Reproduktion Av Liljor Med Vågar: Hur Man Förökar Dem På Våren Och Hösten Hemma? Hur Skiljer Man Flingorna Ordentligt?

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Liljor Med Vågar: Hur Man Förökar Dem På Våren Och Hösten Hemma? Hur Skiljer Man Flingorna Ordentligt?

Video: Reproduktion Av Liljor Med Vågar: Hur Man Förökar Dem På Våren Och Hösten Hemma? Hur Skiljer Man Flingorna Ordentligt?
Video: Miljö- och klimatpris - Västmanlands Television 2024, Maj
Reproduktion Av Liljor Med Vågar: Hur Man Förökar Dem På Våren Och Hösten Hemma? Hur Skiljer Man Flingorna Ordentligt?
Reproduktion Av Liljor Med Vågar: Hur Man Förökar Dem På Våren Och Hösten Hemma? Hur Skiljer Man Flingorna Ordentligt?
Anonim

Det finns flera sätt att odla liljor. En av dem är gjord med vågar. Trädgårdsmästare lutar ofta mot det, för istället för en blomma dyker det upp flera, vilket sparar pengar och inte kräver ytterligare åtgärder.

Bild
Bild

Tidpunkt

En av metodens främsta fördelar är att reproduktion med vågar kan utföras under hela året. Experter rekommenderar dock att ge företräde åt vår , eftersom växterna har maximal biologisk aktivitet i början av våren. Dessutom tillgrips denna typ av reproduktion när det på hösten av någon anledning inte var möjligt att plantera lökarna, eller planteringsmaterialet köptes mycket tidigt. På varje skala visas från 2 till 15 glödlampor. Följaktligen kan deras totala antal vara betydande.

Bild
Bild

Urval och beredning av planteringsmaterial

Det är inte svårt att föröka liljor med skalor hemma, men du måste göra det rätt. En viktig punkt är beredning av planteringsmaterial . Vågen måste försiktigt separeras från glödlampan, samtidigt som du ser till att en bit av botten finns kvar. Denna metod är också värdefull genom att lökarna ofta skadas av gnagare, och i den här formen kan de inte användas, men de är perfekta för att få skalor, trots sin storlek.

Ibland kan du hitta till försäljning rabatterade glödlampor som rent visuellt faller isär . Det bör noteras att detta är det mest praktiska för att separera flingorna, och rabatter ofta till mer än hälften av kostnaden är en utmärkt bonus. Sådant planteringsmaterial erhålls mycket lönsamt.

Glödlampan måste dock skyddas, annars kan den drabbas av separering av vågen .… För detta kan du använda ett fungicidmedel. Furacilin -lösningen är perfekt. Du kan också använda kol eller aska, om vi pratar om privat egendom, som har en ugn. I det här fallet måste det kylda kolet krossas fint och strö sedan över såren på lökarna som bildades efter avlägsnandet av vågarna. Det bör noteras att sådant planteringsmaterial kommer att bevaras perfekt om det placeras i ett fuktigt underlag innan plantering kan utföras.

Vidare uppstår frågan om själva bearbetningen av vågen. Det är nödvändigt att utföra det så snabbt som möjligt för att undvika förekomst av olika sjukdomar. I detta fall används samma fungicidmedel. De skadade områdena måste tas bort och själva flingan måste desinficeras noggrant.

Därefter bör behandlingen utföras med kompositioner som en tillväxtstimulator och en rotformare.

Bild
Bild

För att vågen ska gro, behöver de ett visst substrat. Du kan till exempel använda fiber eller sågspån från kokos . Vissa människor föredrar att ansöka speciell mossa eller grov torv . Om du inte lyckades få sphagnummos, kommer den vanliga, som finns i skogen, att göra. Flingorna kommer dock att behöva ett löst underlag, så denna mossa måste delas upp i små partiklar. Om allt görs korrekt kommer barn snart att dyka upp.

När förberedelserna är över substratet placeras i en cellofanpåse … Därefter måste den fuktas något, varefter vågen placeras inuti. De måste läggas för att utesluta kontakt med varandra. Du kan göra flera lager som kommer att täckas med lite material. När proceduren är över stängs påsen och läggs i en låda, som skyddar löken från skador. Där kommer de att vara i ett bekvämt läge under inspektionen.

Liljor kan förökas med skalor både på våren och på hösten . När det beslutades att utföra proceduren på våren, bör påsen förvaras på en varm plats. Du kan placera den i köket. I det andra fallet kommer ett kylskåp eller något svalt rum att göra. Om du lämnar materialet hemma varmt, kommer vågarna att gro för snabbt, och du måste ordna ytterligare belysning för dem.

Experter rekommenderar att man undviker vattentäppning, det kan påverka plantmaterialet negativt. Och du bör också regelbundet inspektera paketen. När svamp och mögel uppträder i dem avlägsnas det drabbade området och substratet behandlas med desinfektionsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förbereder jag jorden?

Innan du börjar odla liljor på platsen måste du definitivt förbereda jorden. Detta är mycket viktigt eftersom nästa transplantation tar 3-5 år . Blomman kommer att kännas bekväm på ljus svart jord, så vissa justeringar kan behövas. För att lätta tung jord kan torv, humus och sand läggas till den. Andelarna av komponenterna måste vara desamma. De bör läggas till medan du gräver. Den är gjord till ett djup av cirka 40 centimeter, vilket är ungefär lika med bajonetten i en spade.

Om vi talar om utarmad jord, kommer 1 m² mark att behöva lägga till 4 kilo humus . När det gäller podzolic jord måste dess mängd fördubblas. Jord med neutral surhet är lämplig för dessa växter. Vissa arter kan dock kräva plantering i lätt alkalisk eller surgjord mark. Experter hjälper till att förstå denna fråga, och detta bör göras direkt vid köp av blommor.

Det bör noteras att markberedning utförs i förväg. Om plantering kommer att utföras på våren, appliceras gödning på hösten och vice versa.

Bild
Bild

Landningsregler

Om vågen är korrekt förberedda, efter 1, 5–2 månader, kan du märka hur barn ser ut på dem. Maximal mängd är 15 st . Under inga omständigheter bör denna period missas, annars kommer groddar upp och en transplantation efter denna period gör dem svaga och långsträckta. Under denna period måste löken planteras i underlaget i en separat låda. Det är inte nödvändigt att separera vågen ännu, eftersom de i detta skede förser barnen med de nödvändiga näringsämnena.

Det är bättre att förbereda substratet själv, för detta måste du blanda jord, torv, sand och vermikompost i lika stora proportioner. Det kommer inte att skada att lägga till vermikulit där, vilket hjälper blommorna att bättre slå rot på en ny plats och kommer också att säkerställa bevarandet av fukt i jorden. När du planterar lök är det nödvändigt att se till att jordlagret ovanför dem är cirka 1 centimeter. När proceduren är över fuktas jorden försiktigt med varmt vatten. Trädgårdsmästare rekommenderar inte att använda kyla.

Behållaren där löken planteras placeras i en plastpåse, som inte bör stängas särskilt hårt utan att stoppa åtkomst av luft. Efter det ställs hon ut på en ljus plats. I vissa fall är det till och med nödvändigt att ordna ytterligare belysning. Spiran som kom fram från löken kan ännu inte kallas en riktig lilja. Att odla en blomma tar ganska lång tid. Inom ett år växer löken och sätter starka rötter. En full blomma kommer att visas under det tredje året efter plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Du kan växa vackra och frodiga liljor genom att ta hand om dem i tid och följa vissa regler. Trädgårdsmästare bör komma ihåg det under det första levnadsåret kräver dessa blommor inte matning. Gödsel bör appliceras efter blomningens slut, men endast om befruktning utfördes före plantering … Höga sorter kräver bindning. Detta måste göras innan blomningen. När liljan har bleknat måste de torkade knopparna tas bort.

När det gäller fukt bör den maximeras på våren. Detta beror på att den gröna massan vid denna tidpunkt växer. På sommaren bör mängden vattning minskas. Den optimala mängden är 1-2 gånger i veckan. När liljorna har bleknat måste du vattna dem igen oftare, vilket hjälper till att lagra mat för att kunna övervintra lugnare.

Rekommenderad: