Barberry Thunberg "Green Carpet" (30 Bilder): Beskrivning. Används I Trädgårdslandskapsarkitektur. Plantera Och Lämna

Innehållsförteckning:

Video: Barberry Thunberg "Green Carpet" (30 Bilder): Beskrivning. Används I Trädgårdslandskapsarkitektur. Plantera Och Lämna

Video: Barberry Thunberg
Video: Vladimir Putin criticises Greta Thunberg's UN speech on climate change - BBC News 2024, Maj
Barberry Thunberg "Green Carpet" (30 Bilder): Beskrivning. Används I Trädgårdslandskapsarkitektur. Plantera Och Lämna
Barberry Thunberg "Green Carpet" (30 Bilder): Beskrivning. Används I Trädgårdslandskapsarkitektur. Plantera Och Lämna
Anonim

Många trädgårdsmästare strävar efter att dekorera platsen med ovanliga växtarter. Dessa inkluderar Thunberg barberry "Green Carpet". En frodig buske med kaotiskt anordnade grenar liknar en sjöstjärna eller någon form av fantasivarelse. Anläggningen är anspråkslös, torktolerant och kräver lite underhåll. Det är därför kulturen ofta används för att dekorera stadsparker. Artikeln kommer att berätta om hur du odlar Green Carpet på ditt bakgårdsterritorium.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

"Grön matta" tillhör familjen Barberry. Detta är en av de många sorterna av Thunberg barberry. Det dök upp i Holland tack vare uppfödarnas ansträngningar . Sorten har fått motståndskraft mot torka och låga temperaturer. Även i en förorenad stad mår han jättebra.

Busken är kompakt. Maxhöjden är 1 m. Diametern kan något överstiga denna siffra. Spretiga grenar hänger lite och bildar en slags kudde . Buskens bark har en ljusbrun ton. Skotten är täckta med små äggformade blad. Längden på varje överstiger inte 3 cm.

Bild
Bild

Den övre delen av lövverket är målat i en saftig grön ton på våren. Den inre delen får en grå nyans. Med höstens början blir busken orange och sedan vinröd. Blomningskulturen börjar sent på våren och varar fram till juni. Enstaka blommor samlas i små grupper. Kronbladet är rött på utsidan och gult på insidan.

Ett stort antal frukter dyker upp i september varje år . Djuprosa eller röda bär skimrar något med glans. Fruktens form är långsträckt. Storlek - ca 1 cm. Ibland finns bären kvar på busken till nästa vår. Detta gör att busken kan behålla sin dekorativa effekt även efter förlust av löv.

Bild
Bild

Tyvärr är frukterna av denna berberis inte lämpliga som livsmedel. Men fåglarna äter dem med nöje. Varje år växer kulturen 10-12 cm. Den maximala livslängden för sorten är 50 år . Detta är ett annat plus av växten.

När det gäller nackdelarna med sorten, noterar trädgårdsmästare bara buskens tornighet. Törnen intill lövverk på grenar skapar vissa besvär vid beskärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner för plantering och vård

Barberry är generellt opretentiös. Men om det finns alternativ för att välja en landningsplats, är det bättre att föredra ett soligt område, skyddat från drag. Du kan plantera en buske i halvskugga. Om det finns en absolut skugga på platsen kommer detta att påverka plantens dekorativa effekt negativt.

När det gäller jordens sammansättning är det bättre om surheten är neutral . Sura jordar kan förbättras genom att tillsätta kalk eller träaska. Tung jord kan lättas genom tillsats av sand och humus. Det är också viktigt att ge god dränering. Stagnation av fukt vid växtens rotsystem är oacceptabelt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsgropen förbereds i förväg. Det är lämpligt att göra detta en vecka före landning. En oerfaren trädgårdsmästare rekommenderas att köpa en färdig planta. Om rotsystemet är öppet bör det sänkas ned i flytande gödningsmedel i flera timmar innan grödan läggs i jorden. Om plantan är i en behållare med jord, vattnas jorden rikligt 20-25 minuter före plantering . Detta gör det enkelt att ta bort busken utan att skada rötterna.

Landningen börjar i april. Det är viktigt att hinna göra detta innan knopparna börjar blomma. Om du planerar att plantera flera plantor sida vid sida bör avståndet mellan dem inte vara mindre än 2 m. Om det finns en avsikt att skapa en tät häck, reduceras denna siffra till 50 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hålet bör ha en diameter på 25-30 cm om ett treårigt eller yngre exemplar planteras . Om busken är äldre bör hålet vara minst 40 cm stort. Planteringsmaterialet placeras försiktigt i urtaget. Det är nödvändigt att rotkragen ligger på markens nivå. Därefter rätas rötterna och täcks med jord. Därefter utförs vattning.

Varje buske ska ha 1 hink rent vatten.

Bild
Bild

Vattning och utfodring

Vattningen ska vara måttlig. Överskott av fukt skadar bara växten. På våren och sommaren räcker det med att återfukta en gång i veckan. 2-2,5 hinkar vatten hälls under varje buske. Det är inte nödvändigt att vattna växten vid andra tillfällen. Naturlig fukt som erhålls från nederbörd kommer att räcka för honom. Vattnet ska vara rent och varmt. I det här fallet är det nödvändigt att se till att det inte faller på bladen. Efter vattning rekommenderas att lossa jorden något runt busken . Mulching med torv är en bra lösning.

Under det första året behöver kulturen inte befruktas. Den näringsrika jordblandningen som används för plantering måste förse den med alla nödvändiga ämnen. Därefter införs preparat innehållande kalium och fosfor. Första gången det görs efter blomningen. Andra gången är i slutet av säsongen. En gång vart tredje år kan buskens vitalitet upprätthållas med hjälp av en urea -lösning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Från det andra levnadsåret börjar plantorna att utföra regelbunden sanitär beskärning. På försommaren tas grenar frusna över vintern bort. I slutet av sommaren tunnas buskarna ut och formas. Tunna och torra delar avlägsnas också. Först skärs de nedre skotten av, sedan går de upp . Grenarna beskärs med cirka 50-70%. Använd en beskärare eller en trädgårdssåg.

Handskar bärs för att skydda händerna från taggar.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Som tidigare nämnts är kulturen kalltålig. Vid svåra frostförhållanden kan det dock frysa något. därför det är bättre att spela det säkert och skydda rotsystemet på vintern . För detta byggs ett skydd från grangrenar. Detta gäller särskilt för unga växter.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Frömetod

När bären är mogna skördas de och frön extraheras från dem. Därefter desinficeras planteringsmaterialet i en lätt manganlösning och torkas. De färdiga fröna sänks ned i jorden med 10 mm. Först görs landningen på en tillfällig plats. I april plockas groddar. Avståndet mellan proverna måste vara minst 3 cm . När plantorna når två år flyttas de till en permanent plats.

Om det är beslutat att plantera frön på våren, innan de måste hållas i våt sand i minst 2 månader. I detta fall bör temperaturen ligga på nivån 3-5 C.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Processen börjar i början av sommaren. Alla löv tas bort från botten av sticklingarna. Sedan sänks de ner i Kornevin -lösningen i flera timmar. Detta stimulerar den snabba bildningen och utvecklingen av rotsystemet. Därefter planteras planteringsmaterialet på en tillfällig plats. Till en början övervakar de noggrant den tillräckliga mängden jordfuktighet . Efter 2 år flyttas plantorna till en permanent plats.

Bild
Bild

Använda lager

Proceduren utförs tidigt på våren. De starkaste skotten väljs för reproduktion. De placeras i ett spår ca 10 cm djupt och fixeras. Slutet av skottet ska vara över marknivån. För att påskynda bildandet av rotsystemet kan du något skrapa platsen för dess framtida plats . Till hösten kommer sticklingarna att bli en fullfjädrad planta. Under denna period flyttas han till en permanent plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dela busken

Buskar i åldern 3 till 6 år är lämpliga för denna metod. Processen startar i april. Busken avlägsnas helt från marken. Skär försiktigt isär den med en trädgårdssåg. I det här fallet är det mycket viktigt att inte skada rotsystemet. Snittplatser behandlas med en manganlösning . Du kan också använda kol. De resulterande mini-buskarna planteras på de utvalda platserna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Kulturen är resistent mot många sjukdomar, men ibland kan problem uppstå

  • Först och främst är det viktigt att förhindra utseende av bladlöss och malar. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderas att spraya växten med en lösning som erhålls genom att späda tvätttvål i vatten. Detta bör göras i mitten av våren. Om problemet fortfarande uppstår kan du ta reda på det genom att torka och falla lövverk, krökning av skotten. I det här fallet är det värt att använda "Fufanon", "Decis" eller andra effektiva formuleringar.
  • Mjöldagg kan också påverka busken. Denna svampsjukdom manifesteras av en vit blomning på skotten och lövverket. Det är här fungicider kommer till undsättning.
  • Bladfläck kan identifieras med sina karakteristiska mörka fläckar. För profylax används sprutning med kopparoxiklorid. Detta görs på våren och efter blomningen.
  • Bakteriecancer uttrycks genom uppkomsten av sprickor på skotten. I detta fall tas de skadade områdena bort och bränns. Detta kommer att förhindra spridning av sjukdomen. Det finns inget botemedel i det här fallet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Grönmattens uttrycksfulla utseende gör att den kan förbli en spektakulär dekoration av trädgården året runt. Kultur kan användas både som ett enda element i landskapsdesign och som en del av en grön komposition. Buskar dekorerar ofta rabatter, klippträdgårdar. Flera växter i rad kan planteras längs vandringsleden. Du kan göra en original häck.

Eftersom kulturen har ett kraftfullt rotsystem, används den inte bara för landskapsarkitektur, utan också för att stärka sandiga sluttningar.

Rekommenderad: