Hur Man Planterar En Cederträ? Regler För Att Plantera En Planta I En Trädgårdstomt. Hur Man Planterar Den Korrekt På Våren Och Sköter Efter? Hur Långt Kan Cederträ Planteras?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Planterar En Cederträ? Regler För Att Plantera En Planta I En Trädgårdstomt. Hur Man Planterar Den Korrekt På Våren Och Sköter Efter? Hur Långt Kan Cederträ Planteras?

Video: Hur Man Planterar En Cederträ? Regler För Att Plantera En Planta I En Trädgårdstomt. Hur Man Planterar Den Korrekt På Våren Och Sköter Efter? Hur Långt Kan Cederträ Planteras?
Video: Tulpanlökar , plantera tulpaner , sätta tulpanlökar -så här planterar du vårlökar på bästa sätt! 2024, Maj
Hur Man Planterar En Cederträ? Regler För Att Plantera En Planta I En Trädgårdstomt. Hur Man Planterar Den Korrekt På Våren Och Sköter Efter? Hur Långt Kan Cederträ Planteras?
Hur Man Planterar En Cederträ? Regler För Att Plantera En Planta I En Trädgårdstomt. Hur Man Planterar Den Korrekt På Våren Och Sköter Efter? Hur Långt Kan Cederträ Planteras?
Anonim

Cederträ är ett majestätiskt och användbart träd i alla bemärkelser. Dess spridande krona ger en trevlig nyans, och frukterna används i medicin och äts. Att ta hand om en ceder kräver inte mycket ansträngning, och varje barrträdsälskare kan plantera den. Hur man planterar en ceder korrekt så att den kommer att glädja dig i många decennier?

Landningsdatum

Cederträ har många fördelaktiga egenskaper. Nålarna släpper ut fytoncider, kärnorna kan ätas eller användas för medicinska ändamål . Därför är det en lysande idé att odla en vuxen ceder från en planta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att plantera en cederträ i en trädgård är inte för svårt, men för proceduren måste du välja rätt tid på året . Traditionellt planteras cederträ tidigt på våren, när snön just har smält. I detta fall fuktas jorden så mycket som möjligt, vilket innebär att det blir lättare att odla en planta. Du måste dock noggrant kontrollera om jorden har smält till hela djupet av planteringsgropen (cirka 1 meter).

Det rekommenderas inte att plantera cederträ i frusen mark.

I de södra delarna av landet är höstplantering lämplig, men dess viktiga förutsättning är frånvaron av frost under de kommande två månaderna. I de norra regionerna planteras ceder på sommaren, helst i juni, men senast i mitten av augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av sittplats

Om du vill plantera en cederträ i ditt lanthus, bör det vara högsta prioritet att välja rätt plats. För denna ras måste du välja det område med den lägsta trafiken. Cedertåler inte tät jord i trädgården, liksom gasföroreningar och rök.

Att landa nära motorvägen kommer inte att bära frukt - cedern kommer sannolikt att dö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buskar måste växa nära plantan i sommarstugan, eftersom den inte tolererar öppna blåsiga platser. Tillräcklig belysning är också viktigt, eftersom trädet kommer att ha det mest dekorativa utseendet med optimala ljusförhållanden. Det är bättre att plantera dessa barrträd från andra stora och spridande träd så att de inte skymmer solljuset för plantorna . Men det är inte värt att klippa gräset nära en ung växt på våren de första två åren efter plantering. Då kommer han att vara delvis skyddad från den strålande stekande solen.

Efter 7-8 års liv kan träd redan växa i halvskugga.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra att den lilla cedern skadas är det värt att göra ett staket runt det, eftersom det i det höga gräset kan gömma sig för synen . Cederträplantor bör inte placeras nära huvudbyggnader, det vill säga på ett avstånd närmare än 3-4 meter. Annars kan ett starkt rotsystem förstöra grunden till byggnader. Platsen under cedern ska inte vara torr, annars måste du ständigt fukta jorden i cirkeln nära stammen, även ett vuxet exemplar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Man bör komma ihåg att överlevnadsgraden för unga ceder inte är för hög - 50% . Korrekt plantering och efterföljande noggrann vård hjälper till att odla ett bra vuxet exemplar av cederträ från en planta, som kommer att börja bära frukt om 30-60 år, beroende på odlingsförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

En cederträ kan planteras inte bara av en specialist, utan också av en vanlig älskare av barrträd. Det är viktigt att komma ihåg att exemplar som är minst 5 år gamla kommer att slå rot bäst. Yngre träd är mycket mottagliga för olika sjukdomar och lockar också skadedjur. Observera att cederträ växer långsamt jämfört med andra barrträd. Stark skuggning, som kan inträffa med intilliggande tillväxt av andra snabbväxande plantor, bör inte tillåtas.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att cedern ska bli frisk och stark måste du följa vissa steg-för-steg-instruktioner

  1. Genomför karantänåtgärder på platsen. Unga cedrarplantor attackeras ofta av insekter. För att undvika sådana problem är det nödvändigt att behandla alla växter på platsen med insekticider.
  2. Gräva ett planteringshål minst 3 m från byggnader och 8 m från andra träd med en spridande krona. Dess dimensioner är cirka 1 meter djup och 1,8 meter i diameter. Ett sådant stort hål kommer att tjäna för att rymma och växa hela plantans rotsystem. Helst gräva ett hål på senhösten så att dess yta hinner frysa bra. I detta fall kommer risken för rotrötning och andra sjukdomar i framtida plantor att ha en nollpunkt. I områden där grundvattnet ligger nära jordytan planteras cederträ i en bulthög med en diameter på 1-3 m och en höjd av 0,5-1 m, beroende på plantans storlek.
  3. Placera dränering på botten av gropen. För det kan du använda något välbekant material, till exempel grus, expanderad lera, skalberg. Dräneringsskiktet bör inte vara mindre än 15 cm, baserat på kraven för ett vuxet träd.
  4. Fyll 0,8 m hålet med en blandning av bördig jord, sand och kompost. Lerjord kräver ytterligare sand. Om jorden är sandig lera bör ingen sand tillsättas. Helst bör du lägga till två glas aska eller sammansatt gödselmedel till gropen. Det rekommenderas också att lägga till en rottillväxtstimulator "Kornevin" i planteringsgropen. Hela blandningen ska grävas noggrant. Sätt en liten jordhög i mitten, där du kommer att plantera den framtida cedern. Marken kommer att sjunka efter vattning, och vallen hjälper till att jämna ut marken.
  5. Ta bort plantan från behållaren, var försiktig så att du inte skadar rötterna och knopparna. Om den apikala knoppen skadas kan plantan dö. Placera ett ordentligt utökat rotsystem i vatten om det är stängt, eftersom uttorkning av rötterna under transplantation är oacceptabelt. Plantor med ett öppet rotsystem måste särskilt noggrant skyddas från uttorkning. För att göra detta doppas rötterna i en lermos eller inslagna i mossa och våta tidningar.
  6. Vid denna tidpunkt, bilda en avsmalnande fördjupning i mitten av planteringshögen. Det ska matcha storleken på rotsystemet. Fördelen med att plantera i en hög är att med tiden, med regelbunden vattning av plantan, börjar jorden sjunka. Det är omöjligt att låta en liten ceder hamna i ett hål - den måste växa på en kulle. Då blir belysningen och luftfuktigheten optimal.
  7. Om cedern med tiden började falla i hålet på grund av nedsänkta jord, är det nödvändigt att göra ett urladdningsspår. Då kan stagnation av fukt, som påverkar plantans rotsystem, undvikas.
  8. Bestäm var södra sidan av platsen är. Den mindre utvecklade delen av cederträplantan bör vända söderut. Då blir kronan mer symmetrisk.
  9. Placera plantan i konen och strö över jorden och krossa den med händerna då och då. Före plantering bör små cedrarplantor fixeras med en pinne som drivs in i mitten av planteringsgropen.
  10. Forma en jordrulle runt plantan och vattna rikligt (minst 10 liter vatten för en 2 år gammal planta och cirka 50 liter för en stor storlek). Vatten hälls i cirkeln nära bagageutrymmet i delar för att inte sudda det övre lagret.
  11. Applicera ett lager sågspån och kompostmassa. Det skyddar matjorden och följaktligen rotsystemet från att torka ut.
  12. För att bli av med ogräs i stamcirkeln rekommenderas att så det med vitklöver. Denna symbios har en positiv effekt på cederns utveckling.
  13. Försök att inte plantera en enda ceder på platsen. Han älskar grannskapets grannskap, det är bättre att plantera ett träd i grupper om 3-4 kopior.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Efter plantering måste cedern tas om hand. Detta kommer att vara särskilt svårt i regioner med varmt klimat, där riklig vattning helt enkelt kommer att vara nödvändig. För resten kommer vården av trädet att bestå av följande procedurer.

  1. Sjukdom och bekämpning av skadedjur . Det är viktigt att kontrollera ditt husdjur regelbundet för de första tecknen på skadedjur och sjukdomar. Det finns många insekter som försöker skada cedern, mer än 100 arter. Tallkotteeld är särskilt farligt. Du kan bli av med det med hjälp av insekticider genom att dubbel spruta i början av blomningen med ett veckas intervall. Vit blomning förekommer ofta hos unga cedrarplantor. Det orsakas av ett skadedjur - sibiriska hermes. Plack ger inte betydande skada, men det bromsar något tillväxten och utvecklingen av trädet. Det måste tvättas av med en svag lösning av vanlig tvätttvål. Stammens rotsvamp är mycket farlig. När det dyker upp bör trädet tas bort, eftersom sjukdomen lätt kan överföras till angränsande exemplar. Det rekommenderas att behandla unga plantor med kopparsulfat för att förebygga svampsjukdomar. Stamcirkeln bör rensas från aggressiva ogräs och fallna löv i tid för att förhindra utveckling av ett fokus av sjukdomar. Ogräs i ett närliggande område kan framkalla en farlig sjukdom som rost. Som ett resultat av sjukdomen blir nålarna gula och faller av. För att bli av med sjukdomen är det nödvändigt att ta bort alla drabbade grenar.
  2. Vattning . Under det första året efter plantering måste ceder vattnas mycket ofta, inklusive kronan. Detta bör endast göras tidigt på morgonen eller kvällen, när det inte finns någon sol. Även en vuxen ceder är kräsen när det gäller jordfuktighet. Därför måste den också vattnas när jorden torkar i stamcirkeln. Vattning kräver vatten vid omgivningstemperatur. Helst bör du samla regnvatten och vattna det. Minska vattningen på hösten och slutföra den under vilande period, det vill säga på vintern. I särskilt torra år rekommenderas att spraya med cedernålar för att ta bort damm från det och mätta det med fukt. Vuxna cederprov vattnas ungefär en gång i veckan, eftersom deras rotsystem redan har vuxit tillräckligt djupt och når grundvattnet. Cederträ är en vintergrön barrväxt, men den har sin egen särart - en gång vart tredje år faller dess nålar. Var inte rädd för denna händelse, det händer främst på hösten. Om nålarna har blivit gula och fallit av på sommaren, finns det en möjlighet att cedern lider av brist på fukt.
  3. Lossning och mulching . Det rekommenderas inte att lossa jorden runt unga plantor, eftersom rotsystemet ligger nära markytan och lätt skadas. Istället för att lossna, lägg till ett lager sågspån och lövklädsel årligen. Detta förfarande bidrar till bildandet av fördelaktig mikrobiota och bibehållande av optimal fukt i det övre fertila skiktet på jorden.
  4. Gödselmedel . Toppdressing har en fördelaktig effekt på trädets tillväxt och utveckling. Det är särskilt viktigt att befrukta cedern väl när den börjar bära frukt. På våren matas de med organiskt gödningsmedel och på vintern - med mineralgödsel. Det bästa gödningsmedlet för cederträ är kompost. Toppdressing ska appliceras på markens ytskikt, lossna ytligt, kom ihåg att några av cederns rötter kan ligga tillräckligt nära.
  5. Beskärning . Cedar utvecklar en bra kronform på egen hand. Gamla och sjuka grenar ska beskäras, men proceduren måste utföras mycket noggrant - stammen får inte skadas. Cedern reagerar också mycket dåligt på njurarnas brott, och om den centrala skadas kan den till och med torka ut. Om kronan måste ges en speciell form så att cedern blir ett speciellt inslag i landskapsdesign, bör detta göras med en speciell trädgårdsskärare. Grenarna beskärs tidigt på våren, innan början av växtsäsongen. Träd under fem år får inte klippas. Efter beskärning behandlas snittarna med en speciell trädgårdshöjd.
  6. Samling av frukter . På sensommaren eller tidig vår (beroende på klimatzonen) mognar pinjenötterna och faller tillsammans med kottar till marken i stark vind. Om detta inte händer bör du få en hugg, som jag slog på stammen för att falla av kottarna. Under skörden måste du samla kottar från jordens yta, och inte från trädet. Det är farligt att böja grenar, riva av kottar, eftersom cedern reagerar mycket dåligt på sådana manipulationer. Kom ihåg att ju större knopparna på ditt träd är, desto mindre hård är det.
  7. Vintrar . Även om cederträ är en frostbeständig ras, bör du under de första två åren av plantering noga överväga plantan. Du bör täcka den unga cedern med grangrenar och täcka stamcirkeln med sågspån. Då fryser inte växten och utvecklas normalt.
  8. Ympa . Ceder börjar bära frukt ganska sent - 30-60 år efter plantering. Ympning från ett vuxet träd, från vilket grödan skördas regelbundet, kommer att hjälpa till att påskynda frukten.

Rekommenderad: