Terry Chubushnik (41 Bilder): Sorter Av Trädgårdsjasmin, Plantering Och Vård Av Buskar I Det öppna Fältet. Hur Förökas Genom Sticklingar?

Innehållsförteckning:

Video: Terry Chubushnik (41 Bilder): Sorter Av Trädgårdsjasmin, Plantering Och Vård Av Buskar I Det öppna Fältet. Hur Förökas Genom Sticklingar?

Video: Terry Chubushnik (41 Bilder): Sorter Av Trädgårdsjasmin, Plantering Och Vård Av Buskar I Det öppna Fältet. Hur Förökas Genom Sticklingar?
Video: Mogra 🌱 jasmine 👉 Growing and caring method 2024, April
Terry Chubushnik (41 Bilder): Sorter Av Trädgårdsjasmin, Plantering Och Vård Av Buskar I Det öppna Fältet. Hur Förökas Genom Sticklingar?
Terry Chubushnik (41 Bilder): Sorter Av Trädgårdsjasmin, Plantering Och Vård Av Buskar I Det öppna Fältet. Hur Förökas Genom Sticklingar?
Anonim

Terry chubushnik eller trädgårdsjasmin är en av de mest populära buskarna som odlas i centrala Ryssland. Förutom en behaglig doft och en stormig, frodig blommning utmärks denna växt av sin opretentiöshet och enkel reproduktion. Terry sorter av trädgårdsjasmin ser ännu mer dekorativa ut på grund av kronbladens speciella arrangemang - det finns mycket mer av dem än hos de naturliga arterna . Frodiga rosetter ser särskilt elegant ut mot bakgrunden av grönt bladverk. Med detta tillägg ser landskapet alltid särskilt elegant, uttrycksfullt ut och får ett unikt utseende.

Hur planterar och sköter du buskar utomhus? Hur man förökar trädgårdsjasmin genom sticklingar, vilka odlingsförhållanden behöver den? Alla dessa frågor kräver noggrann övervägande, eftersom felaktig odling kan förstöra busken. Tänk på vad som är värt att tänka på när du väljer trädgårdsjasmin för plantering.

Bild
Bild

Karakteristisk

Trädgårdsgrödan, känd som terry chubushnik, är en flerårig buskeväxt som tillhör familjen hortensia. Bara en ljus doft gör den relaterad till klassisk jasmin. Beskrivningen betonar skillnaden mellan dessa buskar. I naturen ser den orangea apelsinen mer blygsam ut; den växer naturligt i länderna i Nordamerika, Europa och Asien . Häckningsvarianter är vanligtvis dubbla eller halvdubbla.

Storleken på chubushnikbusken i vanliga former överstiger inte 3 m, dvärgarna växer inte mer än 1 m i höjd. Växtens krona sprider sig ganska, ibland gråter, hänger under vikten av blomställningar som samlats i en pensel. Buskens diameter kan också nå 2-3 m. För skott 1 år gamla är en grå bark karakteristisk, från 2 år blir den ofta brun, stelnar, en mjuk kärna förblir inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdsjasmin är en produkt av selektiv avel, som erhölls i Frankrike 1909 . Upphavaren vid namn Lemoine, ägare till sin egen plantskola, uppfödde denna kultur genom att korsa olika typer av vanlig mock-orange. Den första frottévarianter var "Virgin". Idag har dess popularitet inte minskat minst.

Lemoines plantskola har länge varit en trendsättare när det gäller odling av trädgårdsmockweed. Den ryska uppfödaren Vekhov tävlade med honom under 1900 -talets första hälft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Riklig blomning är kännetecknande för frottéhackorange. Beroende på sorten varierar knopparnas prakt och antalet kronblad i dem. Blomningen börjar under det tredje decenniet i juni och varar från 14 till 21 dagar. Terrytyper skiljer sig inte åt i den aromatiska kompositionens styrka och skärpa, den är mer känslig och raffinerad.

För riklig blomning krävs det korrekta valet av planteringsplats - busken kommer bara att njuta av prakt på ett väl upplyst ställe.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Terry chubushnik har en stor sort. Den kännetecknas av en vit, blek grädde eller gulaktig färg på blomman, ibland vid kronbladets bas har en rosa nyans. En selektiv buske, inte lika doftande, men inte mindre vacker än dess vildväxande sort. Flera sorter kan särskiljas bland de mest populära planteringsalternativen.

Alabastrit eller "Alabastrit ". En snövit sort av franska urval, erhållen som ett resultat av korsande hybrider av vanliga, småbladiga och storblommiga chubushniks. Busken växer upp till 1,8 m, skotten är starka, upprätt. Blomställningarna är halvdubbla, bildar borstar med 7-9 knoppar upp till 11 cm långa. Blommans diameter når 5,5 cm.

Det är en mycket aromatisk sort som blommar i upp till 36 dagar och bildar knoppar lite senare än klassisk jasmin.

Bild
Bild

" Bouquet blanche ". Det anses inte särskilt frostbeständigt, det tillhör underdimensionerade former av en buske med blommor av en sfärisk dubbel form. Blomställningen bildas av 5 knoppar tätt intill varandra. Dvärgbusken bildar rikliga skott, har en frodig krona. På grund av frysning av de övre grenarna sker blomning oftast på de nedre grenarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förtrollning eller "Charm ". En dvärgsort med en höjd av högst 1 m, tillhör den franska urvalsgruppen, är erkänd som en av de mest dekorativa och attraktiva. Det kännetecknas av frodig förgrening av hängande årliga skott, blomställningarna består av 9 knoppar, bildar borstar upp till 7 cm långa. De tätt dubbla blommorna är ganska stora, rosetten når 4,5 cm.

Sorten utmärks av en utsökt, delikat doft, sen och inte för lång blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gletcher . Fransk avelsort av frottémockorange, når 1,5-2 m i höjd, med raka stjälkar, ovala gröna blad. Under blomningen är busken rikligt täckt med täta och långa borstar (upp till 7 cm) med 5-7 blommor. Kronbladets nyans är vit, rosetten fördubblas tätt, med en diameter på 4-4,5 cm, efter blomning rekommenderas växten beskärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jungfrulig . Det allra första urvalet av frotté. Den bildar en buske med en höjd av 2 till 3,5 m med en bred spridande krona. Lövväxter ändrar bladen från grönt till gult till hösten. Sorten blommar i juli, men kan producera enstaka kluster tidigt på hösten igen.

Blommorna är upp till 5 cm i diameter, har en frottéstruktur av kronblad, blomställningarna bildar borstar upp till 14 cm långa. Busken behåller sin dekorativa effekt i upp till 20 år.

Det skiljer sig i genomsnittlig vinterhårdhet, men i mittfältet fryser det ibland under särskilt hårda vintrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Hermelinmantel ". En dvärgsort som växer upp till 80 cm i höjd. Växten kännetecknas av tunna, kaskadskott i form av en kappa, den halvdubbla formen av en blomsterskål. Rosetten är inte stor, når 2,5-3 cm i diameter, 1-3 knoppar i blomställningen, men de bildas mycket rikligt, så att busken är nästan helt täckt med ett frodigt vitt skum av blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Månsken ". En utsökt sort med genomskinliga, som glödande kronblad. Blommorna är sfäriska, medelstora, pryder rikligt buskens yta.

Denna typ av hybrider kännetecknas av en ljus, sofistikerad doft av jordgubbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Snöstorm ". En av de mest rikliga blommande sorterna. Busken är låg, upp till 1,1 m, tillhör gruppen frottémock-orange av inhemskt urval. Blommorna täcker bokstavligen det gröna lövverket.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Yunnat ". Lyxig tätt fördubblad sort, perfekt för klimatet i mittzonen. Blommorna är stjärnformade, snövit, rosetten når 4,5 cm i diameter. Denna sort kännetecknas av lång blomning, utsökt doft av jordgubbar och vanilj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en mängd frottéchubushnik är det viktigt att ta hänsyn till dess höjd, blomningstid. Det är värt att uppmärksamma det faktum att busken av ryskt urval anpassar sig bättre till klimatförhållandena i ryska federationens mittzon. Franska sorter, särskilt höga, fryser ofta något i det övre området, varefter de inte ger blommor i denna del av kronan. En av de bästa sorterna anses traditionellt vara "Yunnat", "Snow storm" - opretentiös och mycket dekorativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

För att plantera en frottéchubushnik väljs väl upplysta platser på ett område med rik och bördig jord. Nitroammofoska hälls i ett förberett hål med en diameter på 60 cm, dränering läggs på botten, en jordblandning av kompost, bladhumus och sand blandas. Avståndet mellan buskarna av höga sorter upprätthålls upp till 1,5 m, med dvärgformer - 0,8 m.

Landningsförfarandet är följande:

  • en del av den bördiga jorden hälls på botten av gropen med dränering;
  • en planta placeras ovanpå och håller den vertikalt;
  • växten är placerad, rotkragen är belägen på nivån av hålkanten;
  • jordens rester är fyllda;
  • ytan är komprimerad;
  • plantering vattnas, mulch marken vid rötterna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Den huvudsakliga vården som krävs för en frottéchubushnik i det öppna fältet är ogräs ogräs, lossa jorden efter vattning. Förutom, 3-4 gånger per säsong mults marken runt buskens bas med humus eller torra fallna löv.

För vinter och vår upprepas denna procedur för att skapa ett bekvämt mikroklimat runt rötterna.

Bild
Bild

Vattning

Frekvent vattning krävs inte för växten. Det räcker med att tillsätta varmt vatten under roten 2 gånger i veckan; i fuktigt väder kan du klara dig utan denna åtgärd. I taget införs 20-30 liter vatten under roten, vilket undviker vattentäppning. Kallt vatten bör inte användas för bevattning, eftersom detta kan leda till försämring av immunitet, infektiös infektion.

Bild
Bild

Toppdressing

Gödsling av jorden krävs för växten, från 2 år från planteringstillfället. Toppdressning utförs 3 gånger om året. I det första steget, på våren, införs en lösning av uppslamning med vatten i förhållandet 1 till 10 under roten.

Innan blomningen måste du fylla på med mineralgödsel . - karbamid, superfosfat, kaliumsulfat i form av en vattenlösning av dessa ämnen i en volym av 7,5, 15 och 7,5 g per 10 l vätska. I slutet av sommaren kan trädgårdsjasmin vara nöjd med införandet av torrt gödningsmedel i jorden. Ett kaliumfosfatbaserat mineralkomplex kommer att räcka.

Bild
Bild

Beskärning

Terry sorter av trädgård chubushnik rekommenderas att beskäras - både sanitära och formbyggande. Det utförs tidigt, på våren, redan innan saftflödet börjar. Långa grenar förkortas nästan till basen, tunna och svaga - med 1/2 längd.

Unga skott lämnas också bara delvis: alla, förutom 2-3 av de starkaste skotten, måste elimineras för att kronan ska kunna bildas korrekt . Från 3 år kommer busken att få regelbundna och vackra konturer på våren.

En gång vart femte år föryngrande beskärning nästan till roten, inte mer än 4-5 cm grenar kvar över marken. Sanitär årlig beskärning görs på våren. Som en del av proceduren tas alla torra och skadade grenar bort. På hösten och sommaren rekommenderas det att klippa av vissna blomställningar vid frotté-apelsinen.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

I tempererade klimat behöver trädgårdsjasmin inte ytterligare skydd. I kallare områden kan toppen av busken frysa, på våren tas sådana skott bort. Plantor 1 år gamla behöver ett obligatoriskt skydd för vintern med säckväv och garn som knyter grenarna. Buskens bas är muldd med torv eller humus.

På vintern måste du övervaka överflödet av snötäcke, ta bort det från kronan så att skotten inte bryts.

Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Terry chubushnik har en stark och stark immunitet. Växten är praktiskt taget inte mottaglig för sjukdomar . Men insekter är aktivt intresserade av dem - vivel, spindelkvalster, olika typer av bladlöss. Kampen mot dem utförs med hjälp av insekticidmedel, du kan använda en säker lösning av tvätttvål: stycket löses i varmt vatten, kronan sprutas med den resulterande kompositionen på våren.

Bild
Bild

Föder upp

Du kan enkelt föröka en frottémock på egen hand. Växten tolererar buskeuppdelning väl. Efter riklig vattning gräver de ut det och skär det sedan med en beskärare i 3-4 delar. Det är bättre att utföra proceduren under hösten, från det tredje decenniet i september.

Du kan föröka terry chubushnik genom sticklingar i juni. För att göra detta skärs friska skott 10 cm långa snett från växten. Snittet bearbetas med en rotbildningsstimulator - det är nödvändigt att motstå plantmaterialet i det i upp till 12 timmar.

Sedan skickas sticklingarna till växthuset, i förberedda behållare med ett näringssubstrat. Vidare bör plantorna få vattning. Växthuset ventileras regelbundet . Efter rotning härdas plantorna gradvis och förbereder sig för plantering i marken om ett år.

Bild
Bild

Med reproduktion av frö kommer det att ta minst 7 år att vänta på den första blomningen av frottémockan, och hybriderna kommer inte att behålla sina egenskaper. Det är lättare att få en ny växt genom att skapa lager, gräva i starka sidoskott och kulla dem 2 gånger per säsong. Separationen av rotade buskar utförs på hösten.

Vackra exempel i landskapsdesign

Variety "Shneeshturm" avskräcker vackert utrymmet längs staketet på platsen.

Bild
Bild

Lemoines chubushnik med halvdubbla blommor är en sann dekoration av trädgårdslandskapet.

Bild
Bild

En frodig buske av frotté-mock-orange kommer harmoniskt att sätta igång fasadens panoramaglas, skapa en attraktiv utsikt från fönstren.

Rekommenderad: