Kinesiska Astilba: Hur Man Väljer En ört För öppen Mark? Granskning Av Sorten "Pumila" Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Kinesiska Astilba: Hur Man Väljer En ört För öppen Mark? Granskning Av Sorten "Pumila" Och Andra

Video: Kinesiska Astilba: Hur Man Väljer En ört För öppen Mark? Granskning Av Sorten
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, Maj
Kinesiska Astilba: Hur Man Väljer En ört För öppen Mark? Granskning Av Sorten "Pumila" Och Andra
Kinesiska Astilba: Hur Man Väljer En ört För öppen Mark? Granskning Av Sorten "Pumila" Och Andra
Anonim

Kinesiska Astilba anses vara en idealisk växt för nybörjare. Kulturen odlas både i trädgårdar och i trädgårdar och sommarstugor utomhus. Denna opretentiösa representant för floran kännetecknas av ett spektakulärt utseende på grund av närvaron av ljusa paniklar.

Bild
Bild

Beskrivning

Astilba Chinese kan förvandla alla trädgårdar och områden med sin skönhet och attraktivitet. Hon hänvisar till perenner med sen blomning . Örtväxter för öppen mark, som inkluderar denna kultur, utmärks av ett starkt rotsystem. Kulturens höjd är vanligtvis mellan 0,5 och 1,5 meter . Astilba lövverk kännetecknas av en komplex struktur, öppet.

Hennes färg kan vara antingen ljusgrön eller smaragdgrön . Bladen nära rötterna är större än stambladen, som är fästa vid en tjock bladblad. Kulturen av denna sort blommar med särskild originalitet, i denna fas bildar den hög densitet blomställningar, vars längd är cirka 0,3-0,35 meter. Astilba blomställningar har en ljusformad eller långsträckt rombform.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kinesiska fleråriga knoppar kan vara rosa, lila, vita och små i storlek. Tillväxten av blommor sker snabbt, och resultatet är en rosa-lila matta. Kulturen känns bra i ett soligt och halvskuggat område. Grödan har utmärkt torktolerans.

Astilbe klassificeras som en utmärkt honungsväxt, av den anledningen kan den planteras nära bigårdar . Växten kan också användas till mat, till exempel som kryddor för kötträtter, som praktiseras i Kina. Denna kultur erkändes också som en medicinsk, eftersom dess delar innehåller flavonoider, isokumariner och fenolkarboxylsyra. Fleråriga blad används för att behandla njursjukdomar, normalisera blodtrycket och tona hela kroppen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hybridformer och sorter

Den rosa örten har olika hybridformer, som skiljer sig från varandra under blomningstiden, knopparnas färg, lövverk och stammens höjd. Denna fleråriga kan ha följande sorter beroende på blomningstiden:

  • tidig blomning, som blommar under de första dagarna av sommaren;
  • medelblommande, vars blomningsfas inträffar mitt på sommaren;
  • senblommande, som blommar i augusti.
Bild
Bild

Dvärg

De mest intressanta dvärgsorterna av kinesisk astilba anses vara följande

" Pumila ". Denna växt skiljer sig från resten i sin tillväxt och färg på knopparna. En vuxen flerårig kan bli upp till 40 centimeter. "Pumila" blommar med vackra lila-rosa blommor. Kulturen tolererar perfekt låga temperaturer, överlever även vid -28 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Vision i vitt " … Växten har ett väl utvecklat rotsystem. Denna sort presenteras i form av en kompakt buske, i höjd överstiger inte 0,45 m. Vid blomning på kulturen bildas vita täta blomställningar. Denna representant för floran kräver ingen särskild vård, föredrar ett skuggat område för tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medelstor

Förutom dvärgvarianter av kinesisk astilba föredrar trädgårdsmästare ofta medelstora representanter för denna kultur. Dessa inkluderar följande växter.

Mjölk och honung - den ursprungliga sorten av kinesiska astilba, som har minnesvärda yttre egenskaper. Denna spretiga och tätt löviga buske kan växa upp till 100 cm i höjd i skuggan och i ett väl upplyst område - högst 0,7 m. Sorten kännetecknas av närvaron av brunaktiga internoder. I en vuxen växt har bladen en vårgrön färg och ovanliga kanter. Det ojämna lövverket är inneboende i delikatess och originalitet. Kulturen börjar blomma i mitten av juli och slutar i slutet av sommaren. Knopparna verkar vara en fluffig pärlvit, men kan senare bli rosa. Doften av mjölk och honung är subtil, sötaktig. Flerårig reagerar bra på vanlig markbevattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Lila Rhen " har stora och kraftfulla blomställningar cirka 0,3 meter långa. Knopparna är ljusrosa med en lila nyans. Kulturens blommor är små och ganska doftande, deras blomning sker i mitten av sommaren. Denna sort kännetecknas av överflöd och blomningstid. Kinesiska astilbe bildar kompakta, pyramidala buskar. Stenens löv är glänsande, mörkgrön i färgen. Sorten klassas som frostbeständig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hög

Sådana sorter klassificeras som lång kinesisk astilbe

" Visioner i rött " … Denna örtartade fleråriga växer upp till 0,3 m i höjd och bredd. Denna kinesiska astilbe är känd som en av de mest attraktiva i utseende. Kulturen har lila-röda knoppar som ligger på röda skott. Blomningsperioden för Vision In Red är ungefär en månad. Sorten kännetecknas av god frostbeständighet och anspråkslös vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Purplekertse " - detta är en av de högsta astilben. Dess normala höjd är 0,9-1 meter. Flerårigt lövverk kännetecknas av styvhet, rik grön färg, glans och en nyans av brons. Blomställningarna i denna växtsort har en lila, violett, lila nyans och en magnifik form. Början av blomningen av denna kultur anses vara slutet av juli - början av augusti, fasen varar till slutet av sommaren. Astilba är resistent mot solen, kortvarig torka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dauria - en buske som kan nå en höjd av 100 centimeter. Växtens lövverk är komplext, glänsande, känsligt. I blomställningen finns det små blommor med rosa, lila, vit färg. Början av blomningskultur anses vara juni - början av juli, fasens slut inträffar om en och en halv månad.

En opretentiös perenn är bra för halvskugga och våt lerig jord. Sorten används för att tvinga, såväl som att skära.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Superba " är en kraftig buske med en höjd av 100 till 150 centimeter. Med sitt glänsande gröna attraktiva lövverk, samt rosa och lila paniklar, är Astilbe imponerande. Kulturen växer snabbt, blommar rejält i slutet av sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Kinesiska Astilba är en vacker ört, när man väljer vilken det är värt att överväga några punkter . På grund av det stora antalet sorter av denna kultur måste trädgårdsmästaren ge företräde åt den som kommer att se harmonisk ut på platsen. När du väljer en astilbe måste du ta hänsyn till dess vuxenhöjd. Denna typ av växt kan blomma vid olika tidpunkter, så om du vill dekorera området i början, mitten eller slutet av sommarperioden, bör du ta hänsyn till detta ögonblick.

En viktig indikator på den kinesiska perennens dekorativitet är färgen på dess blommande knoppar vit, rosa, lila och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande rekommendationer

Eftersom kinesisk astilba är en spridande och hög växt, bör den planteras i ett rymligt område, medan avståndet mellan grödor bör vara minst 0,3 m, och helst - 0,5 m. En perenn behöver inte starkt solljus, den kommer att odla i skuggade områden. Det bästa alternativet skulle vara närvaron av genombruten penumbra. Den örtartade representanten för floran visar därför inte nyckfullhet till jordens sammansättning vilken terräng som helst är lämplig för att odla honom.

Trädgårdsmästare bör komma ihåg det regelbunden vattning och hög luftfuktighet är nyckeln till riklig blomning av kulturen . Det bästa stället för att plantera kinesisk astilba anses vara en rabatt nära en reservoar eller en konstgjord damm. Det bästa alternativet är lerig jord med en surhet på 5, 5-6, 5 enheter.

Bild
Bild

Innan du planterar en flerårig måste du gräva upp platsen, eliminera ogräs på den och lägga till organiskt material. Du kan befrukta växten torv, humus, kompost, träaska, ruttnad gödsel . Dessutom reagerar den örtartade representanten för floran bra på kalium- och fosfortillskott. När de förberedande aktiviteterna är över kan du börja bilda landningsgropen.

Bild
Bild

Hålets djup bör vara 0,3 meter . Fördjupningen bör fuktas, sedan bör plantans rötter placeras i den och strös med jord. I slutet av planteringen kan du börja mulka, vars skikt bör vara cirka 3 centimeter. För detta ändamål kan du använda torv eller humus. Den bästa tiden att plantera en växt är april och maj. Det är värt att vänta på stabilt varmt väder och sedan börja plantera.

Utan transplantation kan kulturen växa på ett ställe i cirka 5-7 år. Efter denna tid måste busken föryngras och transplanteras . För detta ändamål är det inte nödvändigt att gräva upp hela växten; du kan separera en del av den och plantera på ett nytt territorium.

Bild
Bild

Denna representant för floran är inte nyckfull, så han behöver minimal vård. De omgivande förhållandena bör dock vara så bekväma som möjligt för honom, bara på detta sätt kommer astilba att ge andra sina frodiga och vackra knoppar. Trädgårdsmästare bör behålla den optimala surheten i jorden för grödan, samt lägga till jord när rotsystemet växer.

Bild
Bild

En fuktälskande buske kräver regelbunden vattning … Det krävs att bevattna en flerårig ofta, men inte rikligt, så att förhindra fuktstagnation nära rötterna . Mulching påverkar gynnsamt tillståndet och blomningen av astilba. För detta kan du använda tillgängligt material, i synnerhet halm, bark eller små stenar. Växten reagerar positivt på gödsling och befruktning, de stimulerar utvecklingen av grön massa och blomning.

Bild
Bild

Den kinesiska perenna är ganska resistent mot sjukdomar och parasiter . Busken kan slå nematoder . Svampdödande medel används för att kontrollera mikroskopiska maskar. På grund av attacken av den slobbering slant, vissnar anläggningen och deformeras. Du kan förstöra skadedjuret " Karbofos", "Aktara ". En vanlig sjukdom hos denna växt övervägs rotröta och bakteriell upptäckt.

Kinesisk astilbe anses vara en frostbeständig representant för floran, så den kan övervintra utomhus. För att förbereda kulturen för vintern, det är nödvändigt att skära hela stammen under roten och sedan täcka.

Det rekommenderas att täcka unga buskar med grangrenar.

Bild
Bild

Avelsalternativ

Bush division … Det är en enkel, vanlig och inte tidskrävande metod att sprida en kultur. Föräldrarnas astilba är uppdelad i flera delar. Dotterbolag planteras i jorden på våren.

Bild
Bild

Knoppar som ligger på rötterna . På våren skärs knoppen av med en del av roten, medan snittet måste strös med aska. Avskärningsskottet måste placeras i ett näringsmedium och täckas med polyeten. Nästa steg är att plantera plantmaterialet i marken på hösten och täcka det för vintern.

Bild
Bild

Frön . Denna avelsmetod för den kinesiska perenna används praktiskt taget inte. Innan planteringen måste planteringsmaterialet stratifieras och sedan planteras i jorden på våren.

Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Astilba kinesiska landskapsdesigners används ofta för att dekorera personliga tomter, eftersom växten har lyxiga knoppar under blomningen. Kulturen är i perfekt harmoni med andra representanter för floran på territoriet, och kan också med fördel komplettera blomsterbuketten.

Bild
Bild

Tidigare kunde denna buske enbart ses på balkonger och loggior, men idag är den en fullvärdig invånare av trädgårdar och grönsaksodlingar.

Ett smalt och långt skott av en flerårig kan förvandla en gräsmatta, en blomsterträdgård eller en reservoarstrand till ett verkligt konstverk. Iris, primula och hosta passar bra med astilba. Lågväxande sorter kan användas i alpina objektglas.

Rekommenderad: