När Ska Man Plantera Petunior För Plantor I Sibirien? Hur Ska Man Så Det Korrekt? Växande Funktioner

Innehållsförteckning:

Video: När Ska Man Plantera Petunior För Plantor I Sibirien? Hur Ska Man Så Det Korrekt? Växande Funktioner

Video: När Ska Man Plantera Petunior För Plantor I Sibirien? Hur Ska Man Så Det Korrekt? Växande Funktioner
Video: Stress hos gurkor. När ska man omplantera? När ska man plantera ut basilika? | Hemmaodlat 2024, Maj
När Ska Man Plantera Petunior För Plantor I Sibirien? Hur Ska Man Så Det Korrekt? Växande Funktioner
När Ska Man Plantera Petunior För Plantor I Sibirien? Hur Ska Man Så Det Korrekt? Växande Funktioner
Anonim

Under klimatförhållandena i Ryssland är petunia en årlig växt, den har spektakulära dekorativa särdrag, är dekorerad med riklig, frodig blomning av olika färger. Florister älskar att odla petunia, eftersom det är mycket opretentiöst, kräver inte komplex vård. I Sibirien är det nödvändigt att plantera plantor på petunier, andra metoder fungerar inte.

Bild
Bild

Det är viktigt att så frön korrekt, observera tidpunkten för sådd och plantering av en växt - om dessa villkor är uppfyllda är det ganska lätt att odla blommor.

Varför är plantor nödvändiga?

Frön av denna blomma är ganska små, växer länge, så petunia kan odlas utan plantor bara i varma klimat, till exempel i de södra regionerna. Om du planterar frön i marken där sommaren är kort, kommer de i bästa fall att blomma till hösten. Florister rekommenderar inte experiment av detta slag, särskilt eftersom du kan odla hur många plantor som helst och dekorera inte bara balkonger och hängande lådor och krukor, utan också stigar, gräsmattor, rabatter . Om det finns för många plantor kan det doneras eller säljas, eftersom petunia är så populär bland sommarboende och blomsterodlare.

Bild
Bild

Optimal såtid

För att välja den optimala tiden för sådd av frön måste du först ta reda på hur plantorna utvecklas och vilka nyanser det är att odla det. Först och främst måste du förstå att denna blomma är en långväxande:

  • det tar ungefär en vecka för de första skotten att dyka upp;
  • sedan, inom en månad, växer de till att tappa;
  • bara efter en tremånadersperiod kan plantorna transplanteras till öppen mark.

Således, från början av sådd till slutplantering i marken, bör minst tre månader passera, och helst fyra. Om du vill förkorta den tid det tar att bilda mogna plantor, ordna ytterligare ljuskällor. Du kan köpa eller göra fytolampor själv och placera behållare med plantor under dem. Sådan belysning påskyndar avsevärt mognad av petuniaspiror.

Florister rekommenderar att du använder månkalendern för att välja sådag.

Så den växande månen är den optimala tiden för att så frön, men på fullmånen och på nymånen är det oönskat att plantera petunior.

Bild
Bild

Frösamling

För att spara pengar rekommenderas det att samla frön för att plantera själv, eftersom att dekorera en stor rabatt kräver mycket planteringsmaterial. Insamling kräver inte ekonomiska investeringar, dessutom ger det en bra upplevelse för en nybörjare. Proceduren utförs efter slutet av blomperioden, när fröskalarna är helt formade . Frön kan skördas både från sort petunias och från hybrid, men de senare kan ha helt olika färger, eftersom hybridernas föräldraegenskaper inte bevaras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man sår korrekt

Den optimala jorden för petunier är lös, näringsrik, med god fuktgenomsläpplighet. Använd inte sura och alkaliska jordar. Florister rekommenderar att du antingen köper en beredd jordkomposition för blommande växter eller skapar den själv. För att göra detta måste du ansluta:

  • 2 delar torvmark;
  • 2 delar torv som redan har sönderdelats;
  • 2 delar mössgödsel;
  • 1 del sand.

Efter blandning siktas jorden två gånger genom en sil (större och mindre), och detta slutför beredningen av näringsämnesammansättningen.

Bild
Bild

Behållaren för framtida plantor ska vara grund, platt, med dräneringshål i botten. Dräneringsskiktet kan bildas av trasigt tegel, skum, småsten eller kermazit. Materialen ska krossas väl. Vidare upplöses jorden, men inte till toppen: det är nödvändigt att dra sig tillbaka 5-6 centimeter från behållarens kant . Efter det måste du fukta jorden ordentligt med en sprayflaska.

Därefter kommer såningen. Frön sprids över ytan, strösslade, smulas lätt med jord. Då ska behållaren täckas med polyeten eller glas och skickas till en tidigare beredd plats, där den ska vara ganska varm och lätt. Den optimala temperaturen för plantor är +24 grader. Lämna några öppna utrymmen för ventilation när du stänger lådan. Fukta och ventilera jorden regelbundet före uppkomst.

För att frön ska gro och gro måste du ge bra belysning. Det kan vara både naturligt och artificiellt ljus, så placera behållare på ett fönster eller under en fytolampa. Om allt görs korrekt kommer plantor att dyka upp om en vecka, men du ska inte öppna dem direkt, de måste anpassa sig till nya förhållanden . Temperera groddarna gradvis, med början från 5 minuter per dag och öka härdningstiden dagligen. Efter det kan du ta bort glaset eller filmen.

Temperering kommer att ge plantorna snabb tillväxt och god hälsa.

Bild
Bild

Plockning

En månad senare visas löv på plantorna, och efter att ett par blad är bundna är det dags för groddarna att dyka. Plantering i separata krukor sker i enlighet med ett antal regler:

  • välj små krukor: antingen speciella eller anpassa plastkoppar;
  • fyll dem med jord, gör först hål för dränering, annars stagnerar jorden och blir till ett träsk;
  • fukta jorden ordentligt i vilken groddarna har spirat och lämna den i en timme, annars blir det svårt att ta bort dem utan skada;
  • med hjälp av en tandpetare, ta försiktigt bort groden från marken, plantera den i en separat behållare;
  • fördjupa vid plantering till lövverk;
  • fukta med varmt vatten och låt stå på en varm plats;
  • Under de första dagarna, skydda växterna från direkt solljus, annars kommer de att vissna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Transplantation och plantor vård

Det är nödvändigt att låta växterna växa sig starkare efter plockningen, så det rekommenderas att vänta tre veckor, varefter plantorna transporteras i större krukor. Fukta jorden regelbundet, men undvik överflödig fukt - måttlighet är viktigt. Om vattningen är för riklig kan växten bli sjuk, om inte tillräckligt kan den torka ut och dö. Låt därför inte en torr skorpa bildas ovanpå jorden . Vattning utförs med vatten vid rumstemperatur från en liten vattenkanna direkt under roten.

Högkvalitativt ljus är också viktigt, särskilt eftersom dagsljusets längd bör vara cirka 16 timmar. Under dagen, placera en blomma på ett fönster på södra sidan, på kvällen, ordna konstgjord belysning under en fytolamp. Håll även lamporna svaga på natten. Under sådana förhållanden utvecklas växten och växer mycket snabbt, så du bör vara redo för plantering i förväg . Låt inte plantorna växa, annars kommer det inte att slå rot på en ny plats.

Börja såning tidigast i slutet av februari.

Bild
Bild

Landning

Det är möjligt att plantera petunior under öppen himmel under första halvan av maj, men den här tiden måste varieras beroende på förekomst av frost. Välj en plats där det finns tillräckligt med sol och inga överdrivna drag. Marken är att föredra fuktig, lös . Petunia är en ganska stark växt, den tål även vid temperaturer något under noll, men det är bättre att inte utsätta den för sådana tester och inte skynda sig att transplantera den till gatan. Om temperaturen är instabil, skjut upp avstigning till början av juni.

Bild
Bild

Glöm inte att omogna, nyplanterade växter inte gillar direkt solljus, så den optimala tiden för plantering är kväll eller morgon. Efter omplantering, fukta jorden och strö över mulch. Det rekommenderas att täcka växterna med agrofibre, det kommer att fungera som ett utmärkt skydd mot kyla och ljusa sol . Efter en vecka, mata blomman med en blandning av tio delar vatten och en del av en mullein. Om planteringsförfarandet och efterföljande vård utförs korrekt, fram till höstkylans början, kommer petunia att dekorera din webbplats.

Rekommenderad: