Stain (41 Bilder): Vad är Det, Vitt För Trä Och Hur Man Gör Det Själv, Novbytkhim -produkter För Ek, Typer Och Hur Mycket Det Torkar

Innehållsförteckning:

Video: Stain (41 Bilder): Vad är Det, Vitt För Trä Och Hur Man Gör Det Själv, Novbytkhim -produkter För Ek, Typer Och Hur Mycket Det Torkar

Video: Stain (41 Bilder): Vad är Det, Vitt För Trä Och Hur Man Gör Det Själv, Novbytkhim -produkter För Ek, Typer Och Hur Mycket Det Torkar
Video: Red Oak vs White Oak 2024, Maj
Stain (41 Bilder): Vad är Det, Vitt För Trä Och Hur Man Gör Det Själv, Novbytkhim -produkter För Ek, Typer Och Hur Mycket Det Torkar
Stain (41 Bilder): Vad är Det, Vitt För Trä Och Hur Man Gör Det Själv, Novbytkhim -produkter För Ek, Typer Och Hur Mycket Det Torkar
Anonim

Trä är fortfarande ett av de mest eftertraktade byggmaterialen, främst på grund av dess densitet, hållfasthet och miljövänlighet. Samtidigt tolererar träytor och möbler inte fukt och är mottagliga för biologisk och atmosfärisk nedbrytning.

För att minimera negativ påverkan täcks träföremål med ett skyddande lager av lack, färg eller en speciell impregnering - fläck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Fläck brukar kallas färg- och lackmaterial, men till skillnad från lacker och emaljer färgar den ytan utan att bilda en synlig film och betona den träiga konsistensen. Träfibrer absorberar kompositionen i varierande grad, på grund av vilket det naturliga mönstret blir mer uttrycksfullt och i vissa fall präglat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna process påverkas av faktorer som:

  • Träfuktighet … Lösningen tränger bättre in i fuktiga och lösa ytor.
  • Hartsighet … Barrträd avgasas dessutom före färgning.
  • Densitet av trä … Ju högre den är, desto sämre tränger färglösningen in i den. Därför får mindre täta områden, till exempel vårdelen eller träved, en rikare färg än kärnan eller sommardelen.
  • Träarter … Samma fläck kommer att skilja sig åt i färg på olika arter.
  • Ålder … Ju äldre trädet är, desto högre är dess densitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efterlevnad av applikationstekniken gör att du kan presentera trädets struktur i all sin prakt. Ofta med träfläck imitera dyrbara träslag med naturliga nyanser (valnöt, ek, ibenholt, rosenträ etc.) … Det bör noteras att färgområdet för denna typ av impregnering är praktiskt taget obegränsat, så de som gillar att experimentera kommer att kunna välja ett lämpligt alternativ för sig själva.

Vissa moderna typer av fläckar har en skyddande funktion (antiseptisk, korrosionsskyddande). Den traditionella kompositionen har emellertid inte sådana egenskaper, för att skydda mot atmosfäriska och biologiska påverkan är träytor dessutom belagda med en lämplig lack.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träfläckens egenskaper beror först och främst på dess sammansättning, men oavsett detta ökar trädets livslängd till en eller annan grad.

Vyer

Alla typer av träfläckar kan delas upp enligt färgmetoden till penetrerande och täckande.

  • Första vy på grund av färgens djupa penetration markerar det träets struktur och döljer mindre repor och defekter. Som nämnts ovan beror färgningsdjupet direkt på träets densitet. Till exempel kan mjuka sorter mättas med en lösning genomgående och hårdare - med bråkdelar av en millimeter.
  • Andra synen - en ogenomskinlig fläck är faktiskt en genomskinlig lack eller färg som mjukar upp bildens hårdhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Penetrerande föreningar kombineras i sin tur i flera grupper, beroende på lösningsmedlet:

  • Alkohol - är en lösning av organiska färgämnen i industriell alkohol. De levereras till marknaden i form av en färdig att använda vätska och pulver.
  • Vattenbaserad - en av de mest efterfrågade typerna av impregnering. I denna grupp utmärks akrylfärg mest.
  • Oljefläck - kanske det enklaste materialet att applicera. Den är tillverkad av färgade pigment och polymeriserbara oljor. När det är torrt bildas en tunn film på ytan. Denna komposition späds ut med all känd vitsprit.
  • Kemisk .
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Vattenbaserad impregnering

En av de vanligaste på grund av dess låga pris. Det finns i två former: flytande och torrt pulver, som späds med varmt vatten före användning. Färgmättnaden kan justeras med vattenmängden.

Viktigaste egenskaperna:

  • Lätt att använda … Du kan använda vilken lämplig metod som helst (pensel, spray, rulle).
  • Färg enhetlighet … Träet absorberar exakt den mängd som dess struktur tillåter. Överskottet kan avlägsnas med en trasa.
  • Lönsamhet … Konsumtionen av en vattenlösning är mindre än för alkohol eller olja.
  • Djup penetration in i träets porer.
  • Miljövänlighet … Det finns praktiskt taget ingen lukt, vilket gör att den kan användas i slutna rum.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Torktid - 12-14 timmar.
  • Lyfter högen … Å ena sidan kan du markera trämönstret ytterligare, å andra sidan förblir ytan efter torkning grov och sårbar för fukt. Eliminera denna defekt genom ytterligare slipning efter torkning. Förfuktning av trädet hjälper till att undvika den obehagliga effekten. När fibrerna stiger slipas ytan och färgas först.
  • Färgspektrum presenteras endast i naturliga nyanser från ljus till mörkt.
  • Bara nyanser … För att skydda trädet är det nödvändigt att dessutom behandla området med lack.
Bild
Bild
Bild
Bild

En av de moderna variationerna av vattenbaserade träfläckar är akrylfläckar … Till skillnad från traditionella formuleringar tränger de inte djupt in i trädets struktur, höjer praktiskt taget inte fibrer, har ett bredare färgomfång och är mer motståndskraftiga mot blekning. Deras enda nackdel är ett betydligt högre pris.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alkoholimpregnering

Liksom vatten presenteras det på marknaden i flytande och torra former. Det är vanligt att späda pulvret med teknisk 96% teknisk alkohol. På grund av svårigheten att få lösningsmedlet för den procentandel som krävs, är det lämpligt att köpa färdiga lösningar. Egenskaper:

  • Torkar snabbt (15-20 minuter). Detta är snarare en nackdel, eftersom för att undvika märkbara gränser måste du arbeta snabbt, utan avbrott och så noggrant som möjligt. Fläckar och fläckar avlägsnas endast genom att slipa det misslyckade området och applicera lösningen igen. Av alla appliceringsmetoder är en sprayflaska den mest optimala.
  • Orsakar inte svullnad av fiber. Färgpigmentet tränger in i ytan och alkoholen avdunstar. Detta eliminerar behovet av ytterligare sliparbete.
  • Det luktar starkt av alkohol. Rekommenderas för användning i ventilerade utrymmen.
  • Stort motstånd mot vittring.
  • Ytterligare lackering är valfritt.
  • Förutom naturliga trätoner är färgalternativ också möjliga (vit, grön, röd, gul, etc.).
  • Kan blandas för att skapa en ny färg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Olja

Till skillnad från de tidigare typerna fungerar olja, oftast linolja, som bindemedel i oljefläck. För att förkorta torktiden tillsätts torkmedel till kompositionen, vilket stimulerar polymerisationsprocessen. Efter att ha kombinerat alla komponenter bildas en tjock massa som måste spädas för enhetlig applicering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar:

  • Lätt att använda. Kräver inte speciella färdigheter och verktyg, lämnar inte ränder, synliga kanter och fläckar. De bästa resultaten uppnås med en vanlig borste.
  • Det finns ingen fiber svullnad. Ytterligare arbete med ytbehandling och slipning krävs inte.
  • Fade resistent.
  • Efter fullständig polymerisation (torkning) kan ytan behandlas med nästan vilken färg- och lackprodukt som helst.
  • Ytförberedelse består i att grundligt avlägsna smuts och spår av tidigare färger och lim, avfetta ytan. Om det finns synliga repor utförs slipning. Detta är en av de viktiga punkterna, eftersom mer färgämne kommer att samlas på sådana defekta områden och därigenom markera dem och inte dölja dem.
  • Kräver topplack. Utan det förlorar det snabbt sin attraktivitet, särskilt med frekvent mekanisk påfrestning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kemisk

Det speciella med sammansättningen av denna fläck är frånvaron av ett färgpigment. Vid försäljning finns de under namnet dubbla fläckar, eftersom de består av två ämnen som appliceras i etapper. Sammansättningen av den preliminära ansökan innehåller garvsyra (tannin, gallisk). Det appliceras om träet innehåller en liten mängd naturliga tanniner.

Sista fläcken - dessa är salter av tungmetaller, som reagerar med ett garvningsmedel, ger den färg som krävs. Produkten av en sådan reaktion under naturliga förhållanden är den välkända mosseken, som bryts från botten av vattenförekomster. Tanninerna i träet, i frånvaro av syre, reagerade med järnsalter, vilket resulterade i ett vackert material med unika fysiska egenskaper och naturligt skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsområde

Fläckens omfattning gäller alla föremål och ytor av naturligt trä, plywood, MDF, spånskiva, fiberboard. Alla naturälskares uppgift är att hålla trädets naturliga skönhet så okränkbar som möjligt. Fläck hjälper till att hantera detta snabbt och billigt, medan dess egenskap att ge en ädel nyans till billiga arter som björk, ask, tall och andra kommer att lägga till en touch av lyx till interiören.

Färgning följt av lackering är ett bra val för behandling av nya golv, foder eller parkett.

På sådana ytor ligger lösningen på vilket sätt som helst bättre och det önskade resultatet är lättare att uppnå med sin hjälp. I annat fall kräver ytan noggrann förberedelse: borttagning av den gamla beläggningen, spår av lim, repor och flis.

Bild
Bild

Som det visade sig kan fläcken framgångsrikt användas inte bara för det avsedda syftet, men till exempel för att måla omålat läder. Dess fördel gentemot specialfärger är inte bara i pris, utan i förmågan att tränga in i materialets fibrer .därför är beläggningens motståndskraft mot mekanisk påkänning högre.

Nackdelen är svaga genomskinliga toner. Det vill säga att det inte fungerar att täcka den tidigare färgen med en fläck.

Det slutliga färgningsresultatet beror på färgämnets bas. Vattenlösningar ger en mindre ljus färg än alkohol eller olja … Alkoholer torkar snabbt, så du bör inte dela arbetet på en sektion, eftersom gränserna kommer att vara synliga. Olja, kanske det mest lämpliga alternativet, eftersom de ger en ganska ljus färg och, till skillnad från de två första, inte ändrar hudens hårdhet, men de är dyrare.

Förutom garvare använder korgvävande älskare fläcken med framgång. Eftersom du inte alls hittar tillräckligt med traditionellt material används tidningsrör. För att ge dem färgen på en naturlig vinstock hjälper fläckar i naturliga nyanser. Oftast använder hantverkare alkoholbaserade lösningar ., men detta är inte ett axiom. Experiment och färgkombinationer leder ibland till intressanta resultat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Det finns ganska många tillverkare av träfläckar på marknaden. Bland de mest kända är " Novbytkhim " … De har vattenbaserade, organiska lösningsmedel och icke-vattenbaserade färgämnen i sitt sortiment.

Icke-vattenhaltiga lösningar är avsedda för målning och skydd av träprodukter både inomhus och utomhus. De kräver inte en topplack, men för att lägga till glans kan du dessutom applicera lack.

De tvättas inte bort med vatten och ger träet brandbekämpningseffekter. Vattenfläck används främst inomhus , eftersom för utomhusarbete krävs en lackbeläggning. Det är miljövänligt.

Akrylprodukter av inhemska märke "Rainbow "avsedd för inredningsarbete. Den innehåller en antiseptisk, därför skyddar den träytor mot mögel och mögel. Luktfri, icke brandfarlig, giftfri. Lätt att applicera utan några speciella färdigheter. Visar god vidhäftning till både naturligt trä och träkompositer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varumärke Liberon tillverkar produkter för restaurering av träprodukter. Den vattenbaserade fläcken från denna tillverkare är lämplig för inomhusbruk. Teoretiskt kompatibel med valfri topplack, men användare rekommenderar produkter från samma tillverkare.

Vattenfläck av Zerwood det används inomhus, för utomhusbruk är det önskvärt att fixa det med lack eller aqualazur. Färgerna är naturliga och vackra - från ljus furu till mörk ebenholt. Luktfri, miljövänlig och ekonomisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de beprövade produkterna är det också värt att notera en oljebaserad fläck. " Varathane Wood Stain", populärt kallad "Varatanovskaya ".

Denna produkt från ett amerikanskt företag Rust-oleum presenteras i ett brett utbud av färger, säkra, enkla att applicera. Skyddar på ett tillförlitligt sätt trä från negativa påverkan, lämplig för användning på alla typer av träprodukter och ytor. Torkar snabbt (ungefär en timme).

Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Tonning av träprodukter med fläck börjar med förberedelse. Ytan slipas noggrant, slipas sedan, medan den gamla beläggningen (om någon) och defekter tas bort. Det resulterande dammet avlägsnas med vit sprit, medan ytan dessutom avfettas. Dessutom avfettas barrträ med speciella föreningar.

Om en vattenbaserad komposition väljs för färgning, fuktas produkten med vatten och, efter att fibrerna lyfts, slipas den om.

En annan obligatorisk förberedelsepunkt är färgprovet. Detta gör att du kan ta reda på hur det valda färgämnet kommer att interagera med en viss träslag. För att göra detta måste du applicera fläcken på den dolda delen av ytan och vänta tills den torkar. Om resultatet inte är tillfredsställande kan du applicera ett andra lager för en mer mättad färg, eller omvänt, tunna det om du behöver en ljusare ton.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om den önskade färgen på fläcken av någon anledning inte kan hittas kan du försöka göra den på egen hand. De vanligaste recepten är starkt te, kaffe … Nyanserna kommer att visa sig vara bruna på motsvarande sätt, och tonens mättnad beror på dryckens styrka.

Körsbär och mörkbrun kan erhållas med vanligt kaliumpermanganat … Det ungefärliga förhållandet är 1 liter varmt vatten per 50 gram ämne.

Ljusa atypiska färger erhålls hemma med alkohol och matfärg (1 msk. L. Alkohol för några gram färgämne).

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan ton än träprodukter kan ges med hjälp av avkok från växter .… Larkbark eller lökskinn ger en rödaktig nyans. En stark brygga av ek- eller albark ger en djup svart färg.

Gör-det-själv-färgning kräver inte användning av några specifika verktyg. För dessa ändamål är en vanlig pensel, färgrulle, trasor, sprutpistol lämpliga. Det är sant att det finns en liten nyans: snabbtorkande alkohollösningar appliceras med spray eftersom det är svårt att uppnå en enhetlig beläggning med andra verktyg.

Rekommenderad: