Sjukdomar Och Skadedjur Av Gran: Hur Man Behandlar Vit Blomning? Hur Sprutas Om Granen Torkar? Kämpa Mot Bladlöss. Hur Hanterar Man Hermes?

Innehållsförteckning:

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Gran: Hur Man Behandlar Vit Blomning? Hur Sprutas Om Granen Torkar? Kämpa Mot Bladlöss. Hur Hanterar Man Hermes?

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Gran: Hur Man Behandlar Vit Blomning? Hur Sprutas Om Granen Torkar? Kämpa Mot Bladlöss. Hur Hanterar Man Hermes?
Video: Bladlöss 2024, April
Sjukdomar Och Skadedjur Av Gran: Hur Man Behandlar Vit Blomning? Hur Sprutas Om Granen Torkar? Kämpa Mot Bladlöss. Hur Hanterar Man Hermes?
Sjukdomar Och Skadedjur Av Gran: Hur Man Behandlar Vit Blomning? Hur Sprutas Om Granen Torkar? Kämpa Mot Bladlöss. Hur Hanterar Man Hermes?
Anonim

Gran är en populär vintergrön som pryder stadsparker, torg och privata trädgårdar överallt. Denna kultur anses ganska opretentiös, men den behöver också vård och skydd mot olika sjukdomar och skadedjur . Granskador leder till en gradvis förlust av det dekorativa utseendet på denna barrträd och dess vissnande. Om du inte ägnar dig åt återupplivning i tid kan granen dö ganska snabbt.

Bild
Bild

Orsaker till förekomst

Många problem med gran i samband med kränkning av jordbrukspraxis.

  • Underlåtenhet att följa reglerna för plantering . När du planterar en planta är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till krympning av jorden, det är lämpligt att förbereda hålet i förväg och lämna det i ett par veckor. Vid direkt plantering bör jordklumpen inte fördjupas i onödan, eftersom rotkragen ska förbli jämn med marken. Om landningen är lägre kommer det med tiden att bildas en liten fördjupning runt stammen, i vilken vatten börjar samlas. Detta gör rothalsbandet blött och orsakar svampinfektioner.
  • Underlåtenhet att följa reglerna för grönsaksgrannskap . Gran bör inte planteras nära träd och buskar som förbrukar för mycket vatten och mikronäringsämnen från marken (lind, ek, lönn och några fruktgrödor). De måste planteras inte närmare än 4-5 meter från ephedra. Om avståndet mellan grödor är mindre måste du öka mängden bevattning och mängden gödsel som appliceras.
  • Landets kvalitet . Barrträd växer bäst i leriga jordar, medan underlaget måste vara bördigt och väl återfuktat. På dålig jord kommer växten att sakna mikronäringsämnen, i ett sandigt underlag kommer granen att få mindre vatten, och i lera kommer den tvärtom att bli sjuk av sin överflödiga mängd.
  • Sjuk planta . Vid köp av plantmaterial bör särskild uppmärksamhet ägnas åt dess kvalitet. Det är lämpligt att plantera växter vid 3-4 års ålder, de bör inte ha några sprickor, ruttna fragment och andra defekter. Jordklumpen måste verkligen vara hel, annars blir plantan svår att anpassa sig till den nya livsmiljön och kommer att bli ett utmärkt "mål" för patogena mikroorganismer.
  • Underlåtenhet att följa bevattningsregimen . Om granen inte har tillräckligt med vatten slutar den växa, medan nålarna börjar bli gula och snabbt falla av. Om det är för mycket fukt börjar rötterna ruttna. Som ett resultat kommer växten att få lite syre, en sådan ephedra dör mycket snabbt.
  • Frysning . Efter återfrost på våren kan en ung växt bli gul, och vissa träd kan inte överleva vinterkylan, så de måste vara täckta för vintern med takmaterial, agrofibre eller säckväv.
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över sjukdomar

Oftast är gran utsatt för svamp- och cancersjukdomar. Den andra kategorin anses vara den farligaste, eftersom den inte kan botas.

  • Rost . Svampinfektion orsakad av mikroorganismer som infekterar den nedre delen av unga skott. Om den inte behandlas bildar den mycket snabbt rader av gulorange blåsor upp till 4-5 cm höga. Infektionen sprider sig gradvis till alla andra grenar av granen, medan unga barrträd oftast dör. I de flesta fall kommer infektionen på buskarna från lingon och lind.
  • Brun shute . En annan svampinfektion som kan påverka en mängd olika granvarianter. De första symptomen kan ses direkt efter att snötäcket har smält. Om du märker att en mörkbrun blomning har dykt upp på nålarna måste du genast återuppliva växten. Utan behandling blir nålarna gula och torkar ut. Oftast inträffar patologi i regioner där snön smälter för långsamt, orsaken till sjukdomen är överdriven förtjockning av planteringar och dåligt dränerad mark.
  • Brunning av nålar . Denna attack kan drabba inte bara unga, utan även vuxna växter. På våren kan du se gulaktiga fläckar på nålarna, som så småningom blir bruna och snabbt sprider sig genom trädet. På varma sommardagar börjar sporuleringen av sjukdomsorsaken; under denna period kan svarta prickar i rader ses på nålarna.

Bland sjukdomarna av icke-infektiös natur kan en vårbränning särskiljas. Med början av mars, under solens ljusa strålar, tappar nålarna sin fukt och börjar lysa.

För att undvika detta problem är det tidigt på våren bättre att täcka växten med en lätt fiberduk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom bör vanliga gren- och stammsjukdomar övervägas

  • Dö av skott . En infektion som främst drabbas av sibiriska granar. Svampen manifesterar sig främst på unga skott, nålarna på dem blir gradvis gula och dör och mörkbruna knölar bildas på grenarna. I de senare stadierna av sjukdomen förblir toppen av en sådan buske grön och de nedre skotten tunnas ut.
  • Rostig cancer . När gran är infekterad är grenarna täckta med vertikalt placerade skott, populärt kallade "häxkvastar". Nålarna på grenarna blir tätare och tumörer växer på skotten. Det är en virussjukdom som inte svarar på behandlingen.
  • Bakteriell droppe . Sjukdomen börjar med gulning av nålarna, följt av rodnad. I avsaknad av återupplivningsåtgärder börjar stammen spricka och en svart vätska med en uttalad sur lukt börjar sippra från sprickorna.

Sjukdomar i stammen och grenarna försvagar barrträdet kraftigt, granen blir mottaglig för angrepp av skadedjur och förfall. Oftast botas inte dessa sjukdomar, så sjuka träd huggs ner och bränns, och marken på planteringsplatsen desinficeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom sjukdomar i själva trädet, dess stam och grenar kan roten också påverkas av många sjukdomar. Nålarnas gulning indikerar att växten saknar näring och vatten. Detta är oftast förknippat med infektioner i rotsystemet. Växter är allvarligt sjuka, det är svårt att behandla sådana infektioner, därför bör särskild uppmärksamhet ägnas åt förebyggande av patologier. I de flesta fall står granar inför följande rotsjukdomar.

  • Variegated råtta . Infektionen manifesterar sig på rötterna och den nedre delen av stammen. Skadan stiger snabbt, de sjuka områdena utstrålar en skarp lukt av terpentin och utsöndrar en stor mängd harts. Med tiden får den en rödbrun nyans, stammen och rötterna är täckta med vitaktiga fläckar och många svarta prickar.
  • Fiberröta . Skadan visas strax ovanför rothalsbandet och ser ut som en färgförändring till ljusgul med mörka ränder. Sjukdomen sprider sig ganska snabbt och når upp till 8 m i höjd. Resultatet är utseendet på fruktkroppar: längst ner skiljer de sig i en brunröd nyans, och ovanpå är de målade i gulbruna toner.
  • Sapwood råtta . När rötterna är skadade sprider sig sjukdomen snabbt till träet, som ett resultat får den en fibrös struktur med mörka slingrande formationer.

Vanligtvis påverkar skadan områden av växten från roten och 3 meter upp, stora tillväxter märks nära rotkragen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av skadedjur

Gran, som många andra barrträd, blir ofta föremål för attack av trädgårdsskadegörare som parasiterar trädet och gnager på dess stammar, skott, nålar och kottar. Sådana insekter leder själva till en avmattning av växternas tillväxt och blir ofta också bärare av farliga svamp- och virusinfektioner.

Gran skadedjur är indelade i flera grupper

  • Nål-gnagande . Denna kategori inkluderar insekter som äter nålar och stötar. Dessa inkluderar hermes, leafworms och malar och volnenky. Nålarna hos de drabbade växterna blir snabbt gula och smulas.
  • Sugande . Dessa är farliga parasiter som suger juice från skott och gröna nålar. På granar brukar man hitta bladlus, skalinsekter och falska vågar. Dessa skadedjur angriper unga växter i omfattande planteringar, oftast är de små i storlek och en nästan omärklig grönbrun färg. Det är mycket svårt att upptäcka dem visuellt, eftersom förekomsten av en lesion bedöms av klibbiga sekret, som är täckta med en vit eller silveraktig beläggning.
  • Stam . Dessa skadedjur väljer oftast försvagad gran, gnager gångar i barken och stammarna och suger ut juicer. Dessa inkluderar guldbaggar, liksom barkbaggar, skalbaggar och glasbaggar.
  • Skadedjur av kottar . Dessa är gallmuggflugor, såväl som nattfjärilar. Berörda knoppar ändrar form, slutar växa och blir täckta med klibbigt harts.
  • Rotskadegörare . Dessa inkluderar skalbaggar och trådmaskar. Dessa insekter orsakar stor skada på granen, gnager genom rhizomen och försvagar därigenom växten.

Enstaka skadedjur kan avlägsnas manuellt, varefter alla drabbade skott måste skäras och behandlas med insekticider - Decis, Rogor eller Fufanon är de mest effektiva.

Bearbetningen måste göras varannan vecka, cirka 4 sprayer kommer att krävas per säsong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kontrollåtgärder

Om tecken på skador på gran hittas är det först och främst nödvändigt att utföra sanitär beskärning: de skadade grenarna skärs av med en beskärare eller en hacksåg, och de kommer säkert att förstöras. Därefter behandlas friska områden med trädgårdshöjd och granens krona sprutas med en lösning av Bordeaux -vätska.

Efter att skadedjuren har förstörts, växten kommer inte att förhindras genom behandling med tillväxtstimulerande medel - "Zirkon" eller "Epin", de har en antistresseffekt . Införandet av läkemedel måste upprepas tre gånger, med ett intervall på 5-7 dagar.

Förfall av rotsystemet i de inledande stadierna kan botas med hjälp av "Fundazol" - detta är en kraftfull fungicid. Om denna metod inte hanterar sjukdomen måste växten klippas ned, följt av behandling av stubbarna med antimikrobiella medel för att förhindra infektion av andra växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande arbete

Som ni vet är det lättare att förebygga en sjukdom än att bekämpa den. Och när det gäller granar fungerar denna regel 100%. För att växten ska visa resistens mot infektioner bör särskild uppmärksamhet ägnas åt den årliga inspektionen av granen, komplexmatning och införandet av stimulanser. Skadedjur reproducerar aktivt i varmt väder, därför är det mycket viktigt att säkerställa en optimal bevattning med granar och spraya dem två till tre gånger i veckan. Samtidigt bör överdriven vattning undvikas, eftersom svampar och virus aktivt förökar sig i en fuktig miljö.

En annan viktig faktor är skyddet av planteringar från den aktiva vårsolen och plötsliga temperatursvängningar efter vintern .… För detta är granen täckt med säckväv eller agrofibre: skyddet skyddar träden från frost och sol, men hindrar samtidigt inte att andas. När du använder svampband är det inte nödvändigt att helt täcka ephedra, annars uppstår en växthuseffekt under materialet, vilket leder till att nålarna dämpas. Det är viktigt att se till att rothalsbandet är täckt med snö.

För att förhindra spridning av svampinfektioner bör planteringsregler följas. Till att börja med måste du odla marken med speciella biologiska produkter, planteringsmaterialet bör undersökas före proceduren och rengöras från alla sjuka områden i förväg, begravningen av plantan är inte tillåten.

Bild
Bild
Bild
Bild

De främsta orsakerna till gransjukdomar är felaktig vård, sjukdomar och trädgårdsskadegörare. Förebyggande åtgärder och snabb behandling kommer att rädda växten från sjukdomar. Då kommer ett sådant träd att dekorera din trädgårdstomt i många år.

Rekommenderad: