Calla (50 Bilder): Odlar En Inomhusblomma I En Kruka. Beskrivning Av Arten Zantedeschia, Röda Och Lila Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Calla (50 Bilder): Odlar En Inomhusblomma I En Kruka. Beskrivning Av Arten Zantedeschia, Röda Och Lila Sorter

Video: Calla (50 Bilder): Odlar En Inomhusblomma I En Kruka. Beskrivning Av Arten Zantedeschia, Röda Och Lila Sorter
Video: Omplantering av krukvaxter 2024, Maj
Calla (50 Bilder): Odlar En Inomhusblomma I En Kruka. Beskrivning Av Arten Zantedeschia, Röda Och Lila Sorter
Calla (50 Bilder): Odlar En Inomhusblomma I En Kruka. Beskrivning Av Arten Zantedeschia, Röda Och Lila Sorter
Anonim

Callaliljor är en av de mest igenkännliga och populära blommorna som ser bra ut både i en rabatt och i en bukett. Denna växt kan ofta hittas i trädgårdar, och alla nybörjare trädgårdsmästare skulle säkert vilja odla något liknande på sin webbplats. Om du följer alla nödvändiga recept kommer uppgiften inte att vara så svår.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Till att börja med skulle det vara nödvändigt att ta reda på vilken i allmänhet en växt ska kallas det. Låt oss börja med det faktum att detta ord används för att referera till minst två olika släkten i familjen aroid eller arum: zantedeschia och calla . Båda arterna är fleråriga örtväxter och föredrar träskiga områden. Om vi talar om försäljning av blommor, där både köpare och säljare själva kanske inte är för sofistikerade botaniker, betecknar ofta samma namn i allmänhet alla dekorativa blommor av den nämnda familjen.

På grund av dess dekorativa egenskaper odlas kallaliljor, oavsett vad ordet kallas, ofta hemma, men att hålla en sådan växt hemma är inte alltid säker - samma calla kallas ofta dödens blomma, eftersom dessa vackra blommor är giftiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men i detta avseende är zantedeschia inte bättre i detta avseende: båda växterna är giftiga i alla delar, om saften till och med kommer på huden eller slemhinnorna är sannolikt allvarlig irritation och brännande, och när de tränger in i kroppen får konsekvenserna kan vara mycket allvarligare.

Om vi pratar om aroider eller aronnikovs i allmänhet, så finns deras representanter i naturen över hela världen . - både i tropikerna och i de subarktiska regionerna. Dessutom växer de flesta sorterna, upp till 90%, under naturliga förhållanden i varma länder, och det är dessa arter som vanligtvis odlas för dekorativa ändamål.

Bild
Bild

Växtens egenskaper

Zantedeschia fick sitt vetenskapliga namn för att hedra den italienska botanikern med namnet Zantedeschi - en sådan vänlig gåva gjordes av den tyska forskaren Kurt Sprengel. I naturen växer sådana blommor i Afrika söder om Sahara, de kan hittas nästan överallt. Denna örtartade växt ser ut som högt gräs och når från 1 till 2,5 meter i höjd. Bladen ligger främst i rotzonen, deras form är inte så lätt att beskriva . Färgen på sådana blad är mörka nyanser av grönt, i längd kan de nå upp till 45 cm (även om de är tre gånger mindre), den normala bredden är vanligtvis cirka 20 cm.

Blomman, för vilken zantedeschia föds upp, växer på en lång, kastad högpilen, vars längd ofta överstiger en halv meter. Blomställningen i sig ser ut som en gul kolv, åtföljd av en stor rörformig slöja i vita, gulaktiga och blekrosa toner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Släktet calla innehåller bara en art alls - kärrkallan, som ofta också kallas kärrsliljan, i Ural är den känd under namnet "Guds moder". Denna art kännetecknas av horisontell tillväxt, dess skott sprids nedåt, därför överstiger höjden vanligtvis inte en ganska blygsam 25 cm, även om rhizomen är tjock (upp till 2 cm) och mycket längre - upp till en meter. Bladen på stammen växer ett i taget, deras form liknar samtidigt en oval och ett hjärta med en skärpa på utsidan . Bladstorlekar når från 6 till 16 cm i längd och från 5 till 14 cm i bredd, vanligtvis växer 1-2 dussin av dem på huvudstammen. Blommor är vanligtvis vita och mycket små (högst 1 cm).

På grund av blommornas lilla storlek används marsh calla sällan i landskapsdesign - den används bara för att dekorera vattendrag, eftersom det är en vattenlevande och lättväxande växt.

Av ren nyfikenhet kan du dock odla den här typen av calla i en kruka, men ändå är zantedeschia mycket mer populär och utbredd, därför kommer den främsta uppmärksamheten i artikeln att läggas på den senare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Ovan kom vi till slutsatsen att calla endast representeras av en art, och på grund av dess specifika användning uppmärksammar uppfödare traditionellt den i den andra eller till och med tredje prioriteten. Av denna anledning är det vettigt att närmare överväga sorterna av zantedeschia, eftersom det är dess blommor som de flesta vanliga människor förknippar med namnet "calla".

I allmänhet har släktet Zantedeschia 8 vildväxande arter, men endast 3 av dem odlas som husväxter . Alla moderna sorter är uppfödda på grundval av dessa tre typer, därför kommer vi att överväga var och en av dem kort.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Calla etiopisk - Förmodligen den mest kända sorten av zantedeschia, kännetecknad av stora vita blommor som växer på pilar upp till en meters höjd. Om resten av zantedeschia har ett rotsystem i form av en glödlampa, så på etiopierna - liknar rhizomen den vanliga roten hos de flesta växter. Denna växt är mycket förtjust i fukt, och även om det i vårt klimat under den svala årstiden (förutsatt att det är varmt) det går i ett långt viloläge, fäller det inte löv även då, vilket det uppskattas av trädgårdsmästare. De mest kända sorterna av sådana kallaliljor är Pearl, Green Goddess, Nicolai och Schone Zweibruckerin.

Calla Remann relativt låg, överstiger dess "tillväxt" vanligtvis inte 70 cm. Denna växt fäller löv på hösten och går i djup viloläge för vintern, men medan det är varmt glädjer det trädgårdsmästaren med ett överflöd av ljusa blommor, skuggan av som starkt beror på den specifika sorten, av vilka det finns många. Till exempel blommar "Chameleon" med en persikoskugga och kan odlas även i en kruka, "Evening" är slående tack vare de svartlila blommorna och "Indian Summer" är älskad av alla för sina röda blommor med en karakteristisk granatäpple färgton.

Bild
Bild
Bild
Bild

Calla Elliott i genomsnitt ännu lägre, dess höjd överstiger vanligtvis inte en halv meter, i naturen är blommorna gula eller gulgröna, men uppfödarnas hårda arbete har lett till att olika sorter av samma art ger det mest oväntade nyanser under blomningen. Så sorten "Yellow Corner" kännetecknas av en betonad gul ton av blommor, och "Black-eyed Beauty" är mycket ljusare, det är en slags kombination av grädde, krämiga och citronnyanser. När det gäller variationen av toner i en blomma sticker sorten "Vermeer" särskilt ut eftersom blommornas utsida är kristallvit, inuti deras nyans smidigt förvandlas till lila och till och med körsbär, och vid basen från insidan kan den redan kallas lila.

Vissa populära sorter, som "Crystal Blush", "Picasso" eller Red Alert, kan inte längre tillskrivas en specifik art - de har vissa egenskaper som finns i två eller tre vilda förfäder.

Dessutom representeras sådana blommor i en rabatt eller i en bukett ofta inte av någon art, inte en enda sort - med hjälp av olika tillgängliga färger utgör de fullvärdiga kompositioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det finns tre huvudsakliga sätt att calla liljor reproducerar - genom frön, knölar och genom att dela hela busken. Låt oss börja med att dela busken, eftersom denna metod är ganska enkel. Man bör komma ihåg att detta alternativ endast är lämpligt för etiopiska callaliljor och dess sorter, medan det för de andra två arterna är oacceptabelt. Men om din växt uppfyller kraven är allt väldigt enkelt ytterligare: på hösten, när växten grävs ur marken, bör du separera en del av busken tillsammans med den intilliggande delen av rhizomen, och i denna form plantera den separat, i din egen kruka. Det är nödvändigt att plantera en ny växt som har vuxit sig starkare under den långa vintern i öppen mark nästa vår.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att gro frön är motsatsen till att dela en buske när det gäller svårigheter, eftersom denna metod vanligtvis endast används av ivriga trädgårdsmästare som gillar utmanande uppgifter. Även om du plötsligt inte lyckas, var inte avskräckt - kanske gjorde du allt rätt, det är bara att grobarheten för callafrön är a priori låg. Om du ändå bestämde dig för att pröva lyckan, blötlägg först fröna i en lösning av rotväxtstimulerande medel - dessa inkluderar till exempel "Kornevin", "Epin" och "Zircon " … När fröet sväller under påverkan av fukt, placera det på fuktig gasväv och placera på en varm plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter ett tag ska de första skotten kläckas, och så fort de dyker upp måste fröet omedelbart flyttas i marken. Att bara slänga jorden i en kruka fungerar inte: calla frön vid tidpunkten för plantering är extremt benägna att förfalla från överdriven fukt, därför måste du bygga ett veke bevattningssystem med egna händer … Detta innebär att kärlet måste ha dräneringshål i vilka snören av material som leder vatten väl kan sättas in. Behållaren själv med unga växter placeras ovanför behållaren med vatten, medan behållarens botten inte bör röra vattenspegeln, men ändarna på veken måste sänkas ned i fukt. Tack vare denna metod kommer mängden fukt i jorden inuti krukan alltid att vara normal.

Om unga callaliljor har hållit 2 månader i detta tillstånd är det dags att plantera dem i enskilda krukor.

När du är övertygad om att exemplaret har överlevt "flytten" normalt, kan du anta att du har lyckats gro av frön av denna blomma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I daglig trädgårdsodling används reproduktion genom att dela knölen oftast, eftersom denna metod anses vara hundra procent framgångsrik och inte är svår. Den är också lämplig för rhizomer: den senare är uppdelad i flera delar med villkoret att var och en av dem ska ha minst en knopp, varefter den skurna platsen torkas utomhus och ströas med hackat kol - det är allt, en bit rot kan planteras i en skål.

Om callaroten ser ut som en knöl, kan du enkelt märka de karakteristiska dottergrenarna på den, som separeras utan större ansträngning . Den optimala säsongen för att plantera dotterknölar är första halvan av april; den ligger begravd i marken bokstavligen ett par centimeter. Inledningsvis bör en ny växt utvecklas i en kruka, eftersom den behöver en stabil rumstemperatur på cirka +22 grader. Den första vattningen utförs inte omedelbart, som vanligt, utan bara efter en vecka, men därefter ska fuktningen vara regelbunden så att jorden i kärlet aldrig torkar helt.

Den nya calla kommer att få tillräckligt oberoende för att växa på gatan i ungefär juni.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växer i trädgården

Om du tror att callaliljor kan vara en bra dekoration för din rabatt, är det bättre att planera en plantering under första halvan av maj. Knölar används vanligtvis som utsäde, som kan lagras i flera månader (vi kommer att beskriva nedan hur man organiserar lagring korrekt), eftersom enskilda prover kan ruttna - då avskärs överskottet omedelbart. En helt frisk knöl hålls i en lösning av kaliumpermanganat i en halvtimme, på grund av vilken den desinficeras, därefter kan den smörjas med vanligt lysande grönt om det har ett nytt sår från borttagning av röta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantering utförs på ett tidigare grävt område av jord, där komplexa mineralgödselmedel redan har applicerats i en dos av cirka 30-40 gram per kvadratmeter. Avståndet mellan intilliggande knölar bör vara minst 40 cm, för var och en av dem grävs ett hål upp till 10 cm djupt, beroende på lampans storlek. Efter att knölen har placerats i hålet, begrava den och vattna landningsplatsen väl.

Efter det kan du glömma växten i cirka 2 veckor - du behöver inte ens vattna den. Calla bildar först en underjordisk rotdel, och först då kommer groddarna att dyka upp utanför därför kommer du inte att se några förändringar under den här tiden, eller till och med under en månad. Förtvivla inte och försök inte gräva upp knölen för att ta reda på orsaken - detta kommer att störa den framväxande rotstrukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också transplantera en färdig växt i marken - för detta, i slutet av mars, samla vanlig trädgårdsjord, värm upp den i 40 minuter i ugnen och häll den sedan i krukor när den svalnar. och gräva i dem till ett djup av 2-3 cm lökar. Du måste vattna plantan högst två gånger i veckan, och 5-7 dagar innan du planterar i trädgården, börja kort öppna fönstret närmast krukan så att knölen vänjer sig.

Att ta hand om calla liljor i trädgården är enkelt - du behöver bara observera vattnets regelbundenhet med en måttlig mängd vatten, vilket ökar värmen. En förutsättning är en liten lossning av jorden runt växten efter varje vattning. Det räcker med att göra en komplex utfodring bara en gång vid avstigning - då kan du inte hitta på något nytt.

Om du vet att jorden inte har tillräckligt med syra kan du ibland också hälla i vatten med en liten mängd ättika eller citronsyra - det är all vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och vårda hemma

Calla kan inte bara vara en trädgård, utan också en krukväxt, de odlas ofta i krukor i stadslägenheter. Sjukvårdsprinciperna här är naturligtvis något annorlunda.

Först måste du hitta en plats med normala förhållanden för växten . På sommaren anses 22-25 grader Celsius vara en lämplig temperatur, på vintern tål blomman till och med +14, det vill säga den behöver bara odlas i ett uppvärmt rum, där det varken är mycket varmt eller mycket kallt. Samtidigt utgör utkast en fara för callaliljor - det borde de inte vara. Det är viktigt att ge växten konstant stark belysning, men de brinnande eftermiddagstrålarna måste spridas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste plantera knölen i jorden, vars surhet är ungefär lika med pH 6-6; för att öka jordens näringsvärde kan du lägga till antingen sågspån med torv eller spagnum. För hemgroning används vanligtvis knölar med en diameter på cirka 5 cm, medan krukan ska ha ett tvärsnitt på 25 cm eller mer. Fröet är begravt med den bredare sidan nedåt, fossaldjupet bör vara 5 cm. Desinfektion från svampen sker redan vid plantering, för detta vattnas jorden i krukan med en fungicidlösning.

I allmänhet är vården av en krukväxt mycket lik den för trädgårdssorter, som vi redan har beskrivit ovan. Vid vattning bör du visa viss återhållsamhet, annars kan fröet helt enkelt ruttna och inte hinna gro.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill att växten ska blomma så snabbt och intensivt som möjligt, ge den en tydlig förändring av dag och natt. För att göra detta, i mörkret, sänk temperaturen till cirka 16 grader, medan du under dagen ger starkt, men diffust solljus i minst 10 timmar. Om det inte fungerade med en himmelsk kropp, kan och bör du använda lysrör.

Inomhusversionen behöver mycket mer gödselmedel än trädgården . Den är bäst lämpad för flytande balanserade gödningsmedel, som tillsätts i vattnet för bevattning.

Befruktningsfrekvensen är vanligtvis inte specifik för tidpunkten - tillsatser används vid var femte vattning av callaliljor.

Bild
Bild

Lagringsregler

Även om callaliljor är fleråriga växter, måste du förstå att i deras tropiska hemland är våra svåra frost helt okända, och lämna därför aldrig ens lökarna till vinter i marken - de kommer att dö.

Ett typiskt schema för att spara trädkallalliljor för nästa år ser ut som en sekvens av vissa steg. På hösten dör bladen av, och när detta händer, ta bort både dem och stammen. Därefter måste knölarna grävas försiktigt för att inte skada (kom ihåg åtminstone om den giftiga saften), sköljas under rinnande vatten och doppas i en lösning av kaliumpermanganat i en halvtimme.

Bild
Bild

Därefter tvättas lökarna igen, varefter du måste torka dem på en mörk plats. På vintern är det bäst att förvara dem i papperspåsar längst ner i kylskåpet, där temperaturen är 5-7 grader. På våren planteras de igen på det beskrivna sättet.

Etiopiska callaliljor har inte knölar, men de har rhizomer . Sättet att lagra dem är helt identiskt med det som gäller för övervintring av knölar, men i allmänhet tolererar sådant material vintern bättre och kan bevaras även i ett svalt rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under vinterförvaring kan vissa villkor brytas, på grund av vilka fröet kommer att försämras, kontrollera därför regelbundet knölarna och rhizomerna för skador. Om temperaturen är för hög börjar materialet torka ut för mycket, karakteristiska rynkor bildas på ytan och hög luftfuktighet bidrar till förfall. Om du märker problemet i tid och eliminerar orsaken kan lökarna och rötterna fortfarande sparas.

Om blomman växte i en kruka på sommaren behöver du inte hitta på något speciellt, bara ta ut kärlet till den svala delen av huset - till exempel till loggian. Callaliljor går i viloläge på vintern, och det är inte nödvändigt att störa det - lämna bara växten i fred. Med regelbunden vattning och andra typer av vård som stimulerar aktiv tillväxt kan du tömma växten och sedan inte förvänta dig blomning nästa år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Trots giftigheten av saften är calla fortfarande en attraktiv mat för många typiska skadedjur, bland annat är det värt att lyfta fram vitfluga, bladlöss och spindelkvalster. Dessa fiender är välkända för alla trädgårdsmästare, eftersom de är ett stort problem för nästan alla odlade växter. De bekämpar dem med speciellt skapade medel - insekticider och akaricider. En konsult på en trädgårdsbutik kommer förmodligen att ge dig råd om ett bra botemedel och berätta hur du använder den korrekt, men försök först att identifiera fiendens typ, eller åtminstone göra en lista över symptom som får dig att tro att calla inte är Okej.

Ibland är växten som helhet frisk och felaktig vård är orsaken till de alarmerande symptomen. Till exempel finns det många anledningar till att callaliljor inte vill blomma - det är otillräcklig vattning och för tät kruka och en överdriven mängd kväve i jorden (det främjar tillväxt av löv, inte blomning), och till och med otillräckligt djup av rotsystemet.

Trädgårdsmästare klagar ofta på gult lövverk. Om detta händer före vintern förbereder calla helt enkelt att "somna", men vid någon annan tid på året indikerar detta torr luft, alltför brännande solstrålar eller svag vattning.

Bild
Bild

Om vi pratar om sjukdomar själva, uttrycks de vanligtvis av olika typer av röta - grå, rot eller bakteriell, liksom antraknos . Ett typiskt tecken på problem är den allmänna vissningen av växten, utseendet på bruna fläckar och en konstig blomning. Bakteriell röta behandlas inte, i allmänhet kan callaliljor bara förstöras, i andra fall kan du försöka behandla växten med fungicidpreparat, ta bort skadade delar, byta ut jorden och till och med ta en paus från vattningsschemat.

Rekommenderad: