Astilba -blomning: Varför Blommar Det Inte? Hur Man Matar Henne För Riklig Och Frodig Blomning I Trädgården? Blomningstid

Innehållsförteckning:

Video: Astilba -blomning: Varför Blommar Det Inte? Hur Man Matar Henne För Riklig Och Frodig Blomning I Trädgården? Blomningstid

Video: Astilba -blomning: Varför Blommar Det Inte? Hur Man Matar Henne För Riklig Och Frodig Blomning I Trädgården? Blomningstid
Video: HOW TO TAKE CARE OF ASTILBE PLANTS 2024, Maj
Astilba -blomning: Varför Blommar Det Inte? Hur Man Matar Henne För Riklig Och Frodig Blomning I Trädgården? Blomningstid
Astilba -blomning: Varför Blommar Det Inte? Hur Man Matar Henne För Riklig Och Frodig Blomning I Trädgården? Blomningstid
Anonim

En växt som astilba har blivit mycket populär i länderna i Östasien, Nordamerika och i många regioner i Japan. Det kan ofta hittas i Ryssland, främst i Fjärran Östern. Det är känt för sin vinterhårdhet, men att växa astilba är inte så lätt.

Ett vanligt problem med denna växt är dålig blomning. Hur man hjälper växten att undvika detta problem kommer att diskuteras i artikeln.

Bild
Bild

Beskrivning

Astilba är en vacker flerårig växt som kan växa på samma ställe cirka 15 gånger. Den genomsnittliga växthöjden är 80-180 centimeter.

Vid blomning visas ljusa blomställningar i form av paniklar. Denna process varar inte mer än en månad.

Det ska noteras att olika typer av astilba blommar i olika perioder … Vissa arter blommar i början av sommaren, andra blommar i mitten eller sent. Detta är en annan anledning till att växten är så populär - många olika sorter kan planteras i trädgården, och alla kommer att dekorera den hela sommaren.

Som tidigare nämnts kan astilbe oftast hittas i östra länder, liksom i Rysslands Fjärran Östern. Den växer som regel nära vatten, i lövskogar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Astilba är en rhizomväxt med en välutvecklad antenndel. Det dör i regel närmare vintern, men det återhämtar sig helt under växtsäsongen.

En annan intressant egenskap hos växten är rötterna som växer uppåt, långsamt växer den övre delen . Samtidigt dör den nedre.

Eftersom astilba har många sorter och hybrider skiljer de sig alla utåt både i bladens struktur och i blommans färg.

Bild
Bild

Vilka är problemen med att växa?

Det vanligaste problemet i detta område är långsam tillväxt och tidig blomning.

Båda faktorerna beror direkt på landningsplatsen och de allmänna vårdreglerna som bör följas.

Bild
Bild

Varför blommar det inte?

En växt som astilba har som regel problem med blomning, följande skäl:

  • olämplig landningsplats;
  • dålig eller överdriven belysning;
  • olämplig jord;
  • felaktig vattning;
  • beskärning av dålig kvalitet;
  • otillräcklig mulching;
  • brist på gödselmedel:
  • rötter skadade av gnagare och andra skadedjur.
Bild
Bild

Allmänna vårdregler

Varje astilba -sort kräver ängslig och noggrann vård. För det För att undvika problem med att växa och uppnå frodig blomning finns det allmänna regler för vård av denna växt.

Landning

Den ytterligare tillväxten och blomningen av astilba beror på plantering, därför måste den utföras korrekt.

Platsen som väljs för denna fleråriga bör vara skuggad på dagtid, medan solljus ska falla på den på morgonen och kvällen . Det är viktigt att veta att denna växt inte gillar för soliga eller mörka platser, det bästa alternativet är halvskugga. Belysningen påverkar både växthastigheten och växttiden.

Men bland astilba finns sorter för effektiv tillväxt av vilka skuggade områden inte är lämpliga. Dessa inkluderar: "Gloria", "Weiss Pearl", "Bergkristall".

En viktig punkt är jorden . Trots att astilbe anses vara anpassad till vilken jord som helst, rekommenderas det ändå att välja tungt lerjord. Det är denna jord som enligt experter har en gynnsam effekt på blomningen och bildandet av färska knoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantering och transplantation görs bäst i maj. Denna månad börjar aktiv tillväxt och snabb anpassning under det första året av plantans liv. I allmänhet kan dessa förfaranden utföras när som helst på året, med undantag för vintern.

Mulching kommer att vara ett användbart förfarande - detta förfarande kommer att minska avdunstning av vätska från jorden och också avsevärt minska antalet framtida ogräs . Torv i ett 5 centimeter lager är perfekt som mulch.

Det rekommenderas att utföra denna procedur varje år.

Det är viktigt att ta bort jordskorpan som bildas under regnperioden från jorden. Det förekommer som regel om jorden inte är täckt med torv. Lossning måste göras försiktigt, eftersom rotnätet är på ytskiktet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

För stabil tillväxt och effektiv utveckling av astilba rekommenderas att noggrant övervaka markfuktigheten. Torkning har en extremt negativ effekt på växtens utseende: blomställningarna minskar, bladen torkar ut. Vattning är särskilt viktigt under blomningen.

Vid varmt och för soligt väder bör vattning ske dagligen.

Bild
Bild

Överföra

För god och regelbunden blomning måste du veta om rätt transplantation.

Det är viktigt att veta att den genomsnittliga livslängden för astilba är 5 år . Efter denna tid rekommenderas en transplantation. I allmänhet kan du klara dig utan transplantation i ytterligare 5-10 år, men i det här fallet måste du lägga till bördig jord.

Tack vare ett mycket tätt rotsystem behåller Astilba lätt sin jordklump, vars närvaro gör att den kan transplanteras när som helst. En av förutsättningarna för en framgångsrik transplantation är regelbunden fukt och lätt skuggning.

För att transplantera busken till samma plats där den växte tidigare måste du föryngra den och först placera den.

Bild
Bild

Beskärning

Ett annat viktigt förfarande vid vård av astilba är beskärning. Det utförs som regel under höstperioden - när blomningen slutar. Alla blomställningar behöver inte klippas av - bara de som äntligen har bleknat.

Bild
Bild

Med korrekt överensstämmelse med alla ovanstående procedurer kan du uppnå önskad tillväxt och blomning.

Hur matas för god tillväxt?

På grund av att astilba är en växt med ett stort antal blomställningar och tätt lövverk måste den befruktas. Detta förfarande gör det möjligt för växten att växa bättre och uppnå frodig blomning. Det är bäst att applicera toppdressing 2 år efter plantering, helst i april.

Ett bra alternativ för utfodring skulle vara organiskt, nämligen kvävegödsel eller "Kemira universal "(ca 1 matsked per buske). Gödselmedlet ska spridas på den blöta jorden runt busken, efter att ha täckt allt efteråt. Det är inte nödvändigt att lossa för djupt - det är omöjligt för gödningsmedlet att falla på rhizomen eller andra vegetativa organ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra utfodringen utförs direkt under bildandet av nya blomställningar, den tredje - i slutet av blomningen. Det är viktigt att varje gång utfodringen utförs med samma gödningsmedel.

Med regelbunden vattning och torvmullning blommar astilba på absolut vilken jord som helst . På hösten behöver hon definitivt fosfor-kaliumgödsel.

Dessa förfaranden hjälper till att uppnå riklig blomning.

Bild
Bild

När blommar det?

De viktigaste blomningsdatumen för olika sorter är från slutet av juni till början av september. I de astilber som blommar i början av sommaren uppstår blomningen igen - i slutet av augusti. De blomställningar som redan har blommat måste elimineras - detta kommer att förbättra det dekorativa utseendet.

Bild
Bild

Skadedjur och sjukdomar

Parasiter och sjukdomar är en annan vanlig orsak till dålig blomning.

Som nämnts tidigare är astilbe inte bara resistent mot kallt väder, utan också mot olika skadedjur. Ändå finns det sjukdomar och parasiter som kan väsentligt skada växten. Detta bör övervakas särskilt noga på våren - mitt i förekomsten av skadedjur.

  • Slarvigt öre . Den lummiga slanten är en parasit som lever i bladbihålorna. Dess huvudsymptom är salivurladdning. Så gömmer sig larverna och suger växtens juice. Förekomsten av sådana insekter bromsar avsevärt tillväxten och utvecklingen av astilba. Du kan bli av med slanten med systemiska insekticider.
  • Jordgubbsnematod . Du kan hitta en sådan parasit på växtens antenndelar. Dessa är mycket små maskar som suger saften från stjälkarna. Huvudtecknet på dess närvaro är gula områden av död vävnad, liksom skadade, torkande löv. Det är mycket svårt att hantera en nematod, så det är bäst att gräva upp och förstöra den infekterade busken.
  • Rotröta . En sådan sjukdom är mycket vanlig inte bara bland astilbe -planteringar, utan också bland andra växter. Anledningen till utseendet är överdriven vattning. Bladen börjar torka, liksom mörknar i kanterna. För att undvika en sådan obehaglig sjukdom bör alla fastställda vattennormer följas.
  • Bakteriell upptäckt . Detta är en snabb sjukdom, så växten måste behandlas så snabbt som möjligt. Det är bäst att använda en kopparhaltig fungicid.
  • Sniglar . Dessa skadedjur är mycket sällsynta. Först har de en skadlig effekt på rötterna, sedan på bladen och sedan på hela växten. I detta fall krävs behandling av "Rogor-S" eller "Confidor".
Bild
Bild
Bild
Bild

Erfaren trädgårdstips

Trädgårdsmästare med rik erfarenhet av att odla astilba ger vissa tips, som kan hjälpa till att åtgärda blomningsproblemet innan det uppstår.

  • Som regel börjar alla problem från landningstillfället, så denna procedur måste följas strikt i enlighet med alla regler. Du bör välja ett öppet område - denna plats har en fördelaktig effekt på blomningen.
  • Måttlig lufttemperatur och samma jordfuktighet gör att bladen utvecklas mycket snabbare.
  • En annan ganska viktig förutsättning som alla glömmer bort är avståndet mellan de planterade växterna. För lågväxande sorter är det bästa alternativet 25 centimeter, för höga - 50 centimeter.
  • Väl lossad mark och frånvaro av ogräs är ytterligare en garanti för framgångsrik tillväxt och utveckling av astilba.
  • När man odlar astilba får man inte under några omständigheter tillåta ens en kortvarig torka. Det måste vattnas två gånger om dagen.
  • Det rekommenderas inte heller att överhetta rötterna. Mulching kan hjälpa till att förhindra detta genom att sänka temperaturen och förhindra ogräs.
Bild
Bild

För att uppnå en frodig och långblommande astilba krävs det vissa åtgärder och upprätthåller lämpliga förhållanden.

Regelbunden vattning och snabb matning hjälper till att stärka växten och förbättra dess dekorativa egenskaper. Att hålla reda på detta är inte så svårt, men nödvändigt.

Rekommenderad: