Hur Odlar Man Tulpaner I En Kruka Hemma På Vintern? 16 Foton Planterar Tulpaner I Januari Och Februari. Kan Jag Ha Dem I Fönsterbrädan? Hur Ska De Förvaras?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Odlar Man Tulpaner I En Kruka Hemma På Vintern? 16 Foton Planterar Tulpaner I Januari Och Februari. Kan Jag Ha Dem I Fönsterbrädan? Hur Ska De Förvaras?

Video: Hur Odlar Man Tulpaner I En Kruka Hemma På Vintern? 16 Foton Planterar Tulpaner I Januari Och Februari. Kan Jag Ha Dem I Fönsterbrädan? Hur Ska De Förvaras?
Video: TULPANER i kruka - Vad du ska tänka på! 2024, Maj
Hur Odlar Man Tulpaner I En Kruka Hemma På Vintern? 16 Foton Planterar Tulpaner I Januari Och Februari. Kan Jag Ha Dem I Fönsterbrädan? Hur Ska De Förvaras?
Hur Odlar Man Tulpaner I En Kruka Hemma På Vintern? 16 Foton Planterar Tulpaner I Januari Och Februari. Kan Jag Ha Dem I Fönsterbrädan? Hur Ska De Förvaras?
Anonim

Många människor vill glädja sina nära och kära med vårblommor, inte bara under deras naturliga blomning, utan också på vintern. Detta kan göras med artificiell tvingning. Blommor som odlas hemma är lika vackra.

Bild
Bild

Särdrag

För att odla tulpaner hemma i en kruka på vintern måste du bekanta dig med några av deras funktioner. Först och främst är detta planteringstiden, som till stor del beror på den givna växtens sort och anger om det är tidigt eller senare. Dessutom är det mycket viktigt att veta vilket plantmaterial som används: gror eller inte. För plantering i en kruka bör en lök med en vikt på minst 25 gram användas så att den har tillräckligt med näringsämnen.

Bild
Bild

Det finns flera tvingande alternativ

  • Tidigt . Tulpaner blommar under nyårshelgerna i slutet av december respektive början av januari. Vid denna tidpunkt kommer tulpaner att bli en verkligt fantastisk present.
  • Medel tidigt . Växter blommar i januari lagom till jul.
  • Genomsnitt . Blommandet av tulpaner börjar i februari och glädjer alla älskare med skönheten.
  • Sent . Det allra sista av alternativen, vilket är utmärkt som present till den 8 mars. Förmodligen finns det ingen sådan person på jorden som inte skulle vilja tillfredsställa sina nära och kära med sådan skönhet och till och med odlas med egna händer.
Bild
Bild

Olika sorter

Idag finns det ett stort antal tulpanlökar på marknaderna, som har olika tvingande datum. Bland dem är följande sorter värda att notera.

Växter med tidigt tvingande . Detta är först och främst "Diamond Star" eller "Miz Bridge". Knopparna dyker upp efter 2, 5 - 3, 5 månader. Höjden på sådana tulpaner är liten, upp till 35 centimeter, och knopparna i en cirkel överstiger inte 7 centimeter. Oftast, i sin form, liknar de ett glas. Perfekt för nybörjare trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medelstora destillationstulpaner . Oftast är det "Darwins hybrider", som lockar många med en hög knopp som når 11 centimeter. Dessutom växer själva växten upp till 75 centimeter. För nybörjare är det dock inte lätt att odla dem. Det kommer att bli svårt att klara deras tvingande utan tips från mer erfarna kamrater, eftersom knoppen är för tung och det kommer att vara mycket svårt att behålla den länge.

Bild
Bild

Sena sorter . Till exempel "Aristocrat" eller "Triumph". Deras höjd är inte mindre än 75 centimeter, men blommans höjd är något lägre, upp till 9 centimeter. Knoppens form är mer som en öppen skål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelse och landning

Du måste göra den förberedande processen på sommaren, när tulpanerna blommar och lökarna blir lite starkare. Växten måste grävas upp, och sedan måste friska och starkare lökar plockas upp för destillation. Skala sedan mycket försiktigt av marken och lägg den på en torr plats. Förvaras vid temperaturer mellan 23 och 25 grader. Efter en månad måste temperaturen sänkas med 4 grader och bibehållas fram till planttiden.

Beroende på vilken tid du behöver för att få blommande tulpaner, de planteras från början av september till början av november … Blomkruvan bör väljas så att glödlampan är minst 2 centimeter från väggen. Om krukan inte innehåller en, utan två eller tre glödlampor, bör avståndet mellan dem också vara minst en och en halv centimeter.

Bild
Bild

Landningsteknik

  • Ett dräneringsskikt läggs längst ner i behållaren, vilket förhindrar stagnation av vatten. Det kan vara fint grus eller expanderad lera.
  • Därefter läggs jorden där de förberedda lökarna kan planteras. Det måste innehålla lövhumus, torv och sand. Du kan köpa ett sådant underlag antingen i en blomsterbutik eller förbereda det själv. Men om du gör det själv måste du se till att jordens surhet är neutral. Marknivån i krukan ska vara strax under överkanten. Detta görs så att du i framtiden kan lägga till jord när växten växer upp.
  • Därefter måste jorden kasta med vanligt vatten eller en svag manganlösning.
  • Skala sedan löken och blötlägg den i en kaliumlösning i en halvtimme. Detta är nödvändigt för att växten inte ska göra ont i framtiden.
  • Det är absolut nödvändigt att plantera glödlampan med roten nedåt, pressa den en centimeter i marken och strö sedan över den så att den är helt täckt. Bara toppen kan vara ovanpå.
Bild
Bild

Efter avslutad plantering måste framtida skönheter återfuktas rikligt.

Växande

Efter plantering bör krukorna med framtida tulpaner placeras på en svalare plats. Temperaturen i den ska ligga inom 5 grader över noll och luftfuktigheten ska vara minst 70 procent. Om det finns en källare eller källare, så passar de bäst. Men om det inte finns några sådana lokaler och personen bor i en lägenhet, kommer avstigning på balkongen att göra. Du kan också sätta grytan i kylskåpet med hjälp av den nedre hyllan där temperaturen passar bäst. Dessutom måste krukan vara täckt med antingen tjock kartong eller i extrema fall med en vanlig tidning, men lämna ett litet hål så att lökarna kan andas.

Efter en och en halv månad kan en blomkruka med lökar tas ut och överföras till en varmare och mörkare plats, där temperaturen ska ligga inom 13 grader . Om det här är en lägenhet kan du lägga den på fönsterbrädan, där det inte finns något batteri, eller nära balkongen, längst ner, nära dörren. Om detta inte är möjligt kan du sätta grytan nära fönstret, men samtidigt täcka den. Då och då måste lökarna vattnas så att de inte torkar ut.

Bild
Bild

Efter en vecka kan du se att lökarna har spirat upp till 6-8 centimeter. Nu kan du ta bort kartongen och fortsätta växa på en varmare och lättare plats, till exempel på ett fönster. Ljuset bör dock spridas, och solens strålar bör inte bränna unga skott. Därför är det bäst att använda fönster som vetter mot väster eller öster. Temperaturen måste hållas inom 18-20 grader.

Bild
Bild

Efter en viss tid kommer tulpanernas löv att få en naturlig grön färg . Dessutom kommer du att kunna se hur de första knopparna bildas. Det betyder att de snart kommer att glädja sina ägare med blomning. Om knopparna dök upp för tidigt, bör de placeras ett svalt ställe ett tag. Detta kommer inte bara att sakta ner blomningen, utan det kommer också att förlänga den med några dagar.

Bild
Bild

Blommande växtvård

Glöm inte att blommande växter också kräver lite omsorg. Så till exempel bör de vattnas högst två gånger i veckan. Toppdressing med flytande gödningsmedel - en gång i månaden. Det är också nödvändigt att övervaka utseendet på gulnade blad, som bör tas bort - detta är nödvändigt så att de inte tar bort styrkan från blomman.

Bild
Bild

Växten måste skyddas från eventuella drag . Sommartid för en blommande tulpan bör vara minst 6 timmar. För att fortsätta blomma längre är det värt att installera en kruka med tulpaner på en plats där det inte finns något varmt batteri och värmeenheter. Då och då, var noga med att ventilera rummet.

Det är bäst att göra detta på morgonen när luften är renare och fräschare.

Sammanfattningsvis kan vi säga att du inte ska vara rädd för att prova något nytt och ovanligt. Du behöver bara tillfredsställa dina nära och kära och göra allt möjligt och omöjligt för dem. När allt kommer omkring kommer en gör-det-själv-tulpan som donerats för en kvinnors semester eller alla hjärtans dag att ge mycket mer njutning än en som köpts på marknaden eller i en blomsterbutik.

Rekommenderad: