Plantera Petunior I En "snigel": Regler För Sådd Av Frön, Odling Och Vård Av Plantor. Petunier I En "snigel" Utan Dyk

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Petunior I En "snigel": Regler För Sådd Av Frön, Odling Och Vård Av Plantor. Petunier I En "snigel" Utan Dyk

Video: Plantera Petunior I En
Video: How to Control bug Snail on your plant.3 Zero cost way to save ur plant #plants #snail #snailkick 2024, Maj
Plantera Petunior I En "snigel": Regler För Sådd Av Frön, Odling Och Vård Av Plantor. Petunier I En "snigel" Utan Dyk
Plantera Petunior I En "snigel": Regler För Sådd Av Frön, Odling Och Vård Av Plantor. Petunier I En "snigel" Utan Dyk
Anonim

Snigeln är ett sätt att plantera frön till plantor. Det dök upp nyligen, men många trädgårdsmästare och blomsterodlare kunde uppskatta det. Denna metod är perfekt för nyckfulla växter som reagerar kraftigt på yttre faktorer och på plockproceduren. Dessa växter inkluderar petunia.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Fördelarna med att plantera petuniafrön i "snigeln" är följande.

  • Under sådana förhållanden kan plantor utvecklas fram till transplantation till sin permanenta plats och kringgå plockprocessen.
  • Växtrötter sammanflätas praktiskt taget inte, trots att en vanlig plantering används.
  • Det är mycket bekvämt att ta ut växten för efterföljande transplantation. För att göra detta behöver du bara varva ner "snigeln".
  • "Snigel" tar liten plats, särskilt jämfört med många koppar för individuell plantering.
  • Denna metod ger bra groning.
  • Enkelhet vid plantningsvård.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också nackdelar med att plantera petuniafrön i en "snigel":

  • för tät plantering kan bidra till brist på solljus för var och en av växterna;
  • det finns risk för att utveckla ett svagt rotsystem och dra ut plantor.

Material och verktyg för att göra sniglar

Du kommer behöva:

  • skumunderlag, som vanligtvis används vid läggning av laminat;
  • toalettpapper;
  • sprayflaska med vatten;
  • petunia blomfrön;
  • sax;
  • bankgummiband eller strängar för att fixa "snigeln";
  • klistermärken för märkning;
  • grundning.
Bild
Bild

Landningsdatum

Tidpunkten för sådd av petunior för plantor varierar beroende på region, eftersom klimatförhållandena i olika delar av vårt land skiljer sig mycket åt. Du måste fokusera på tidpunkten för plantering av petunia plantor i öppen mark och tidpunkten för växande plantor . Under utomhusförhållanden behöver petunier varm jord, långa dagsljus och ingen frost. Normalt inträffar denna period i mitten av maj och i de södra regionerna 2-3 veckor tidigare.

I detta avseende bör såning av petuniafrön för plantor i sniglar göras i februari eller mars.

Det är tillåtet att så frön till plantor i januari, men bara i särskilt soliga områden. I detta fall kommer dock ytterligare belysning med lampor definitivt att behövas, eftersom dagsljuset fortfarande är mycket kort för plantornas normala utveckling.

Bild
Bild

Jordberedning

En blandning av trädgårdsjord, humus och sand används som jord för sådd av petunior. Ungefärliga proportioner är 1: 1: 2, respektive. En liten avvikelse från proportionerna är tillåten, tyngdpunkten ligger på substratets löshet och lätthet. Alla ingredienser blandas jämnt och vid behov lätt fuktade med vatten.

Vermikulit används också i jorden för att plantera frö . Är ett mineral med en skiktad struktur och utmärkt fuktabsorbering. Det mättar jorden med mineraler som är nödvändiga för växtnäring och avger vid behov fukt.

Om du planterar petunia i vermikulit, är det lämpligt att lägga en del av den till marken för plantor. Marken blir lösare och torkar långsammare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera frön i en stor "snigel"

Landningsalgoritmen ser ut så här.

  1. En tejp klipps från underlaget med en sax, vars bredd är lika med bredden på det använda toalettpappret och längden är cirka 25 cm.
  2. Ovanpå underlaget läggs sedan en toalettpapper längs hela längden.
  3. Papperet måste dämpas med vatten. Det enklaste sättet att göra detta är med en sprayflaska. Om inte, kan du försiktigt hälla från en sked eller smeta ut med en våt borste.
  4. Därefter läggs petuniafrön på fuktat toalettpapper. Avståndet från "snigelns" överkant till fröarnas placering bör vara cirka 1 cm. Avståndet mellan fröna är minst 1-2 cm.
  5. Därefter läggs jorden ut ovanpå fröna i ett jämnt lager. Den optimala tjockleken på jordlagret är 1 cm. För att jorden inte ska falla sönder och det är bekvämt att rulla ihop rullen spikas jorden lätt. Vid behov fuktas jorden.
  6. Ett andra lager toalettpapper läggs ovanpå jorden, som också fuktas med vatten.
  7. Den resulterande flerskiktsstrukturen rullas upp och fixeras med bankgummiband eller rep.
  8. Rullen vänds och läggs på pallen så att fröna ligger närmare överkanten.
  9. Ovanifrån är "snigeln" täckt med en påse eller plastfolie.
Bild
Bild

Att plantera frön i en liten "snigel" är nästan detsamma som att plantera i en stor . Skillnaden är att för en liten rulle tas små bitar av substrat 10x10 cm i storlek. Vanligtvis är det möjligt att plantera flera frön (från 2 till 5) i en sådan snigel. De resulterande minisniglarna installeras på en gemensam pall.

Plantor vård

När fröet kläcks, avlägsnas påsen eller filmen. Snigelbrickan placeras på fönsterbrädan. Det är önskvärt att detta är på södra sidan, och plantorna får en hel portion solljus. För att växa friska och starka plantor, vid brist på ljus, rekommenderas att använda fluorescerande och fytolampor.

Vattna plantorna bör göras så att vattendroppar inte ansamlas på bladen. Detta kan göras från vilken enhet som helst med en fin spets, med hjälp av en pipett, en spruta utan nål, ett päron, en tesked eller genom en droppbricka.

Om det är beslutat att dyka petunia-plantor från "snigeln" i separata glas, bör detta göras när 2-3 par äkta blad dyker upp i växterna . På kvällen för avstigning spills "snigeln" väl med vatten för enkel utvinning av plantor från den. Rulla ut rullen innan du tar bort den.

Bild
Bild

Utfodring av petunior börjar i skedet av utseendet på de första 3-4 riktiga bladen . Om ett dyk gjordes utförs utfodring tidigast en vecka senare. Den första som använde kvävehaltigt gödningsmedel, och efter starten av aktiv tillväxt av petunier - kaliumkalas. I framtiden alterneras de. Nypa petunia plantor kommer att uppmuntra växten att bilda nya skott från bladaxlarna. Som ett resultat blir petunia mer frodig och voluminös. Proceduren utförs med sax eller fingrar på höjden av det fjärde till femte arket.

Rekommenderad: