Petunior I Trädgården Och På Gården (45 Foton): Utformningen Av Vertikala Rabatter På Platsen. Hur Vackert Att Plantera Blommor På Landet? Varianter Av Kompositioner I Landskapsdes

Innehållsförteckning:

Video: Petunior I Trädgården Och På Gården (45 Foton): Utformningen Av Vertikala Rabatter På Platsen. Hur Vackert Att Plantera Blommor På Landet? Varianter Av Kompositioner I Landskapsdes

Video: Petunior I Trädgården Och På Gården (45 Foton): Utformningen Av Vertikala Rabatter På Platsen. Hur Vackert Att Plantera Blommor På Landet? Varianter Av Kompositioner I Landskapsdes
Video: Gör en odlingsbädd för tidig skörd 2024, April
Petunior I Trädgården Och På Gården (45 Foton): Utformningen Av Vertikala Rabatter På Platsen. Hur Vackert Att Plantera Blommor På Landet? Varianter Av Kompositioner I Landskapsdes
Petunior I Trädgården Och På Gården (45 Foton): Utformningen Av Vertikala Rabatter På Platsen. Hur Vackert Att Plantera Blommor På Landet? Varianter Av Kompositioner I Landskapsdes
Anonim

Petunia tillhör nightshade -familjen, som potatis. Fram till 1800 -talet levde hon ett lugnt och oansenligt liv, tills de känsliga vackra blommorna övervägdes av uppfödare. De växte på grundval av hybridsorter, vilket gav upphov till dekorativa arter. Idag försöker varje självrespektande ägare till ett sommarhus, förortsområde eller balkong plantera denna fantastiska växt.

Bild
Bild

Lämpliga typer av petunier

Petunior är så bedårande att från alla arter i trädgården kan du göra en riktig mästerverkskomposition. För att göra det lättare att välja en växt för din webbplats måste du bekanta dig med deras sorter.

Bild
Bild

Efter blomsterstorlek är de indelade i grupper av sorter

  1. Floribunda och multiflora . Dessa typer av petunier inkluderar flerfärgade sorter med en blomsterdiameter på upp till 7 centimeter. De tolererar väderförhållandena bra, även efter långvarig nederbörd återhämtar de sig fullt ut på 2-3 dagar.
  2. Milliflora - miniatyrsorter av petunier med små söta blommor upp till 4 centimeter i diameter. Dessa smulor reagerar också stadigt på nederbörd, återhämtar sig snabbt och gläds med sitt underbara utseende.
  3. Grandiflora - riktiga jättar bland släktingar, diametern på deras blomställningar når från 10 till 15 centimeter. Regnen tolererar inte bra - det kommer ett fall och förfall av blomkåpan, och de behöver minst en vecka för att återhämta sig.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder petunior i din trädgård bör du komma ihåg att grandiflora -sorter inte är lämpliga för öppen mark, det är bättre att plantera dem i krukor och behållare, på balkonger och verandor på solsidan, och för rabatter är det bättre att använda små och medelstora växtsorter.

Förutom storlek är petunier indelade i dubbla och vanliga. Terry beror inte på blommans volym; den kan röra hela kronbladet eller bara dess kant.

Skillnaden mellan växter uppstår i typen av tillväxt och höjd . I detta fall är de indelade i kaskad, kluster och ampelös. Inklusive petunia i utformningen av trädgården, bör du ta hänsyn till särdragen i dess tillväxt.

Bild
Bild

Kaskad

Namnet talar för sig själv. Dessa sorter av petunier har långa, tunna skott (upp till 150 cm), som, som faller från blomkrukorna, skapar intryck av en blomkaskad. De är ofta dekorerade med balkonger, verandor, terrasser. Det är också möjligt att applicera denna typ av växt i landskapsarkitektur genom att höja krukorna högre över marken. Följande kaskadvarianter är lämpliga som dekoration för platsen:

  • " Tornado "- växer i långa skott med blommor upp till 5 centimeter i diameter. Växten är opretentiös och motståndskraftig mot väderförhållanden.
  • " Fortunia " Är en utmärkt hybrid med riklig blomning. Lämplig för odling i höga trädgårdsbäddar.
  • " Tyfon " - slänger ut jättestammar upp till en och en halv meter långa, bara frost kan stoppa blomningen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ampelny

Dessa sorter är svåra att skilja från kaskad, men det finns fortfarande en skillnad. Den maximala längden på skott av ampel petunier når 120 centimeter och för kaskad - 150. Stammarna av ampel sorter växer omedelbart nedåt, de kan omsluta en blomkruka. Kaskadskott rör sig upp och faller sedan till sidorna, har blommor av samma storlek. Blomställningar av ampelvarianter skiljer sig åt i olika diametrar, även på samma buske.

Bild
Bild

När du väljer en liknande petunia för landskapsdesign bör du veta att du måste plantera den separat från andra blommor. Detta beror på den snabba tillväxten av stjälkar, som stör tillväxten av grannar.

Följande sorter är väl lämpade för terrasser, verandor och förhöjda områden runt huset

  • " Vander Wave "- har starka greniga skott upp till 1 meter långa. Den maximala blommans storlek är 7 centimeter. Sorten är inte rädd för regn och vind. Efter svåra väderförhållanden återfår den snabbt sitt ursprungliga utseende.
  • " Ramblin "- en favorit av trädgårdsmästare, växten är heterogen, den kan släppa skott upp till 1 meter i längd. Har tio olika färger.
Bild
Bild
Bild
Bild

buske

Bush -sorter av petunier beter sig mer kompakt, de trivs bra med grannar och bildar vackra rabatter.

I landskapsdesign kan du använda följande busksorter

  • " Fantasi " - tillhör milliflora -gruppen. Bildar mycket vackra buskar upp till 20 centimeter höga med en spridning av känsliga enhetliga blommor.
  • " Triumf " - otroligt vackra dubbla blommor i olika färger, som når en storlek på 16 centimeter i diameter. De reagerar dåligt på svåra klimatförhållanden. Trädgården kan placeras i halvslutna utrymmen, under markiser, men med tillräcklig belysning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka växter kan du kombinera med?

Bush petunia är en ganska vänlig växt som trivs bra med andra blommor. Valet av följeslagare bör göras utifrån följande kriterier:

  • färgspektrum;
  • harmoni av former;
  • storlekar;
  • tillväxt- och odlingsmetod;
  • säsongsmässiga tillfälligheter och skillnader.
Bild
Bild

Petunia passar bra med vårblommor, men du måste komma ihåg att petunia blommar under en lång tid, så i början av sommaren måste du noggrant rengöra rabatten för redan torkade vårgrannar. Efter dessa steg ska blomsterträdgården inte se ut som en fläck av skalliga fläckar.

Därför bör påskliljor, hyacinter, krokusar och tulpaner planteras bredvid petunier längs genomtänkta geometriska linjer som kommer att vara effektiva även efter borttagning av död vegetation.

För att göra det lättare att välja blommor för landskapsdesign, föreslår vi att du tittar på bilderna av harmoniska kombinationer av petunior med specifika växter

Du kan betona upploppet av färger i petunia med en öppnad kontur silverfärgad cineraria .

Bild
Bild

Lobelia - en enorm boll med små blommor, tävlar med petunia i sin ljushet och prakt, men samtidigt kommer de bra överens med varandra. Även rikliga sorter skuggar inte lobelia om den placeras i mitten, och skotten på petunia som hänger från blomkrukan riktas nedåt.

Bild
Bild

Bilden visar ett exempel på enhet ringblommor, cineraria och petunier. De kommer i kontrast till stendesignen på rabatten. En sådan ljus oas bland det monotona grönskan i det omgivande landskapet kombinerar livets energi och den filosofiska stenfriden.

Bild
Bild

Fascinerande ampelblandningar vervains med petunia. Form, färg, storlek - allt är annorlunda, men rabatten ser harmonisk ut.

Bild
Bild

Snidade löv passar bra med kaskad petunia ormbunke … Ormbunken leder rabatten, sitter mitt i utställningen och ljusa blommor tenderar att falla som ett vattenfall.

Bild
Bild

Val av sittplats

Petunia kan dekorera alla designlandskap, var det än är: på bakgården i ett lanthus, i lantgården eller på gården. Det viktigaste är att platsen är öppen för entusiastiska vyer och solen. Växten är mycket solälskande, men i varma klimat är det bättre att ha en ljus nyans från ett trädträd eller staket . Den fulla nyansen av rabatten tål inte bra, stjälkarna blir tunnare och långsträckta och blommorna blir små och bleknar.

Petunia älskar bördig jord med närvaro av lera eller sand, du kan lägga till torv. Innan du planterar i öppen mark bör jorden lossas noggrant för att berika den med syre.

Petunia rabatter kan planteras på en grön gräsmatta eller planteras i frodiga buskar längs stigarna som leder till huset . Fasaderna på byggnader och stora trappor är dekorerade med vegetation i blomkrukor.

Bild
Bild

Platsdesignalternativ

För att dekorera en personlig tomt vackert bör arbetet börja med ett diagram. Alla objekt i landskapsdesign bör visas på den. Rabatterna är byggda inte bara med hänsyn till det estetiska utseendet, utan också med fördelarna av växterna . Vissa arter gillar kyla och skugga, medan andra gillar värme och mycket ljus.

Bild
Bild

Vissa blommor tål inte drag eller fukt, vilket innebär att de inte ska placeras i låglandet. När du planterar bör du ta hänsyn till vindrosen . Detta gäller även petunior - de gillar inte stillastående vatten, lider av vind och brist på sol. Vertikala rabatter är ett bra val för dem.

Vertikala rabatter

Petunia gör det bra i behållare, blomkrukor och krukor. Speciellt för det är vertikala strukturer (torn) gjorda av metallnät och cellofan, på vilka det är övervuxet från topp till botten med en blomstermatta, som går framåt på jorden.

Bild
Bild

Typen av vertikal landskapsarkitektur inkluderar lusthus och valv som innehåller behållare med blommor . De imponerar med sitt överflöd av färger och charmen med blommor.

Bild
Bild

Vertikala rabatter kan ordnas genom att fixera behållare med blommor på en träbyggnad eller genom att placera krukorna på en ram i form av en bild, förberedd i förväg.

Krukor för kaskad och ampelart bör innehålla dräneringshål och vara tillräckligt rymliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Runda rabatter

Runda rabatter är arrangerade i flera typer. Traditionellt bryts en cirkel på platsen och petunior planteras. Den kan ha samma färg eller olika nyanser. Ofta planteras kamrater (representanter för andra familjer) med det, gränser är gjorda av hämmade växter.

Bild
Bild

Den andra typen av planteringar är en bollbädd, oftast odlad i en enda kruka. Detta är en fantastisk levande varelse, från vilken det är svårt att avleda en beundrande blick.

Bild
Bild

Monoclumba

Helst om du planterar en typ av petunia på en monoklumba, observerar en enda färg. Någon av dess nyanser passar en grön gräsmatta. Du kan bryta flera solo blomsterrabatter, men med en annan färgpalett … En brokig plantage av en typ av petunia kan också betraktas som en monoklumba.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tar man hand om kompositionen?

Du kan inte göra en blomsterträdgård och glömma det. Naturligtvis kräver rabatten vård, och ju bättre det är, desto mer positivt kan du få från växterna.

Det är nödvändigt att se till att jorden på rabatten inte torkar ut och inte spricker . Daglig mild vattning på morgonen eller kvällen kommer att hålla växterna fräscha och kraftfulla. Då och då kan du organisera vattning med toppdressing - detta hjälper växten att växa till en frodig boll. Du kan gödsla petunia med organiskt material (aska, gödsel) eller mineralfosfater.

Bild
Bild

Framgångsrika exempel

När du beundrar petunior på landet eller stadens blomsterbäddar verkar varje exempel på en blomsterträdgård vara framgångsrikt. Men vi kommer att försöka göra ett urval av de mest intressanta kompositionerna.

På en ny gräsmatta från flerfärgade petunier kan du göra vilken glad komposition som helst

Bild
Bild

Både människor och växter gillade idén om en häck med rabatter. De mår bra på en vertikal vägg och glädjer andra med sin skönhet

Bild
Bild

Petunier ger en levande palett till landskapsdesignidéer

Bild
Bild

Buketten med frottéblommor i en trädgårdspott är charmig i sin enkelhet

Bild
Bild

Skulpturskor som groddar med petunia kan installeras var som helst i trädgården, dekorera verandan, verandaen eller parkens rekreationsområde

Bild
Bild

I landskapsdesign överraskar och glädjer skulpturella kompositioner mest av allt

Bild
Bild

Ett färgstarkt överflöd av petunier dekorerar ett bostadshus

Bild
Bild

När du tittar på bilderna förstår du att rabatter kan göras av bokstavligen allt. Petunier bosatte sig och förädlade det gamla dekorerade badet, samma "gamla" stol, cykel, galoscher

Bild
Bild

Det föregående ämnet kan fortsättas: rabatten har dekorerat en gammal vagn, en skottkärra

Bild
Bild

Blommor fyllde stocken

Bild
Bild

Petunia har vuxit på en gammal trädstubbe, noggrant lackad av ägarna

Bild
Bild

En rabatt i form av blommor utspridda från ett fat, amfora, burk, vas, blomkruka

Bild
Bild

Fantastiska blommor - petunior. Oavsett föremål de rör vid, förvandlar de det direkt till en dekoration av landskapsdesign.

Rekommenderad: