: Hur Man Väljer En ört För Utomhusbruk? Granskning Av Sorter "Montgomery", "Mainz", "Red Sentinel" Och Andra

Video: Japansk Astilba: Hur Man Väljer En ört För Utomhusbruk? Granskning Av Sorter
Video: Multisax Satake SSAXM 2024, Maj
Japansk Astilba: Hur Man Väljer En ört För Utomhusbruk? Granskning Av Sorter "Montgomery", "Mainz", "Red Sentinel" Och Andra
Japansk Astilba: Hur Man Väljer En ört För Utomhusbruk? Granskning Av Sorter "Montgomery", "Mainz", "Red Sentinel" Och Andra
Anonim

Japanska astilba anses vara den vackraste blommande växten. Det är opretentiöst i odling och vård, därför är det mycket populärt bland trädgårdsmästare som använder det för landskapsdesign i förortsområden. Denna buske tolererar också allvarliga frost. För att odla en hälsosam växt hemma bör du ta hänsyn till egenskaperna hos varje sort.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Astilba japonica är en flerårig ört som tillhör familjen Saxifrage. Idag finns det mer än 200 sorter av denna buske, som alla kännetecknas av sin egen färg, blommans prakt, struktur och tillväxt. Örtväxter av denna typ är avsedda för öppen mark, eftersom deras höjd kan nå 80 cm, vilket inte tillåter att de odlas inomhus . Japansk astilbe kännetecknas av små men täta löv som har uttalade mönster. Till skillnad från andra typer av astilbe, på japanska under blomningen, visas några knoppar av en rosa eller snövit nyans, som, även efter fullständig torkning, inte tappar formen och fortsätter att dekorera trädgårdstomten.

Blommans period för växten börjar vanligtvis i juni och varar fram till september . Vid denna tidpunkt bildas blommor på buskarna, formade till paniklar från 10 till 50 cm långa. De har en delikat doft, som liknar fågelkörsbär.

Efter blomningen mognar frukterna, i stället för blommorna visas lådor med små frön inuti. Japanska astilbees av lila och röda nyanser ser särskilt vackra ut i landskapsdesign, de kompletteras ursprungligen med mörkt zilonformat lövverk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med kallt väder dör markens del av busken av, rotsystemet förstärks för övervintring och med vårens ankomst är det redo att ge nya avkommor. Varje vår utvecklas knoppar på den övre delen av rötterna, som kan ge en ökning per säsong från 3 till 5 cm, medan själva rhizomerna i den nedre delen dör av med tiden.

För att säkerställa en normal utveckling av blomman och bildandet av nya knoppar, omedelbart efter att ha avlidit rengörs markdelen och landningsplatsens plats täcks med ett jordsubstrat . Astilba -japanska planteras som regel i rabatter med sibirisk iris och ormbunke. Detta låter dig skapa originalkompositioner i landskapsdesign. Busken passar bra med panikulära klockor och flox.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hybrid sorter

Tack vare uppfödarnas ansträngningar har många hybridsorter av japanska Astilba fötts upp, som kännetecknas av en snövit färg och är idealiska för att odla utomhus. På grundval av dem skapades sorter, vars blomställningar är slående i sina olika färger. De mest populära hybriderna i japansk astilba inkluderar följande.

Montgomery . Det är en flerårig spridande buske, vars höjd kan vara från 50 till 80 cm. Växtens blad är glansiga, fjäderiga, de är målade i en rödbrun ton och har en längd på upp till 40 cm. Under blomningen på buskarna (från maj till augusti), diamantformade blomställningar 10 mm i diameter, deras längd är 17 cm. Blomställningar bildas av små doftande blommor, deras färg kan vara antingen rödbrun eller mörkröd. Kronbladet är smalare i toppen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mainz . Detta är en av de vackraste sorterna av den japanska Astilba-hybriden, där lila-rosa blommor samlas i panikulära, täta och fluffiga blomställningar upp till 30 cm långa. Växten är flerårig, föredrar att växa i trädgården på halvskuggiga platser. Höjden på denna astilbe varierar från 50 till 70 cm, blomningstiden är från juni till juli. Busken tolererar perfekt övervintring utan skydd, eftersom den tål frost ner till -34 C.

Denna sort blir praktiskt taget inte sjuk, behöver inte ett strumpeband och är idealisk för gruppplantering på reservoarer och i mixborders.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Röd vaktpost … Detta är en kravlös sort som kan växa på ett ställe i många år utan att förlora sin dekorativa effekt. Växtens höjd når vanligtvis 90 cm, kanske mer om jorden befruktas och vattnas i tid. Blomman föredrar att växa i väldränerad, fuktig jord, i skuggade områden. Om du planterar astilbe i ett område upplyst av en strålande sol, kommer det att växa bra, men det kommer att börja blomma svagare. Blomningsperioden för Red Sentinel sker från juni till augusti, under vilken växten är täckt med karminröda små blommor, samlade i blomställningar upp till 40 cm långa. De har en genomsnittlig densitet och har en diamantform. Växtens löv är mörkgröna, fjädrande. Buskarna är resistenta mot svåra frost och rekommenderas för plantering i rabatter, gräsmattor.

Astilbas planteringar kombineras vackert med iris, värd, klockor och ormbunke.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Persikoblomma . Denna sort är en av de vanligaste. Buskarna växer upp till 80 cm i höjd och upp till 70 cm i bredd. Växtens löv är gröna, vid kanterna är de målade i en brun nyans. Denna hybrid börjar blomma i juli och har en kort blomningstid på bara 15 dagar. Blommor kan vara antingen bleka lila eller rosa. De bildar panikulära blomställningar från 10 till 15 cm långa, efter blomningen visas frukter på buskarna i form av lådor med frön.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

" Europa " … I likhet med de tidigare sorterna av hybrider är denna japanska astilba en örtartad flerårig med en kuddeformad krona, vars höjd med rätt vård kan nå 40 cm. Växtens löv dissekeras, målade i ljusgrönt. Astilbe blommar från juli till augusti och bildar blekrosa rhombiska blomställningar av medeltäthet. Växten älskar mycket fukt, den kan odlas både i områden som är välbelysta av solen och i skuggan. Lämplig för gruppplantering i kantsten och för skärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Bow et mi ". Detta är en relativt ny sort som dök upp i Ryssland ganska nyligen. Det kännetecknas av rosa blomställningar av en ovanlig form, glansigt lövverk, målade i en mörkgrön nyans och en röd stjälk. Busken är kompakt, jämn, under blomningen är den rikligt täckt med stora blommor. Rekommenderas för avstigning nära fontäner och reservoarer, där luftfuktigheten är hög.

Bild
Bild

Bonn . Det kännetecknas av blomställningar av rosa eller mörk karminfärg. Busken föredrar att växa i områden med lös, näringsrik jord, där den kan nå en längd på 70 cm. Belysningen på platsen ska vara måttlig, växten tolererar inte solens brännande strålar i varmt väder, därför är det rekommenderas att plantera den nära vattenförekomster. Denna astilba kännetecknas av mycket vackra konformade blomställningar. De dyker upp på buskarna i juli och ser original ut mot bakgrunden av grönt lövverk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Till skillnad från andra sorter av Astilba är japanska inte särskilt krävande för tidpunkten för plantering, så den kan planteras under hela växtsäsongen, även under blomningen. Erfarna trädgårdsmästare föredrar att plantera i maj när jorden har värmts upp väl och fyllts på med fuktreserver. Innan du planterar en växt måste du noggrant förbereda platsen och vattna den rikligt. Det är bäst att välja skuggiga platser . Detta hjälper till att bibehålla ljusstyrkan i blommornas färg.

Vid plantering i grupper mellan plantor bör ett avstånd på 50 cm observeras. I områden med dålig jord kommer det inte att skada att föran applicera ett komplex bestående av mineralgödselmedel för att mata rotsystemet. Storleken på planteringshålet bestäms för varje planta individuellt, beroende på rötternas storlek.

Plantan måste placeras i hålet så att odlingspunkten ligger över marknivån. Marken i hålet fuktas rikligt, och efter plantering av växterna runt busken utförs mulching med torvflis, det kommer att skydda rötterna från att torka ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Oavsett vilken sort av japanska Astilba som planteras behöver den uppmärksamhet och ordentlig vård först. Om bladen på buskarna börjar bli gula, indikerar detta att växten inte har tillräckligt med belysning, då måste den transplanteras till en ny plats. Intensiv värme och otillräcklig vattning får astilben att vissna. För att rädda busken från detta bör du regelbundet vattna och skugga växten med ett nät.

Dessutom måste du ständigt övervaka att jordens surhetsgrad på platsen är optimal. För att göra detta bör dolomitmjöl periodiskt tillsättas i jorden, vilket förhindrar att det surnar. Att rensa området från ogräs anses inte mindre viktigt i vården, detta måste göras noggrant för att inte skada rötterna som ligger högt.

Lossning görs bäst till 2-3 cm djup. När det gäller befruktning bör japansk astilbe matas 3 gånger per säsong, de gör det på våren, sommaren och senhösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Trots att japanska Astilba -sorter är mycket immuna mot sjukdomar, med felaktig vård kan de fortfarande utsättas för sjukdomar och invasion av följande skadedjur.

Jordgubbsnematod . Det kan snabbt märkas av utseendet på bruna fläckar på lövverket, eftersom insekten sätter sig på bladplattorna och livnär sig på deras saft. Om du inte vidtar några åtgärder i tid kommer busken att bromsa tillväxten, vissna och dö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pennitsa . Detta är ett flygande skadedjur som lämnar skummande saliv med larver som deponeras i det på växternas löv. Därefter börjar astilbe förlora sin dekorativa effekt, eftersom bladen är täckta med gula fläckar och skrynkliga. Att rädda busken från döden kommer att hjälpa bearbetningen av lövverk "Confidor" och "Karbofos".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gallnematod . Vanligtvis sätter sig på plantens rotstammar, denna insekt kan märkas först under det andra året, när astilben saktar ner i sin tillväxt och slutar blomma. För att bota en blomma bör du noggrant undersöka dess rötter och ta bort de som har skador. Friska områden av rhizomer bör behandlas med Fitoverm.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller sjukdomar finns de inte, förutom att busken från brist på fukt och stark belysning kan bli gul och torr. För att lösa detta problem utförs en transplantation till en ny plats.

Exempel inom landskapsdesign

Hybridvarianter av japansk astilba används ofta vid utformning av parker och trädgårdar. Denna vackra växt kan användas för att dekorera både enkla blomkanter och komplexa kompositioner. Astilbe med prydnadsbuskar och ormbunkar ser särskilt vacker ut. De är idealiska för att dekorera pooler, dammar, för detta rekommenderas de att kombineras med thuja, enbär och cypresser. För att dekorera förortsområden planteras japanska astilba, bergsget, tulpaner, dalens liljor och iris på rabatter samtidigt.

Rekommenderad: