Reproduktion Av Spirea Genom Sticklingar: Sticklingar Av Spirea På Sommaren. Hur Förökas På Våren Och Hösten? Roterande Sticklingar

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Spirea Genom Sticklingar: Sticklingar Av Spirea På Sommaren. Hur Förökas På Våren Och Hösten? Roterande Sticklingar

Video: Reproduktion Av Spirea Genom Sticklingar: Sticklingar Av Spirea På Sommaren. Hur Förökas På Våren Och Hösten? Roterande Sticklingar
Video: Dogs Mating 2024, April
Reproduktion Av Spirea Genom Sticklingar: Sticklingar Av Spirea På Sommaren. Hur Förökas På Våren Och Hösten? Roterande Sticklingar
Reproduktion Av Spirea Genom Sticklingar: Sticklingar Av Spirea På Sommaren. Hur Förökas På Våren Och Hösten? Roterande Sticklingar
Anonim

Spirea är ett släkte av prydnadsbuskar. En sådan växt används ofta i landskapsdesign för att dekorera hushållstomter. Många amatörträdgårdsmästare undrar hur dessa vackra buskar kan förökas. En av de enklaste metoderna är att odla spirea med sticklingar. Vi kommer att överväga subtiliteterna av växtsticklingar mer detaljerat i denna artikel.

Bild
Bild

Rätt tid

Våren anses vara den bästa tiden för förökning av spirea genom sticklingar. Vissa växtsorter kan dock ha olika formeringstider. Till exempel förökas de sorter som blommar på våren bäst på sommaren. Du kan också odla en buske på hösten.

Oavsett tid på året rekommenderas att även ta hänsyn till väderförhållandena. Det rekommenderas att skörda skott i regnigt och grumligt väder . Om reproduktion utförs på våren, är det lämpligt att vänta på att grönskan växer aktivt på buskarna eller omvänt att skörda sticklingarna innan knopparna börjar svälla. Vid avel på sommaren är det viktigt att vädret inte är varmt och torrt, annars kan sticklingarna inte slå rot, och det är också viktigt att spirea inte blommar under häckningssäsongen.

Bild
Bild

Om avel är planerat att utföras på hösten måste du vara i tid innan frost börjar. Grenar skördas i september, och rotning och plantering i öppen mark måste utföras före början av oktober . Det kommer att vara viktigt att isolera väl med spirea för vintern. Annars är uppfödningsprocessen praktiskt taget densamma oavsett årstid.

Bild
Bild

Skördar sticklingar

Som nämnts tidigare rekommenderas att skörda grenar i svalt och grumligt väder. Grenarna skärs av friska och starka buskar. Om växten har tecken på sjukdom eller parasitskador, måste busken behandlas med speciella medel före skörden . Efter sprutning kan skott klippas av tidigast den fjärde dagen. Om det inte var möjligt att bota växten första gången, rekommenderas det att upprepa behandlingen av busken. För reproduktion behöver du bara klippa raka grenar som växer uppåt. Bruna skott bör inte vara mer än ett år gamla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om skörden av grenar sker på sommaren, klipps de skott som blommningen redan har stoppats av . Det är önskvärt att alla löv på dem är intakta. För reproduktion är både mycket unga sticklingar och ettåriga lämpliga. Längden på de avskurna grenarna ska vara ca 11-15 cm. Varje skärning ska ha minst 4 gröna blad eller knoppar. Skär av skottet med en vass kniv eller blad i en vinkel på 30 grader. Överst på grenen måste också trimmas, men redan i rät vinkel.

Viktig! Det rekommenderas att trimma bladen lite: de två nedre tas bort helt och de övre förkortas exakt till hälften. Denna procedur kommer att påskynda rotningen av sticklingar, eftersom det ger mindre fuktförlust.

Bild
Bild

Röta

För att stimulera rottillväxten efter att ha klippt grenarna, rekommenderas att lägga den i en speciell komposition ett tag. I butiken för dessa ändamål kan du köpa produkter som "Kornevin", "Heteroauxin" och "Vympel". Efter bearbetning av grenarna måste de planteras i små behållare. Låt oss överväga rotprocessen i etapper.

  1. För att rota skott hemma måste du först förbereda underlaget. Det enklaste sättet är att använda våt sand. Du kan också blanda sand från torv eller använda annan lös jord. Det rekommenderas att behandla underlaget med en fungicid för att förhindra rotröta.
  2. När det gäller behållaren där grenarna ska planteras är alla behållare med hål i botten lämpliga här. Det är nödvändigt att plantera sticklingar korrekt på 3 cm djup i en vinkel på cirka 45 grader. Det är nödvändigt att observera lutningsvinkeln så att tillväxten av grenarnas övre delar bromsas och rotbildning, tvärtom, aktiveras.
  3. Det är viktigt att jorden är fuktig under plantering. Efter att grenarna är nedsänkta i substratet måste de också strös med vatten. Det är lämpligt att täcka sticklingar ovanpå med en film eller ett lock från en plastflaska. Denna manipulation är nödvändig för att skapa förhållanden med hög luftfuktighet och bibehålla temperaturen.
  4. Med jämna mellanrum tas plantorna ur skyddet och fuktas med en sprayflaska. Under odlingen är det viktigt att inte låta jorden torka ut, men samtidigt överfukta inte spirea. Behållare med sticklingar ska tas bort till fönsterbrädan, där solljuset inte kommer att vara för starkt.
  5. Som ett alternativ till att hålla plantorna för rotning, begrava behållarna i trädgården. Ovanifrån måste du lägga torra löv eller torv på marken så att rotsystemet inte fryser. På vintern tas behållaren med plantor bort till källaren eller överförs till en annan mörk, sval plats.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan odla skott inte bara i krukor. Om så önskas byggs ett växthus på platsen under spirea.

  1. Först grävs en trädgårdsbädd, organiska gödningsmedel appliceras. Det rekommenderas att tillsätta torvblandning och flodsand till marken. Då rekommenderas att fukta jorden väl.
  2. Grenarna planteras på ett avstånd av minst 10 cm från varandra. Därefter måste du installera växthusramen och sträcka filmen ovanpå. Polyeten måste fixeras väl genom att pressa den mot marken längs växthusets omkrets med tegel eller andra tunga föremål.
  3. Det rekommenderas att öppna och ventilera mini-växthuset då och då. Och glöm inte heller regelbunden vattning av plantor. För vintern avlägsnas filmen och sticklingarna strös med en torvblandning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare vård

Skötsel av sticklingar är inte särskilt svårt.

  • Det är viktigt att se till att jorden i växthuset eller krukorna inte torkar ut. Från en sprayflaska kan ytsprutning göras dagligen. Vid varmt väder rekommenderas att återfukta minst två gånger om dagen.
  • När många droppar lägger sig på insidan av filmen eller locket från flaskan är det nödvändigt att organisera ventilation. Det är viktigt att se till att skotten inte kommer i kontakt med varandra om de planteras i samma behållare, och att de inte vidrör skyddet, annars kan det leda till bildning av ruttning.
  • Rotsystemet kommer att bildas om cirka tre veckor. Därefter tas plantorna ur skyddet och i ytterligare två veckor behöver de bara vattnas. Efter denna tid planteras sticklingarna i separata krukor, om de ursprungligen växte i samma behållare.
  • Enskottskrukor förs ut i det fria för slutlig rotning. Det rekommenderas att hålla dem i skuggan. När plantorna är helt förstärkta transplanteras de i öppen mark till en permanent plats.
Bild
Bild
Bild
Bild

Öppen marktransplantation

Plantering på en permanent plats utförs efter att rötterna växer från sticklingarna. Om rotning inträffade på hösten, utförs plantering i öppen mark endast på våren . Om ympning utfördes på våren eller sommaren, kan transplantation till en permanent plats utföras både på hösten och nästa vår. När du väljer en plats är det viktigt att ta hänsyn till dess belysning och jordkomposition. Platsen där spirea växer ska vara väl upplyst och skyddad från starka vindbyar. Marken bör vara bördig, för vilken du kan applicera gödselmedel och lösa. Om marken är ganska tung, grävs ett ganska stort hål under sticklingarna, vid vars botten dränering placeras.

Det bör inte finnas några hål på landningsplatsen så att vatten inte stagnerar nära busken efter regn och snösmältning . Hålet för spirade sticklingar ska vara 3 gånger bredare och 1,5 gånger djupare än rotsystemet. Det är lämpligt att lägga till torv och sand i trädgårdsjorden. Efter att plantan har placerats i hålet är det nödvändigt att noggrant sprida sina rötter. Planterade skott bör vattnas rikligt och täckas med mulch.

Om flera buskar ligger på en plats samtidigt, bör avståndet mellan dem vara i intervallet från 40 till 70 cm.

Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

För att sprida spirea genom sticklingar behöver du inte vara en professionell trädgårdsmästare. Detta förfarande är ganska enkelt, även en nybörjare klarar det. För framgångsrik uppfödning av en buske kan du använda följande användbara rekommendationer:

  • för att skydda skurna från sjukdomar och parasiter kan de behandlas med en lösning av kaliumpermanganat;
  • de bästa "grannarna" i trädgården är barrgrödor;
  • vid landning på en permanent plats rekommenderas att lägga en dränering från tegelstenar eller en blandning av sand och småsten i hålet;
  • i ett år efter planteringen av spirea i trädgården behöver växten noggrann vård; vattning bör utföras konstant så att rötterna inte kan torka ut;
  • under aktiv tillväxt måste buskar transplanterade i öppen mark matas; mineralkompositioner och organiska gödningsmedel kan användas som toppdressing.

Rekommenderad: