Barberry "Darts Red Lady": Beskrivning Av Barberry Thunbergs Sort, Plantering Och Vård, Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Barberry "Darts Red Lady": Beskrivning Av Barberry Thunbergs Sort, Plantering Och Vård, Reproduktion

Video: Barberry
Video: ⟹ bar bär en väldigt tornig växt som är väldigt svår att ta bort här är varför! 2024, Maj
Barberry "Darts Red Lady": Beskrivning Av Barberry Thunbergs Sort, Plantering Och Vård, Reproduktion
Barberry "Darts Red Lady": Beskrivning Av Barberry Thunbergs Sort, Plantering Och Vård, Reproduktion
Anonim

Sorten berberis Thunberg, som fick namnet "Darts Red Lady", är en prydnadsväxt som har vunnit sin popularitet på grund av bladens fantastiska egenskap. De ändrar färg under hela säsongen. Kulturen av denna sort tolererar låga temperaturer väl och är resistent mot sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Den naturliga livsmiljön för den prydnadsväxande lövbusken av Thunberg -berberis är Fjärran Östern. Växten finns också i Nordamerika och delar av Europa. I Ryssland är busken utbredd och används ofta för att försköna trädgårdar och parkområden. På grund av dess frostbeständighet är det möjligt att odla "Dart red lady" i de kalla regionerna i vårt land. Den botaniska beskrivningen av sorten är följande.

  • Buskens breda krona har en rundad form. I sin storlek kan den nå 1,5 meter.
  • Höjden på en vuxen växt kan variera från 1 till 1,5 meter.
  • Buskens tillväxt är genomsnittlig, upp till 10 centimeter per år.
  • Stammen och skotten på berberiset är täckta med nålliknande klasar.
  • Växtens välvda grenar är ribbade, unga buskar är ljusröda. Grenarna på en vuxen barberry tar en rik brun färg.
  • Knopparna på buskarna av denna sort presenteras i form av ett ägg, målade i en ljusröd nyans.
  • På berberisens bladstammar finns små rundade blad, de är målade i crimsonfärg. På hösten blir färgen på bladen eldröd.
  • Blomningen börjar i slutet av våren, under andra halvan av maj. Blomställningarna har en svag doft, är målade i en ljusgul färg och täckta med röda ränder ovanpå.
  • Röda frukter dyker upp på hösten och täcker buskens skott före våren.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och lämna

Framgången med att odla berberis beror direkt på korrekt plantering av växten och dess efterföljande vård. Först måste du förbereda en planteringsplats och en planta. Sorten Barberry Thunberg "Darts Red Lady" rekommenderas att odlas i väl upplysta områden . Platsen bör också skyddas från starka vindar. Det är möjligt att bilda barberryhäckar. Loamy jord är den mest gynnsamma för växande buskar. Den tunga jorden strös med flodsand. Växten gillar inte överflödig fukt.

För plantering måste du bara välja friska plantor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reglerna för att plantera en busksort "Darts Red Lady" är följande

  • Plantering utförs på våren.
  • På den förberedda platsen görs planthål med ett djup av en halv meter, gapet mellan plantorna bör vara minst 1,5 meter.
  • Botten måste täckas med dränering.
  • Planteringsgropen är fylld med ett underlag som du kan förbereda själv från humus, sand och bördig jord.
  • Efter att ha fyllt hålet med jord måste du lämna en plats i minst 3 veckor tills jorden har krympt helt.
  • Innan du planterar berberis är hålet täckt med jord så att sätet får utseendet på en kulle. En planta planteras ovanpå.
  • Efter komprimering av jorden måste växten vattnas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning av berberis bör endast göras under torka, vid normala tillfällen har växten tillräckligt med fukt på grund av nederbörd. Runt busken måste du hälla ett tunt lager humus och hälla varmt vatten under roten . Då och då måste du lossa jorden och rensa området för ogräs. Dart Red Lady berberis har ett bra svar på gödselmedel. Du måste mata växten omedelbart under plantering. Periodiskt befruktas växten med organiskt material. Under höstsäsongen är det lämpligt att gräva upp jorden under busken och gödsla växten med kompost.

Buskens krona bildas till stor del på grund av beskärning . Barberry skärs på våren, ibland på hösten, efter att lövverket har fallit. Svaga och frostskadade skott tas bort. En ung växt måste beskäras varje år, och en gång var sjätte månad är tillräckligt för en vuxen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kulturen tolererar låga temperaturer väl. Ibland fryser skott, de måste skäras av när värmen börjar.

För att spela säkert och skydda berberis från kylan måste förberedelserna börja i november. Marken runt växten vattnas med varmt vatten. Den fuktade jorden fryser nästan inte och skyddar därigenom rotsystemet. Sedan mults mulningen. Humus kan användas som mulch . En ram placeras runt växten, på vilken skyddet är fäst. Polyeten är inte lämpligt som täckmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Det finns flera sätt att odla Barberry Thunberg "Darts Red Lady", bland dem finns sådana.

  • Sticklingar . Berberisskotten skärs, vars längd bör vara 15 centimeter. För detta ändamål är både gröna grenar och lignifierat plantmaterial lämpliga. Det rekommenderas att sänka skotten i den tillväxtstimulerande lösningen ett tag innan de planteras. Därefter planteras sticklingarna i små behållare, efter roten av skotten kan de transplanteras till öppen mark.
  • Reproduktion genom skiktning . Denna process sker på våren. Det räcker med att välja den starkaste och längsta grenen, sedan fixa den med häftklamrar och täcka den med jord. Lager behöver matning och regelbunden vattning. På hösten separeras den från moderbusken och transplanteras.
  • Fortplantning genom att dela busken . Denna metod är utmärkt för att transplantera berberis. Roten ska delas upp i flera delar och sedan behandlas med ett speciellt material. Vanligtvis används kol. Buskar kan förökas på detta sätt både på våren och hösten.
  • Fortplantning med frön . Det svåraste sättet att föröka en buske. På hösten, när frukterna är mogna, skördas fröna. Skalet av planteringsmaterialet skärs och planteras i marken. De första skotten visas på våren. Efter 2 år transplanteras barberry plantor i öppen mark. Frögroning överstiger inte 40%.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Barberry -sorten "Dart red lady" har en hög grad av resistens mot olika sjukdomar och skadliga insekter. Stagnerad fukt kan provocera utseende av svamp.

  • Spotting . Svarta fläckar visas på bladen, varefter vissnande observeras. För att bekämpa fläckar sprutas busken med en lösning av kopparoxiklorid.
  • Mjöldagg . Buskens skott och blad är täckta med en vit blomning. Kolloidalt svavel kommer att vara ett effektivt läkemedel mot denna svampsjukdom.
  • Rost . Bladplattan är helt täckt med apelsinfläckar. Svampsporer är fast förankrade på bladets baksida. Sjukdomen utvecklas tillräckligt snabbt och kräver därför en omedelbar lösning. För att undvika att vissna sprutas barberrybusken med Bordeaux -vätska.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland skadedjur anses mal och bladlöss vara särskilt farliga, den första livnär sig på frukterna av berberis och den andra på dess juice. Med ett sådant inflytande bromsar växtens utveckling avsevärt. Använd insekticider för att bli av med.

Busken kan också sprutas med tobaksdamminfusion.

Rekommenderad: