Viburnumsjukdomar Och Skadedjur (21 Foton): Hur Man Hanterar Svarta Bladlöss? Vad Händer Om Bladen är I Hål? Hur Behandlas Fläckar På Bladen? Varför Torkar Löv?

Innehållsförteckning:

Video: Viburnumsjukdomar Och Skadedjur (21 Foton): Hur Man Hanterar Svarta Bladlöss? Vad Händer Om Bladen är I Hål? Hur Behandlas Fläckar På Bladen? Varför Torkar Löv?

Video: Viburnumsjukdomar Och Skadedjur (21 Foton): Hur Man Hanterar Svarta Bladlöss? Vad Händer Om Bladen är I Hål? Hur Behandlas Fläckar På Bladen? Varför Torkar Löv?
Video: Ohyra på krukväxter – Gunilla Fornstål har tre lösningar 2024, April
Viburnumsjukdomar Och Skadedjur (21 Foton): Hur Man Hanterar Svarta Bladlöss? Vad Händer Om Bladen är I Hål? Hur Behandlas Fläckar På Bladen? Varför Torkar Löv?
Viburnumsjukdomar Och Skadedjur (21 Foton): Hur Man Hanterar Svarta Bladlöss? Vad Händer Om Bladen är I Hål? Hur Behandlas Fläckar På Bladen? Varför Torkar Löv?
Anonim

Någon kultur i trädgården är inte immun mot angrepp av skadedjur och olika sjukdomar. Kalina i denna fråga var inget undantag, därför är det viktigt att ha den mest fullständiga förståelsen för farliga skadedjur och sjukdomar, liksom åtgärder för att bekämpa dem när man odlar denna växt.

Vanliga sjukdomar

Viburnum är en populärkultur inom trädgårdsodling, men en användbar växt skyddas inte från skador av olika sjukdomar. Bland de vanligaste sjukdomarna är det värt att lyfta fram följande sjukdomar.

Bild
Bild

Mjöldagg

Ett virus som sällan infekterar sådana grödor, men dess utseende är direkt relaterat till klimatfunktioner, så det kommer att vara ganska svårt att försäkra sig mot att en svamp uppträder på viburnum. I de flesta fall infekterar svampen växten på våren och sommaren, när regnigt och ganska svalt väder råder i regionen . En sådan miljö blir den mest gynnsamma för tillväxt och reproduktion av svampsporer, vilket kan förstöra kulturen.

Bild
Bild

Fläckar på grön massa

De karakteristiska fläckarna på trädets löv blir tecken på sjukdomen, oftast har de en grå nyans. Formen av farliga inneslutningar på arket kan vara vilken som helst, medan sjukdomen kännetecknas av fläckar med en kant på de drabbade områdena, dess färg är brun eller lila.

Det kommer att bli svårt att förväxla tecknen på sjukdomen med andra manifestationer, eftersom de drabbade områdena blir gråa på baksidan . Utan operativa åtgärder börjar viburnumsjukdomen anta farligare former, i ljuset av vilka fläckarna förvandlas till mörka neoplasmer, som representerar svampens kropp. Därefter torkar kulturen och dör.

Bild
Bild

Röt (grått och frukt)

En annan sjukdom som kan provoceras av blött och svalt väder under den varma årstiden. Enligt beskrivningen kommer tecknen på sjukdomen att vara bruna fläckar, som snabbt kommer att täcka viburnums lövverk och öka i storlek. Viruset leder till att den gröna massan torkar och spricker, medan ytterligare spridning av svampens sporer sker till de fortfarande friska delarna av växten.

Sjukdomen påverkar också frukterna av viburnum. Den infekterade massan ändrar sin färg till brun, sedan torkar bären, friska skott blir gula. Det är möjligt att fastställa att ett träd är infekterat med röta av den karakteristiska gråblomman på ytan.

Bild
Bild

Stora skadedjur

Förutom att viburnum är av intresse för trädgårdsmästare, är insekts skadedjur som kan orsaka allvarliga skador intresserade av denna gröda. Följande representanter bör hänföras till kategorin farliga invånare i trädgården.

Bild
Bild

Svart bladlöss

Det är ganska svårt att avgöra att skadedjur har dykt upp på växten med ett litet antal av dem. Detta beror på insekternas lilla storlek. Som regel kommer deras färg att vara svart, ibland finns det mörkbruna individer, rödbruna. Stora kolonier av skadedjur ackumuleras på viburnums skott. Honorna föredrar att lägga ägg i barken, och skadedjurets koppling kan också hittas på skotten.

Med värmens ankomst kläcks larverna och utvecklas på grund av växtens juice, som de aktivt dricker - från detta börjar kulturen torka ut. Skadedjur matar också på ung och saftig grön massa av grödan.

Sådana åtgärder av bladlöss leder till det faktum att bladen kommer att vara i hål, sedan krullar de, medan skotten får en onaturlig form för en frisk växt.

Bild
Bild

Grön flikig mal

Denna skadedjur är en larv med en karakteristisk röd remsa längs kroppen, samt fläckar av en liknande nyans. Denna insekt utgör en fara för viburnum genom att den förstör bara växtens blommor, liksom äggstockarna på våren. Larven är särskilt aktiv under de första sommarmånaderna . Efter några månader blir skadedjuret till en fjäril.

Bild
Bild

Viburnum bladbagge

En skalbagge med en brun färg, som föredrar att ligga i den gröna massan av viburnum. Du kan känna igen dess larver av det svarta huvudet och den grå kroppen; i ljuset av denna färg kan larverna på denna insekt förväxlas med en mask. Den unga generationen, som kommer från ägg på våren, utgör en särskild fara för kulturen . För tillväxt och utveckling av unga är det nödvändigt att växa, så larverna börjar aktivt förstöra den gröna massan.

Bild
Bild

Med en stor ansamling av skadedjur på växten kommer trädgårdsmästaren snart att observera en bild där nästan alla blad av viburnum kommer att ätas. Att hitta larven kommer att vara ganska svårt, eftersom det är säkert fixerat på baksidan av arket på ett sådant sätt att även att skaka av skadedjuret inte är så lätt.

Kalina bladrulle

Ett skadedjur representerat av gröna eller grå larver med gula sidor. Det kommer att vara möjligt att bestämma individen på grund av den vita högen, som täcker hela kroppen. Toppen av insektsaktivitet inträffar under vårmånaderna. Bladrullar anses särskilt farliga för viburnum av den anledningen att de äter inte bara unga lövverk, utan också knoppar och äggstockar.

Om en ung buske börjar torka ut är det stor sannolikhet att ett stort antal bladrullar har dykt upp på den. För en sådan skadedjur är också förmågan att linda bladen i en tät klump med hjälp av en spindelväv karakteristisk.

Bild
Bild

Viburnum gall midge

Ett skadedjur som bara är intresserad av kulturens blommor. Larverna går i viloläge i marken, med värmen ankommer de på ytan som vuxna och kan lägga sig. Skadedjuret, som förstör blommor, lägger också sina ägg i dem . Då ändrar knoppen form och färg - den blir röd och stor. Denna funktion leder till det faktum att en mogen knopp inte kan öppna, vilket resulterar i att mognaden av frukter i en växt minskar kraftigt.

Bild
Bild

Kaprifol taggig sågfluga

Individens larv har en ljusgrön färg, dessutom är insektens kropp täckt med små taggar. Skadedjuret övervintrar i marken, när värmen anländer, förpuppar larven. En vuxen skadedjur skadar grödan med vårens ankomst och aktiveras vid tillväxten av ung grön massa.

Skadedjurets koppling finns direkt på bladen. De kläckta larverna börjar genast äta dem. Med ett stort antal skadedjur på grödan kan den vara helt bar.

Bild
Bild

Medel används

För att hjälpa kulturen i kampen mot farliga sjukdomar och skadedjur använder trädgårdsmästare ett brett utbud av olika föreningar. De kan villkorligt delas in i flera kategorier.

Folk

Medel för behandling och förstörelse av skadedjur kan göras av olika komponenter som finns i människans vardag. Bland de mest effektiva är det värt att notera:

  • flytande formuleringar baserade på tvätt eller tjärtvål;
  • avkok av potatisskivor;
  • peppar infusion;
  • infusion av celandine.

Ovanstående medel kommer att kunna bota viburnum från mjöldagg . För att förbereda ett avkok av potatisblad behöver du minst ett kilo grön massa, som hälls med 10 liter vatten, insisterade. För att förbereda peppertinktur används ett kilo skida som infunderas i 10 liter vatten. För att bekämpa sjukdomen med celandine behöver du 3-4 kilo växter - de krossas och insisteras i en hink med vatten.

Bild
Bild

Färdiga föreningar kommer att behöva bearbeta hela luftdelen av viburnum. För effektiv åtgärd utförs omsprutning efter en vecka.

Bild
Bild

För behandling av mjöldagg kan du förbereda en koppartvålösning med tillsats av aska. Efter att läkemedlet har infunderats i cirka 3 dagar rekommenderas att spraya viburnum en gång varannan vecka.

För att bota viburnum från att upptäcka och ruttna på folkliga sätt rekommenderas det att använda en infusion av tomattoppar, för vilka du behöver 4 kilo grön massa och en hink med renat vatten.

Behandling med avkok av kamomill visar också effektivitet . Du kan använda färska eller torkade grödor. I det första fallet, för 10 liter vatten, krävs minst 3 kilo kultur, torr kamomill bör användas cirka 1 kilo.

Bild
Bild

För behandling av viburnum, förutom tvålösning, kan du använda tvål med tillsats av läsk. Som regel, för att behandla en växt från grå eller fruktruttna, använd en halv tvålstång i en hink vatten och 1 sked läsk för varje liter vätska.

En flytande askbaserad komposition hjälper till att bli av med de flesta skadedjur i viburnum . Om du sprayar ett träd med en lösning kan du förstöra skadedjur utan stora svårigheter, eftersom agenten fungerar som ett starkt irriterande när det kommer på huden på en insekt. För att konsolidera resultatet kan du kombinera behandlingen med behandling av anläggningen med tvålvatten.

För att förbereda kompositionen måste du ta minst 300 gram träaska per trädgårdshink med vatten.

Bild
Bild

En annan universell folkmedicin för de flesta skadedjur kommer att vara en tobakslösning för behandling av viburnum. För att göra det behöver du en hink med vatten, cirka 200-250 gram torkade tobaksblad, samt ett par heta peppar. För det För att vätskan ska bli lämplig för bearbetning måste den få infusera i minst 24 timmar.

För att bli av med kaprifolsticksågflugan rekommenderas trädgårdsmästaren att använda ett avkok av malört, vitlök eller lökavkok för sprutning. För att förbereda en komposition baserad på malört används cirka 700-800 gram torrt gräs för en hink vatten. Vitlök kan göras av hackade skivor, för lökbuljong behöver du en skal.

Bild
Bild

Kemikalier

Om användningen av alternativa metoder inte har gett resultat och viburnum fortsätter att göra ont kan du köpa specialiserade butiksprodukter med ett brett eller smalt spektrum av åtgärder. Du kan behandla en kultur från mjöldagg med följande läkemedel:

  • "Topas";
  • "Blixt".
Bild
Bild

Spotting på bladen av viburnum kan övervinnas om kulturen sprutas med kopparoxiklorid eller Bordeaux -vätska. Bakteriell spotting behandlas framgångsrikt med "Abiga-Peak" eller "Hom" preparat.

Bild
Bild

Det finns specialiserade kemikalier som kan hjälpa till att bota gråmögelgrödor . Även i ett avancerat stadium av sjukdomen kommer det att vara möjligt att hjälpa kulturen om behandlingen utförs med Vectra -kompositionen.

Insekts skadedjur är ett annat problem förutom sjukdom. Kampen mot dem bedrivs också aktivt av följande köpta kemiska kompositioner:

  • "Arrivo";
  • Raseri;
  • Intavir;
  • Karbofos.
Bild
Bild

Biologiska behandlingar

Bland de medel som förstör farliga insekter är det värt att notera Fitoverm, Akarin, Aversectin.

Som biologiska åtgärder för att bekämpa skadedjur som bladlöss kan du använda beten för andra insekter för att döda dem. Detta gäller nyckelpigor, svävar och andra.

Bild
Bild

Förebyggande

Åtgärder för att förhindra uppkomsten av skadedjur i form av insekter, och även utvecklingen av de vanligaste sjukdomarna är värd att lyfta fram:

  • förstörelse av ogräs i viburnums cirkel nära stammen;
  • regelbunden inspektion av växten för drabbade områden, larver;
  • växer närliggande växter med insekticida egenskaper - maskros, bitter malurt och andra.

Rekommenderad: