Vattenliljor: Hur Ofta Ska Man Vattna Dem Utomhus På Sommaren? Älskar De Att Vattna? Hur Vattnar Man Ordentligt Under Blomningen?

Innehållsförteckning:

Video: Vattenliljor: Hur Ofta Ska Man Vattna Dem Utomhus På Sommaren? Älskar De Att Vattna? Hur Vattnar Man Ordentligt Under Blomningen?

Video: Vattenliljor: Hur Ofta Ska Man Vattna Dem Utomhus På Sommaren? Älskar De Att Vattna? Hur Vattnar Man Ordentligt Under Blomningen?
Video: 5 Tips for Water Lilies: How to Place Them in a Pond 2024, Maj
Vattenliljor: Hur Ofta Ska Man Vattna Dem Utomhus På Sommaren? Älskar De Att Vattna? Hur Vattnar Man Ordentligt Under Blomningen?
Vattenliljor: Hur Ofta Ska Man Vattna Dem Utomhus På Sommaren? Älskar De Att Vattna? Hur Vattnar Man Ordentligt Under Blomningen?
Anonim

Tillväxt och långsiktig blomning av liljor beror på många faktorer, såsom jordens sammansättning, påverkan av yttre väderförhållanden, en viss period av vegetativ utveckling. Eftersom en grödas hälsa och vitalitet beror på bevattning är det nödvändigt att veta hur man korrekt vattnar växten.

Bild
Bild

Vattningsfunktioner

Var liljor växer - i öppen mark eller i en blomkruka - vissa krav ställs på deras vattning.

  • Bevattningsfrekvensen är relaterad till markens skick, därför, om det är cirka 20-30% blött, behöver växten inte ytterligare vattning. Det beror på omgivningstemperaturen. Och du måste också regelbundet kontrollera jorden.
  • Det är korrekt att vattna grödan tidigt på morgonen eller på kvällen, eftersom andra strålar snabbt kan absorbera (förånga) vatten vid andra timmar.
  • Vid vattning bör vatten inte falla på kronan och blommorna, men i varmt väder är sprutning av den ovanjordiska delen tillåten, men inte i intensiv sol, för att inte bränna de känsliga greenerna.
  • Om blomlökarna knappast behöver fukt på vintern, bör bevattning vid andra tillfällen vara regelbunden: på våren och sommaren - 2-3 gånger på 7 dagar, på hösten - 1 gång på 7-10 dagar.
  • I grund och botten noteras ett ökat behov av vatten i början av växtsäsongen och under bildandet av knoppar.
Bild
Bild

Vissa krav ställs på vattnets kvalitet - det måste vara ganska mjukt, helst filtrerat eller åtminstone avvecklat i två dagar. Kranvatten som innehåller blekmedel och skadliga föroreningar är inte lämpligt för känsliga liljor, eftersom det lämnar en beläggning på jorden och gradvis bildar en tät skorpa, vilket gör det svårt för syre att nå rötterna. därför erfarna trädgårdsmästare rekommenderar, om möjligt, att vattna med flod, regn eller smältvatten.

För att förhindra att fukt stagnerar bör du först tänka på att skapa bra dränering, vilket innebär att du väljer den mest lösa, lätta jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utomhus bevattning

När det gäller hur mycket liljor älskar att vattna kan man säga en sak - för dem är underfyllning bättre än överfylld, det vill säga behovet av bevattning beror alltid på jordens tillstånd, därför är regelbundenhet i deras fall ett relativt begrepp. Jordens sammansättning påverkar också bevattningsfrekvensen - jord med en övervägande lera och torv är tät i sig och vatten lämnar det långsamt, så antalet bevattningar kan minskas, till skillnad från lösare jordarter, där sanden i kompositionen är överlägsen andra element.

Överflödig fukt kan vara skadligt för växten, eftersom överflödigt vatten förskjuter syre från jorden, leder till sönderfall av rotsystemet och utveckling av svampsjukdomar.

I trädgården bevattnas liljor när markens ytskikt blir torrt - för detta kontrollerar de marken genom att gräva den 15 cm djupt. Även efter lite regn på djupet kan det förbli torrt, och då krävs fukt.

Bild
Bild

Vattning på sommaren har sina egna finesser

  • På klara soliga dagar är bevattning på kvällen mer att föredra, eftersom på morgonen med solens uppkomst avdunstar fukt snabbt, vilket inte ens hinner ge näring åt rötterna. Om det inte är möjligt att vattna blommorna på kvällen, bör jorden under liljebuskarna mulas med färskt klippt gräs - detta skyddar jorden från att torka ut.
  • Det är viktigt att vattna plantorna strax före dagsljuset, så att vattnet före det ögonblicket hinner absorberas, eftersom konstant vattning i skymningen över tiden leder till tillväxt av patogena bakterier.
  • När du tar hand om trädgårdsväxter bör du inte glömma bort regelbunden lossning och ogräs, vilket förhindrar stagnation av vatten.
Bild
Bild

På din webbplats för liljor kan du skapa ett automatiskt bevattningssystem, med hänsyn till några punkter

  • Ytan och regnmetoden för denna gröda är endast lämplig i varmt väder, på natten och på kvällen. Som med de flesta andra trädgårdsblommor orsakar stänk på blommor och blad solbränna.
  • På grund av det faktum att fuktnivån i markskiktet är svår att kontrollera, för en sådan lökväxt som en lilja, är vattning inom jorden inte heller lämplig.
  • Det återstår att använda ett droppbevattningskomplex, som är ett system med en intags- och filtreringsenhet, liksom distribution av droppledningar, vilket också kommer att vara användbart för applicering av flytande gödningsmedel.
  • Du kan vattna rabatterna från en vanlig vattenkanna med ett munstycke som hjälper till att sprida vatten. Samtidigt finns det inget starkt tryck, och jorden under liljorna tvättas inte ut.
Bild
Bild
Bild
Bild

På hösten, efter blomningens slut, avbryts varje vecka vattningen, med undantag för för varmt väder, och efter kraftiga regnskur hälls sand i marken som förhindrar att den härdar.

För vintern skyddas lökarna som finns kvar i marken med skydd av barrträd av grenar och vattnas inte förrän snön smälter. Först när jorden värms upp något får den gradvis och i små mängder börja vattna växten.

Bild
Bild

Hemma

Krukväxter kräver samma vattningsregler, men du bör veta att fukten i krukor bibehålls längre än i öppen jord, därför vattnas de mindre ofta - högst två gånger i veckan på vår- och sommardagar och en gång varannan vecka - på hösten.

Hemliljor vattnas också på vintern, men mycket sällan - ungefär 1-2 gånger var 30: e dag, men om du sätter potten med glödlampan i kylan, behöver du inte vattna.

Bild
Bild

Behåller fukt under blomningen

Liljor har blommor av otrolig skönhet och en unik doft, och alla trädgårdsmästare vill att hans favoritväxter ska blomma rikligt. Många vet dock hur nyckfulla trädgårdsliljor kan vara. I detta avseende är det mycket viktigt att inte bara plantera kulturen korrekt, utan också att ge optimal vård under deras växtsäsong, särskilt under perioden med spirande och blommande blommor.

En av de viktiga faktorerna som påverkar välbefinnandet, blomningstiden och intensiteten är kompetent vattning . Nästan alla sorter kräver måttlig vattning, även om mängden fukt varierar något från art till art.

Men under uppkomsten av knoppar krävs riklig bevattning av marken under buskarna, och vatten måste hällas direkt under växtens rot.

Bild
Bild

Med brist på vatten kan liljeblommor ta en oregelbunden form, bli mindre. Om du vattnar för mycket under denna period ruttnar rötterna och blommor kan i allmänhet inte vänta. Införandet av färskt organiskt material, som är absolut oacceptabelt vid denna tidpunkt, kan också bli ett hinder för frodig blomning. På grund av sådan matning utvecklas kronans gröna massa snabbt, dessutom är lökarna benägna att ruttna och kan dö redan innan knopparna bildas.

MEN det bör också komma ihåg att växter planterade i skuggiga områden behöver vattnas mindre ofta, och de tenderar att sträcka ut sig till tillväxt, igen, till nackdel för blommor … När liljor däremot planteras i ett öppet område och ständigt utsätts för solens aggressiva effekter, kan de blomma, men utan generös vattning försvagas de snabbt, vissnar och slutför blomningen på kort tid.

Bild
Bild

Efter blomningen måste du fortsätta att vattna kulturen så att glödlampan hinner bli starkare och få tillgång till nödvändiga näringsämnen, men vattenvolymen reduceras till 1 gång på 15 dagar. I det här fallet måste jorden fuktas till ett djup av 25-30 cm och undvika fortfarande att fukt kommer på bladen.

Med rätt vård, inklusive regelbunden lossning, ogräs, mulching och vattning, kan stora blommor uppnås och faktiskt lång blomning.

Rekommenderad: