Vita Irisar (35 Bilder): Sorter Av Blommor Med Lila, Blå Och Blå, Lila Fläckar

Innehållsförteckning:

Video: Vita Irisar (35 Bilder): Sorter Av Blommor Med Lila, Blå Och Blå, Lila Fläckar

Video: Vita Irisar (35 Bilder): Sorter Av Blommor Med Lila, Blå Och Blå, Lila Fläckar
Video: Blå anemonerna (Pierina) 2024, Maj
Vita Irisar (35 Bilder): Sorter Av Blommor Med Lila, Blå Och Blå, Lila Fläckar
Vita Irisar (35 Bilder): Sorter Av Blommor Med Lila, Blå Och Blå, Lila Fläckar
Anonim

Iris kan ses i nästan alla rabatter nära huset. Allt är attraktivt i dem - blommans form, doften och till och med grönskan, som behåller sitt fräscha utseende länge efter blomningen. Förutom skönhet har de också kulturell betydelse. Dessa blommor nämns i olika litterära verk och är symboler för ära och makt . Vit färg har också sin egen mening och är universell, varför sådana iris ofta används för att dekorera offentliga arkitektoniska föremål eller parker. Allt detta får dig att beundra iris och uppskatta deras skönhet.

Bild
Bild

Särdrag

Iris är fleråriga örtartade växter med en stark rhizom. Bladen växer i ett bunt från basen och har en xiphoid form (mindre ofta linjär). På en stark peduncle finns en stor och doftande blomma eller en liten blomställning. Blommans skönhet beror på en speciell struktur: de yttre kronbladen är något böjda, medan de inre, tvärtom, höjs upp . Blombladet sticker ut för sin bisarra form och färg. Förutom snövit iris kan du hitta fantastiska kombinationer av vitt med gult, korall, blått och deras olika nyanser. Vissa sorter har dessutom färgade skägghår som ger blomman charm. Dessa extraordinära blommor liknar orkidéer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under naturliga förhållanden kan iris ses i olika delar av världen, det finns sorter anpassade till helt olika väderförhållanden - de finns både på torra kullar och längs vattendragen. De flesta hybrider är ganska opretentiösa och vinterhårda. De kan till och med odlas hemma - i behållare, vilket ger lämpliga förhållanden.

Olika sorter

Det är inte lätt att förstå olika irisar, därför bör du bekanta dig med egenskaperna hos en viss sort innan du gör det slutliga valet och köper plantmaterial. De kan variera i blomningstid - från sen vår till andra halvan av sommaren . Dessutom kan man i världsklassificeringen hitta en uppdelning i rhizom och bulbous, men i det ryska samhället tillhör de senare inte iris. Rhizomer är i sin tur indelade i skäggiga och skäggfria. Du kan hitta dvärgvarianter, medelstora och höga.

Bild
Bild

Iriser med rent vita kronblad är mycket sällsynta. De vanligaste sorterna med färgade inneslutningar. Dessutom värderar många blomsterodlare dem just för detta och anser dem mer intressanta, eftersom vilken nyans som helst på en vit bakgrund verkar särskilt ljus. Följande sortnamn kan nämnas som exempel:

Odödlighet - en sort med känsliga blommor och ljusgula inneslutningar i mitten;

Bild
Bild
Bild
Bild

" Bianca " - Germansk iris med vita stora blommor och en hög pedunkel, ganska härdig;

Bild
Bild
Bild
Bild

Nordica - upprepade pristagare av utställningar, sorten kännetecknas av starkt korrugerade blommor med vita kronblad och ett ljust skägg;

Bild
Bild

Vita damer -snövit japansk iris med gula eller gulgröna baser av öppna kronblad;

Bild
Bild
Bild
Bild

Drottningens cirkel - en ursprunglig sort av skäggiga irisar med en kant längs kanten på kronbladen i den nedre delen (färgen kan variera från blå till lila).

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Först måste du bestämma tidpunkten för plantering, eftersom dessa blommor kan planteras vid olika tidpunkter. Naturligtvis är hösten bäst lämpad för detta, eftersom växten kommer att kunna rota sig före kallt väder och dess chanser till en lyckad vinter ökar. Om landningen inte hade tid att göras under hösten kan du skjuta upp det till våren - april eller maj, beroende på regionens klimat . För att få irisarna att känna sig mer bekväma måste du välja en plats - det ska vara soligt, utan skuggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom blommorna och grönskan är ganska känsliga, bör den framtida rabatten skyddas från starka vindar.

För plantering kan du använda både köpt plantmaterial och förberett själv . I alla fall måste först rhizomen blötläggas i kaliumpermanganat, och vid denna tidpunkt kan du förbereda en rabatt. Det valda området måste rengöras, jämnas ut och grävas väl. I detta skede måste bra humus och andra tillsatser (till exempel med kalium och fosfor) läggas till jorden. Med hjälp av sand eller torv kan du justera jordens densitet, göra den lättare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att plantera iris är ganska enkelt, fortsätt bara enligt följande

  • Gröna gropar eller hål grävs. Sand hälls i botten i form av en hög - det kommer att ge bra dränering. Du kan klara dig utan sand och bilda en höjd från marken, men iris gillar inte stillastående vatten, vilket dessutom kan fungera som en bra miljö för utveckling av sjukdomar.
  • De förberedda rhizomerna läggs ut på sanden, rötterna rätas ut. Det är bättre att placera dem horisontellt.
  • Rhizomerna på skäggiga irisar behöver bara strö lätt med jord så att deras övre del förblir fri. De skäggfria bör fördjupas lite mer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många tror att eftersom iris är perenner bör de inte planteras om. Men efter tio år kommer de att börja blomma sämre eller sluta helt och hållet. Poängen är att deras rotsystemet växer för tätt, och växterna har inte tillräckligt med utrymme och näringsämnen för att utvecklas.

Bild
Bild

Dessutom gör tidig transplantation (i genomsnitt en gång vart femte år) det möjligt att bedöma tillståndet för iris och skaffa nytt plantmaterial.

För att transplantera iris måste följande procedurer följas

  • Vänta minst en månad efter att de har bleknat. Ta sedan bort greenerna och lämna en liten stjälk.
  • Ta bort växten med en stor jordklump och plocka försiktigt upp den med händerna för att inte bryta rotdelen.
  • Rhizomen måste undersökas, döda rötter och skadade områden måste avlägsnas och delas upp i länkar.
  • Om iris behöver planteras just nu, gör de det på det sätt som beskrivs ovan. Om de måste tas bort för lagring måste alla länkar torkas lite i skuggan. Plantorna förvaras i lådor eller ventilerade påsar, som placeras i en källare eller källare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid plantering måste avståndet mellan plantorna i hålet observeras. Beroende på höjden på den framtida växten kan den variera från 10 till 30 cm. Det bör vara minst 20 cm mellan raderna eller angränsande sängar. För att rabatten ska se snygg ut måste alla gångar vara desamma . Eftersom dessa blommor kan röra sig under tillväxtprocessen läggs rhizomerna ut med en stjälk längs hålet och inte tvärs över.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Efter plantering glöm inte regelbunden vård.

  • Efter höstplanteringen behöver rabatten inte vattnas, men det är lämpligt att täcka den med mulchmaterial. Detta lager läggs i form av en hög för bättre vattenflöde. Om en hård vinter förväntas, är den för denna period täckt med halm eller grangrenar. På våren sker avlägsnandet av isolering och mulch i två steg.
  • På våren och sommaren behöver iris, precis som alla blommor, regelbunden vattning. Detta görs vanligtvis på morgonen eller på kvällen och leder strömmen till roten. Under perioden med plantering av knoppar och blomning kan ytterligare gödsling läggas till vattnet. Även om blomningstiden är över behåller grönskan rabatten integritet under lång tid.
  • Med jämna mellanrum är det nödvändigt att ogräs och lossa jorden mellan raderna för att förbättra luftutbytet.
  • Höga betyg kan knytas. För att göra detta är det bättre att installera pinnarna omedelbart efter plantering - så rotsystemet kommer definitivt inte att skadas.
  • Det är bättre att klippa blommor för buketter i sned vinkel - på så sätt är stammen mindre benägen att förfalla. Du kan inte helt ta bort alla greener - stjälkarna och bladen behövs för utvecklingen av rhizomen.
  • Om stammen eller bladen börjar torka eller misstänkta fläckar visas på dem, bör du vara uppmärksam på detta. I början av sjukdomen kan växten fortfarande räddas, till exempel genom att behandla den med fungicider. I extrema fall måste sjuka irisar tas bort från rötterna för att rädda resten av blommorna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Iris pryder både territoriet nära privata hushåll och offentliga platser - parker, torg. För att få kompositionen på rabatten att se den mest attraktiva kan du använda de redan beprövade alternativen. Iris planteras ofta i kluster, växlande i färg och höjd . På detta sätt kan du ordna stigar, häckar, ange trädgårdsområden. Ofta blir iris en dekoration av vattendrag. I det här fallet är det viktigt att inte glömma andra detaljer - dekorativa stenar, rutschkanor, staket.

Bild
Bild

Vanligtvis placeras höga irisar i mitten. Dvärgvarianter eller andra blommor med lämplig höjd kan användas som kantkant av rabatten.

Vegetationens färgschema måste vara i harmoni . För vita irisar kan du välja pastellkombinationer (med gult eller rosa), med betoning på ömheten i dessa färger. Om trädgården skulle njuta av ett upplopp av färger kan tvåfärgade placeras bredvid dem. Kontrasterande kombinationer (till exempel vitt och lila) ser inte mindre intressanta ut.

Bild
Bild

Iris ser bra ut på egen hand, men deras skönhet kan understrykas positivt av annan vegetation. Ljusa sorter ser särskilt imponerande ut i sällskap med mindre blommor. En annan säker satsning är buskar som enbär eller ormbunke . Alla blommor kommer att se ljusa ut mot bakgrunden av tät grönska. För att få rabatten att se elegant ut när som helst kan blommor med olika blomperioder planteras på den. När du placerar måste du ta hänsyn till deras grönska. Iris är idealiska i detta avseende - de ser bra ut även utan blommor och kan dölja grannens obeskrivna lövverk.

Rekommenderad: