Sjukdomar Och Skadedjur Av Flox (26 Bilder): Beskrivning Och Metoder För Behandling. Vad Händer Om De Nedre Bladen Blir Gula?

Innehållsförteckning:

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Flox (26 Bilder): Beskrivning Och Metoder För Behandling. Vad Händer Om De Nedre Bladen Blir Gula?

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Flox (26 Bilder): Beskrivning Och Metoder För Behandling. Vad Händer Om De Nedre Bladen Blir Gula?
Video: Bilderna från Mikaels mage avslöjar inflammationen - Dr Mikael & Tilde (Sjuan) 2024, Maj
Sjukdomar Och Skadedjur Av Flox (26 Bilder): Beskrivning Och Metoder För Behandling. Vad Händer Om De Nedre Bladen Blir Gula?
Sjukdomar Och Skadedjur Av Flox (26 Bilder): Beskrivning Och Metoder För Behandling. Vad Händer Om De Nedre Bladen Blir Gula?
Anonim

Sjukdomar och skadedjur av flox med beskrivningar, som anger metoder för deras behandling förtjänar den största uppmärksamheten. Många sommarboende och amatörblomstrare vill ha blommande växter i sin trädgård. Men floxer är ganska sårbara för effekterna av svampinfektioner, attacker av insekter, sniglar och andra invånare på platserna. Hur identifierar man sjukdomen i tid, vilka regler hjälper till att reagera snabbt och rädda växten från döden? Vad ska jag göra om de nedre bladen blir gula, kan detta förebyggas?

Erfarna blomsterodlare påminner om att förebyggande åtgärder fortfarande är det enda effektiva sättet att bekämpa skadedjur och växtsjukdomar . Om bladen vid konstig inspektion ser konstiga ut, blommorna slutat bildas, stjälkarna visar tecken på dvärgväxt, bör du tänka på hur du studerar symptom på problemet mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker till förekomst

Varför uppstår floxsjukdomar? Denna fråga ställs av varje sommarboende som redan har mött döden av en frodig, blommande växt. Vanligtvis, grunden för alla problem är fel jordbruksteknik - ett brott mot kraven för att odla en växt . Till exempel kräver alla typer av svampmikroorganismer ett fuktigt mikroklimat. Om jorden runt roten är för mättad med vatten, skapas en gynnsam miljö för deras utseende.

Virusinfektioner bärs oftast av skadedjur, till exempel bladlöss, kvalster, rundmaskar, cikader och andra insekter … Alla, i kontakt med friska floxer, ökar risken för att utveckla en farlig sjukdom. Växter blir ganska sjuka vid kontakt med viruset. Det är ofta lättare att förstöra en hel buske än att försöka rädda enskilda skott. Trädgårdsutrustning kan också vara en källa till fara: det rekommenderas att noggrant desinficera verktyg och behållare då och då.

Vid minsta misstanke om ett virus bör den sjuka växten vara i karantän, täckt med linnepåsar för att undvika att sprida faran genom pollen. Det är viktigt att tänka på att sjuka växter ofta marknadsförs som exotiska eller nya arter.

Bild
Bild
Bild
Bild

En alarmerande faktor bör vara rekommendationen för reproduktion genom att dela busken - om vegetativa processer störs är sticklingar också svåra. Bland orsakerna till spridningen av infektionssjukdomar eller skadedjur, nämns ofta ovilja att följa normala växtkarantänstandarder. Till exempel, för phloxes är den rekommenderade isoleringsperioden 2 år … Detta är särskilt viktigt om en hel samling arter och sorter växer på platsen.

Fel jordbruksteknik - huvudkällan till alla problem. Phloxproblem är främst relaterade till det faktum att fel plats för plantering väljs - för skuggad eller omvänt ett upplyst område, för tät mark, brist på tillräcklig vattning, gödningsmedel.

Allt detta leder till att immunsystemet börjar fungera fel. Problemet kan delvis lösas genom att mulka jorden med sågspån eller spån som absorberar överflödig fukt väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av sjukdomar

Manifestationerna av floxsjukdomar är ganska olika och, med en uppmärksam inställning till växterna, är väl urskiljbara. En uppmärksam trädgårdsmästare kommer lätt att märka en missfärgning av bladplattan, dess deformation och utseendet på andra symptom. Låt oss närmare överväga vilka sjukdomar som oftast påverkar floxen.

Verticillär vissnande

En ganska vanlig infektionssjukdom av flox. Det manifesterar sig under perioden med aktiv knoppbildning och under blomningen. Lesions huvudfokus är växtens rotsystem . Svampen påverkar rotkrageområdet, stör det normala flödet av näringsämnen. Ursprungligen förändras friska blomstammar knappast i ett tidigt skede av sjukdomen, men bladen på dem blir gula, krullar, torkar ut och tappar all attraktivitet.

Med tiden ändrar själva stjälkarna färg till brunt, torkar upp och dör . Om du inte vidtar åtgärder kommer växten att dö under säsongen. Det rekommenderas att gräva särskilt värdefulla buskar ur marken, skölja rhizomen, ta bort eventuella sporer, bearbeta den genom att blötlägga i biofungicid (lösning i en koncentration av 0,2%) och plantera i ett hål med tillsats av Trichodermina.

Om växten redan har dött måste den förstöras, jorden på denna plats spills med fungicidkompositioner, som inte används i framtiden på ett tag.

Bild
Bild

Mjöldagg

Denna svampsjukdom påverkar inte bara flox. Tilldela äkta mjöldagg, orsakad av svampar av erysifanter, och falska, provocerade av utseendet av peronosporös . Med mjöldagg täcker de karakteristiska vita fläckarna phloxbladen som en tjock spindelnät. Först påverkas bladplattans ovansida, sedan dess nedre del. Vidare blir placken gradvis grå, mörka fläckar på mycelet är tydligt synliga på den. Med den okontrollerade utvecklingen av sjukdomen dör växten oundvikligen.

Den falska formen av infektionen ser ut som en gulfläckig skada på bladvävnaden . Det sprider sig ganska snabbt, vilket leder till att skotten vissnar, att de torkar ut och dör. Fragmenterade mycelier separeras från rynkade blad. Som med andra svampsjukdomar kan falska och sanna former av mjöldagg elimineras genom att spruta växter med produkter som innehåller koppar.

Bild
Bild

Fomoz

En av de vanligaste sjukdomarna hos flerårig flox. Med det blir de nedre bladen gula, de är täckta med mörka fläckar av halmbruna nyanser, skotten vid basen blir bruna . På bara en vecka börjar bladplattan dö. Kanterna krullar, växten torkar, bladets undersida är täckt med svarta fläckar av mycel.

Med djup fomos förlorar stjälkarna sin elasticitet och spricker . Växten går sönder, går sönder, dör. I de flesta fall fungerar behandlingen inte, phlox är lättare att utrota. Du kan försöka spara de mest värdefulla, sällsynta exemplen genom att rota genom att skära av topparna på friska skott och hålla dem i minst 12 timmar i en fungicidlösning. De första två åren måste räddade floxar odlas isolerat, i en separat karantänavdelning i trädgården.

Om fomoser upptäcks i ett tidigt skede kan du försöka rädda dem genom att utföra behandling. För detta används kopparinnehållande preparat - "Hom", Bordeaux -vätska i en koncentration på 1%, vilket förhindrar spridning av svampinfektion.

Bild
Bild

Phlox -rost

Orsaken till denna sjukdom är svampen Uredinae. Infekterade löv börjar täcka först små, och sedan mer och mer omfattande brunröda fläckar. När de drabbade områdena växer börjar växten vissna, bladen torkar, tappar sin naturliga färg, växten torkar . Med tidig behandling påbörjas med preparat innehållande koppar elimineras rost ganska framgångsrikt. Det är nödvändigt att spraya medicinska lösningar både direkt på jorden och på själva växten.

Bild
Bild

Septoria eller spotting

Vid infektion med septoria torkar plantans skott ut i botten. Under perioden med knoppbildning kan sjukdomen upptäckas genom att detekterar grå fläckar på bladen. Gradvis växer de och slår skotten från botten uppåt. … Om de nedre bladen blir gula, spår av en rödaktig kant visas på dem, septoria har gått in i ett allvarligt skede, sannolikheten för växtdöd är hög.

Huvudterapin här är alltid uteslutande förknippad med behandling med preparat innehållande koppar, att starta behandlingen i tid kan spara phlox.

Bild
Bild

Kloros

Detta är troligen ett komplex av symptom där skotten ändrar färg, blir vita eller gula och bladen får en blek kant. Kloros är förknippad med avsaknaden av ett värdefullt biologiskt ämne - klorofyll, vilket är nödvändigt för ett korrekt förlopp av fotosyntesprocesser . Den vanligaste orsaken till kloros är obalans i mikronäringsämnen.

Som regel kan problemet lösas genom att applicera toppdressing - ett mineralkomplex med järn, magnesium, svavel, kalk, zink. Och även orsakerna till kloros kan vara försämring av förhållandena för växtens tillväxt och utveckling, orsakad av stillastående vatten vid rötterna, för sur jord och infektioner.

Bild
Bild

Virussjukdomar

Bland de virus som är farliga för phlox, särskilt några.

  • Lockighet . Viruset orsakar deformation av bladen - gulgröna eller svarta fläckar visas på dem, ojämn i form och färg, bladens vener blir bruna. Med allvarlig försummelse av sjukdomen vrids bladplattorna spiralt runt sin axel. Busken ser hämmad ut, när den jämförs med sina kamrater, slutar blomningen. Metoder för behandling av venenekrosvirus eller gurkamosaik på floxar inkluderar behandling med fungicida preparat och fullständigt avlägsnande av drabbade löv.
  • Ringpunkt . Utseendet på ringformade fläckar, som är ett av symtomen på svartringade tomater, blir ett tecken på sjukdomen. Vidare är bladen deformerade, böjda. Den drabbade växten förstörs tillsammans med roten, jorden odlas från nematoder - bärare av en virusinfektion.
  • Variegatedness . Det är inte typiskt för phlox, men det finns i vissa sorter - Darwins Joyce, Phlox paniculata Drakon. Deras kronblad är täckta med symmetriska drag i kontrasterande nyanser. Patologi manifesterar sig på ett något annorlunda sätt - i form av radiella ränder, sektorer som täcker blomman. Om ett variegationsvirus upptäcks måste växten förstöras. Dess pollen, frön och saften smittar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över skadedjur

Bland de skadedjur som hotar floxen i trädgården finns mikroskopiska nematodmaskar som infekterar löv och rötter av växter, liksom en mängd olika larver. I avsaknad av ett tidigt svar på utseendet av parasiter dör buskarna helt enkelt, deras vegetativa processer störs. Om växterna vissnar, inte blommar, växer dåligt, torkar ut, är det värt att starta diagnosen genom att leta efter en källa till fara i marken eller på löv och stjälkar.

Nematod

Oftast påverkas phloxes av stam- eller bladvarianterna av dessa rundmaskar. Rot eller gallisk är ganska sällsynt. De har en filamentär, nästan färglös kropp och är dåligt synliga utan specialutrustning. Nematoder matar på växtsaft och sprider sig ganska snabbt i jorden, särskilt om grödornas sammansättning sällan förändras.

Tecken på växtskador är följande egenskaper:

  • svullna neoplasmer på stjälkarna;
  • skörhet av skott;
  • dvärgbuskar;
  • vågighet, deformation av arkplattan;
  • hugga blommor.

Du kan bekräfta förekomsten av nematoder med ett enkelt experiment: stammen är avskurna från växten, dess nedre del delas upp i separata bitar och placeras i en behållare med vatten. Om du tittar på miljön med ett mikroskop eller förstoringsglas efter några timmar kan du se maskarna. Därefter grävs alla floxar som påverkas av nematoden upp och förstörs. Den återstående jorden behandlas med blekmedel, används inte i odling förrän 3-5 år.

Bild
Bild

Sniglar

Phlox jagas av flera arter av dessa snäckor samtidigt. De förekommer särskilt ofta i trädgården under regniga, fuktiga somrar, angripande löv och blommor på natten. Sniglar är extremt farliga för unga växter. För att förstöra dem helt rekommenderas det att vidta förebyggande åtgärder - regelbundet rensa bort ogräs, samla skadedjur för hand, ordna fällor med bete.

Det rekommenderas att strö vägar och gränser med aska, luddkalk.

Bild
Bild

Bronzovki

Denna bevingade insekt jagar floxens söta nektar, men dess stora storlek leder till att blombladet slits och ser oestetiska ut. Du måste fånga skadedjur manuellt, annars kan de förstöra planteringarna kraftigt.

Bild
Bild

Slarvigt öre

Denna skadedjur tillhör bedbugs. Den livnär sig på floxbladsjuice. Den drabbade växten är inte bara skadad, den är också täckt med sekret från skadedjurets sekretoriska körtlar. Den slobberande slanten föder aktivt i torrt väder.

Inuti de skummande spåren av dess närvaro lurar den största faran - larverna, som fortsätter att förstöra växten.

Bild
Bild

Behandlingsmetoder

Vad ska jag göra om en sjukdom identifieras eller om problemet inte diagnostiseras tillräckligt noggrant? Till exempel kan gulning av de nedre bladen inte nödvändigtvis vara resultatet av en infektion. Normalt manifesterar det sig på hösten, med början av bladfall. Dessutom orsakar överflöd eller brist på fukt, överdriven skuggning, långvarig kontakt med solens strålar också liknande symptom.

Om problemkällorna ändå visar sig vara en infektion, ett virus, skador på rötter, stjälkar, blad av insekter, bör du vara uppmärksam på de metoder som kan användas för att behandla de uppkomna sjukdomarna. Vanligtvis föreslås det att slåss på flera sätt.

  • Med en viral lesion - mosaik eller brokig - det kommer inte att vara möjligt att väcka växten till liv igen. Kampen handlar snarare om immunitet för andra landningar. Den drabbade floxen grävs upp och bränns.
  • För mjöldagg, rost och andra svampsjukdomar det viktigaste är att behandla växterna i tid med preparat som innehåller koppar. Det görs vanligtvis profylaktiskt, men akutbehandling kan också användas. Först sprutas alla skadade växtdelar helt med en lösning. Sedan elimineras de - skotten skärs av och bränns.
  • När den påverkas av en nematod förstörs busken tillsammans med roten . Särskilt värdefulla växter räddas genom tidig vårseparation av de mest friska skotten upp till 4 cm i höjd, tillsammans med en del av rhizomen. De plantor som erhålls på detta sätt måste sköljas med rinnande vatten och sedan skickas till marken under ett skydd. Moderplantan grävs upp och bränns.
  • Med verticillär vissning kan busken botas . Det rekommenderas att skölja rötterna med blötläggning i "Maxim" -beredningen. Därefter transplanteras växten genom att placera den i brunnen med "Trichodermin" -medlet. Ett mått på förebyggande av sjukdomar är markdeoxidering med aska eller kalk.
  • Med phoma är det ganska svårt att bli av med sjukdomen . Svampen påverkar buskarna under 2-3 år av livet. Om de inte representerar ett avelsvärde är det bättre att omedelbart besluta om bränning. Du kan spara enskilda delar av växten genom att välja friska sticklingar och förvara dem i Fundazole -lösningen före plantering.

I de flesta fall ger endast tidigt påbörjad behandling resultat. Om sjukdomen har gått in i ett avancerat skede är det enklaste sättet att förstöra växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Som en förebyggande åtgärd för phloxsjukdomar rekommenderar erfarna blomsterhandlare att man använder noggrann och aktuell vård. Bevattningens intensitet, ogräsningsfrekvens och planteringstäthet kommer att spela någon roll. Bearbetningen av planteringar, som utförs på våren, är också obligatorisk. För att förhindra reproduktion av skadedjur krävs en grundlig höstrensning av trädgården. Skräp samlas upp, bränns, döda träd rotas upp - ruttna stubbar blir en gynnsam grogrund för olika parasiter.

Det rekommenderas inte att ytvattna, sprinkla phlox . De rekommenderas att applicera vatten under roten, särskilt rikligt under perioden med knoppbildning och blomning av växten. Innan plantering, transplantation och föryngring är en grundlig kontroll av materialet för förekomst av rotröta och parasiter obligatorisk. För effektiv förebyggande av phloxsjukdomar rekommenderas att man skapar en särskild behandlingsplan på våren och noggrant följer det valda schemat under vård av växter. Detta gäller också behandling med insektsdödande eller svampdödande kemikalier, vars användning kräver att vissa intervall mellan förfaranden följs.

Bland de medel som används för profylaktiska ändamål finns följande:

  • Kontakt;
  • systemisk;
  • kombinerad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel, när du planterar phloxfrön, rekommenderas det att använda en fungicid med kontaktverkan - kopparoxiklorid, som inte tränger in i växtens delar, men skyddar den ytligt. Innan groddar dyker upp kommer den att bekämpa farliga svampar och mögel. Varaktigheten av sådant skydd är 2 veckor, du måste upprepa behandlingen 3 gånger i rad . Medel baserade på strobilirubiner skyddar längre, upp till 42 dagar, men vid sprutning förstörs också fördelaktiga svampar. För förebyggande ändamål används sådana kompositioner högst 2 gånger under säsongen och sprutar dem endast på bladen.

Systemiska fungicider utmärks av det faktum att de skyddar växter genom att tränga in i deras vävnader och undertrycka patogen mikroflora. Tyvärr anpassar sig floxinfektioner snabbt till sammansättningen av sådana läkemedel, utvecklar immunitet mot dem. Användningsfrekvensen för systemiska läkemedel under säsongen är högst 2 gånger . Förebyggande behandling ger skydd i 30 dagar.

Många systemprodukter rekommenderas för förebyggande sprutning i det skedet när groddarna just växer fram. Så fungerar penkonazolbaserade formuleringar, som hanterar mjöldagg och andra typer av mykoser. Den rekommenderade koncentrationen av ämnet är 10 ml per 10 liter vatten, den skyddande effekten varar upp till 5 veckor.

Relevant bland moderna älskare av flox och en förebyggande åtgärd, som består i odling av användbara svampar. Biologiska skyddsmetoder innebär användning av naturliga fiender till farliga bakterier eller mögel. Den förebyggande användningen av sådana medel utförs 3-4 gånger under säsongen. Du kan använda "Fitosporin", "Baktofit", "Trichocin" - de ger alla skydd mot mjöldagg i 3-4 veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En ungefärlig kalender för förebyggande behandling av phlox kommer att vara följande:

  • desinfektion av frön - kompositionerna "Glyokladin", "Gamair" används;
  • preliminär förplantering av jordodling - här har "Trichocin", liksom preparat som liknar det, visat sig vara det bästa;
  • vegetativ behandling i 3-4 steg med ett intervall på 25-30 dagar-behandlingar med "Trichocin" och ett komplex av "Gamair" och "Alirin" används.

Det är viktigt att förstå att när det gäller phlox är efterlevnad av agrotekniska rekommendationer av stor vikt för att upprätthålla deras hälsa. Om de hålls, kommer den egna immuniteten hos ettåriga och perenner att vara tillräckligt stark för att klara en mängd olika farokällor.

Rekommenderad: