Tulpaner Den 8 Mars (24 Bilder): Hur Man Odlar Dem Hemma? Tvinga Och Plantera Datum, Växa I Ett Växthus Och En Kruka För Nybörjare

Innehållsförteckning:

Video: Tulpaner Den 8 Mars (24 Bilder): Hur Man Odlar Dem Hemma? Tvinga Och Plantera Datum, Växa I Ett Växthus Och En Kruka För Nybörjare

Video: Tulpaner Den 8 Mars (24 Bilder): Hur Man Odlar Dem Hemma? Tvinga Och Plantera Datum, Växa I Ett Växthus Och En Kruka För Nybörjare
Video: Odla persika och aprikos i Norrland. I mitt växthus blommar de i april! 2024, Maj
Tulpaner Den 8 Mars (24 Bilder): Hur Man Odlar Dem Hemma? Tvinga Och Plantera Datum, Växa I Ett Växthus Och En Kruka För Nybörjare
Tulpaner Den 8 Mars (24 Bilder): Hur Man Odlar Dem Hemma? Tvinga Och Plantera Datum, Växa I Ett Växthus Och En Kruka För Nybörjare
Anonim

I en tid när naturen avslutar sitt uppvaknande efter vinterens lugn, börjar tulpaner att glädja ögonen med färgglada, ljusa blommor. Dessa fleråriga lökblommor är så vackra att du alltid vill se deras upploppsfärger, och inte bara på våren. Jordbruksteknik av tulpaner låter dig odla dessa växter året runt, vilket ger dig inte bara estetiskt nöje, utan också möjlighet att tjäna extra pengar.

Bild
Bild

Lämpliga sorter

Att odla vackra och högkvalitativa blommor hemma är inte så lätt som det verkar vid första anblicken. Denna process är väldigt rolig, men inte mindre utmanande. Först måste du välja tulpan sorter som är bäst lämpade för att tvinga dem under konstgjorda förhållanden.

Man fann experimentellt att underdimensionerade tulpaner är mest lämpliga för detta ändamål.

Bild
Bild

Det är också nödvändigt att ta hänsyn till klassen, blommans färg, mottaglighet för deras sjukdomar. Av alla sorter av tulpaner som är särskilt populära för vinterdestillation har blomsterodlare pekat ut de bästa. Här är deras namn.

Fosters tulpan . Dess höjd är 12-16 cm. Växten är mycket resistent mot sjukdomar.

Bild
Bild

Greigs tulpan . Fick erkännande för sina vackra bägarknoppar med en monokromatisk eller tvåfärgad färg.

Bild
Bild

Kristall . Tillhör klassen dubbla tulpaner. De spektakulära blommorna varierar i nyanser från rött till lila. Motståndskraftig mot ogynnsamma förhållanden.

Bild
Bild

Parad . En härdig och opretentiös sort. Knopparna har en bägareform. Blommorna är vanligtvis röda med orange vener.

Bild
Bild

Gunders Rhapsody . Växtens höjd är högst 50 cm. Knopparna ändrar gradvis färg, från djuprosa till mjölkvit med rosa fläckar.

Bild
Bild

Vit elegans . Pedunkelns höjd är upp till 60 cm. Den liljeformade knoppen är elfenbensfärgad. Kronbladen är graciösa och raffinerade, spetsiga i ändarna.

Bild
Bild

Hemisfär . Kameleontulpan. Ömtåliga blommor är initialt mjölkvita med rosa drag. Efter ett tag mörknar knoppen, får en djuprosa färg. Resistent mot sjukdomar, kännetecknad av ökad uthållighet.

Bild
Bild

Träning

För att tulpanen ska blomma den 8 mars är det nödvändigt att korrekt bestämma tidpunkten för dess plantering. Den lämpligaste tiden för detta är hösten . Det är viktigt att alla nödvändiga material förbereds i mitten av höstsäsongen.

Tvinga "mars" tulpaner bör utföras i mitten av oktober, men inte senare än i slutet av månaden . En sådan tidig plantering är nödvändig för att ge växten möjlighet att "vila", vara i en vilande period, som varar från 3 till 5 månader. I blomsterbutiker kan du köpa färdigt planteringsmaterial som redan har passerat kylningsstadiet. I det här fallet kommer tulpaner planterade även i januari att blomma för kvinnors semester.

Förberedelsen av de fleråriga växtlökarna börjar på sensommaren eller tidig höst. Du kan använda ditt eget planteringsmaterial eller köpa de sorter du vill ha från specialiserade blomsterbutiker.

Bild
Bild

För att den framtida växten ska vara frisk och stark är det nödvändigt att kalibrera lökarna:

  • plantmaterialets optimala storlek bör vara 35-55 mm;
  • på den lite elastiska glödlampan ska det inte finnas några skador, tecken på sjukdom.
Bild
Bild

Erfarna odlare använder två huvudsakliga metoder för beredning av planteringsmaterial (kylning), som skiljer sig åt i lagringstemperatur

  1. Med den första, kortare metoden är temperaturhopp inte tillåtna, den måste hållas på en konstant nivå: + 5 ° C eller + 9 ° C. Detta orsakar svårigheter och olägenheter när man odlar blommor hemma.
  2. I det andra fallet förvaras lökarna i minst 4 månader. Temperaturfluktuationer är tillåtna inom intervallet från + 6 ° C till + 12 ° C. Den första delen av denna period, materialet lagras på en sval plats (källare, nedre hyllan i kylskåpet), den andra - i ett speciellt underlag, där ytterligare tvingande av växter kommer att utföras.

Som behållare för odling av tulpaner använder blomsterodlare krukor, trä- eller plastlådor och speciella behållare. Det är önskvärt att föredra naturmaterial som lera, trä, keramik. De har förmågan att leda luft, vilket ger tillräcklig näring för blommans rotsystem.

Bild
Bild

En vattentät miljö leder till att tulpanlökar ruttnar. Därför är ett obligatoriskt krav närvaron av dräneringshål i botten av behållaren.

Med deras hjälp kommer överflödig fukt ur potten. Tulpankrukor och behållare måste vara minst 15 cm djupa.

Rotning av tulpanlökar måste utföras i ett speciellt substrat som har en normal surhetsgrad och har höga fertilitetsgrader. Du kan köpa färdig jord eller förbereda den själv. Det rekommenderas inte att använda ren trädgårdsjord: efter flera bevattningar blir det komprimerat och sjunker.

Florister använder två typer av substrat för att odla tulpaner hemma:

  • 2 delar trädgårdsmark har 1 del grov sand och kompost;
  • 1 del trädgårdsjord och humus (kompost) för 2 delar sågspån.
Bild
Bild

Plantera och lämna

Omedelbart innan du planterar plantmaterialet i marken är det nödvändigt att inspektera lökarna igen. Detta gör att du kan välja de mest hälsosamma exemplen utan att visa några tecken på sjukdom. Det är lämpligt att ta bort vågen från lökarna - detta gör att de kan gro på kortare tid.

Oavsett metod för odling av tulpaner är det lämpligt att fördesinficera lökarna . För att göra detta, använd en svag lösning av natriumpermanganat (kaliumpermanganat), där plantmaterialet dränks i 20-30 minuter. Dessutom kan blötläggningsvattnet berikas med valfritt tillväxtstimulerande medel (till exempel "Epin").

Bild
Bild

Detta förfarande kommer att minska risken för sjukdomar i växtens rotsystem, samt påskynda groning.

Steg-för-steg-instruktioner för landning

  1. Substratet hälls i en beredd behållare vid? från dess höjd.
  2. Lökarna fördjupas något i jorden med svansen uppåt. När du planterar blommor i stora mängder måste avståndet mellan lökarna observeras: avståndet mellan dem måste vara minst 1-2 cm. De får inte vara i kontakt med varandra eller med behållarens väggar.
  3. Ytterligare ett lager substrat hälls över plantmaterialet och hälls rikligt med berett vatten. På de platser där jorden har avtagit eller eroderat måste den fyllas på igen.
  4. Behållaren överförs till ett svalt rum med hög luftfuktighet och en temperatur som inte överstiger + 10 ° C.
  5. Planteringen fuktas med vatten vid rumstemperatur 1 gång i veckan.
Bild
Bild

Det tar 14-16 veckor för växten att rota helt. Detta följs av aktiv tvingande av tulpaner. Detta är en metod för att odla blommor, där full blom uppnås artificiellt. Algoritmen för åtgärder är följande.

  • När plantorna har nått en höjd av 3-5 cm är de täckta med tjockt papper, överförda till en väl upplyst plats. För att tulpanerna ska kunna blomma för semestern måste detta evenemang hållas i början av februari, men senast i mitten av månaden.
  • För att pedunclerna inte ska bli tunna och försvagade och knopparna inte krossas, bör den unga växten läras att tändas gradvis från 1-2 timmar om dagen. Av samma anledning ska lufttemperaturen inte höjas omedelbart, utan med flera grader dagligen.
Bild
Bild

Vårdregler

För att blommorna ska blomma i tid är det nödvändigt att organisera rätt vård för dem. Det är enligt följande.

  • Regelbunden övervakning av rumstemperaturen efter uppkomsten av knoppar. Temperaturregimen måste regleras från + 15 ° C till + 20 ° C (en temperaturökning leder till en snabbare blomning, en minskning - till dess avmattning).
  • Systematisk vattning. Att torka ut jorden för tulpaner är lika farligt som vattentäppning.
  • Belysningskontroll. Optimal dagsljus bör vara 10 timmar. Om knopparna inte bildas måste växtens belysning ökas till 12 timmar med hjälp av fytolampor.
  • I början av destillationen i februari matas tulpaner med kvävehaltigt gödningsmedel; under den spirande perioden tillsätts kalciumnitrat eller kalciumsulfat till jorden. Mängden och sammansättningen av mineraltillsatser regleras och anges av tillverkaren, beroende på tulpanens sort.
Bild
Bild

Växtmetoder

När man odlar tulpaner i lägenheter och hus är det nödvändigt att skapa dem så nära naturliga, bekväma förhållanden som möjligt. Odlingsmetoden kan vara traditionell eller alternativ.

Bild
Bild

Klassisk metod

Denna metod innebär att växter växer i växthus, hus, lägenheter. Närvaron av specialutrustade växthusstrukturer bidrar till den snabbaste groning av lökar, gör att du kan plantera blommor i stora mängder för kommersiella ändamål - till salu.

Men den 8 mars kan du få fantastiska, charmiga tulpanknoppar på din fönsterbräda även i lägenhetsförhållanden.

De viktigaste faktorerna som påverkar kvaliteten på blommor när de odlas med den klassiska metoden är följande

  • Belysningsnivå . Sommartid bör vara minst 10 timmar.
  • Temperaturförhållanden . Den idealiska temperaturen för odling av tulpaner är mellan + 12 ° C och + 18 ° C. Även en obetydlig minskning eller ökning av det leder till en fördröjning eller acceleration av blomningen.
Bild
Bild

Växer utan mark

Nyligen använder blomsterodlare ofta hydrogel- eller vattenjord för att odla tulpaner. Detta ämne är en polymerförening i form av speciella granulat. De har förmågan att absorbera och behålla en stor mängd vätska under lång tid och gradvis ge den till växter.

Fördelarna med denna metod är följande:

  • tekniken för att plantera i en hydrogel skiljer sig inte från den vanliga, med hjälp av ett substrat;
  • fukten i granulaten flyter inte ut och avdunstar inte;
  • vattenjord har ett attraktivt dekorativt utseende;
  • växtens rotsystem är försäkrat mot eventuella skador.
Bild
Bild

En annan populär metod för att odla tulpaner utan mark är att använda dräneringsstenar. Detta kräver:

  • plocka upp en vattentät behållare, vars botten ska täckas med småsten eller annat dräneringsmaterial;
  • placera lökarna som har gått igenom en fullständig kylcykel mellan stenarna, fixa dem ordentligt, strö dem med ett annat litet dräneringslager;
  • så mycket vatten hälls i behållaren så att den nedre delen av glödlampan inte vidrör dess yta;
  • efter plantering placeras behållaren på en skuggad plats;
  • efter rotsystemets utseende är det nödvändigt att tillsätta vatten, i framtiden, ständigt övervaka dess nivå och behålla sitt ursprungliga tillstånd;
  • efter bildandet av de första bladen placeras växten på en upplyst plats och omgivningstemperaturen ökas.
Bild
Bild

Båda metoderna används för redan kylda lökar, som har "lagts ner" i 4 månader i ett svalt rum.

För att uppnå blomning i mars bör tulpaner planteras i början till mitten av februari, oavsett vilken odlingsmetod som väljs.

Växer i vatten

För att få tulpanerna att blomma den 8 mars kan du använda vanligt vatten. Växtprocessen är följande:

  • i början av februari tas lökarna bort och desinficeras efter 4 månaders kylning i ett svalt rum;
  • vatten vid rumstemperatur hälls i en behållare med en smal hals och bred bas;
  • glödlampan placeras upp och ner så att den hålls i nacken utan att röra rötterna mot vattenytan;
  • behållaren lämnas i ett rum med diffust ljus tills rotsystemet aktivt börjar utvecklas och de första bladen dyker upp;
  • därefter flyttas blomman till en väl upplyst plats (fönsterbrädan, balkong).
Bild
Bild

Rekommendationer

För att tulpan tvinga framgångsrika har erfarna blomodlare utvecklat flera rekommendationer för nybörjare. Så du kan fastställa orsaken till misslyckande i tid, eliminera det efter att ha uppnått en blomning av kulturen i rätt tid.

  1. För att tvinga tidiga tulpaner är det nödvändigt att välja det största plantmaterialet, små lökar kan inte producera knoppar.
  2. Tulpaner är känsliga för vattentäppning. Under kylnings- och odlingsperioden bör lökarna inte vattnas, annars leder det till att de förfaller.
  3. Med brist på ljus har tulpaner en tillräcklig grön massa, men bildar inte knoppar.
  4. Långsam utveckling och dålig grön massa indikerar brist på näringsämnen i jorden eller kränkningar av temperaturregimen.
  5. Vattning måste utföras med sedimenterat vatten vid rumstemperatur.
  6. Tulpaner gillar inte direkt solljus; belysning bör vara tillräcklig, men diffus.
  7. Utkast leder till växtsjukdomar.
  8. Spruckande löv på växten indikerar onödig utfodring, vilket ledde till ett överskott av näringsämnen i jorden.
  9. Efter att blomman har klippts bör lökarna ligga kvar i behållaren i ytterligare 3 veckor. Därefter kalibreras de och skickas till en sval plats för kylning. Den efterföljande tvångsprocessen liknar den som beskrivs i denna artikel.
Bild
Bild

Tulpaner är en av de mest flexibla växterna när det gäller blomningstid . Genom att kontrollera perioderna för deras vila och destillation kan färska och vackra blommor erhållas när som helst på året. Blommor som odlas självständigt för semestern kommer att ge ännu mer glädje och nöje och bli en källa till stolthet. Att odla tulpaner är en rolig process som kan resultera i frodiga, färgglada blomknoppar. Det viktigaste är att ha tålamod och lyssna på alla råd från experter.

Rekommenderad: