Astilba I Landskapsdesign (47 Foton) Vad är Det Som Ska Plantera? Kombinationen Av Flerårig Astilba I En Rabatt Med Hosta Och Andra Växter

Innehållsförteckning:

Video: Astilba I Landskapsdesign (47 Foton) Vad är Det Som Ska Plantera? Kombinationen Av Flerårig Astilba I En Rabatt Med Hosta Och Andra Växter

Video: Astilba I Landskapsdesign (47 Foton) Vad är Det Som Ska Plantera? Kombinationen Av Flerårig Astilba I En Rabatt Med Hosta Och Andra Växter
Video: Perenner Avsnitt 11 Funkia 2024, Maj
Astilba I Landskapsdesign (47 Foton) Vad är Det Som Ska Plantera? Kombinationen Av Flerårig Astilba I En Rabatt Med Hosta Och Andra Växter
Astilba I Landskapsdesign (47 Foton) Vad är Det Som Ska Plantera? Kombinationen Av Flerårig Astilba I En Rabatt Med Hosta Och Andra Växter
Anonim

För att välja rätt växter för landskapsdesign måste du studera mycket information om motsvarande blommor och buskar. Då blir det möjligt att få en vacker anläggning av platsen under våren och sommaren. Ofta i landskapsdesign används en växt som kallas astilba, som har små blommor och frodiga grenar. Många har sett det, men inte alla vet vad det heter.

Med denna växt kan du skapa en unik landskapsdesign i din trädgård även på egen hand . Därefter kommer vi att titta närmare på var det är bäst att plantera astilbe, med vilka färger det ska kombineras, och också lära oss hur man sköter det på rätt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och sorter

Astilba är en mycket pittoresk och levande växt med många blomställningar som kan dekorera alla trädgårdar, gräsmattor, blommor och till och med en damm. Det är känt att i naturen växer denna fleråriga växt i många asiatiska länder, inklusive Japan och Kina … Astilbe finns också i Mongoliet. Astilba är också känd som falsk spirea. Totalt är cirka trettio arter av denna växt kända med olika löv och blomställningar samt blomningsperioder.

Under många år har Astilba aktivt använts av trädgårdsmästare och blomsterodlare för att skapa unik landskapsdesign, som ett resultat av sådan popularitet har uppfödare uppfödt många nya sorter med en ovanlig färg på blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Anläggningen är indelad i speciella olika grupper, med beaktande av vissa kriterier

  • Höjd . Astilba är dvärg, kort, medelhög och lång. Det är svårt att säga vilka buskar som är mest efterfrågade, eftersom, beroende på preferenser, kan flera sorter av en viss växt väljas samtidigt.
  • Lämnar färg . Färgen kan sträcka sig från ljusgrönt till mörkgrönt och till och med djupt vinrött. Bladen själva kan vara matta, glansiga, glänsande och till och med med något uttalat fluff. Åren på öppet blad är vanligtvis kontrasterande i förhållande till huvudfärgen. Även när växten inte blommar är den en riktig dekoration av vilken trädgård som helst.
  • Blomställningarnas färg och storlek . Det kan också varieras. Den genomsnittliga storleken på blomställningarna är cirka 25-30 cm, formen kan vara mycket original, till exempel pyramidal. Färgintervallet är mycket brett, denna växt kan ha grädde, vit, gul, rosa, crimson, lila och skarlakansblomställningar. Med ett så stort urval är det inte svårt att ge företräde åt en eller annan nyans som är bäst lämpad för att skapa den perfekta landskapsdesignen i trädgården.
  • Blomma . Astilba blommar vanligtvis i mitten av sommaren. Åtminstone de flesta sorterna, men experter känner också till hybrider som kan glädjas åt sin blomning redan på våren och till och med i slutet av sommaren. Det vill säga att vi kan dra slutsatsen att med hjälp av denna växt kan du enkelt skapa regelbundet blommande rabatter som kommer att glädja ögat länge.
  • Idag känner trädgårdsmästare solälskande sorter av denna växt och skuggälskande . De flesta av dem föredrar dock fortfarande skuggiga områden där växterna blommar mest aktivt och inte vissnar så snabbt som under strålande strålande sol.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av att växa och vårda

Astilba anses vara en opretentiös växt, efter plantering på ett ställe kan den växa upp till fem år, utan att behöva transplantera och dela busken. I genomsnitt lever astilbe upp till 10 år med rätt vård under hela sitt liv . Växten kan förökas genom sticklingar, dela busken och ofta med frön. Det sista alternativet är det mest noggranna och inte alltid framgångsrika. Att ta hand om denna växt är väldigt enkelt om astilba planteras på en skuggig plats. Det viktigaste är att vattna växten i tid, och under blomningen för att ta bort bleka stammar.

För astilba är det bäst att välja lös jord, för tät jord är oönskat . För att bibehålla fukt under busken rekommenderar experter mulching; det finns ingen anledning att ogräs astilba.

Befruktning bör endast göras vid behov, vanligtvis utfodring sker på våren och i slutet av blomningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Astilba kommer att vara fördelaktigt för alla landningsmetoder. Det är i harmoni med nästan alla blommor och även barrträd.

  • När du väljer olika sorter av astilbe med olika höjder är det bäst att plantera dem i nivåer och skapa ursprungliga flerskiktade rabatter. Med en sådan plantering är det bättre att plantera flera växter i grupper, så de kommer att se mest fördelaktiga ut;
  • Ofta planteras astilba med andra växter direkt på en rabatt i trädgården. Astilba passar bäst med liljor, floxer, pelargoner, hortensior och några andra växter. Det viktigaste är att de är i harmoni med den allmänna färgpaletten.
  • Separata astilbuskar kan användas för att dekorera rekreationsområden i trädgården, stigar, gräsmattor, trädgårdsvägar. Denna planta planteras också ofta i krukor, vilket kan vara ett utmärkt komplement till alla trädgårdar.
  • Med hjälp av astilba dekorerar de alpina diabilder och till och med konstgjorda reservoarer som denna växt bäst kombineras med. Astilba ser fördelaktigt ut bredvid de kantade stenarna vid vattnet.
  • Sorter som växer sig mycket höga används ofta av experter för att skapa häckar i trädgården. När du dekorerar blomsterramar kan du också använda Heuchera. Geichera ser bra ut i en mixborder.

Genom att känna till alla ovanstående tricks och tips från trädgårdsmästare kan du skapa en lyxig landskapsdesign även för en liten trädgård.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kombination med andra växter i trädgården

Astilba är i perfekt harmoni och blandar med många blommor och buskar i trädgården. Du kan plantera bredvid flerårig astilba i en rabatt:

  • liljor;
  • påskliljor;
  • krokusar;
  • tulpaner;
  • cinquefoil;
  • värdar;
  • ormbunkar;
  • badan;
  • enbär;
  • hellebores;
  • barrträd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

14 foton

Under det första året av plantering ser astilba -bladen ännu inte så stora och lyxiga ut, och därför planteras ofta snödroppar, hasselhökar och krokusar med denna växt för att fylla tomrummet runt.

På våren, i landskapsdesign, ser Astilba bra ut med rododendron och örtväxter Iberis. Den bästa kombinationen anses dock vara att plantera astilba bredvid dagliljor, värdar och badan i samma rabatt. En sådan komposition kan vara den mest attraktiva inom landskapsdesign. Astilbe är också ganska bra bredvid rosor, men ett litet avstånd bör lämnas mellan dem.

Det är inte alltid möjligt att göra en vacker design av webbplatsen första gången, varför ibland kan det krävas hjälp av en specialist . Om detta inte är möjligt, bör du bekanta dig närmare med omgivningen av vissa växter i landskapet för att inte bara skapa en vackert blommande komposition, utan också en som kommer att växa och glädja sig över sitt utseende i många år.

Rekommenderad: