Tulpaner I En Kruka (13 Bilder): Hur Man Planterar Och Odlar Blommor Hemma På En Fönsterbräda? Kan Lök Planteras På Våren?

Innehållsförteckning:

Video: Tulpaner I En Kruka (13 Bilder): Hur Man Planterar Och Odlar Blommor Hemma På En Fönsterbräda? Kan Lök Planteras På Våren?

Video: Tulpaner I En Kruka (13 Bilder): Hur Man Planterar Och Odlar Blommor Hemma På En Fönsterbräda? Kan Lök Planteras På Våren?
Video: LÖKLASAGNE i kruka - Plantera vårblommande lökar i olika lager för att få en stor blomning 2024, Maj
Tulpaner I En Kruka (13 Bilder): Hur Man Planterar Och Odlar Blommor Hemma På En Fönsterbräda? Kan Lök Planteras På Våren?
Tulpaner I En Kruka (13 Bilder): Hur Man Planterar Och Odlar Blommor Hemma På En Fönsterbräda? Kan Lök Planteras På Våren?
Anonim

Tulpaner är allas favoritfärgade blommor som dyker upp på våren. Olika sorter och sorter gör att du kan uppfylla kraven från även de mest kräsna trädgårdsmästarna. Dessa blommor är mycket känsliga och ädla, de kan symbolisera olika budskap för mottagaren av buketten. Rött kommer naturligtvis att betyda en kärleksförklaring och en bukett vita tulpaner, en begäran om förlåtelse. Låt oss prata om hur du kan odla tulpaner hemma i en kruka.

Bild
Bild

Särdrag

Man tror att tulpanernas hemland är Holland, men i själva verket togs de till Europa från Asien. Dessa blommor tillhör Liliaceae -klassen. Närmaste släkting är liljan . Totalt finns det cirka 2000 sorter och sorter i världen.

Bild
Bild

Tulpaner kan odlas från frön och från lökar. Den första metoden är mycket lång och mer komplicerad . Det kommer att ta 5-6 år från det att fröet planteras till blommans mottagande. Denna metod används vid uppfödning av nya sorter. Livslängden för en lökblomma är 2 år. Den kan odlas i marken eller hemma.

Att odla en blomma från en lök är snabbare och enklare.

Bild
Bild

Sortiment

Förr eller senare har varje älskare av blommande växter en fråga om hur man odlar tulpaner i en kruka. De är ganska opretentiösa blommor, så även en nybörjare klarar denna uppgift. Och att odla blommor med dina egna händer den 8 mars i en kruka blir dubbelt trevligt . Låt oss göra en reservation direkt att den här artikeln uteslutande kommer att fokusera på odling av tulpaner från lökar.

Bild
Bild

Så om du bestämmer dig för att börja odla denna blomma hemma, bör du komma ihåg att inte alla sorter är lämpliga för denna uppgift. Olika sorter och typer är anpassade till olika förhållanden. Lågväxande sorter passar bäst. Höga tulpaner är svårare att odla, och de är mer mottagliga för olika sjukdomar. De mest lämpliga sorterna är: "Parade", "London", "Oxford", "Aristocrat", "Lustige Vitve ". Detta är den mest populära och opretentiösa femman. Sorterna listas i ordning från mest populära till mindre populära.

Rätt tid

Så när är den bästa tiden att plantera blommor i en kruka? Det är viktigt att observera växternas tillväxt och utveckling och plantera dem under samma period när de planteras i marken - i september. Detta är lämpligt för lökar som du har grävt upp ur jorden . Om köpt material används kan du plantera i en kruka med kallt väder. Således kan du få blommor för älskarnas semester eller den 8 mars, allt beror på sorten och växande förhållanden.

Bild
Bild

Växtförhållanden

Så, för att odla dessa vackra blommor på fönsterbrädan, behöver vi en kruka och jord.

Pott

En medelstor kruka är ganska lämplig, eftersom tulpanernas rotsystem inte är särskilt utvecklat. Det har länge varit känt att en naturlig lerkruka är mer nära naturliga förhållanden.

Bild
Bild

Priming

Du kan hälla torv i grytan genom att tillsätta lite sand. Trädgårdsjord, blandad i lika stora mängder med gödsel eller kompost och lite smaksatt med träspån, är också lämplig. Du bör vara försiktig med jorden från trädgården, för med den kan du ta in mikroorganismer som kan förstöra blomman. Om du planerar att använda marken från trädgården, bör den torkas i god tid i solen, strö på en plan yta.

Tulpaner är en gröda som inte gillar vind, direkt solljus och drag. Blomman reagerar subtilt på fukt. Accepterar tacksamt sprutning, men bara om du vattnar stjälken och bladen, och inte själva blomman.

Landning

Du kan ordentligt plantera lökar hemma både i en kruka och i behållare. Avstigningen utförs på ett centimeters avstånd från varandra. Blommor läggs i en kruka med jord så att ⅔ av glödlampan är i marken.

Bild
Bild

När du köper lökar i en specialaffär köper du material som bearbetas från virus och bakterier.

Det finns också en stor sannolikhet att de efter uppsamling torkades tillräckligt och att temperaturregimen för lagring observerades. Men om du bestämmer dig för att plantera lökarna från jorden, är det bättre att plantera dem i cirka 30 minuter i kallt vatten med kaliumpermanganat innan du planterar dem. Desinfektion kommer att ske, vilket kommer att undvika ruttning av fröet och växtsjukdom i framtiden . Efter det kan du landa i marken.

Bild
Bild

Efter plantering bör lökarna vattnas med vatten. För en mer gynnsam mognad kan en lösning för den första bevattningen göras för plantering, bestående av 5 liter vatten och 10 gram kalciumnitrat. Således får du en 0,2% lösning. Om jorden efter vattning krymper, bör du lägga till jord så att lökarna syns? från marken, som skrivet ovan.

Efter plantering ska krukan eller specialbehållaren tas till en sval plats, vars temperatur inte överstiger 10 grader. Ibland kan du titta in och se till att marken inte är torr. Men mycket våta bör också undvikas . Det ska vara lätt fuktigt, annars kan lökarna ruttna om det finns för mycket fukt eller torka ut om det inte är tillräckligt med vattning.

Om temperaturregimen respekteras är det tillräckligt att vattna en gång var 10-14 dag. Efter cirka 2-3 veckor kommer de första skotten att dyka upp från lökarna. När deras längd når cirka 5-6 centimeter kan de föras in i ett varmare rum.

Hur man bryr sig?

Krukor eller behållare ska placeras på en ljus plats, men inte i direkt solljus eller under en radiator. Kanske blir det ett bord nära fönstret. Utkast bör också undvikas.

Bild
Bild

Vattning

Blommor ska vattnas cirka 2 gånger i veckan. Jorden ska inte torka ut, men det är definitivt inte värt att hälla växten. Blad kan sprutas med vatten i torra rum.

Toppdressing

För bättre och snabbare tillväxt av blomman och dess skydd mot bakterier är det bättre att använda en speciell dressing för tulpaner, som säljs i stora mängder i specialiserade blomsterbutiker. En matning räcker.

Sjukdomar och skadedjur

De farligaste svamparna för tulpaner är svamp. De tränger in i själva blomlökarna och förstör den. Orsaken till uppkomsten av svampsjukdomar är hög luftfuktighet. Det är möjligt att torka glödlampan felaktigt utan att observera temperaturregimen, då blir den redan initialt sjuk. Eller så kan du plantera en lök och ta hand om den felaktigt, då börjar inflammatoriska processer dyka upp i marken.

På grund av svampen blir blomman svag, slö, kan släppa en pil och inte blomma. De farligaste svampinfektionerna är gråröta, vitröta, tyfulos, rotröta, fusarium.

Vissa typer av röta kan bekämpas, men om andra hittas är det osannolikt att det kommer att vara möjligt att hjälpa växten.

Bild
Bild

Virussjukdomar är också farliga för blommor. Tyvärr finns det för närvarande inget botemedel mot virusinfektioner som brok och Augustins sjukdom. Vid variation, fläckar och ränder på kronbladet observeras. Tidigare trodde man att detta är en ny sort av tulpaner och trädgårdsmästare försökte till och med odla sådana blommor i stort antal, men idag är det pålitligt känt att kronblad som drabbats av viruset får en annan färg. Den kan tas in av fåglar, insekter, inklusive de som lever i marken, och till och med av personen själv när man skär en blomma (i händelse av att till exempel saften från en sjuk tulpan kommer på skaftet eller kronblad av en frisk).

Augustis sjukdom manifesterar sig i form av en ful krökning av stammen, blommabladen. Viruset påverkar tillväxten och utvecklingen av tulpaner . Både själva glödlampan (ruttnande kommer att synas på den), och stjälkarna och bladen (ljusa fläckar kommer att synas på dem) kan påverkas. Detta virus överförs från ogräs, som ständigt lever. Tyvärr kan de drabbade lökarna inte botas och måste förstöras.

Bild
Bild

Det är viktigt att använda högkvalitativ mark och lökar vid plantering och, i tveksamma fall, korrekt bestämma vad glödlampan exakt påverkas av för att förhindra ytterligare spridning av blommans sjukdom i krukan.

Bakterier och mikroorganismer, liksom insekter som lever i marken, är inte mindre farliga för tulpaner. Beroende på vilka symptom tulpanen har, görs lämplig behandling. Detta kan antingen spraya eller vattna växten med nödvändiga lösningar .… Tillsats av aska, magnesium, natrium kan också behövas.

Sjukdomen försvagar blommorna, stör livscykeln. Även genom att släppa pilen kanske tulpanen inte blommar. Om blomman växte sig stark och gulheten började dyka upp på bladen, var uppmärksam på om du har ändrat platsen för växten, om den står i ett utkast. Var noga med att kontrollera om det finns tillräckligt med solljus för blomman, om belysningen är normal för det. Detta är den första anledningen till gula och svaga löv, förutsatt att tulpanen har blivit stark och frisk tidigare.

Det är viktigt att fastställa orsaken till sjukdomen så tidigt som möjligt och eliminera den . Annars kan blomningen av dessa vackra blommor inte vänta. Inomhusblommor känns när de växer kärleksfullt, när de sköts ordentligt. De kommer tacksamt att svara på dina ansträngningar med vackra, fräscha, ljusa och stora blommor.

Rekommenderad: