Perenn Gelenium (45 Foton): Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet I Trädgården. Beskrivning Av Sorter. Deras Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Perenn Gelenium (45 Foton): Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet I Trädgården. Beskrivning Av Sorter. Deras Reproduktion

Video: Perenn Gelenium (45 Foton): Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet I Trädgården. Beskrivning Av Sorter. Deras Reproduktion
Video: Norrvikens Trädgårdar – Pierres trädgårdstips: Sommarbeskärning av perenner 2024, April
Perenn Gelenium (45 Foton): Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet I Trädgården. Beskrivning Av Sorter. Deras Reproduktion
Perenn Gelenium (45 Foton): Plantering Och Vård Av En Blomma I Det öppna Fältet I Trädgården. Beskrivning Av Sorter. Deras Reproduktion
Anonim

Gelenium är en blommande växt som kan bli en riktig dekoration i vilken trädgård som helst. I naturen finns det cirka 32 sorter av denna kultur, under naturliga förhållanden finns den i Syd- och Centralamerika. Det finns en legend som säger att denna dekorativa blomma fick sitt namn för att hedra hjältinnan i det grekiska eposet Helen - hustrun till Menelaus, kvinnan som orsakade trojanska kriget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Gelen växer till högst 1,6 m, men i genomsnitt är höjden 50-100 cm. Beroende på sorten är stammen på denna växt rak eller grenad, slät eller något grov. Bladplattorna är i de flesta fall stjälk, lansettformade, växer växelvis . Geleniumblomman liknar visuellt ett halvklot täckt med gulaktigt pollen. Den centrala delen är inramad av långsträckta kronblad, deras form och nyans beror på typen av växt. I alla sorter har blomman en rundad form, lite som en kamomill.

Blommans period av denna växt varar vanligtvis en och en halv månad.

Vissa sorter upptar en yta på 60 kvadratmeter. cm och ser ut som en buske, därför är de optimala för odling utomhus.

Gelenium är en ljusälskande växt, men den tål lätt mörkning när den odlas under bekväma förhållanden .(i bördig mark med regelbunden vattning).

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotsystemet i helenium är svagt, därför att med början av höstfrost dör det av, liksom de gröna delarna . I stället för det fallna rhizomen bildas en ung knopp, och på våren, efter upptining av jorden, bildas unga rötter och stjälkar från den.

Alla gelenvarianter är termofila, de tolererar frost mycket dåligt, därför är det på vintern lämpligt att stänga området där kulturen växer med fallna löv, nålar, halm, sågspån, du kan också använda kartong eller agrofibre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter och bästa sorter

I naturen finns det en stor variation av gelenuim - dessa blommor kan ha olika storlekar, toner, de skiljer sig också under blomningsperioden.

Gult och rött:

  • " Canaria " - en sort med dubbla yttre kronblad av en gul nyans, höjden är cirka 1,5 m;
  • " Dubbeltrubbel " - detta är en hög sort, stammarnas längd når 1 m, har rika gula kronblad och en citronkärna;
  • " Goldraush " - en växt med gula kronblad och en brunaktig korg, upp till 1,5 m i höjd;
  • " Biskop " - buske med mörkgula, nästan bruna korgar och rika mörkgula kronblad, stamlängd - 80-90 cm;
  • Moerheim Beauty - vackra blommor med en delikat orange-skarlet blomma, höjd- 70-80 cm;
  • " Rubinkuppel " - kronbladen av denna sort är nästan röda, korgen är brunaktig, liten, växer upp till 90-100 cm;
  • " Rubintswerg " - optimal för kapning och gruppplantering, skarletblad, gul kärna, stamlängd - upp till 50 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tvåfärgade sorter:

  • Fursigel - detta helenium har gula och bruna kronblad, stamlängd 110-120 cm;
  • " Flammenrad " - blommorna är gulorange, växer upp till 1 m;
  • " Rauftopas " - blommorna av denna sort är målade i gula nyanser ovanpå, och i orange toner underifrån är stammarnas höjd 90-100 cm;
  • Soluppgång - gulröda dekorativa blommor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lågväxande sorter:

  • Moerheim Beauty -rödbrun blomma, buskens höjd når 75-80 cm;
  • " Crimson Beauty " - rödorange helenium, stamstorlek- 50-60 cm;
  • röd arme - rödbrun flerårig högst 60 cm hög.
Bild
Bild
Bild
Bild

De sorter som blommar i juni-början av augusti inkluderar:

  • Pumilum Magnificum;
  • Waltraut;
  • Wesergold.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland växter med en genomsnittlig blomningstid (slutet av juli - början av augusti) finns det:

  • "Höstgelenium";
  • Biedermeier;
  • Goldraush;
  • "Maryachi".
Bild
Bild
Bild
Bild

Senblommans gelén representeras av sorter:

  • Bandera;
  • "Baudirector Lina";
  • "Vilda former".
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Gelenium föredrar bördig jord med höga luft- och vattenpermeabilitetsparametrar. Denna gröda växer mycket dåligt på ogenomtränglig lera, liksom i dålig sandjord . Områden med en hög grundvattenhalt är också olämpliga för att plantera det.

I vuxen ålder kännetecknas växter av sin anspråkslöshet mot temperaturmiljön, de kan tolerera små fluktuationer i temperaturen och motstå små frost. Och här för unga plantor kommer en lämplig temperatur att vara 20-22 grader.

Bild
Bild

Gelenium tolererar lätt starka vindar och effekterna av drag, men när man planterar i ett öppet område för höga sorter är det lämpligt att installera ett stöd så att stjälkarna inte går sönder.

Planteringsdatum beror till stor del på de naturliga förhållandena i området . När man odlar gelen med fröplanteringsmetoden planteras fröna vanligtvis i behållare under det tredje decenniet i februari, så att plantorna är redo för transplantation i öppen mark efter slutet av vårfrosten. I de södra regionerna planteras helenium på gatan från mitten av april, i de norra regionerna är det bättre att vänta till andra halvan av maj - det viktigaste är att snötäcket smälter helt och den genomsnittliga dagliga temperaturen är inställd på runt 10-12 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lämpligt att köpa plantor i en plantskola, eftersom fröodling är ett ganska mödosamt sätt . Självsamlade frön har en ganska låg grobarhet.

Innan du börjar plantera är det lämpligt att hålla plantorna i en fuktig trasa eller trasa i ett par timmar. Efter denna operation bör desinfektion utföras - behandla fröet med en blek lösning av kaliumpermanganat.

Ett färdigt substrat för alla blomgrödor är lämpligt för plantering av gelenium. Om du vill kan du göra jordblandningen själv. För detta blandas bördig jord och flodsand i lika stora volymer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniken för att plantera frön för plantor innehåller flera steg

  • Jorden hälls i en stor behållare och fuktas lätt.
  • Gelenfrön läggs på jordens yta utan att fördjupas och strös med ren flodsand med ett lager på 3-4 mm.
  • Behållaren är täckt med folie eller glas, vilket skapar en växthuseffekt för bättre groning.
  • Behållarna förvaras på ett väl upplyst, varmt ställe. Tills de första skotten "kläcks" bör du fukta jorden och ventilera dem dagligen. För full utveckling behöver anläggningen minst 70 timmars dagsljus.
  • Efter 7-10 dagar brukar de första skotten visas. Vid denna tidpunkt tas växthuset bort, men längden och graden av belysning bör förbli densamma.
  • Efter att tre äkta blad växer på groddarna plockas plantorna i separata behållare.
  • Den första utfodringen kan utföras tidigast efter 2 veckor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Observera att omedelbart efter plantering av plantor måste jordblandningen mulas och rikligt fukta planteringsområdet med varmt vatten. Fröplanterat helenium börjar blomma först under den andra säsongen.

I varma klimatregioner är det tillåtet att plantera frön direkt i öppen mark . För att göra detta måste du lossa området och sedan förbereda enskilda gropar.

Fröna planteras i dem, strös med ett tunt lager trädgårdsjord, sedan täckt med grangrenar eller agrofibre för att skydda dem från effekterna av låga temperaturer.

Bild
Bild

Vårdfunktioner

Det är mycket lätt att ta hand om helenium, jordbrukstekniken ger inga svårigheter. Allt som behövs från ägaren till infielden är utföra regelbunden vattning, applicera toppdressing, samt lossa marken i tid, ta bort ogräs och plocka bort bleka knoppar.

Vattning

Kulturen reagerar mycket negativt på vattenbrist, därför bör bevattning vara frekvent och ganska riklig. Det rekommenderas att vattna blomman 2-3 gånger i veckan med en hastighet av 5-6 liter fukt per 1 buske. Om det är varmt väder utförs vattningen oftare. Det är dock mycket viktigt att förhindra stagnation av fukt i jorden, eftersom detta leder till att rötterna ruttnar och får växten att vissna.

För att förhindra vattenloggning, även i planteringsstadiet, var uppmärksam på bildandet av ett dräneringsskikt i hålet eller dräneringsspår i området … Det är bäst att ta rent och fast vatten för bevattning.

Regn eller smältvatten skulle vara ett lämpligt alternativ, eftersom det har syra och mjukhet som är optimal för gelen.

Bild
Bild

Glöm inte den så kallade "torra bevattningen ". Kulturen föredrar lätt och lös jord, därför måste du efter varje vattning nära busken lossa jorden för att undvika att en tät skorpa bildas. Lossningen görs så noggrant som möjligt för att inte skada rotsystemet.

Samtidigt rensas platsen, ogräs förstörs och ett lager täcke läggs på ytan. För detta är det lämpligt att använda humus, halm eller nålar.

Bild
Bild

Toppdressing

Gödsel behövs av helenium under hela växtsäsongen. Toppdressing utförs tre gånger.

  • Tidigt på våren, redan innan starten av den aktiva tillväxtstadiet, behöver växter organiskt material. Detta kan vara en svag lösning av fågelspillning eller mullein. När du odlar grödor på dålig mark kan du dessutom tillsätta kaliumsulfat till jorden med en hastighet av 10 g av läkemedlet per 10 liter vatten.
  • Andra gången behövs konstgödsel av kulturen i knoppbildningsstadiet; flytande komplexa kompositioner är lämpliga för detta. Missbruk inte kvävepreparat - de leder till en ökning av grön massa, men minskar därmed kvaliteten och blomningstiden.
  • Den senaste toppdressingen görs under hösten (november) för att stärka växtens försvar. Under denna period är det bäst att införa superfosfat med en hastighet av 10 gram per hink vatten (cirka 5 liter lösning krävs för varje kvadratmeter av platsen).
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Beskärning av en övervuxen heleniumbuske utförs uteslutande för sanitära ändamål under hela växtsäsongen. Det är nödvändigt att nypa skadade löv samt gulnade skott i tid. Under det första året plockas alla knoppar, och från den andra säsongen tas endast vissnade blomställningar bort för att förbättra blomningen.

För att busken ska bli mer grenad, nyp försiktigt den övre delen av skaftet. Det gör de i början av säsongen.

Bild
Bild

Separat är det värt att stanna kvar vid beredningen av helenium för övervintring . Innan kallt väder börjar skärs skotten och lämnar bara "hampa" 8-10 cm lång, sedan strös helenium med ett lager av mulch 15-20 cm tjockt och täcks med grangrenar ovanpå. I denna form kan växten överleva även den mest allvarliga vintern.

I de norra regionerna gräver några nybörjare trädgårdsmästare upp busken för att skydda den mot frost, men detta tillvägagångssätt är felaktigt, eftersom det leder till blommans snabba död.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Gelen förökar sig på flera sätt: genom att dela busken, genom sticklingar och även med frön.

Genom att dela busken

Denna metod anses vara en av de enklaste och mest effektiva. Alla manipulationer utförs som regel i mars-april vartannat år. Det bör noteras att att dela busken är till stor nytta för hela blommans immunitet.

På våren grävs helenium ihop med en jordklump och de yngsta skotten separeras från ytterdelen - de tas för sittplatser, och de gamla kastas helt enkelt ur kärnan. Unga växter anses vara mer livskraftiga respektive och de ser mer dekorativa och spektakulära ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom sticklingar

Denna metod är den svåraste. Vanligtvis skördas sticklingar under andra hälften av våren. För att göra detta skärs den apikala delen av skottet och rotas i en fuktig sandtorvmark. Röta sker inom 3-4 veckor.

Frön

Gelen kan producera ett stort antal frön, men man bör komma ihåg att växter som förökar sig från plantor som regel inte behåller egenskaperna hos modergrödor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Gelen kännetecknas av ökat motståndskraft mot sjukdomar, liksom angrepp av trädgårdsskadegörare. Deras enda problem är virussjukdomar som deformerar blommor och löv, hindrar full tillväxt.

Tyvärr finns det för närvarande inga effektiva metoder för att bekämpa virus, så alla drabbade buskar måste grävas upp och förstöras genom bränning.

Sniglar är den största faran för Gelenium .- de livnär sig på saftiga skott, löv och blomknoppar. Ödlor, fåglar samt markbaggar, igelkottar, grodor och spetsar anses vara deras naturliga fiender.

Bild
Bild

Om möjligt, försök att öka deras närvaro i ditt område. Till exempel för att locka grodor kan du göra en konstgjord reservoar och för igelkottar bygga ett skydd från grenar. Det är lämpligt att inte använda giftiga insekticider i trädgården, eftersom de inte bara skickar skadedjur, utan också användbara representanter för faunan. Dessutom gillar sniglar och sniglar inte grannar som kamomill, salvia och malört .- om du planterar dessa växter nära sängarna kan du skydda dina blommor på ett tillförlitligt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis ska det sägas att flerårigt helenium är en riktig dekoration av varje personlig tomt. Tack vare sin djupa nyans passar den harmoniskt in i alla trädgårdsdesigner, och många olika sorter av denna kultur gör att du kan använda den för att genomföra de mest intressanta landskapsidéerna.

Rekommenderad: