Små Tandad Primula (17 Foton): Växer Från Frön. Sorterar "Alba" Och "Rubin". Plantera Och Lämna

Innehållsförteckning:

Video: Små Tandad Primula (17 Foton): Växer Från Frön. Sorterar "Alba" Och "Rubin". Plantera Och Lämna

Video: Små Tandad Primula (17 Foton): Växer Från Frön. Sorterar
Video: Smultron, 17 dagar efter sådden 2024, Maj
Små Tandad Primula (17 Foton): Växer Från Frön. Sorterar "Alba" Och "Rubin". Plantera Och Lämna
Små Tandad Primula (17 Foton): Växer Från Frön. Sorterar "Alba" Och "Rubin". Plantera Och Lämna
Anonim

Trots att primula är en ganska opretentiös växt, kräver det lite omsorg. Fintandad är en av de växtarter som representeras i modern blomsterhandel av flera sorter. Denna typ kommer att vara en bra lösning inte bara när du dekorerar en trädgård, utan också när du odlar i krukor hemma.

Bild
Bild

Karakteristisk

Det är värt att lyfta fram huvuddragen i den fintandade primrose. Dessa inkluderar blomställningar som bildas till täta bollar.

Skuggan beror på hybrid, blommor kan vara:

  • vit;
  • lila;
  • rubin;
  • lila.
Bild
Bild

Blommornas diameter kan också variera, bredden på varje varierar från 5 till 25 mm. För att hålla en sådan boll måste växten utveckla en stark peduncle; under den finns en rosett av långa lansettformade blad, som är mycket skrynkliga och har en ljus färg.

När blomningen bara har börjat är bladen ännu inte synliga, eftersom peduncle ligger bara några centimeter över marknivå. Med tiden ökar dess höjd, och när fröna är mogna är det 500 mm.

Bild
Bild

Lövverket bildas parallellt med peduncle. I det ögonblick när frukten dyker upp når skotten den högsta tillåtna längden. Det är lätt att se att det finns en gul pulverformig blomning på skottets yta; det är bättre att inte hälla vatten på den.

Blomningsperioden varar cirka 45 dagar, under vilken tid primrose lyckas visa all sin skönhet

Bild
Bild

Olika sorter

Det finns många sorter av fintandad primula. Alla kännetecknas av små blommor som samlas på en lång skott i en stor hatt.

Alba . Blommorna av den beskrivna sorten är inte mer än 15 mm i diameter. Men blomställningen av dem är formad av en imponerande storlek och kan nå upp till 100 mm i bredd. I början av deras bildning är blomställningarna 200 mm långa, när fröna mognar, ökar denna indikator till 500 mm. Sorten älskar att växa i halvskugga och fuktig jord.

Bild
Bild

Violett . Med det namn som sorten fick är det lätt att gissa vilken färg blommorna på den beskrivna växten har. En ljus och rik lila nyans sticker ut särskilt i en rabatt. Om du jämför med den tidigare sorten, så är denna blomställning inte så stor, densiteten är också lägre.

Bild
Bild

" Rubin ". Denna sort sticker ut med en särskilt rik röd nyans, mycket lik rubin. Lövverket är långsträckt, inte särskilt mörkgrönt. Blomställningen kan nå en maximal bredd på 60 mm. Detta är en unik lösning om du vill dekorera en trottoarkant eller en konstgjord damm. Låga buskar kan planteras runt.

Bild
Bild

" Röd " - en unik primula som växer bra i skuggade områden. Blommans nyans är röd, utan orenheter. Växten kräver mycket fukt på våren; det är bättre att inte använda tung lerjord för plantering.

Bild
Bild

" Bugle ". Höjden på denna växt kan inte vara mer än 300 mm. Lövverket är kraftfullt, stort, vilket skiljer sorten från andra. Blommor finns i en mängd olika nyanser, inklusive kristallvita, blåtonade lila eller rosa. Blomställningar, liksom andra primula, är sfäriska, peduncles växer upp till 150 mm.

Bild
Bild

Sådd

Fröna hjälper dig att snabbt föröka växten i din egen rabatt eller i krukor på balkongen. För sådd bör lätt jord användas, krukorna är små, bara 10 centimeter i diameter, ännu mindre och 5 centimeter djupa. Detta är en av de enklaste hemligheterna med att odla en ung primula från frö, eftersom den tenderar att dö om den vattnas för ofta.

Bild
Bild

Såning utförs i behållare närmare mitten, ytan kan pressas lätt med handflatan, häll sedan jorden från sprayflaskan och låt den rinna ut. Vissa odlare täcker inte fröet med jord alls, men det är bättre att strö det med jord så att rotsystemet kommer bättre överens.

Om fröet planteras på våren är det värt att täcka ytan med folie eller glas för att skapa en växthuseffekt och ge blomman tillräckligt med värme och fukt. Då och då öppnas ett sådant hemlagat växthus i några minuter.

Du bör inte lägga behållaren på en fönsterbräda med mycket ljus, det är bättre att använda den skuggiga sidan av huset, under sådana förhållanden kommer fröna att gro snabbare. Primrose groddar ganska snabbt om frö av hög kvalitet används.

Bild
Bild

Så snart de första skotten dyker upp på ytan avlägsnas filmen helt, primrose måste vänja sig vid de yttre förhållandena. En plockning görs efter utseendet på de tre första bladen på stammen. Varje buske överförs till en separat liten behållare för rotning och vidareutveckling.

Bild
Bild

I alla tillväxtstadier behöver primula noggrant skydda mot starkt solljus . Under de varma sommarmånaderna är området under det höga, spridande trädet perfekt för odling utomhus.

Krukväxter kan planteras året om . En månad passerar från plantering till de första blommornas utseende. I öppen mark sås frön på hösten, men denna växt förökar sig med lika framgång genom buskeuppdelning eller sticklingar.

Sådd görs tätt, det är önskvärt att det inte finns något ledigt utrymme mellan buskarna, eftersom primrose inte gillar detta.

Bild
Bild

En ung växt blommar inte direkt, bara efter några år , som regel under det tredje året, under goda förhållanden - under det andra. Primrose kommer att glädja dig med ett överflöd av färger i tre månader, från och med april.

Växande

Ett oumbärligt villkor för odling av en primros är en jord rik på humus. Det bästa sättet att skörda jord för plantering är från ruttna löv, kryddad kogödsel och hemlagad kompost. Dessutom multer primula kraftigt med hackade blad. Organiskt material hjälper inte bara att behålla fukt, utan förhindrar också att fukt avdunstar.

Bild
Bild

Även om det inte finns någon naturlig damm eller bäck på platsen kan du odla vattenälskande primros nära en konstgjord reservoar. I varma, torra klimat är det värt att välja en plats för plantering där skugga bildas efter lunch. I England och Europa växer dessa blommor ofta på öppna fält under grumlig himmel.

Bild
Bild

Torka är mycket farligare än kyla. Om det inte är möjligt att vattna jorden regelbundet kommer plantorna att se slöa ut.

Skadedjur eller sjukdomar stör sällan primula … Vissa trädgårdsmästare pratar om problem med spindelmider under varmt, torrt väder. Sniglar kan skada löv under våta somrar. I det första fallet kan du använda en insekticid, inklusive neemolja eller tvålösning. I kampen mot sniglar och sniglar hjälper aska väl, som är spridd runt blommorna, det kommer också att bli ett naturligt gödningsmedel

Bild
Bild

Videon nedan berättar om krångligheterna med att plantera primrosfrön.

Rekommenderad: