Pepino (18 Bilder): Växande Melonpäron. Vad är Denna Frukt? Sorterar "Ramses" Och "Consuelo". Plantera Frön Och Plantor I öppen Mark I Moskva -regionen Och Andr

Innehållsförteckning:

Video: Pepino (18 Bilder): Växande Melonpäron. Vad är Denna Frukt? Sorterar "Ramses" Och "Consuelo". Plantera Frön Och Plantor I öppen Mark I Moskva -regionen Och Andr

Video: Pepino (18 Bilder): Växande Melonpäron. Vad är Denna Frukt? Sorterar
Video: Frukter! 2024, April
Pepino (18 Bilder): Växande Melonpäron. Vad är Denna Frukt? Sorterar "Ramses" Och "Consuelo". Plantera Frön Och Plantor I öppen Mark I Moskva -regionen Och Andr
Pepino (18 Bilder): Växande Melonpäron. Vad är Denna Frukt? Sorterar "Ramses" Och "Consuelo". Plantera Frön Och Plantor I öppen Mark I Moskva -regionen Och Andr
Anonim

Pepino är en kultur som inte är välkänd bland trädgårdsmästare, men har en betydande potential. En inte särskilt nyckfull växt, odlad även i fönsterbrädan, låter dig njuta av de sötaste frukterna med en melonsmak flera gånger per säsong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Pepino, även känd som melonpäron eller söt gurka, är medlem i nightshade -familjen. De tillhörande banden av grödor är särskilt märkbara i de första stadierna av växtens växtsäsong: de växande bladplattorna ser ut precis som pepparblad, och de blommande knopparna går inte att skilja från potatisknoppar. I princip utvecklas busken själv på samma sätt som en aubergine. Men fruktens utseende sätter snabbt allt på sin plats: det blir omedelbart klart att detta är en frukt, och dessutom är det ganska exotiskt. Det bör omedelbart vara klart att melonpäronet inte är ett melonträd - bakom det andra namnet på den andra är papaya.

Pepinos beskrivning innehåller ganska spännande information . Till exempel kan smaken av mogna frukter vara antingen söt, påminna om "melon" släktingar, eller helt enkelt grönsaker, nära smakegenskaperna hos pumpa, zucchini eller gurka. Frukten luktar dock alltid som melon med en blandning av banan, även om doftens intensitet fortfarande beror på sorten. Frukt liknar sällan det vanliga päron: en rundad, långsträckt eller cylindrisk form är mycket vanligare. Pepinos hud är gul eller orange med mörka ränder: lila, gråaktig eller grön. I samband med ett melonpäron är det lätt att förväxla med en vanlig melon eller pumpa - dess massa är saftig, färgad i en gyllengul eller aprikoston.

Hemodlad pepino väger mellan 200 och 700 gram . Höjden på en buske med en träig stam kan nå 1 meter, särskilt om den växer under växthusförhållanden. Dimensionerna på stora ovala bladblad är ibland 15 centimeter långa. Blomställningarnas färg varierar från vitt till ljusblått.

Bild
Bild

Populära sorter

I Ryssland är de mest populära två sorter av melonpäron: "Consuelo" och "Ramses ". "Consuelo" har en söt smak och ljus arom, som påminner om melon och är mycket fruktbar. Men sorten som glädjer trädgårdsmästare med hjärtformade apelsinfrukter med längsgående lila ränder tolererar inte temperatur- och fuktsvingningar bra. Buskens höjd, som inte genomgår bildning, når mer än en och en halv meter. Fruktmognad sker 4 månader efter plantering av plantor eller sticklingar.

Buskar av "Ramses" liknar utåt mycket mycket planteringarna av "Consuelo ". Sorten är känd för sina apelsinkonformade frukter. Smaken av den blekgula massan är mycket behaglig, men melonlukten är nästan oskiljbar. De mognar ungefär samtidigt som "Consuelo" - 110 dagar efter att de "flyttat" till en permanent livsmiljö. Av intresse för många trädgårdsmästare är " Guld "vars frukter kan väga mer än ett kilo. Denna sort är en grönsak, och frukterna själva är gulaktiga och med lila drag - de ser ut som en melon. Valencia trivs med sin sockerskörd - långsträckta frukter med gulorange fruktkött.

Ännu sötare än Valencias frukter är Favorits frukter, en hybrid som utvecklats av ukrainska specialister.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så frön

Spirningskapaciteten hos små melonpäronfrön kan inte kallas enastående - till exempel i "Ramses" är det bara 50% . Dessutom gror fröet ganska länge: från en vecka till en hel månad. Det är vanligt att så i slutet av höstsäsongen, det vill säga från november och i princip till slutet av december. Kornen läggs ut på en servett som är välmättad med fukt eller en flerskiktad gasväv, som i sin tur avlägsnas i en transparent behållare. Det är inte förbjudet att använda bomullstussar, men sedan, när du planterar, måste plantorna flyttas till marken direkt tillsammans med bitar av vitt material.

Behållaren stängs med ett lock, en film eller en påse, varefter den placeras i ett väl uppvärmt utrymme, temperaturen når 26-28 grader . Under groning måste behållaren regelbundet öppnas i några sekunder för luftning, liksom att torka servetten i rätt tid - ungefär var tredje dag. När fröet börjar hacka överförs lådan under lampan. De första dagarna ska belysningen vara dygnet runt, och sedan är det tillåtet att minska den till 16-18 timmar. I slutet av februari används lampan inte längre alls och behållarna flyttas till fönsterbrädan.

Pepinoen åldras i behållarförhållanden tills kärlbladet uppträder. Fullständig avslöjande av det senare signalerar behovet av att transplantera groddar i koppar med jord. Vanligtvis används för detta ändamål en universell plantjord, som är spröd och lätt . I framtiden kräver utvecklande plantor regelbunden bevattning och införandet av svaga lösningar av mineralkomplex varannan vecka. Den optimala temperaturen för plantor är från +23 till +25 grader på dagtid, liksom cirka +20 på natten.

Det är värt att nämna att det är bättre att extrahera fröna från en fullt mogen frukt med egna händer - detta garanterar deras spiring. När du väljer ett köpt frö bör företräde ges till lätta frön med rätt rund form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera plantor

Plantering av plantor i öppen mark eller i ett växthus utförs samtidigt som för tomater: i uppvärmda växthus - i april, i andra situationer - från maj till början av juni. Detta bör i alla fall hända när hotet om återkomst av frost blåser. Det är bättre att ordna plantor i enlighet med schemat på 50 med 50 centimeter, eller i mängden tre bitar per kvadratmeter . Orientering av rader från norr till söder, efterlevnad av en rutanordning anses vara optimal. För att de framgångsrikt ska kunna ge äggstockar kommer det att vara nödvändigt att förse kulturen med en temperaturregim som inte går utöver +18 - +27 grader. Den primära skörden utförs vanligtvis vid korsningen mellan maj och juni, och den andra vågen väntas i början av hösten.

Det är värt att nämna att i förorterna, regionerna i mellanzonen och Sibirien är det vanligt att odla pepino i ett växthus, liksom i de mest upplysta områdena på öppen mark . I de södra regionerna är det möjligt att klara sig utan ytterligare skydd, och melonpäron trivs i frisk luft i skuggan av träd. Jordytan där kulturen kommer att ligga måste vara bördig och ha en neutral syra. Helst bör nattsängar planteras efter gurkor, bönor eller vitlök och lök. På hösten lossnar den utvalda bädden nödvändigtvis, rensas från ogräs och grävs upp.

På våren måste jorden lossas igen för att behålla fukt i den . De spår som förbereds för plantorna bör omedelbart befruktas med organiskt material: sönderdelad gödsel eller kompost, om det behövs, kompletterat med aska. Direkt plantering organiseras efter jordfuktning på eftermiddagen. Växter bevattnas omedelbart och täcks med torr jord. Det bör tilläggas att de planterade söta gurkplantorna kan erhållas inte bara från frön utan också från sticklingar. Unga skott på gamla buskar kan, när de skärs, skapa rötter även bara i ett glas vatten. För att få dem är det logiskt att använda stegsonar, som kommer att tas bort ändå.

Många trädgårdsmästare noterar att grenarna som skärs från toppen av busken har en tidigare skörd än de som tas nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Att odla melonpäron i öppen mark, i ett växthus och på en fönsterbräda i en lägenhet kan skilja sig något, men förutsättningarna för att behålla kulturen kommer fortfarande att vara desamma.

Toppdressing

En exotisk kultur kräver gödningsmedel varje vecka. Det är mest praktiskt att använda färdiga mineralkomplex avsedda för nattskärmar: tomater eller äggplanter. När du väljer en toppdressing är det viktigt att övervaka att mängden kalium och fosfor i kompositionen är dubbelt så mycket kväve. Dessutom, en gång varannan vecka, kräver busken järnhaltigt organiskt material redan från blomningen. En hemväxt för grävning matas med en lösning av ruttnat mullein och ett mineralkomplex. En vecka efter att plantorna planterats i en permanent kruka börjar markdelen behandlas med "Elin" eller "Zircon" en gång var tionde dag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bildning

Buskar som utvecklas i öppen mark bildas vanligtvis till en stam och de som bor i ett växthus - i 2 eller 3. Omedelbart fixeras huvudskotten på spaljén. Eftersom styvbarn är svåra att ta bort för hand är det klokare att använda beskärningssax för att eliminera dem . I slutet av sommaren brukar också de äggstockar och blommor som inte har förvandlats till frukt tas bort. Om så önskas får växten formen av en lågväxande buske. I det här fallet förblir 2–5 stjälkar de huvudsakliga, och alla sidobarbarn bryter ut.

Växter planterade på en balkong eller i en lägenhet är också fixerade på rekvisita och frigörs regelbundet från styvbarn . För estetik är det vanligt att klippa pepinokronan under trädet. Stora och tunga blomställningar knyts omedelbart till stammens övre noder, för att inte provocera att skotten bryts.

Bild
Bild

Vattning

Det är omöjligt att odla någon gröda utan regelbunden bevattning. Att vattna melonpäron bör vara måttligt, så att både uttorkning och fuktstagnation undviks. För unga plantor är det särskilt viktigt att vätskeflödet åtföljs av lösnings- och mulningsförfaranden . En söt gurka reagerar positivt på ökad luftfuktighet i luften och rotsystemet, och därför kommer det att ta droppbevattning mycket bra. Mogna växter kan överleva en kort period av torka, men kommer sannolikt att svara med minskade skördar.

Det är nödvändigt att bevattna en lägenhet melon päron, med fokus på toppjordens tillstånd. Vattningen ska vara måttlig och kompletteras med mulching av stammens bas med ruttnat sågspån.

Bild
Bild

Behandling

Grundläggande behandling med pepino i ett växthus eller utomhus innebär användning av insekticider för att skydda mot Colorado -potatisbaggen, spindelkvalster, vitfluga eller bladlus. Det är mest praktiskt att ta komplexa preparat avsedda för tomater eller äggplanter. Avkok baserat på örter, lökskal och vitlök anses vara ett bra alternativ, säkert för invånarna i lägenheten.

Om bladen på en växt blir gula kan det tyda på både brist på näring och naturligt åldrande . Plattorna torkar och krullar vanligtvis när de infekteras med nattsvampvirus som kräver användning av fungicider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skörd

Pepino -frukter kan mogna hemma, därför är det tillåtet att ta bort endast hällda och endast lite färgade frukter från grenarna. Det är möjligt att bestämma mogenhet av melonpäron genom deras utseende: storleken, nå ett gåsägg och färgen, allt från grädde till gulaktig. Det är viktigt att komma ihåg att smakegenskaperna hos övermogna frukter försämras och att de inte får stanna för mycket på grenarna.

Skörd sker vanligtvis flera gånger.

Rekommenderad: