Plantera Och Ta Hand Om Berberis (29 Bilder): Hur Man Planterar I öppen Mark I Sibirien Och Moskva -regionen? När är Den Bästa Tiden Att Transplantera? Sjukdomar Och Kampen Mot Dem

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om Berberis (29 Bilder): Hur Man Planterar I öppen Mark I Sibirien Och Moskva -regionen? När är Den Bästa Tiden Att Transplantera? Sjukdomar Och Kampen Mot Dem

Video: Plantera Och Ta Hand Om Berberis (29 Bilder): Hur Man Planterar I öppen Mark I Sibirien Och Moskva -regionen? När är Den Bästa Tiden Att Transplantera? Sjukdomar Och Kampen Mot Dem
Video: Lavatera x clementii 'Rosea' - Tree Mallow 2024, Maj
Plantera Och Ta Hand Om Berberis (29 Bilder): Hur Man Planterar I öppen Mark I Sibirien Och Moskva -regionen? När är Den Bästa Tiden Att Transplantera? Sjukdomar Och Kampen Mot Dem
Plantera Och Ta Hand Om Berberis (29 Bilder): Hur Man Planterar I öppen Mark I Sibirien Och Moskva -regionen? När är Den Bästa Tiden Att Transplantera? Sjukdomar Och Kampen Mot Dem
Anonim

Bland de många buskarna är det värt att uppmärksamma barbären, som sticker ut för sin skönhet och slående utseende. Dess popularitet ligger i det faktum att kulturens frukter ofta används för att göra sylt, varma och kalla drycker. Barberry används av kulinariska experter som krydda och som dekoration för bakverk och kakor. För att få en bra skörd måste du sköta barbären ordentligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avstigningsregler

Även en nybörjare trädgårdsmästare kan hantera att plantera berberis i öppen mark, eftersom denna prydnadsbuske inte kräver speciell kunskap och färdigheter, men det är värt att titta närmare på nyanser av plantering.

Denna växt representeras av en stor variation - rödbladiga, gula, röda, lila, så många trädgårdsmästare vill se berberis i sin sommarstuga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optimal timing

Inledningsvis bör du vara uppmärksam på tidpunkten för plantering av denna växt. Om vi överväger vår och höst, är det bättre att ge vårplantering företräde, även om man inte ska glömma särdragen i klimatet i det område där du bor . Till exempel, om sommaren i ditt område är torr och varm, bör du säkerställa tillräcklig vattning, eftersom berberis är en fuktälskande växt. Om detta inte är ett problem för dig kan du plantera på våren. Om det inte är möjligt att regelbundet vattna, är det bättre att plantera berberis på hösten. Det är värt att vänta på att bladen ska falla när växterna förbereder sig för viloläge. Detta alternativ kommer att vara utmärkt för odling av berberis i Moskva -regionen.

Barberry är en opretentiös växt, så den kan odlas även i Sibirien . Det viktigaste är att skapa måttlig jordfuktighet och ge optimal belysning. Barberrys dekorativitet beror inte på lufttemperatur eller luftfuktighet, bördighet och sammansättning av marken där den växer.

Om den beskärs regelbundet kommer denna fantastiska växt att växa snabbt, blomma vackert och bära bra frukt i stora mängder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av sittplats

När du växer berberis är det viktigt att ta hänsyn till både klimat och väderförhållanden. Du måste veta vilken typ av belysning han gillar, jordblandningens surhet och bördighet samt graden av fukt. Om du bor i ett område med ett milt klimat behöver du inte oroa dig, eftersom din växt perfekt kommer att klara både sommarvärme och vinterkylning, till och med växa på dålig jord.

Det är värt att notera att berberis är en ljusälskande växt som växer bra i trädgården. I solen kommer det att locka uppmärksamhet med lila lövverk, men i skuggan känns barbären inte så bra - skuggning leder till en minskning av avkastningen och kulturens frukter förlorar sin fantastiska smak.

Barberry planteras bäst på neutral mark . Jorden bör innehålla följande komponenter: trädgårdsjord, humus och sand. Du kan använda jord med medelhög surhet för att odla berberis. Om jorden har en surhetsgrad på 7, 0 pH och högre, måste slaktad kalk tillsättas marken innan plantan planteras.

Om grundvattnet passerar nära, kan barberrys rotsystem börja ruttna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gynnsamma och oönskade grannar

Om vi överväger gynnsamma grannar är det naturligtvis värt att notera förekomsten av barrträd på platsen. Du kan skapa utsökta kompositioner genom att kombinera buskar med bonsai och trädgårdsblommor.

Och här att plantera berberis bredvid fruktträd skulle vara ett grovt misstag … Det ska inte vara i närheten av plommon, päron eller äpplen, eftersom de kommer att dra ut alla näringsämnen från marken, medan barbären kommer att sakna spårämnen.

Naturligtvis är det värt att notera att skuggan av dessa träd också kommer att blockera hela utvecklingen av busken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Instruktioner

För att plantera en buske ordentligt, du bör följa följande enkla instruktioner.

  • Du måste gräva ett hål för att plantera berberis på cirka 10-14 dagar. Dess storlek bör vara 50x50x50 cm. Om du planerar att plantera flera buskar är det värt att hålla avståndet mellan hålen 1-1, 5 meter, men en halv meter räcker för att skapa en häck.
  • Vidare är det värt att hälla lite sand i hålet och lägga dräneringen. Därefter är det nödvändigt att lägga till ett lager blandad jord och humus, 100 gram mineralgödsel, som kommer att innehålla fosfor - detta kommer att vara tillräckligt för att ge en ytterligare källa till växtnäring.
  • Plantan bör placeras vertikalt i hålet och dess rötter ska noggrant räta ut, täckta med jord, men bara till nivån på rotsystemets hals, och sedan ska jorden krossas något för att fixa busken.
  • För mulching används organiskt material, eftersom det inte bara kommer att spela roll som gödningsmedel, utan också tillåter upprätthållande av nödvändig temperatur och fukt för normal utveckling av rotsystemet. Mulching hjälper till att skapa ett optimalt luft-gasutbyte.
  • Sammanfattningsvis är det värt att vattna busken, liksom att trimma skottens toppar - för tillväxt räcker det att lämna bara 5-7 knoppar.

Barberry kan odlas från frön eller från en gren, men detta kräver särskild kunskap och färdigheter. Vi kommer att förklara mer detaljerat nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Det är värt att notera att det inte spelar någon roll vilken typ av berberis du odlar - dekorativ eller fruktig. Oavsett sorten är berberis ganska lätt att odla, det viktigaste är att prova det en gång. Tänk på nyanser av att ta hand om honom.

Vattning

Om ditt område får en normal mängd nederbörd behöver barbären inte ytterligare vattning. Det måste vattnas på sommaren i extrem värme. Experter rekommenderar att vattna varje dag. Det är värt att använda kallt vatten och hälla vid roten, medan fukt inte ska komma på plantans löv . Det är värt att notera att unga buskar behöver daglig vattning, oavsett väder, tills de helt rotar sig på en ny plats.

Torrhet är inte farlig för berberis, tvärtom kan kraftiga och frekventa regn leda till ruttnande av rotsystemet.

Bild
Bild

Toppdressing

Vid plantering används gödselmedel nödvändigtvis (se ovan), och en sådan växtmatning kommer att räcka i 1 år. Redan nästa vår ska berberiset matas igen med kvävegödsel - cirka 20-30 gram urea kommer att krävas för en hink vatten. Nästa toppdressing kan appliceras om 3-4 år.

Om du samlar berberisfrukter behöver växten ytterligare gödningsmedel med fosfor och kalium ., som bör appliceras omedelbart efter blomningen, liksom på senhösten. Varje buske kommer att kräva 15 gram superfosfat och 10 gram kalium. Gödsel "Kemira universal" är perfekt för dessa ändamål. Du behöver bara 15 gram per hink vatten. Ett sådant komplext gödningsmedel bör appliceras mitt på sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ogräs och lossning

Det är nödvändigt att regelbundet ogräs runt barberbuskarna och ta bort ogräs. Att lossa jorden förtjänar särskild uppmärksamhet.

För att underlätta arbetet med att lossa det område som är avsett för berberisbuskar är det värt att täcka jorden med valnötskal, torv eller sågspån.

Bild
Bild

Beskärning

Barberry, liksom många buskar, kräver beskärning, vilket tar bort torra, svaga och förtjockande skott. Den första beskärningen av en dekorativ buske görs på våren 1 år efter plantering. I detta fall bör skotten förkortas med ungefär hälften. I framtiden beskärs två gånger om året - i juni och augusti . Barberry behöver inte bara sanitär beskärning, utan också formativ.

Om vi överväger underdimensionerade sorter behöver de inte beskäras.

Bild
Bild

Vintrar

På hösten är det värt att förbereda berberisbuskar för övervintring, sedan nästa år kommer de att njuta av blomning och en rik skörd. Du bör initialt ta med skönhet runt buskarna genom att göra följande:

  • ta bort allt skräp;
  • gräva upp marken;
  • applicera toppdressing med kompost;
  • utföra sanitär beskärning;
  • mulching med lös torv.

Buskar upp till 5 år är fortfarande rädda för frost, så de bör täckas med grangrenar. En taggig buske ska först bindas med ett rep, göra en låda runt, fylla den med torra löv och linda den med agrofiber ovanpå.

Bild
Bild

Hur transplanteras?

Som nämnts tidigare kan växten transplanteras till en ny plats antingen tidigt på våren eller sen höst, men den måste vara utan lövverk. Efter vårtransplantationen kommer berberisbusken att på ett tillförlitligt sätt slå rot i landet till vintern, men du bör inte förvänta dig vacker blomning och fruktbildning . En hösttransplantation är endast möjlig med en jordklump.

Om du vill transplantera berberis från en plats till en annan, bör du plocka upp ett stort och väl upplyst område.

Bild
Bild

Processen att transplantera en vuxen buske är följande

  • En grumlig dag väljs. Om detta inte är möjligt, så är det värt att gräva en buske mycket tidigt på morgonen eller sent på kvällen på en solig dag.
  • Busken bör vattnas rikligt 1 dag före transplantation, vilket gör det lättare att rensa rötterna från jorden.
  • Du bör gräva i en buske runt och sedan hugga av en jordklump med en spade bajonett.
  • Busken lyfts försiktigt och rötterna hackas av.
  • Busken överförs vidare till ett nytt hål för plantering (den kan överföras i linoleum, film eller presenning, eftersom växten är i törnen).
  • En jordklump på rötterna bör kastas med ett tillväxtstimulerande medel, till exempel "Epin", och alla skurna platser bör behandlas med "Kornevin" för snabbaste återhämtning från stress.
  • Växter sänks ner i ett hål, täckt med beredd jord, liksom torv eller kompost, för att ge jorden löshet och bibehålla fuktnivån.
  • Efter plantering bör du definitivt beskära skotten, medan det är tillräckligt att lämna 3-5 knoppar.
Bild
Bild

Växer hemma

Barberry kan förökas på olika sätt, som alla har sina egna nyanser som är värda att bekanta sig med.

Från frö

För att skörda fröna behöver du friska och vackra frukter. Det är värt att ta bort benen från massan och doppa dem i en lösning av kaliumpermanganat i några minuter och torka dem sedan. Frön planteras vanligtvis på hösten . Först är det värt att förbereda en säng med ett färdigt hål 1 cm djupt. På våren kommer plantor att dyka upp. När flera löv bildas på dem är det värt att gallra och lämna de friskaste och starkaste skotten. Det bör vara cirka 3 cm mellan dem. Så de växer i flera år, varefter de kan transplanteras till en permanent växtplats.

Bild
Bild

Sticklingar

Sticklingar bör förberedas under försommaren. Alla löv från skärets botten bör tas bort, men de övre skotten förkortas till hälften. Stjälken ska sänkas ned i 2-3 timmar i ett botemedel som stimulerar rottillväxt, till exempel Kornevin eller Epin . Därefter tvättas de noggrant under rinnande vatten. Sticklingar bör planteras i ett speciellt växthus, där jorden bereds av torv, humus, sand och bördig jord i förhållandet 2: 2: 1: 2. Växthuset bör kompletteras med en transparent avtagbar kupol. Efter 2 veckor kan de rotade sticklingarna redan planteras i öppen mark, där de kommer att växa i två år, varefter de kan transplanteras till en permanent växtplats.

Bild
Bild

Skikten

På våren bör du hitta en robust ettårig stjälk bland de nedre grenarna. Den ska pressas mot marken, medan den ska dyka ner i ett spår som inte är mer än 20 cm djupt; skaftet ska fixeras och jord hällas i spåret. Skottets topp ska vara över marken. Redan på hösten kan de rotade sticklingarna säkert separeras från moderplantan och planteras.

Bild
Bild

Genom att dela busken

Detta alternativ används ofta för lågväxande sorter av berberis. Växten måste vara en vuxen över 5 år. Uppdelningen görs under våren. Busken grävs upp, uppdelad i identiska divisioner. Vanligtvis används inte bara en beskärare för skärning, utan också en trädgårdssåg . Med hjälp av krossat kol bearbetas alla snitt. Delenki kan dessutom sitta på olika platser.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Barberry lider av många insekter och sjukdomar. Kampen mot dem bör alltid vara i första hand, då kommer berberis att glädja ögonen med vacker blomning och en rik skörd. Bland de skadliga insekterna är det värt att notera blommot, sågfluga och bladlöss . Om bladen börjar skrynkla och torka ut bör du titta närmare på bladlössens utseende. Malen är farlig speciellt för berberisbären, eftersom den äter upp dem i första hand.

För att bli av med bladlöss måste du förbereda en speciell lösning av tvätttvål. Så, 10 liter vatten kommer att kräva 300 gram tvål. För att förstöra sågflugan och malm larver används en 1% lösning av "Chlorophos".

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera och svampsjukdomar, som kan skada barberrybusken

  • Mjöldagg . Det manifesterar sig som en vit blomma som visas på blad, frukter och skott. Redan på hösten noteras cleistothecia, det är i dem som svampen överlever vintern perfekt. För kampen är behandling av de drabbade områdena med en 1% lösning av kolloidalt svavel lämplig. Svårt drabbade delar av busken ska klippas av och brännas.
  • Rost . Denna sjukdom förekommer på buskar som växer nära spannmålsfält. Ljusa orangefärgade fläckar visas på plantans löv och konvexa orange kuddar visas på undersidan. Med en stark infektion börjar bladen torka ut och falla av. För att ta bort rost är det värt att använda en 1% lösning av kolloidalt svavel eller Bordeaux -vätska, och flera gånger var tredje vecka.
  • Bakterios Detta är den så kallade bakteriecancer. Det manifesterar sig i form av sprickor, svullnad och tillväxt. Om skottets övre del är skadad måste den tas bort, men om cancern är nära den centrala stammen kan busken inte botas.
  • Bladfläck . Växtens löv är täckta med fläckar av olika former. Behandling med kopparoxiklorid bör användas - ta 30-40 gram av ämnet per 10 liter vatten. Bearbetning bör göras före och efter blomningen. Friska delar av växten bör behandlas med Bordeaux-vätska eller ett annat kopparinnehållande preparat.
  • Förtvining . Denna sjukdom manifesterar sig i det faktum att bladen och skotten blir slöa och torkar ut. För att förhindra infektion av hela busken bör sjukdomen identifieras i tid och ta bort de skadade delarna av växten. För behandling av busken är det värt att använda Bordeaux -vätska eller kopparoxiklorid.

Rekommenderad: