Buzulnik Tandad (34 Foton): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, "Desdemona" Och "Britt Marie Crawford", "Osiris Fantasy" Och "Pandora",

Innehållsförteckning:

Video: Buzulnik Tandad (34 Foton): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, "Desdemona" Och "Britt Marie Crawford", "Osiris Fantasy" Och "Pandora",

Video: Buzulnik Tandad (34 Foton): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet,
Video: klinik 34 2024, April
Buzulnik Tandad (34 Foton): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, "Desdemona" Och "Britt Marie Crawford", "Osiris Fantasy" Och "Pandora",
Buzulnik Tandad (34 Foton): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, "Desdemona" Och "Britt Marie Crawford", "Osiris Fantasy" Och "Pandora",
Anonim

Buzulnik tandad är en örtartad flerårig, älskad av landskapsdesigners och trädgårdsmästare för sin anspråkslöshet, attraktiva utseende och långa blomning. Dess plantering i öppen mark kräver ingen större ansträngning. Att lämna tar minst tid, medan växten förbluffar med sitt magnifika utseende under blomningen och kan fungera som bandmask eller bakgrund för kortare gräs och buskar.

Bild
Bild

Olika sorter gör att du kan designa ett helt hörn av trädgården med bara en vy, eller skapa en blomsterträdgård i skuggan av husets väggar. Desdemona och Britt Marie Crawford, Osiris Fantasy and Pandora, Osiris Cafe Noir och Midnight Lady - det här är bara en liten del av de mest populära sorterna av tandade buzulnik. Men för att växten ska kunna visa all sin prakt kräver den skapandet av de mest gynnsamma förhållandena.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Växten, känd som tandad buzulnik, kallas Ligularia dentata på latin, det hänvisar till perenner som tillhör Buzulnik -släktet. Denna blommande ört av familjen Asteraceae har följande botaniska beskrivning:

  • upprätt stammar, upp till 1 m i höjd (avelsformer - upp till 150 cm);
  • formen på de basala bladen är renformad, med dentiklar längs kanterna, stjälkbladen är mindre stora;
  • skotten är brungrön;
  • kronbladslängd 22-60 cm;
  • blomställningar av typen corymbose;
  • blommorna är orangegula, i form av korgar, upp till 10 cm i diameter;
  • blomningen varar från mitten av sommaren till början av hösten;
  • hemikarpsfrukter med räfflad struktur, upp till 10 mm långa.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ligularia tandad i naturen växer vid foten och bergen på en höjd av 700 till 3200 m, som finns i asiatiska länder: Kina, Japan, Vietnam. I Europa och Nordamerika odlas växten som en trädgårdsväxt.

Sortiment

Ligularia dentata har en betydande sortmångfald. Uppfödare har uppfödt inte bara växter med gröna blad, utan också mycket dekorativa lila, betoröda, brons. De mest populära sorterna överlever även svåra sibiriska frost utan onödiga svårigheter och mår bra i klimatet i Moskva -regionen.

Bild
Bild

Desdemona

Ligularia tandad Desdemona är en hög sort som når 100 cm i höjd. Blomställningarna har en gulorange nyans, de är ganska stora. Men den största fördelen med sorten är bladplattans färg: dess topp är ljusgrön med en bronsglans, den nedre delen är lila eller lila, på sina ställen rödbrun, med uttrycksfulla skarlet vener. Stora blad lockar uppmärksamhet och är en spektakulär detalj som ger den tandade buzulnik en speciell dekorativ effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Britt Marie Crawford

En av de högsta sorterna, som når en höjd av 1,5 m. Ligularia dentata Britt Marie Crawford har uttrycksfulla apelsinblommor och kontrasterande, ljusa vinröda röda blad. Det är ett utmärkt exemplar eller en uttrycksfull växt för bakgrundsplantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Osiris fantasi

En dvärgvariant av tandade buzulnik, som har en dubbel färg på löven - de är gröna på toppen, vinröda nedanför, ljust färgade. Lövrosetten sätter väl igång de intensiva gula blomställningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pandora

Pandora-sorten tillhör underdimensionerade, når en höjd av högst 30-40 cm. Lämpliga för odling i krukor och badkar, bladen är mycket dekorativa, lila i färgen, med långa bladblad . Blommorna är kamomill, orangegula. Blomningsperioden är i juli.

Bild
Bild
Bild
Bild

Osiris cafe noir

Den tandade buzulnikhybriden har en genomsnittlig stamhöjd - upp till 50 cm. Bladens form är triangulär, med en riven kant. Till en början är bladen mörklila, nästan svarta, gradvis ljusare till vinröda, med uttrycksfulla röda ådror . I slutet av säsongen är rosetterna bronsgröna. Denna växt är en bra honungsväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Midnatt dam

Sorten växer upp till 80 cm, kännetecknas av den svartlila färgen på bladen med vinröda vener. Formen är rund, ytan är blank. I juli börjar blomningen, gula kamomillblommor bildas på skotten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svart lila

En lyxig sort i sin dekorativitet, en av de mest populära inom landskapsdesign. Höga, upp till 100 cm, ganska kalltåliga fleråriga, blommar på sommaren, ger stora gula knoppar upp till 9 cm i diameter. Bladen är lila med en intensiv svart nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mörk skönhet

Sorten av tandad basulnik Dark Beauty tillhör de höga sorterna och når 1 m i höjd. Korgens blomställningar är ljusgula, når en diameter på 9 cm, samlade i paniklar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

När du planterar tandad buzulnik i öppen mark är det värt att överväga att han föredrar fuktig, lös, bördig jord. Denna växt kommer inte att överleva på sanden, den behöver lera, vilket ger fuktbevarande vid rötterna. För plantering kan du säkert välja lågland där vatten stagnerar efter regn . Om det finns en artificiell eller naturlig reservoar på platsen är det värt att placera en ligularia nära den. En förutsättning för god tillväxt är skugga - de strålande strålarna från den brännande solen är kontraindicerade för växten.

Bild
Bild

Vid plantering förbereds en grop med humus, lerjord och dränering. Det är inte nödvändigt att gräva djupt, eftersom växtens rotsystem är ytligt. Hålet vattnas rikligt med vatten, efter plantering görs också vattning. Sorter med krypande rötter måste periodiskt berövas sidoskott så att de inte växer för mycket.

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Buzulnik tandad är inte alltför kräsen när det gäller vård. Odlingen utförs utan intensiv inblandning från webbplatsens ägare. Det är bara viktigt att observera den exakta vattningsregimen och periodiskt befrukta planteringen. Ogräning är bara viktigt under de tidiga vårmånaderna och försommaren . De övervuxna bladen kommer då att störa växten av ogräset. För vintern beskärs buzulnik och tar bort höga peduncles. Bladrosetten bevaras och ger ytterligare skydd för rötterna på vintern. Det är värt att uppmärksamma det faktum att under vintrar med lite snö är det bättre att dessutom mulch. På våren tas borta löv och mulch försiktigt bort.

Bild
Bild

Vattning

Regelbunden applicering av fukt är av stor betydelse för denna gröda. Det handlar om det stora bladområdet på den tandade buzulniken, som tappar mycket fukt under varma dagar. Dessutom är ytrotsystemet starkt beroende av jordens torrhet. Vid varmt väder kräver ligularia två vattningar under dagen. På morgonen och kvällen kan bladen sprutas eller fukt appliceras under lövutloppet. Vattning kan inte göras under dagen, eftersom skotten får solbränna.

Bild
Bild

Du kan bevara markfuktigheten genom att multa rotområdet. Det utförs med torrt hö, sågspån, humus.

Gödselmedel

Om förberedelserna har utförts korrekt kommer jorden att förbli tillräckligt bördig under lång tid. Inledningsvis kommer det att vara nödvändigt att befrukta jorden rik på humus inte tidigare än 2-3 år efter plantering. I framtiden kommer tidig utfodring att hjälpa till att upprätthålla lövets ljushet och riklig blomning. Det måste utföras enligt följande schema:

  • växter vattnas rikligt;
  • 2-3 gånger per säsong appliceras infusion av kogödsel i en koncentration av 1 till 10;
  • för att förstärka effekten tillsätts träaska eller cirka 50 g superfosfat periodiskt till lösningen.
Bild
Bild

Toppdressing måste vara rot. Gödsel vid kontakt med löv kan skada dem.

Reproduktionsmetoder

Buzulnik tandad tolererar väl vegetativ reproduktion. Det rekommenderas ofta inte att plantera om det, men du kan ändra tillväxtplatsen vart tionde år genom att dela rhizomen när du gräver på våren. Detta kommer att göra det möjligt för växten att föryngras, för att öka ljusstyrkan på bladen och öka deras storlek. Du kan också använda skiktningsmetoden genom att gräva starka skott i marken på våren.

Bild
Bild

Med utsäde reproduktion, är plantering bäst på hösten, strax före mycket frost . Detta kommer att härda fröna och eliminera skiktning. Växter blommar bara under 3-4 års odling. Om du planerar att självdestillera plantor måste du lägga plantmaterialet i en fuktig trasa i februari eller början av mars, lägga det i en behållare och skicka det till grönsakslådan i kylskåpet i 30 dagar. Efter skiktning kan fröna omedelbart planteras i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Den främsta källan till fara för den tandade buzulnik är sniglar som angriper våta områden. På våren och försommaren måste du vara särskilt vaksam, vid behov samla skadedjur för hand eller gräva i rötterna och fyll spåren med aska . När det gäller sjukdomar skyddar växtens immunsystem den ganska bra från de flesta farokällor. Den enda möjliga risken är mjöldagg. Om det finns på bladen är det nödvändigt att behandla trädgården med fungicider.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Buzulnik -utrustning används i stor utsträckning inom landskapsdesign. Tack vare avelsarbete har denna växt idag många dekorativa former med en ljus färg på bladplattan, blomställningar. Ligurien crenellat används aktivt som ett arkitektoniskt element i trädgården, vilket med hjälp av det minnesvärda yttre utseendet bildar huvudidén inom landskapsdesign.

Bild
Bild

Ligularia dentate växer bra i skuggan. Landning nära husets väggar, runt en damm eller annan konstgjord struktur är lämplig för henne. Denna blommande fleråriga är inte rädd för överflödig fukt. När du planterar i flera rader med hjälp av denna typ av buzulnik kan du uppnå maskering av fula byggnader eller staket.

Rekommenderad: