Vattna Jordgubbar Utomhus: Hur Ofta Ska Du Vattna På Sommaren Och Våren? Hur Vattnar Man Jordgubbar Korrekt? Sätten

Innehållsförteckning:

Video: Vattna Jordgubbar Utomhus: Hur Ofta Ska Du Vattna På Sommaren Och Våren? Hur Vattnar Man Jordgubbar Korrekt? Sätten

Video: Vattna Jordgubbar Utomhus: Hur Ofta Ska Du Vattna På Sommaren Och Våren? Hur Vattnar Man Jordgubbar Korrekt? Sätten
Video: Plantera Jordgubbar och odla Jordgubbar och Jordgubbsplantor Knepen för att få många jordgubbar 2024, April
Vattna Jordgubbar Utomhus: Hur Ofta Ska Du Vattna På Sommaren Och Våren? Hur Vattnar Man Jordgubbar Korrekt? Sätten
Vattna Jordgubbar Utomhus: Hur Ofta Ska Du Vattna På Sommaren Och Våren? Hur Vattnar Man Jordgubbar Korrekt? Sätten
Anonim

Liksom jordgubbar växer jordgubbar lätt åt alla håll och ger fler och fler grödor varje år. För flit och flit kommer dessa buskar att belöna sina ägare med läckra bär som läggs till ett stort antal desserter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ofta ska man vattna?

Ju längre jordgubbarna växer, desto mer vatten behöver de. Jordgubbstjockor, trots att det verkar vara enkelt att leverera vatten till dem, kräver att vissa villkor uppfylls för korrekt vattning.

Först och främst beror vattningsfrekvensen på typen av jordgubbe . Under ryska förhållanden (exklusive republikerna i norra Kaukasus, Kaspiska kusten, Stora Sochi / Tuapse-mikroregionen och Krimens södra kust) är det bättre att föredra senmogna sorter. Plötsliga nattfrost under första halvan av april kan skada buskar som har gått in i saftflödet och har börjat gro nya skott. Tills "mustascherna" som rör marken har rotat sig till ett djup av minst 25-30 cm kan plötsliga temperaturfluktuationer hindra dem från att utvecklas till fullfjädrade buskar. I allmänhet liknar jordgubbar en pumpa: i ett varmt och soligt klimat, med ett överflöd av fukt, växer det generöst i alla riktningar, vilket ger upphov till nya buskar.

Bild
Bild

Så snart snön smälter och vädret var måttligt varmt (ca 9-15 grader över noll), och buskarna återupptar växande nya lager, följ väderprognosen . Om vårregnet fortsätter varje dag och fukten från nederbörden faller väl, mättar marken ordentligt, du kan inte vattna jordgubbarna alls förrän dagligt regn försvinner i minst en dag eller två. När jordytan blir torr kan fuktinnehållet i det djupare lagret enkelt kontrolleras genom att sticka in fingret i jorden till ett djup av 2-3 cm. Om det redan är torrt, låt vattnet gå igenom befintlig bevattning systemet.

Vattna all vegetation - inklusive jordgubbar - görs bäst i gryningen, före soluppgången eller på kvällen, efter solnedgången.

Bild
Bild

Under andra halvan av april och i maj, i september och första halvan av oktober, tills tiden för sapflöde är över, är vattningstiden inte kritisk: det finns ingen värme, det viktigaste här är daglig riklig vattning. Under sommarmånaderna, när relativt torrt och varmt väder dominerar, kan vattning på dagtid - säg, när solen är på topp - skada växter. Även om jordgubbar är en flerårig buske, kan de också överhettas. I de södra delarna av Ryssland, där temperaturen i skuggan från slutet av maj till början av september kan nå + 35 ° C, och i solen kan detta värde nå +42 grader eller mer, överhettas jorden. Vattnet som fuktade den här jorden och kylde den i ett par timmar blir också relativt varmt en varm dag, och växterna kan dö.

Kom ihåg att grundprincipen fungerar här: det är bättre att vattna plantorna mindre ofta, men rikligt, än oftare, men lite efter lite.

Faktum är att vatten bör inte skapa ett luftlöst utrymme genom att fånga plantornas rötter: rotsystemet andas på samma sätt som tjocklekens antenndel. Vid varmt och torrt väder är det bästa alternativet för de flesta sorterna riklig vattning en gång om dagen.

Bild
Bild

Sätten

Det finns flera sätt att bevattna: manuell och dropp, sprinkling. Idag är dropp- och "dusch" -bevattning den största efterfrågan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Manuellt

Det kan inte vara enklare: vattenkannan fylls från avloppsslangen eller kranen och hänvisar sedan till platsen där jordgubbarna vattnas. Fördelen med metoden är enkel visuell kontroll: mer vatten kommer inte att hällas på busken än vad som tillhandahålls . Detta ger också relativa besparingar för dem som inte har en brunn med obegränsat vatten i sitt hus, men som mäter vattentillförseln med en mätare. Nackdelen är betydande tidskostnader.

Att vattna en jordgubbe som sås, till exempel hundra kvadratmeter, även med en avloppsslang i närheten, kan ta en timme eller mer. Varje buske grävs i en nära buskcirkel-en rulle med upp till 10 cm hög svart jord staplas runt själva busken. Vattnet som häller och sipprar i alla riktningar urholkar det över tiden och cirkeln nära stammen återställs periodiskt.

Bild
Bild

Från slangen

Jordgubbsängar (hela dess territorium) grävs in med svart jord runt omkretsen. Den ska stiga några centimeter och förhindra att vatten rinner ut åt sidan. Du kan gräva i varje säng separat. Marken på platsen på denna plats måste vara platt - längs horisonten, så att vattnet sprider sig överallt och jämnt . Vattenförsörjningen öppnas. Om en buske tog, säg, 10 liter, kan 30 buskar ta 300 eller mer liter - med tanke på att jorden inte bara blötläggs direkt på platsen för varje buske, utan också mellan dem.

Bild
Bild

Stänk

För en grupp med flera buskar kan du ställa in din egen "dusch". Om vattentrycket har försämrats avsevärt (sommarstugan är i full gång och många vattnar något) kan du installera en egen kran för varje "dusch" så att trycket räcker för att skapa konstgjort regn (bevattning) på denna plats.

Antalet liter vatten som hälls ut enligt beräkningarna för en grupp buskar kan noteras med en extra vattenmätare, som installeras även på ett behållarbevattningssystem.

Bild
Bild

Monterade automatiska system aktiveras enligt ett schema . Genom att styra kranarna med hjälp av mjukvarukontrollerade ventiler som fungerar på basis av ett relä, bevattnar de sängarna under en begränsad tid (till exempel en halvtimme - från 20.00 till 20.30), eller med hänsyn till vattningen enligt indikationerna på en elektroniskt-mekanisk räknare. Sprinklern här är svängbar: den tjänar hela det omgivande jordgubbsområdet, roterar jämnt, roterar vid ett visst varvtal. Om det inte finns något vatten eller trycket har sjunkit under den lägsta tillåtna tröskeln, kommer det "smarta" systemet att ge en motsvarande signal och kommer inte att börja vattna. Hantverkare tillverkar vattenförsörjningssystem baserade på elektromekaniska pumpar och pumpar som används i automatiska tvättmaskiner.

Bild
Bild

Droppbevattning

Droppbevattning är ett system av slangar eller rör med mikroskopiska hål. Själva hålen är gjorda med en nål på den plats där buskens rotrosett är . Dessa rörledningar läggs ut i alla sängar. Tryck skapas i systemet (i en eller flera atmosfärer) - och droppstrålningsbevattningen fungerar punktvis och förhindrar minsta slöseri med vatten.

Hålet är gjort på ett sådant sätt att i, till exempel, en halvtimme, upp till flera liter så småningom hälls på varje buske, blötläggning av jorden i huvudrotsområdet. Vatten släpps in utan tryck - det droppar och träffar inte direkt i växten i ett mikroskopiskt sippra. Systemet kan bara ha en kran - på huvudledningen: under tryck eller nästan utan det kommer vatten att nå varje buske.

Bild
Bild

Grundläggande regler

Kallt vatten från en brunn har sin slående förmåga att tjocka: med en temperatur på cirka + 10-16 grader, hälls på marken uppvärmd till +45 grader, det skapar en slags kall stress för jordgubbar, vilket inte heller är användbart för växter. Det bästa alternativet för vattning på sommaren är vatten som ligger på fat, ett bad eller en pool, som har tid att värma upp till minst + 25 ° C . Kranvatten passar inte alltid inom intervallet + 20-30 grader: temperaturen här beror på djupet på vattentillförseln, intensiteten i dess användning (till exempel konstanta och frekventa överskridanden av dig och dina grannar samtidigt tid).

Använd inte underkyldt vatten för att vattna jordgubbar och andra sängar.

Bild
Bild

Det rekommenderas inte att vattna några planteringar med överhettat vatten i solen: en 150-liters (och större kapacitet) plasttunna, om den inte är vit och reflekterar solens strålar väl, kan svalna i flera timmar. Fyrtio graders vatten är redan överhettat - det rekommenderas att spädas så att temperaturen sjunker under +30: för jordgubbar är detta redan en bekväm indikator.

Om plantorna, trots rätt schema och intensitet av vattning, började brinna ut på sommaren, är det värt att vidta åtgärder för att begränsa direkt solljus. Jordgubbar mognar inte i full skugga - de stör:

  • närliggande byggnader och byggnader;
  • fasta baldakiner, ett högt och dövt staket,
  • frodig krona av träd som har vuxit flera meter i höjd,
  • andra hinder som hindrar solens strålar från att tränga in i trädgårdens grödors växande område.
Bild
Bild

Låga träd och buskar med en gles krona, trelliserad eller mesh, genomskinlig / matt baldakin fälla upp till hälften av solljuset . Strålarna får en mer spridd karaktär, de bränner inte jordgubbar hela dagen, överhettar växterna, men fyller gradvis de mogna bären med energi.

Ett uppenbart bevis är solens sneda strålar på våren och hösten, genomsnittlig grumlighet på sommaren, moln med luckor: dessa faktorer är bara fördelaktiga för växter.

Det återstående ljuset på jordgubbarna är tillräckligt för att producera en gröda som inte brinner ut från värmen, varar en månad eller mer . Under sovjettiden var praxis utbrett, till exempel att plantera druvor på gårdarna: dess grönska krullade under kedjelänken och stöder den som fångade en del av direkt solljus; den andra delen uppslukades av lignifierade grenar som täckte löv, blommor och mogna kluster. Det som återstod var tillräckligt för att mogna de söta druvorna, vars kvalitet var utmärkt. Ett liknande tillvägagångssätt kommer att gynna gräsbevuxna och buskiga planteringar, inklusive jordgubbar. Ett exempel på detta är jordgubbar i skogskanten.

Bild
Bild

Blötlägg vatten i tankar, badkar och andra behållare före vattning. Faktum är att färskvatten från vattenförsörjningssystemet kan innehålla klor, en liten mängd lera och rost. Rostigt vatten förekommer ofta i djupa brunnar: järnoxid, som finns i vatten i betydande mängder, genomgår naturlig luftning med luftbubblor, för att oxidera till en oxid som fälls ut . Rostbildning på badkar, toaletter och handfat är tydligt bevis.

Kranvatten innehåller, trots att det är sedimenterat, mindre mekaniska föroreningar, men klor bör komma ut. Brunnvatten innehåller vätesulfid istället för klor - det eroderas också. Reaktion med jordens organiska material, klor, vätesulfid och järn bildar en vit saltavlagring på markytan. Genom att tränga in i växter och med dem in i grödan verkar dessa salter på vissa människor som skulle skadas av ett överskott av dessa kemiska föreningar.

Det bästa bevattningsvattnet är regnvatten, och när det dessutom samlas upp från taket under regnet, tar det slut, kommer det fasta vattnet till undsättning.

Bild
Bild

Det är användbart att tillsätta organisk och mineralisk gödsel tillsammans med vatten - mineraler och organiska ämnen, valda korrekt, förbättra kvaliteten på bär och öka avkastningen. Detta gäller både utomhusväxter och deras pot-and-box-motsvarigheter. Till exempel används urea och aska till jordgubbar.

Under blomningsperioden (slutet av april och början av maj) reduceras vattningen till ett minimum, till exempel en gång varannan dag, med fokus på vädret . Insekter pollinerar inte blommor om det regnar ofta eller konstant på sängarna.

Rekommenderad: