Plommonplantering På Våren: Hur Man Korrekt Planterar Plantor I öppen Mark? När Ska Man Plantera I Moskva -regionen, Sibirien Och Leningrad -regionen? Nybörjarregler

Innehållsförteckning:

Video: Plommonplantering På Våren: Hur Man Korrekt Planterar Plantor I öppen Mark? När Ska Man Plantera I Moskva -regionen, Sibirien Och Leningrad -regionen? Nybörjarregler

Video: Plommonplantering På Våren: Hur Man Korrekt Planterar Plantor I öppen Mark? När Ska Man Plantera I Moskva -regionen, Sibirien Och Leningrad -regionen? Nybörjarregler
Video: TOP 8 Plant Growing Time Lapses Of 2020 - 384 Days in 8 Minutes 2024, April
Plommonplantering På Våren: Hur Man Korrekt Planterar Plantor I öppen Mark? När Ska Man Plantera I Moskva -regionen, Sibirien Och Leningrad -regionen? Nybörjarregler
Plommonplantering På Våren: Hur Man Korrekt Planterar Plantor I öppen Mark? När Ska Man Plantera I Moskva -regionen, Sibirien Och Leningrad -regionen? Nybörjarregler
Anonim

Att plantera en plommonplanta verkar vid första anblicken vara en mycket enkel uppgift. Innan du tar dig an denna intressanta verksamhet bör du dock vara uppmärksam på många nyanser. För nybörjare är det svåraste att välja ett friskt träd som kommer att slå rot i en viss region utan problem.

Bild
Bild

När kan du plantera?

Det är bäst att plantera plommon på våren eller hösten. Var och en av perioderna har sina egna fördelar och nackdelar. Följande funktioner är karakteristiska för fjäderproceduren.

  • Anpassning och förstärkning av växter sker under hela säsongen . Det är dock viktigt att plantera vid en viss tidpunkt - innan saftflödet börjar. Annars blir det svårt för trädet att slå rot.
  • Under sommarmånaderna blir rotsystemet mycket starkt . Trädet kommer att hinna fylla på alla nödvändiga spårämnen som hjälper det att överleva den kalla vintern lättare.
  • Det är lämpligt att utföra arbetet även under en sval tid, när temperaturen inte har stigit högst 5 grader . Tidig plantering gör att plommonets rötter vaknar gradvis, tillsammans med jordens uppvärmning.
  • På varma och soliga dagar är det lämpligt att skugga plantan så att pipan inte skadas av solbränna.
  • Det är viktigt att vårda trädet ordentligt när du planterar på våren . Vattning bör göras ett par gånger i veckan om det inte regnar. Det är också värt att skydda växten med ett husdjursstaket.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer den bästa tiden för att plantera plommon, bör klimatfunktioner också beaktas, eftersom väderförhållanden kan hindra plommon från att slå rot

  • För de södra regionerna är den optimala tiden för plantering mars - april . Tidigt på våren är det bättre att plantera plantor under de allra första veckorna. Det är viktigt att hinna plantera trädet innan knopparna vaknar.
  • I mittfältet bör plommon planteras tidigast under andra halvan av april . Men i Moskva -regionen kan landning utföras ett par veckor tidigare.
  • I Ural, liksom i Sibirien, börjar träd planteras under andra hälften av våren . Man måste dock ta hänsyn till det lokala klimatet, som kan vara väldigt olika. Från slutet av april kan plommon planteras i Leningrad -regionen, där det är en sen och kall vår.
Bild
Bild

Hur väljer man en planta?

När du väljer en planta är det viktigt att ta hänsyn till sortens egenskaper, dess skick, tidpunkt och fruktvolym. Träd som är sjuka eller allvarligt skadade är inte värda att köpa. Även genom att skapa idealiska förutsättningar för dem och följa alla regler kommer det inte att vara möjligt att odla dem. Det är viktigt att uppmärksamma vissa parametrar när du väljer en sort.

  • Datumet då grödan skördas. Plommon kan vanligtvis bära frukt från mitten av sommaren till mitten av hösten, så det är viktigt att välja en sort för regionens egenskaper. Till exempel, i områden med varma somrar och tidig höst, är det bättre att föredra arter från tidig eller mellan säsong. Kultivarer som har en lång mognadsperiod är uteslutande lämpliga för södra områden.
  • Frukter kan variera i färg, storlek och smak. Till exempel är vissa plommon lämpliga för färsk konsumtion, medan andra är lämpliga för bevarande.
  • En viktig parameter är regionaliseringen av sorten i regionen. Träd ska växa normalt och bära frukt i ett specifikt klimat.
  • Plommon är termofila, och det är värt att kontrollera temperaturgränserna så att de kan överleva. Det är bättre att välja sorter som definitivt kommer att överleva även de kallaste vintrarna i regionen.
  • Korrekt pollinering är viktigt för träd. Man bör förutse närvaron av ytterligare ett plommon i förväg. Det är optimalt att plantera två eller tre plantor av olika sorter samtidigt. Om det inte finns tillräckligt med utrymme kan flera sorter ympas på en bestånd med hjälp av en erfaren trädgårdsmästare.
Bild
Bild
Bild
Bild

När plommonsorten väljs bör du vara uppmärksam på plantan direkt. För normal tillväxt och funktion måste han vara stark. Detta kan fastställas genom att följa några rekommendationer.

  • Ett öppet rotsystem är mer kostnadseffektivt, men plommon i behållare med jord slår bättre rot. Stängda rötter transporteras bättre (mindre skada), om än tyngre (mer vikt).
  • Rotsystemet ska vara elastiskt, starkt, med många grenar. Skador, torra områden, mörka förruttnande fläckar på rötterna bör varna. När du köper plommon i en behållare är det viktigt att vara uppmärksam på botten. Flera skott ska inte vara synliga därifrån och jorden ovanifrån ska inte vara för fuktig.
  • Stammen måste väljas platt, utan deformationer och grenar i botten. Från övergångspunkten för stammen till roten till ympningen bör avståndet vara minst 7 centimeter. Minsta tjocklek på stammen är en centimeter och höjden är minst en meter.
  • Njurarna ska inte vara svullna. Annars måste trädet lägga all sin energi på att forma kronan.
  • Det är bäst att köpa plommonplantor i specialaffärer eller på stationer där sorter testas. Marknaderna erbjuder ofta samma sort, vilket gör det annorlunda.
Bild
Bild
Bild
Bild

Val av sittplats

Att hitta rätt plats för trädet är viktigt för god tillväxt och frukt. Du måste förbereda den i förväg och se till att rensa den från skräp, buskar och ogräs. Tänk på vad de gillar när du planterar plommon.

  • Ljus är mycket viktigt för plantor. Om trädet är i skuggan börjar stammen böja sig och grenarna deformeras. Om skuggning är nödvändig bör den göras högst några timmar om dagen.
  • Trädet bör placeras på ett avstånd av tre meter eller mer från staketet eller byggnaderna. Detta kommer att ge plantan normal tillväxt, kronan kommer att blåsa ut och processen att ta hand om plommon blir bekvämare.
  • Det måste finnas en plats för ett träd utan drag. Dessutom gillar plommon inte effekterna av kalla vindar.
  • Det är optimalt om grundvattnet är på en och en halv meters djup eller mer. Annars kommer plommonrötterna att ruttna.
  • Det är lämpligt att välja en liten kulle för plantering så att trädet inte översvämmas av smältvatten.
  • Medelstora träd bör planteras två meter bort och höga träd tre meter bort. Det ska vara minst fyra till fem meter mellan raderna i trädgården.
  • Det ska inte finnas några växter med ett liknande rotsystem nära plommonen som kommer att tävla om mat.
  • För att pollineringen ska lyckas måste det intilliggande plommon vara inom en radie av trettio meter.
Bild
Bild

Träning

Innan du börjar plantera ett träd direkt måste du först utföra förberedelser. Helst om de utförs på hösten och plommon planteras på våren. Erfarna trädgårdsmästare förbereder gropen för ytterligare ett år.

Landningsgrop

För ett ungt träd bör en lätt jord förberedas som gör att luft kan passera väl. Var inte rädd för att plantera plommon i områden med dålig eller lerig jord. Det räcker med att utföra ett antal arbeten för att skapa idealiska förutsättningar för plantan.

  • På en förvald plats måste du göra en urtagning, vars diameter är upp till en meter och djupet är från 70 centimeter. I detta fall är gropens form inte viktig, men jorden måste tas bort.
  • Därefter bör jordens surhet bestämmas. Om det är högt måste du applicera ett gödningsmedel som kallas dolomitmjöl.
  • Om det finns en fara i form av grundvatten under vårmånaderna är det nödvändigt att organisera dränering i botten. För detta ändamål görs gropen tjugo centimeter djupare, och brutna tegelstenar eller små stenar hälls i den.
  • Därefter måste du göra en näringsrik jord av kompost (ruttnad gödsel), torv och svart jord. Kaliumsulfat (75 g), urea (75 g), superfosfat (25 g) sätts till blandningen. Du kan också mata genom att tillsätta nitrofoska (två glas) och träaska (två liter) till jorden.
  • Denna komposition hälls i en grop - så att den upptar tre fjärdedelar av volymen. Efter det är det jämnt och tampat. Fyll på med trädgårdsjord och lämna en liten bula.

Det är värt att betona att även på bördig jord för att plantera ett träd är det viktigt att göra ett hål. Så det blir lättare för en ung planta att slå rot och växa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hill

Vid grundt grundvatten eller risk för översvämning bör en kulle förberedas för plantering av plommon. Detta alternativ är lämpligt för trädgårdar som ligger på en sluttning på norra eller östra sidan, liksom platser med tung och tät mark.

  • Först markeras en cirkel, vars diameter bör vara cirka två meter. Sod bör avlägsnas från denna plats för att undvika ogräsgroning.
  • Därefter bör du ta bort cirka 30 centimeter jord.
  • Näringsämnen innehåller torv, humus och svart jord, som tas i lika stora mängder. För ytterligare näringsvärde, tillsätt aska (tre liter) och nitrofosfat (200 g).
  • Denna blandning hälls på det beredda området med ett lager av 80 centimeter eller mer. Resultatet är en kulle som lägger sig över tid. Därför är det nödvändigt att periodiskt lägga till jord. I slutet av krympningen bör kullens höjd vara 50 centimeter.

Om det finns en rädsla för att backen ska kollapsa, gör en befästning. För att göra detta, runt omkretsen, är det inhägnat med brädor eller täckt med en gräsmatta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur planterar man rätt?

Korrekt plantering av plommon i öppen mark garanterar snabb överlevnad och aktiv tillväxt med utveckling. Nybörjare kan följa instruktionerna steg för steg.

  • Gräva ett hål något större än plantans rotsystem. Det är lämpligt att doppa roten i en lösning av humus och lera.
  • Plantan placeras i en urtagning och rätar ut rötterna så att det inte finns några knäckar.
  • Därefter måste du strö rotsystemet med jord upp till 15 centimeter tjock.
  • Häll sedan minst 30 liter vatten i hålet. När jorden avtar måste den hällas ytterligare.
  • Därefter måste du installera ett stöd som stöder plantan i upprätt läge.
  • Nu kan du fylla hålet med jord till toppen. En omkretsfåra kommer att underlätta vattningen.
  • Det näst sista steget är att binda stammen med en mjuk garn. Därför är det viktigt att undvika överdragning för att inte skada barken.
  • Mulching med torv slutför planteringen så att fukten behålls längre.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

För snabb anpassning av plantan bör du följa ett antal rekommendationer för att ta hand om den

  • Vattning bör göras en gång varannan vecka, om det inte regnade. Två eller tre hinkar vatten ska gå till trädet. Det är önskvärt att vätskans temperatur är densamma som för luft. Den bästa tiden att vattna är på eftermiddagen när solen är inaktiv.
  • Mulching är obligatoriskt efter varje vattning så att det inte bildas en hård skorpa på jorden. För detta är torv, gräsklippor, sågspån eller halm lämpliga. Detta bör lämna ett rent utrymme nära rotkragen för att undvika ruttning.
  • Utan mulch kommer det att vara nödvändigt att utföra regelbunden lossning av stamcirkeln. Dessutom bör djupet inte vara mer än tre centimeter.
  • Topdressing får inte utföras under de första åren om jorden var korrekt förberedd före plantering.
  • Under höstperioden (en månad före ankomsten av kallt väder) måste trädet klippas och ta bort överskott enligt schemat. Om det inte finns något behov av att bilda en krona måste grenarna förkortas med en tredjedel.
  • Om vintern är för kall, bör växten skyddas i form av en trädram fylld med torra löv eller barrträd.
  • Stavarna som användes för att knyta plommonen bör tas bort efter ett par månader.
  • På varma sommardagar behöver trädet ytterligare skuggning med en jordbruksduk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga misstag

Under plantering kan det uppstå fel som påverkar den fortsatta tillväxten av plommon och deras frukt negativt. För att undvika detta bör du bekanta dig med de som är vanligast:

  • landning på en skuggig plats eller med en nära förekomst av grundvatten;
  • överdriven fördjupning av övergången av stammen till roten;
  • skador på rotsystemet under plantering;
  • transplantation efter att njurarna har öppnats.

Rekommenderad: