Hur Vattnar Man Petunier? Hur Ofta Behöver Du Vattna I En Kruka Utomhus Och På Balkongen, I Krukor Och Utomhus?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Vattnar Man Petunier? Hur Ofta Behöver Du Vattna I En Kruka Utomhus Och På Balkongen, I Krukor Och Utomhus?

Video: Hur Vattnar Man Petunier? Hur Ofta Behöver Du Vattna I En Kruka Utomhus Och På Balkongen, I Krukor Och Utomhus?
Video: How Often Do I Water Petunias? 2024, Maj
Hur Vattnar Man Petunier? Hur Ofta Behöver Du Vattna I En Kruka Utomhus Och På Balkongen, I Krukor Och Utomhus?
Hur Vattnar Man Petunier? Hur Ofta Behöver Du Vattna I En Kruka Utomhus Och På Balkongen, I Krukor Och Utomhus?
Anonim

Hela sommaren och tidig höst glädjer petunier ögat med en mängd olika färger och former av busken. På hösten förblir de en ljuspunkt i rabatterna, trots kylan. Och ett mer uppenbart plus för dessa blommor: de passar bra med andra och ser organiskt ut i kompositioner med både ettåriga och perenner. Vattningsschemat för växterna kan dock skilja sig åt.

Bild
Bild

Vattenkrav

Vatten petunier varierar beroende på jord, väder, plats, växtålder och några andra faktorer. Kraven på vattenkvalitet varierar också. En sak är sköra och känsliga plantor, och en helt annan sak är blomstrande buskar i augusti.

Vanligtvis planteras petunior för plantor mycket tidigt: i februari, så att de kan blomma på sen vår. Frön av petunia är mycket små, så dem ytligt, och ursprungligen liknar plantorna tunna trådar som felaktig vattning kan förstöra … Under denna period, för att bevara fukt, rekommenderas att tillfälligt täcka plantorna med en film och öppna den endast för ventilation.

Bild
Bild

Plantor vattnas noggrant med rumstemperaturvatten … Förkylning är kontraindicerad för dem på grund av risken för ett svartbenssjukdom. Kalla temperaturer under denna period minskar immuniteten kraftigt .kan plantorna till och med dö. Därför värms vattnet upp i rummet, och samtidigt försvaras det under dagen. Förutom att bli av med klor, plantans fiende, blir dess temperatur den mest bekväma för petunia plantor. Vattna grödor måste vara försiktiga först .med exempelvis en pipett, en medicinsk spruta utan nål eller en sprayflaska för att spraya hemblommor.

När du växer kan vattentemperaturen sänkas något, men inte mer än 1 grad per dag .… Oherdade plantor, medan de växer hemma, behöver bekvämare förhållanden än de som planteras i öppen mark.

Bild
Bild

Efter utseendet av 2 äkta löv bör direktgödsel läggas till vattnet. Det är bäst att använda komplexa livsmedel, men du kan mata dem i sin tur med kväve, fosfor, kalium. Först måste du öka kvävehalten, eftersom växten aktivt sträcker sig och bygger upp den gröna massan. Och innan du planterar plantor i marken bör du vara uppmärksam på att petunier får tillräckligt med fosfor, vilket påverkar rotsystemets utveckling.

Vid plantningens härdning bör bevattningstemperaturen också ändras. Vatten bör tas svalare … Till exempel kan du placera en behållare med vatten för bevattning på en balkong eller nära ett öppet fönster.

Vid plantering i öppen mark bör växterna vara helt redo för vattning med kallt vatten.

Bild
Bild

Efter att ha transplanterat petunier kan de vattnas med vanligt vatten. Om vattning utförs från ett fat, kan du först värma vattnet i solen. Men vanligtvis, efter en tid, reagerar petunier anmärkningsvärt på att vattna med kallt vatten från en slang. Det finns dock vissa finesser beroende på var blommorna växer: i hängande krukor eller i en rabatt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Är det bättre att vattna på morgonen eller kvällen?

Denna procedur görs bäst samtidigt. Det finns fördelar och nackdelar med kvälls- och morgonvattning. Under dagen behöver du inte bara vattna petunier utan även andra grödor. Framförallt vattning vid middagstid bör undvikas … Vatten avdunstar intensivt under den hetaste delen av dagen, och har därför inte tid att sippra till rötterna och ger ingen betydande fördel för petunier.

Dessutom fungerar små droppar vatten som faller på stjälken och bladen som minilinser genom vilka blommorna kan brännas. När allt kommer omkring är solen, som är på sin höjdpunkt på sommaren, mycket farlig. Därför organiseras vattning under dagen bara som en sista utväg.

Bild
Bild

Det är mycket bekvämt att vattna rabatter på kvällen .… Vattenindränkt jord håller sig fuktig hela natten. Det betyder att växten känner sig bekväm minst halva dagen (det vill säga kväll, natt och en del av morgonen), som tar emot näringsämnen från jorden, upplöst i vatten. Tidigt på morgonen kan effekten förstärkas genom att lossa jorden runt buskarna. Inte konstigt att denna metod kallas torr bevattning.

Gödsel ges bäst även på kvällen, efter att de lösts upp i en lämplig behållare .… Det finns ytterligare ett plus med kvällsvattning. Om du vattnar från en fat har vattnet tid att värmas upp på en dag, och blommorna stressas inte av temperaturskillnaden.

Bild
Bild

Du kan också vattna på morgonen, tidigt om möjligt .… Självklart kommer en del av vattnet att förångas under dagen, så du måste använda lite mer vatten än vanligt. MEN i mycket hetta är det bäst att organisera vattning minst 2 gånger om dagen … Droppbevattning kommer också att vara lämpligt vid denna tidpunkt.

Vattningsfrekvens och priser utomhus

Petunia tolererar lätt en kortsiktig torka, men samtidigt måste du noggrant övervaka buskens tillstånd: förkorta skotten, ta bort torra löv och blommor. Men under en torka är det nödvändigt att ofta vattna allt, särskilt blommande växter, och se till att jorden inte torkar mer än 10 cm.

Hur du bäst beräknar priserna beroende på planteringsförhållandena hittar du nedan.

Bild
Bild

I krukor

Hängande krukor planteras oftast med rikliga petunier. Det ser vackert ut bara om det är mycket högre än marknivå. För att vattenfallet av grönska och blommor ska glädja värdinnan under en lång tid, bör vården av kulturen organiseras ordentligt.

Att vattna blommor i krukor är inte nödvändigt enligt ett schema, men när jorden torkar ut … Faktum är att de små rötterna som tränger igenom hela jordklumpen i grytan, i frånvaro av fukt, gradvis atrofi.

Därför är det nödvändigt att vattna minst 2 gånger om dagen på sommaren, särskilt om krukorna ligger i solen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra uttorkning bör krukvandringen vara tillräckligt lös. Det är mycket bra att lägga till lite flodsand och krossad sphagnum när man planterar plantor i en behållare … Mossan absorberar överflödig vätska och släpper sedan ut den gradvis till växten.

I botten av krukan ska dränering göras av små trasiga tegelstenar eller grus av olika storlekar. MEN någon blandningsblandning ska placeras på markytan … Det kan vara humus, mossa och andra växtkomponenter.

Bild
Bild

I det öppna fältet

Efter att ha planterat petunia plantor i det öppna fältet bör du skydda det från solen, eftersom rotsystemet ännu inte är anpassat till den extra belastningen. Växten är helt grundad tills "träsk" -effekten visas och lämnas så i en vecka utan vattning … Detta är nödvändigt så att rotsystemet utvecklas intensivt och nya rötter bildas på jakt efter fukt. Om du vattnar det regelbundet omedelbart efter transplantationen kommer rotsystemet inte att växa så snabbt utan stimulering.

Bild
Bild

För öppet fält, liksom för odling i krukor, är det bäst att använda mulch.

Både organiska material (sågspån och spån, mossa, skal, bark av barrträd, löv) och oorganiska material (film, svart agrofiber, expanderad lera och fint grus, säckväv) kan fungera som mulch. Mulchingmaterial minskar vattenförbrukningen avsevärt under bevattning, eftersom jorden förblir fuktig under lång tid. Med rätt fördelning av petunia -mulch kan du inte vattna på flera dagar … Detta gäller särskilt om ägarna inte visas på webbplatsen på länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur vattnar man blommor hemma?

Petunia är en av de vanligaste blommorna för att dekorera ett hem, veranda, lusthus. Många människor odlar petunior på balkongen. I detta fall ser den ampelösa formen särskilt imponerande ut. Kaskad långa skott, rikligt dekorerade med blommor, behöver särskilt ordentlig vård.

Först och främst för att vattningen ska bli effektiv bör jordklumpen för varje växt ha en volym på 1,5–3 liter, beroende på buskens storlek .… När allt kommer omkring kommer växten att utveckla sitt rotsystem från tidig vår till sen höst. Därför är små behållare oacceptabla i detta fall. Grytan ska ha dränerings- och dräneringshål. Det är omöjligt att behålla fukt utan avlopp för vatten.

I detta fall minskar luftutbytet, jorden kan bli möglig och rotsystemet kan dö.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattna blommorna i krukor när jorden torkar … Denna process sker individuellt i varje behållare. Vissa krukor ligger i solen, andra i skuggan. För en mer exakt bestämning av jordens tillstånd måste du sänka fingret 3-4 cm i den lösa jorden. Om fukt känns inuti, bör vattningen hoppas över, de gillar inte överfulla petunier.

Bild
Bild

Användbara tips

Det finns förhållanden under vilka dina blommor kommer att känna sig bekväma både på balkongen och på landet.

För att petunior ska blomma rikligt under hela sommaren måste du följa reglerna och känna till några av invandringarna i vattning

  • Petunia gillar riklig vattning.
  • Mogna växter (inte plantor) är ganska torktåliga och kan överleva ett tag utan vatten. Men detta ska inte överanvändas.
  • Om vattningsavbrotten är för frekventa kommer blomningen inte att vara konstant och de resulterande knopparna faller av. För att förhindra att detta händer måste du lägga ett tjockt lager av mulchmaterial på marken runt busken. Det bör noteras att kompressen måste uppdateras eller läggas till ungefär en gång i månaden.
  • Att vattna petunia plantor, som lever från 3 till 5 månader i en vanlig stadslägenhet, skiljer sig från att vattna växter som transplanteras till öppen mark. Den första behöver bara vatten vid rumstemperatur, den andra är också lämplig kall. Det är absolut nödvändigt att se till att vattnets temperatur för bevattning minskar gradvis.

Rekommenderad: