Grus (26 Bilder): Vad Det är, Dess Densitet. Flod, Små Och Andra Typer, Storlekar, Grusrester. Hur Ser Det Ut Och Hur Många Ton Per Kub?

Innehållsförteckning:

Video: Grus (26 Bilder): Vad Det är, Dess Densitet. Flod, Små Och Andra Typer, Storlekar, Grusrester. Hur Ser Det Ut Och Hur Många Ton Per Kub?

Video: Grus (26 Bilder): Vad Det är, Dess Densitet. Flod, Små Och Andra Typer, Storlekar, Grusrester. Hur Ser Det Ut Och Hur Många Ton Per Kub?
Video: Gary Plauché 2024, April
Grus (26 Bilder): Vad Det är, Dess Densitet. Flod, Små Och Andra Typer, Storlekar, Grusrester. Hur Ser Det Ut Och Hur Många Ton Per Kub?
Grus (26 Bilder): Vad Det är, Dess Densitet. Flod, Små Och Andra Typer, Storlekar, Grusrester. Hur Ser Det Ut Och Hur Många Ton Per Kub?
Anonim

Naturmaterial har blivit mer och mer populärt med tiden inom konstruktion och landskapsarkitektur. Småsten och grus används ofta när man arrangerar konstgjorda vattenkällor, trädgårdsvägar, lekplatser och mycket mer. Utåt sett är dessa stenar ganska lika varandra, men var och en av dem har sina egna egenskaper och fördelar. Grus är mycket efterfrågat idag, vars egenskaper kan variera beroende på komponenterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Grus tillhör sedimentära stenar. Den innehåller fragment och bitar av olika stenar. På grund av påverkan av vindkraften och atmosfärisk nederbörd blir materialet slätt och förlorar sina utskjutande delar. Gruset ser ut som en strömlinjeformad sten. Dess färg kan vara mycket varierande, liksom dekorativa funktioner.

Detta naturmaterial bryts med den öppna metoden, som i processen inbegriper specialutrustning i form av grävmaskiner och skopor . Efter avslutad gruvdrift torkas stenen naturligt.

Vid mottagande av byggråvara krossas berget till önskad fraktion.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att bestämma användningsområdet för grus utvärderas dess sammansättning initialt. Vanligtvis i sedimentära berget finns granit, sandsten, kalksten, olika organiska föroreningar.

Ofta bryts grus i flodbäddar och sediment vid kusten . I vissa fall extraheras den från stenbrott där stenen blandas med sand, lera och andra mineraler. De brytda stenarna transporteras med lastbilar eller järnvägståg. Storlekarna på granitkorn sträcker sig vanligtvis från 0,7 till 7 cm, lerinnehållet i dem bör inte överstiga 0,25%. Högst en procent bör upptas av damm, lera, sand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Grusets egenskaper beror på bergets sammansättning och dess bearbetning. På grund av rening och dispersion erhålls ofta homogena fraktioner. Hur mycket ett mineral väger beräknas vanligtvis i kuber. Ofta är den genomsnittliga vikten av grus 1,4 ton per kubikmeter. De viktigaste egenskaperna hos rasen inkluderar följande:

  • densitet från 2, 6 - 2, 7 t / m3;
  • låg nivå av vätskeupptagning;
  • bra frostbeständighet, vilket bidrar till bevarandet av egenskaper och utseende även med flera frysningar av materialet;
  • minimal radioaktiv bakgrund;
  • specifik vikt lika med 1400 kg / m3.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Grus, liksom alla andra naturliga byggmaterial, har sina fördelar och nackdelar. Fördelarna med mineralet är följande funktioner:

  • inga sprickor i kornen;
  • enkelhet och hög hastighet för materialläggning;
  • lönsamhet;
  • miljösäkerhet;
  • nästan fullständig frånvaro av korn med en icke-standardform.

Nackdelarna med detta sedimentära berg anses vara låg vidhäftning, liksom förekomsten av svårigheter när man lägger material på ett område med en sluttning.

Bild
Bild

Vyer

Löst sediment som grus finns i många sorter. Indelningen av naturligt tvättat material i typer beror på sammansättning, ursprung, storlek. Detta mångsidiga material består av en blandning av naturliga stenar som bestämmer stenens färg och dess kvalitetsegenskaper . Användaren kan på rea hitta färgat och vitt grus i olika storlekar, vilket är utmärkt för dekorativ efterbehandling, renovering och beklädnad.

Efter ursprung

Ursprunget till detta naturmaterial varierar

Flod . Denna typ av grus bryts på flodbäddar. Materialet kännetecknas av ytans släthet, renhet och frånvaro av föroreningar. Det används ofta vid tillverkning av betong.

Bild
Bild

Marin . Detta grus har egenskaper som liknar det föregående.

Bild
Bild

Fjäll . Berget kännetecknas av grovhet och förekomst av lera och sandföroreningar i kompositionen. Berggrus används för att göra betongbruk för vägytor.

Bild
Bild

Keramzitov . Mycket poröst material är vanligtvis brunt. Dess produktion är baserad på lerbränning. Expanderat lerberg kännetecknas av hög frostbeständighet, dålig fuktabsorbering.

Bild
Bild

Skumglas . Denna typ av grus erhålls genom värmebehandling av silikatglas. Materialet kännetecknas av grå färg, porös struktur, låg vikt. Rasen har hittat sin tillämpning på en plats där det finns risk för negativ påverkan från en aggressiv kemisk miljö. Konsumenterna har redan uppskattat värmen och ljudisoleringen av skumglasgrus.

Bild
Bild

Shungizitov . Denna typ av material har goda värmeisoleringsegenskaper, har en lång livslängd och deformeras inte heller under påverkan av höga temperaturer. Shengizitsten har en rundad form och en grov yta.

Bild
Bild

Avrundad . Naturligt avrundat sedimentärt berg används i takprocesser, liksom i dekorativa golv. Detta grus har en rund, slät form. Det bryts genom spridning av en grus-sandblandning följt av spolning.

Bild
Bild

Till storlek

Grusfilter och deras marker kännetecknas av hög hållfasthet, oavsett storlek. Partiklarna har både en grov och en fin fraktion i form av sand. För närvarande kan följande grusfraktioner hittas:

  • 3-10 mm - används under installationen av plattformar;
  • 10-20 mm-hittad tillämpning i byggnadsarbeten, eftersom betongblandningar av hög kvalitet är gjorda av det;
  • 20-40 mm - oersättlig i vägbyggen, med hjälp av broar hälls, vägreparationer;
  • 40-70 mm - används aktivt vid utformningen av territoriet.
Bild
Bild

Vad skiljer sig från småsten?

Alla kommer inte att kunna se skillnaden mellan grus och småsten direkt. Skillnaden kan dock ses även i materialens utseende. Var och en av klipporna har en rund form, men småstenar kännetecknas av närvaron av ett visst plan. Grus kännetecknas i sin tur av en tredimensionell struktur.

Beroende på ursprungets art bestäms färgen på materialen . Småsten är vanliga i floder, så deras färg beror på de stenar genom vilka reservoaren flyter. Grus kännetecknas av en viss variation av nyanser, eftersom fragment av olika stenar dominerar i dess sammansättning.

Om du tittar noga på naturliga stenar kan du hitta skillnader i deras struktur . Småsten har en enhetlig kemisk konsistens, men grus är en samling av flera typer av stenar, inklusive sand, granit, marmor och kvarts. Båda stensorterna har hittat in i dekorativa arbeten.

Samtidigt bör hantverkare ta hänsyn till att grus har en lägre kostnad, eftersom det är mindre mödosamt att ta ut och ofta inte är för långt från byggarbetsplatsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Stor spridning i naturen och enkel utvinning av grus gör det till ett av de vanligaste efterbehandlingsmaterialen. Detta är särskilt kännetecknande för stenbrottstypen, eftersom viss ytjämnhet är inneboende i dess partiklar. Utåt liknar de mer bitar av mineraler, snarare än inkörda stenar . Denna typ av grus binder lätt till betongblandningen, därför anses det vara ganska hållbart.

Grus fann sin användning under konstruktion av järnvägar och motorvägar . När man väljer ett material måste man dock ta hänsyn till dess styrka, motståndskraft mot extrema temperaturer och mekanisk belastning. Grus kan i allt högre grad hittas under arbetet med utformning av personliga tomter, rabatter. De dekorerar området runt huset och täcker trädgårdsvägarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grusens mångsidighet gör det möjligt att använda det för dränering, mulching, odling av blommor, liksom i följande fall

  1. Fundamentets uppläggning . I det här fallet kan grus inte bara vara en del av betonglösningen, utan också fungera som en oberoende miljövänlig grund.
  2. Enheten i ett filtreringssystem, till exempel en brunn .
  3. I akvarier . Natursten i en konstgjord behållare kan fungera som en mark där florarepresentanter matar och utvecklas.
  4. Inom fjäderfäindustrin . När man odlar kycklingar används fint grus, som fungerar som ett element som maler mat. För vuxna kan du använda den medelstora rasen.
  5. Att bilda ett blindt område . Förutom den dekorativa funktionen kan stenen utföra en praktisk funktion. Detta material anses vara en bra grund för det blinda området. Det hälls i en tunn remsa vid gränsen till lokalområdet och byggnaden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Grus är ett hållbart och praktiskt material som, om det sköts om, kan göra sitt jobb.

Till exempel, stigar av en sådan sten kommer att pågå mycket längre om de regelbundet trimmas eller täcks med nya delar av berget . Många hantverkare och husägare använder grus, eftersom det har en låg kostnad och är lätt att använda.

Rekommenderad: