Dykande Petunior: är Det Nödvändigt Att Dyka En Växt? Korrekt Dykning Av Petunier Efter Groning Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Dykande Petunior: är Det Nödvändigt Att Dyka En Växt? Korrekt Dykning Av Petunier Efter Groning Hemma

Video: Dykande Petunior: är Det Nödvändigt Att Dyka En Växt? Korrekt Dykning Av Petunier Efter Groning Hemma
Video: 種から育てるペチュニア❢How to Grow Petunia from Seeds🌱🌱🌱 2024, Maj
Dykande Petunior: är Det Nödvändigt Att Dyka En Växt? Korrekt Dykning Av Petunier Efter Groning Hemma
Dykande Petunior: är Det Nödvändigt Att Dyka En Växt? Korrekt Dykning Av Petunier Efter Groning Hemma
Anonim

Växtplockning är klämningen av rotstammen under transplantationsförhållandena. Detta förfarande är ofta inte nödvändigt, men det har en positiv effekt på groddens tillstånd, bidrar till dess frodiga och snabba tillväxt. Denna process är mycket enkel att genomföra, även en nybörjare kan bokhandeln enkelt hantera den. Det viktigaste är att ta reda på vilken plan du behöver agera utifrån . Vi kommer att ta reda på när och hur man ska dyka en petunia ordentligt efter spiring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför behöver du välja?

Fröplantor som har spirat i täta rader kommer snart oundvikligen att börja känna sig obekväma av att otillräckligt ljus träffar dem, eftersom de oftast skymmer varandra. Blommorna sträcker sig gradvis uppåt, stjälkarna blir tunnare. Rötterna i sådana förhållanden försvagas alltid, eftersom det finns katastrofalt lite ledigt utrymme för tillväxt i bredd för dem. Alla dessa problem kan enkelt och snabbt lösas genom att vända sig till att plocka petunier i rätt tid. Denna process säkerställer plantornas sunda tillväxt.

Att flytta plantorna till separata behållare med den erforderliga volymen jord gör att varje grodd får i rätt mängd alla nödvändiga näringsämnen och vatten . Efter klämning bildar rötterna många sidoskott, som aktivt matar plantan och inte låter den sträcka sig för mycket.

Sjuka och försvagade plantor väljs ut under transplantation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lämplig tid och förutsättningar

Att plocka petunior är praktiskt taget ett nödvändigt förfarande. Under implementeringen börjar rotsystemet för denna vackra blomma utvecklas mer aktivt. Innan du flyttar direkt till den öppna marken måste plantan dykas korrekt, detta måste göras flera gånger. Många nybörjare blomsterhandlare är intresserade av när de ska göra detta för första gången.

" Start" -plockning bör utföras så snart de första 3-4 bladen bildas . Det krävs så att plantorna i detta skede och i framtiden inte skapar olägenheter för varandra och inte stör tillväxten av närliggande blommor. När det gäller plockning av petunia -skott bör det göras endast den 15: e dagen. Unga och sköra plantor bör dykas vidare.

Detta måste göras i början av maj innan de första märkbara knopparna bildas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att en väl genomförd plockning är otroligt användbar för rotsystemet i denna populära och vackra blomma . Tack vare detta förfarande börjar busken mer aktivt matas av alla de ämnen den behöver som finns i innehållet i substratet. På grund av detta utvecklas bladblad bra, många blomknoppar bildas.

När proceduren är klar placeras behållaren med blommor på fönsterbrädan. Vissa blomodlare gör det annorlunda - de lägger kärlen på speciella ställningar utrustade med ett tillägg i form av belysning. Vattna jorden här måste göras efter behov. Glöm inte en så viktig punkt som toppdressing.

Det är mycket viktigt att vara uppmärksam på planteringsmaterialet. Om det är för tjockt, bör plockningen under inga omständigheter skjutas upp.

Bild
Bild

En imponerande täthet kommer inte att tillåta plantor att växa fullt ut . De flesta blomsterodlare väljer, i enlighet med deras preferenser, de sorter de gillar och deras hybridsorter, och därmed förkroppsligar en mängd olika idéer.

Tack vare petunier kan en trädgård, grönsaks trädgård eller en enkel balkong bli verkliga konstverk och kommer att locka mycket uppmärksamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelse av plantor

Innan du börjar plocka petunior efter spiring måste du förbereda plantorna. Endast om proceduren utförs korrekt kan vi prata om snabb och enkel anpassning av färger under nya förhållanden för dem. Innan du väljer bör du bekanta dig med några användbara tips och tricks från erfarna blomsterhandlare.

  • För det första är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till hur många bladplattor groddarna har . Om det finns mindre än 3 av dem, är det lämpligt att vägra från transplantationer för tillfället. Omotiverat tidigt genomförande av ett sådant förfarande kan påverka plantans tillstånd negativt, även om vissa odlare hävdar att ju mindre plantan är, desto lättare kommer själva transplantationen att ske.
  • Först när förfarandet för att transplantera en petunia startas kommer det att vara nödvändigt att blöta jorden i förväg, där de unga groddarna finns … Dessa åtgärder kommer att behöva utföras i cirka 25-30 minuter innan steget med att extrahera planteringsmaterial från jorden.
  • Innan plantan flyttas till färsk mark är det lämpligt att doppa rotsystemet i en svag lösning av kaliumpermanganat . För denna process måste detta ämne spädas i ett förhållande av 1 g till 1 liter vatten. Denna enkla aktivitet gör det möjligt för rhizomsystemet att undvika attacker från patogena bakterier och alla slags farliga mikroorganismer som kan orsaka allvarliga skador på bakterien.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är tillåtet att plocka denna vackra och populära blomma först efter att den har desinficerats ordentligt . Rötter måste vara korrekt förberedd och bearbetad i förväg , så att det i framtiden inte finns några allvarliga problem med växten, allvarliga sjukdomar gör sig inte kända.

Förberedelsen av en petunia för ett dyk bör inte försummas i alla fall.

Steg-för-steg-instruktion

Plocka unga petunia plantor är en enkel och okomplicerad process. Det är fullt möjligt att klara det hemma. Det är inte nödvändigt att vara en erfaren blomsterhandlare. Det viktigaste är att följa tydliga instruktioner och agera i etapper, utan att försumma alla viktiga steg. Vi kommer att analysera i detalj hur du kan utföra en plockning av petunior med egna händer. Först måste du välja en lämplig behållare för att plocka plantor. Här är de mest använda:

  • plastkassetter;
  • plastmuggar (det är lämpligt att ta 0,5 l kopior);
  • behållare där ägg lagrades;
  • torvtabletter;
  • plantlådor.

Glöm inte - det måste finnas hål i behållarna för att vätskan ska rinna ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och nu kommer vi att överväga i detalj vad som är huvudstadierna för korrekt plockning av petunier

  • Först måste du fukta marken som finns i lådan något (måttligt) med plantor.
  • Vidare, i mitten av koppen, görs en liten urtagning i marken. Lite vatten hälls i den. Förfuktning av jorden gör att groddarna kan slå rot och anpassa sig så snabbt som möjligt.
  • Nu från den vanliga lådan, med en liten spatel, gaffel eller tandpetare, måste du mycket noggrant och noggrant få plantorna. För att inte skada rhizomsystemet av växter måste du göra små indrag från stjälkarna (cirka 0,5-0,75 cm).
  • I nästa steg kan groddarna säkert överföras och försiktigt sänkas i separata koppar. I det här fallet måste du agera långsamt så att jorden inte faller av rötterna på unga blommor.
  • Sedan strös plantorna försiktigt med en liten mängd jord, försiktigt komprimeras och vattnas (det är bättre att spraya från en sprayflaska).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den blygsamma storleken på petunier kan sänkas lite djupare i marken. Således kommer det att vara möjligt att skydda unga och små skott från stretch och svarta ben. När du utför sådana förfaranden är det mycket viktigt att komma ihåg det en ung och mycket skör planta kan bara tas av bladet . Om det av misstag går sönder kommer tillväxtpunkten inte att drabbas av detta.

Ytterligare vård

Av allt ovanstående kan vi dra slutsatsen att det är ganska enkelt och snabbt att välja en petunia. Det viktigaste är att ha detaljerade instruktioner till hands, om du inte har gjort detta tidigare, och agera så noggrant som möjligt . Men det räcker inte att dyka blommor korrekt. Efter det är det mycket viktigt att ge dem kompetent vård, utan vilken de helt enkelt inte kommer att fortsätta växa och få styrka.

Det är mycket viktigt att uppmärksamma lämplig belysning för unga plantor. Det bör komma ihåg att petunia är en växt som föredrar att "se" solens strålar, därför rekommenderar erfarna blomodlare att placera den på bostadens södra sidor . När det gäller de grå (grumliga) vårdagarna - vid en sådan tidpunkt är det lämpligt att ansluta ytterligare belysning med fytolampor. Om detta inte görs kan buskarna gradvis sträcka ut sig och förlora färgmättnad, det vill säga märkbart blekna.

Det är lika viktigt att ta hand om en behaglig temperatur för unga petunier. Så snart de första skotten uppträder bör lufttemperaturen i rummet där blommorna finns hållas vid cirka +25 grader Celsius. Så snart omlastningsprocessen är klar är det lämpligt att sänka temperaturen steg för steg till +18 grader.

Bild
Bild

Du måste också vattna blommorna ordentligt efter plockningen. Vattning efter behov bör vara så att jorden inte blir alltför översvämmad, annars börjar rötterna ruttna och allvarligt skada. Marken måste hållas på en optimal fuktnivå. Det ska inte heller vara för torrt - detta bör övervakas noggrant om du bryr dig om växtskydd.

En annan viktig nyans är korrekt matning av unga petunier som har genomgått ett dykprocedur . Toppdressing bör göras flera gånger per säsong , enligt erfarna blomsterhandlare. För en blomma av den beskrivna typen är det lämpligt att använda avsedda gödningsmedel speciellt för inomhusväxter . Sådana formuleringar finns i alla trädgårdsbutiker.

Innan du använder dem är det lämpligt att bekanta dig med bruksanvisningen och först börja mata.

Bild
Bild

Praktiska tips och råd

Om du ursprungligen planterade granulerade frön eller blomman sällan grodde, är det tillåtet att börja plocka lite senare, när de första 3-4 riktiga bladplattorna dyker upp. Florister rekommenderas att lägga till bovetskal eller 1 del hirs i jorden. Dessa komponenter kommer att ha en positiv effekt på markens luftgenomsläpplighet. Efter plockning och plantering är det tillåtet att vattna eller spraya unga plantor av petunier speciell komposition - "Epinom ".

Om du ursprungligen planterade fröna i speciella torvtabletter behöver du inte välja för att odla bra och friska växter. Det är tillåtet att plantera dem tillsammans med torvkomponenten i en ny beredd kruka. Förbefruktning av plantor är inte heller nödvändigt ., eftersom dessa tabletter innehåller alla nödvändiga näringsämnen i optimala korrekta proportioner.

Det är mycket viktigt att se till att absolut alla tomma punkter inne i jorden är fyllda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om ihåliga områden inte blockeras i jorden, ackumuleras vatten helt enkelt i dem. Som ett resultat kommer detta att leda till att rötterna oundvikligen kommer att börja ruttna. Det händer också att allvarliga svampsjukdomar ansluter sig till rhizomerna under sådana förhållanden, vilket kan vara mycket svårt att behandla.

Mata inte petunier för hårt … Om du märker att blomman utvecklas bra, är det ingen mening med ytterligare utfodring. Många brister kan korrigeras, reglerar temperatur och ljusförhållanden.

Rekommenderad: