Svarta Liljor (26 Bilder): Beskrivning Av "Landini" Och "Black Prince" Liljor, Andra Sorter. Deras Plantering Och Avgång

Innehållsförteckning:

Video: Svarta Liljor (26 Bilder): Beskrivning Av "Landini" Och "Black Prince" Liljor, Andra Sorter. Deras Plantering Och Avgång

Video: Svarta Liljor (26 Bilder): Beskrivning Av
Video: Best Summer Lily - Care of Daylily || How to Grow and Care Daylily Plant || Fun Gardening 2024, Maj
Svarta Liljor (26 Bilder): Beskrivning Av "Landini" Och "Black Prince" Liljor, Andra Sorter. Deras Plantering Och Avgång
Svarta Liljor (26 Bilder): Beskrivning Av "Landini" Och "Black Prince" Liljor, Andra Sorter. Deras Plantering Och Avgång
Anonim

De flesta av våra landsmän förknippar svarta blommor med sorgshändelser och bitterhet. Men de senaste åren har skuggan blivit populär i blomsterhandlen - blommor av denna färg används ofta som ett ledande element i buketter. I de flesta fall är kompositionerna dekorerade med svarta liljor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Innan vi talar om de svarta sorterna av liljor, låt oss bo på egenskaperna hos liliaceae i allmänhet. Mer än 9000 sorter av denna växt växer på jorden. De är konventionellt uppdelade i 8 grupper, varav de mest talrika är asiatiska hybrider. Det är till dem som den svarta liljan hänvisas.

Sedan antiken har liljor erkänts som en symbol för renhet och oskuld . På grund av sitt dekorativa utseende blev blommor snabbt populära i olika delar av världen. I Frankrike var de vördade så mycket att bilden av denna ovanliga blomma till och med placerades på flaggarna i nationalgardet.

Bild
Bild

Förresten, i översättning från dialekten av de gamla gallerna betyder "lilja" "vit-vit". Det är därför det är svårt för många att föreställa sig att en lilja kan vara svart.

Faktum är att en ren svart blomma inte existerar, i de flesta fall har den en blandad färg: med en blå, vinröd eller lila nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svarta liljor är vanligtvis långa, varierar i längd från 85 till 110 cm beroende på sorten, vårdens egenskaper och de klimatförhållanden där grödan odlas.

Olika sorter

Svart färg är det främsta kännetecknet för liljan sorter "Landini " … Denna växt kännetecknas av en riktigt gotisk färg, kronbladen har en djup, mörk röd nyans, men under viss belysning ger de intryck av nästan svart. Denna lilja är en av de mörkaste av alla liliaceae. Trots det ovanliga färgschemat är "Landini" mycket populära bland trädgårdsmästare och landskapsdesigners.

Bild
Bild

Dessa blommor är ganska opretentiösa och kan lätt utstå kalla, långvariga vintrar . Växter växer bäst på kalkhaltiga jordar, de gillar inte stillastående fukt, därför är lågland och platser med hög grundvatten inte lämpliga för plantering: överdriven fukt skapas där, vilket leder till att kulturen snabbt vissnar. De turbanformade blommorna växer upp till 8-20 cm, riktade nedåt, uppåt och åt sidorna. Flera blommor bildar en panikulär blomställning.

Bild
Bild

En svart lilja i trädgården ser harmoniskt omgiven ut av rosor och pioner i kontrasterande nyanser. Vissa trädgårdsmästare hävdar att "Landini" ser bra ut på egen hand, men det är i kontrast att dessa växter är särskilt rika och harmoniska.

Följande sorter kallas också "mörka" liljor

Lilia Mapira . Denna globulära kultur kan inte kallas ren svart, den är mer vinröd, med ett rikt mörkt centrum.

Bild
Bild

Dimensionera . Blommorna på denna lilja liknar rödbrun sammet, men i en ram av vita blommor ser de nästan svarta ut.

Bild
Bild

" Lejonhjärta ". En av de mest populära sorterna av trädgårdslilja med en unik färg. Liljeblommor kännetecknas av en djup mörklila färg, som blir mer och mer svart när den närmar sig mitten. I detta fall förblir kronbladens spetsar ljusgula och ståndarna är orange.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Night Ryder ". En annan representant för asiatiska hybrider med djuplila färg. I solen får kronbladet en uttalad bronsfärg. Blommorna når en längd på 17 cm, som regel samlas de i blomställningar och tittar åt sidorna och neråt.

Bild
Bild

" Svart prins " - en särskild representant för mörka hybrider. Ett särdrag hos dessa liljor är grumliga blommor med krullade kronblad av en mörk crimson, nästan svart färg. Varje blomställning innehåller 30 till 50 blommor. "Black Prince" har en delikat raffinerad doft.

Bild
Bild

Plantera och lämna

Innan du planterar svarta liljor är det nödvändigt att gräva marken noggrant till ett djup av 30-45 cm, eftersom växternas rötter går djupt ner. Om jorden är lerig, introduceras flodsand och torv för att förbättra substratets kemiska sammansättning, annars stagnerar vattnet och orsakar ruttning av rotsystemet.

Det är lämpligt att gödsla marken med organiskt material: kompost eller ruttnad gödsel . Gödningsmedel är 1,5-2 hinkar för varje kvadratmeter av tomten. För att minska jordens surhetsgrad, tillsätt tunn tunn aska (200 g / kvm) eller krita (300-500 g / kvm).

Bild
Bild
Bild
Bild

Svart lilja föredrar väl upplysta områden, så när du förbereder marken måste du ta hänsyn till höjden på angränsande växter, liksom väggar och staket.

Innan du planterar är det nödvändigt att ta bort alla torkade rötter och skadade fjäll. Arbetet utförs bäst under det första decenniet i september. Omedelbart före plantering rekommenderas att blötlägga lökarna i en svag lösning av kaliumpermanganat för att desinficera och förebygga svampinfektioner.

Lökarna är begravda 15-20 cm. Ett avstånd på 25-30 cm är kvar mellan flera plantor . Tänk på att svarta liljor snabbt skaffar dotterlökar, så de måste separeras och planteras vart tredje år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter plantering måste marken vattnas rikligt och täckas med mulch.

Den svarta liljan är mycket krävande att ta hand om. Marken runt växten måste regelbundet rensas ut och lossas. Vattning krävs regelbundet, medan det är bättre att rikta vattnet under roten så att det inte faller på plantans stjälk och blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svart lilja reproduceras med hjälp av knoppar eller frön . Den första metoden anses vara den mest bekväma och effektiva; även en nybörjare blomsterhandlare klarar sådant arbete. Allt du behöver göra är att gräva upp liljorna och dela boet av lökar. Observera att de separerade knölarna bör planteras så snart som möjligt. Om detta inte är möjligt bör de placeras på en sval plats och förvaras vid en temperatur av 0-5 grader i flodsand eller inslagna i mossa.

Bild
Bild

Vanliga sjukdomar

Liksom alla andra trädgårdsgrödor stöter svarta liljor ibland på sjukdomar och skadedjur. Den största faran för sådana blommor är följande sjukdomar.

  • Grå röta - denna svamp växer med vårens början och skadar blommans gröna delar. Samtidigt förblir lökarna intakta, så friska blommor kan växa från dem nästa säsong. För att förhindra behandling av gråröta kan liljan sprutas med Bordeaux -vätska.
  • Fusarium - denna sjukdom är svampig i naturen och förstör lökarnas botten, vilket leder till en avmattning av blommans tillväxt och utveckling. Om tecken på patologi hittas bör knölarna rotas upp så snart som möjligt, de drabbade fragmenten ska avlägsnas och förvaras i Fundazol -lösningen i ungefär en halvtimme.
  • Brokig är en virusinfektion som bärs tillsammans med insekter. Sjukdomen orsakar en kraftig försämring av liljans hälsa, men den dör inte, även om den kan bidra till ytterligare spridning av viruset.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kan jag växa i en lägenhet?

Tvingas uppröra älskare av hemväxter - svarta liljor används inte i inomhuslandskap. Vissa odlare försöker odla dem hemma, men varje gång möter de misslyckanden. Dessa växter har strikta fukt- och temperaturkrav . I sin naturliga miljö lever de vid havets och oceanernas kuster, i tropiska bergskogar, där luftfuktigheten ökas och jorden är rik på humus.

Bild
Bild

Vissa svarta liljor växer i savanner: under torrperioden dör plantans markdelar, men så snart regnperioden kommer växer de tillbaka. Därför behöver kulturen hemma tillhandahålla liknande levnadsvillkor. Det är orealistiskt att göra detta i bostadslokaler, eftersom ett sådant mikroklimat är destruktivt för människor.

Alternativt kan svarta liljor odlas i växthus - det är ingen slump att dessa växter pryder de rikaste och vackraste vinterträdgårdarna.

Rekommenderad: